7 تا از خطرات هوش مصنوعی برای سئو
عناوین مطالب
Toggleبعد از آن روزی که هوش مصنوعی به صورت عمده در دسترس عموم مردم قرار گرفت، طبیعی بود که نقش آن در خدمات سئو نیز پررنگ باشد. از آن موقع سئوکاران به دو دسته تقسیم شدند که یا مخالف کار با هوش مصنوعی بودند و یا مشکلی با کار کردن با هوش مصنوعی نداشتند. طبیعتا هوش مصنوعی برای سئو فواید خودش را دارد اما قبول کنید که نمی توانیم منکر خطرات هوش مصنوعی برای سئو باشیم. چرا که هم گوگل درباره خطرات آن هشدار داده است، هم تکنولوژی مذکور یک تکنولوژی تقریبا جدید است و هنوز آنطور که باید قوانین استفاده از آن جا نیفتاده است.
در اینجا من قرار است برای شما چند مورد از خطرات هوش مصنوعی برای سئو را بررسی کنم و ببینیم که آیا استفاده از هوش مصنوعی برای سئو خطرناک است و یا اینکه می شود با رعایت یک سری نکات، بگذاریم هوش مصنوعی هم نقشی در سئو سایت ما داشته باشد. این مورد را هم در نظر داشته باشید که من مخالف استفاده از هوش مصنوعی نیستم اما به شدت مخالف استفاده بی دقت و سهل انگارانه از آن هستم. پس در ادامه همراه من باشید که با خطرات AI برای سئو بیشتر آشنا شویم.
آیا خطرات سئو برای هوش مصنوعی وجود دارند؟
بله وجود دارند. این خطرات هستند و درباره آن ها خود گوگل هم هشدار داده است. گوگل از الفاظ Automated Content یا AI Generated Content برای نام بردن از محتواهایی استفاده می کند که توسط هوش مصنوعی تولید شده اند. گوگل البته هیچ حرفی درباره استفاده درست از هوش مصنوعی نزده است و هدف او از هشدار دادن، هشدار برای پرهیز از محتواهای اسپمی و بی کیفیت بوده است. مسلما وقتی خود گوگل هوش مصنوعی پیشرفته ای مانند Gemini دارد، مخالفت اساسی با هوش مصنوعی نمی کند.
خطرات هوش مصنوعی برای سئو زمانی بیشتر خودشان را نشان می دهند که ما نکات استفاده از هوش مصنوعی را رعایت نکنیم. ما وقتی ابزارهای هوش مصنوعی در سئو را هم به شما معرفی می کردیم درباره این خطرات هشدار داده بودیم. ابزارهای هوش مصنوعی در سئو در صورتی می توانند به ما کمک کنند که ما حواسمان به نحوه استفاده مان از آن ها باشد. پس خطر هوش مصنوعی برای سئو هست اما با رعایت نکاتی در رابطه با هر خطر، شما می توانید خودتان را از خطر پیش رو نجات دهید.
آیا خطرات هوش مصنوعی برای سئو مربوط به شغل سئوکاران هم می شود؟
زمانی که هوش مصنوعی در دسترس عموم قرار گرفت و برای اولین بار ChatGPT معرفی شد، بحث داغ دنیای تکنولوژی و شرکت های استارتاپی هوش مصنوعی بود. خیلی ها نگران این بودند که مشاغلی مانند طراحی سایت، طراحی گرافیک، تولید محتوا و از جمله آن ها سئو از بین برود و دیگر همه کار ها را هوش مصنوعی انجام بدهد. بهتر است به شما بگویم چیزی که من در حال حاضر دارم می بینم این است که حداقل شاید زمانی به طور کلی نقش سئوکار حذف بشود که من و شما خیلی وقت است که بازنشسته شده ایم.
از نظر من و خیلی از سئوکارها، هوش مصنوعی فعلا چیزی نیست که بتواند بدون دخالت سئوکار کارش را انجام بدهد. بله درست است شاید زحمت سئوکار را کمی کمتر کرده باشد (اگر بیشتر نکرده باشد!)، اما نقش سئوکار به هیچ عنوان حذف نشده است. خطرات هوش مصنوعی برای سئو فعلا برای خود سئوکار و صاحب سایت است و آن زمانی شغل سئوکاران تهدید می شود که اصلا هوش مصنوعی خطری برای ذات سئو نداشته باشد.
مطمئنم اگر سئوکار حرفه ای باشید و یا حداقل دستی در کار داشته باشید، متوجه شده اید که این کار، چیزی نیست که طبق یک سری اصول از پیش تعیین شده انجام بشود و اگر چنین بود که رقابت بین سایت ها تا این حد بالا نبود. پس نگران نباشید و فعلا منتظر باشید تا باهم ببینیم که هوش مصنوعی در نهایت می خواهد به کجا برسد و چه بارهایی را قرار است از روی دوش بشریت بردارد.
خطرات هوش مصنوعی برای سئو
دیگر مقدمه چینی کافیست و بهتر است برویم سراغ اصل مطلب و ببینیم خطرات هوش مصنوعی برای سئو چیست و آیا در خدمات سئو باید از هوش مصنوعی کلا استفاده نکنیم یا می شود روی آن حسابی باز کرد. در نظر داشته باشید که خطراتی که می گوییم مواردی نیست که همه با آن موافق باشند و صرفا مواردی است که در این زمینه، کمی قضاوت را به عهده خود شما نیز گذاشته ایم. در ادامه همراه من باشید تا خطرات AI برای سئو را برشماریم.
1- آپدیت های Explicit Fake Content گوگل
ببینید ما چیزی به نام آپدیت Explicit Fake Content نداریم اما گوگل طی آپدیت های اخیر خودش، مواردی را درباره محتواهای ساخته شده توسط هوش مصنوعی اعمال کرده است و به صاحبان سایت هشدار داده است که انتشار محتواهای بی کیفیت و اسپمی تولید شده توسط هوش مصنوعی ممنوع است. به این آپدیت ها، آپدیت های مرتبط با Explicit Fake Content (محتوای به وضوح تقلبی) می گویند. دقت کنید، گوگل با این حرفی که زده است معلوم نیست که کلا استفاده از هوش مصنوعی را ممنوع کرده است یا صرفا دارد در رابطه با آن و محتوایی که تولید می کند هشدار داده است.
در هر صورت گوگل در آپدیت های اخیر خود این نوع از محتوا ها را Deepfake خوانده است و این لفظ را برای نوشته ها، تصاویر و ویدیوهایی به کار می برد که توسط هوش مصنوعی تولید می شوند. گوگل گفته است که محتواهای “غیر مرتبط” اسپمی و ضعیف را که توسط هوش مصنوعی تولید شده اند به شدت جریمه خواهد کرد و شامل گوگل پنالتی خواهند شد. محتواهایی که تقلبی بودنشان واضح نباشد بررسی می شوند تا مشخص شود توسط هوش مصنوعی تولید شده اند یا خیر و آن هایی که واضح هستند هم به سرعت شامل گوگل پنالتی می شوند. در نتیجه این آپدیت ها یکی از خطرات هوش مصنوعی برای سئو است.
چگونه دچار گوگل پنالتی این آپدیت ها نشویم؟
واضح ترین پاسخی که می توانم به شما بدهم این است که محتوای سایتتان را خودتان بنویسید. شما که دیگر متخصص آن حوزه هستید و درباره موضوعات اطلاعات دارید چرا باید محتوا از AI بگیرید. اگر هم وقت ندارید و می خواهید که هوش مصنوعی محتوا را تولید کند، حداقل کاری کنید که Explicit Fake Content نباشد و به وضوح یک محتوای تقبلی ساخته شده توسط هوش مصنوعی نباشد. از تصاویر غیر منطقی و ویدیوهای عجیب و غریب ساخته شده توسط هوش مصنوعی هم استفاده نکنید.
همیشه این موضوع را یادتان باشد که یک نوشتار ضعیف اما تخصصی، یک تصویر ساده اما واقعی و یک ویدیوی گرفته شده توسط شما با هزار و یک تپق زدن، خیلی بهتر از محتوای Deepfake است.
2- غیر انسانی تر شدن محتواها
یکی دیگر از اصلی ترین خطرات هوش مصنوعی برای سئو این است که محتواهای سایت را به شدت غیر انسانی و غیر واقعی می کند. البته که در جریان هستم که خیلی از هوش مصنوعی های محتوا قابلیت انسانی سازی محتوا را دارند اما واقعا انسانی سازی شدن توسط هوش مصنوعی؟ هوش مصنوعی انسانی بودن محتوا را اصلا چه چیزی تعریف می کند؟
همین محتوایی که در حال خواندن آن هستید را می بینید؟ شاید اینجاهای محتوا شما دارید حس می کنید من زبانی اعتراضی دارم و از استفهام انکاری من لحنم را متوجه می شوید و درست هم متوجه می شوید! درست است که رسمی و کمی ادبی حرف می زنم اما شما اگر حتی حس نکنید که یک دوستی دارد با شما حرف می زند، حس می کنید که یک انسان پای تخته است و دارد یک موضوعی را توضیح می دهد. اما آیا هوش مصنوعی اینطوری حرف می زند؟ اصلا بلد است کاری کند که شما هنگام خواندن مطلب حوصله تان سر نرود؟
این انسانی نبودن محتوا هم ممکن است تجربه کاربری مخاطب سایت را خراب کند و هم اینکه موتور جست و جو متوجه تقلبی بودن محتوا بشود و خیلی روی آن حسابی باز نکند. همچنین موتور جست و جو و خصوصا گوگل به شدت روی مخاطب خودش حساس است و اگر ببیند مخاطب مطلب را ترک می کند و به سراغ مطلب دیگری می رود، آرام آرام رتبه آن محتوا را از آن می گیرد. حتی اگر خود گوگل هم متوجه نشده باشد که آن محتوا توسط هوش مصنوعی نوشته شده است.
چگونه محتوایمان را انسانی تر کنیم؟
اگر محتوای سایت را خودتان با لحنی که صحبت می کنید یا لحنی که پرسونای مخاطبتان می پسندد بنویسید، محتوای انسانی نوشته اید. اگر هم وقت نوشتن محتوا ندارید، حداقل محتوایی که از هوش مصنوعی تحویل می گیرید را کامل بخوانید و 30 تا 40 درصد از آن را تغییر بدهید. نیازی نیست حتما لحن محتوا را هم تغییر دهید اما حداقل سعی کنید کمی آن را از حالت ماشینی بودن و مصنوعی بودن دربیاورید. در این صورت دیگر دچار این مورد از خطرات هوش مصنوعی برای سئو نمی شوید.
3- اشتباهات معنایی هوش مصنوعی
شاید هوش مصنوعی از نظر معنایی تسلط کامل به زبان انگلیسی داشته باشد. اما واقعا فکر نمی کنم همه چیز را درباره زبان فارسی بداند. چون در تجربه ای که از کار با هوش مصنوعی در سئو داشتم، متوجه شدم که بعضی از هوش های مصنوعی به استثناهای زبان فارسی اشراف ندارند. مثلا ما در زبان فارسی کلمه “تجهیزات” را داریم که به مجموعه ای از لوازم و وسایل می گویند. اما کلمه ای به نام “تجهیز” نداریم که مفرد این موارد باشد و تجهیز را به عنوان فعل به صورت مصدری یا صرفی استفاده می کنیم. اما یکی از ابزارهای هوش مصنوعی این کلمه را به عنوان مفرد تجهیزات استفاده کرد و این اشتباه است.
این در حد یک مثال کوچک بود و هوش مصنوعی از این دست اشتباه ها حداقل در زبان فارسی زیاد دارد. مواردی که به انسجام متن آسیب وارد می کنند و ممکن است برای مخاطب کمی ناخوشایند باشند.
چگونه از این اشتباهات هوش مصنوعی جلوگیری کنیم؟
ممکن است ما مجبور شویم بارها و بارها از هوش مصنوعی بخواهیم که متن را تغییر بدهد. این موضوع خودش به تنهایی وقت ما را می گیرد و تمرکز ما را بهم می ریزد. پس شاید تنها راه حل این باشد که خودمان متن را بخوانیم و این موارد را ویرایش کنیم. مطمئن باشید که هرچقدر هم Prompt های خوب برای هوش مصنوعی بنویسید، بازهم هوش مصنوعی دچار اشتباه می شود و خطرات هوش مصنوعی در سئو آن جایی برایمان جدی می شود که می فهمیم همین هوش مصنوعی توسط انسان ساخته شده است و ذهن انسان هم به خودی خود خطا دارد، چه برسد به چیزی که انسان با ذهنش ساخته است.
4- خطر اشاره به منابع یا برندهای رقیب
این مورد از خطرات هوش مصنوعی در سئو خیلی پیش نمی آید اما وای از آن روزی که پیش بیاید! شما تصور کنید یک مطلبی را از هوش مصنوعی خواسته اید و چند منبع هم به آن داده اید. این موضوع را هم تاکید کرده اید که به هیچ عنوان اسمی از منابع برده نشود و هوش مصنوعی از منابع کپی نکند. اما باز هم بعد از خواندن متن متوجه می شوید که هوش مصنوعی اصلا نفهمیده که آن کلمه ای که در میان کلمات سایت منبع آمده، اسم برند بوده است و نباید آن را در متن لحاظ می کرده.
این اتفاق دو یا سه بار برای من در اوایل کارم با یکی از هوش های مصنوعی اتفاق افتاد و من خیلی اتفاقی متوجه این موضوع شدم. فکر نمی کنم لازم باشد که جداگانه راه حل این موضوع را بگویم و بازهم راه حل این است که تحت هر شرایطی و حتی اگر بهترین و اثبات شده ترین Prompt را هم به هوش مصنوعی داده اید، حتما متنی که تحویل می گیرید را یک بار کامل بخوانید.
5-خطر کپی بودن محتوا
این مورد از خطرات هوش مصنوعی در سئو با وجود اینکه بسیار جدی است، اما بیشتر برای هوش مصنوعی هایی رخ می دهد که معمولا هزینه ای بابت آن ها پرداخت نشده است. در جریان هم هستیم و می دانیم که هوش مصنوعی هم محض رضای خدا موش نمی گیرد و نسخه های رایگان آن ها بسیار سهل انگارانه کار انجام می دهند. هرچند که باید تاکید کنیم که این موضوع مختص به هوش مصنوعی های رایگان نیست و با احتمال خیلی کم، ممکن است این مورد برای تعرفه های پیشرفته هوش های مصنوعی هم بیفتد.
برای اینکه از این مورد از خطرات هوش مصنوعی برای سئو در امان باشیم بهتر است متن را به ابزارهایی مانند Copyscape و یا Duplichecker بدهیم تا این ابزارها به ما بگوید که آیا متن از جایی کپی شده است یا کاملا یونیک است.
6-خطر اشتباهات در رابطه با موضوعات تخصصی
این مورد از خطرات هوش مصنوعی در سئو کاملا جدی می باشد و گوگل با این یکی اصلا شوخی ندارد. بله درست است که منابع هوش های مصنوعی معمولا همان منابعی هستند که خود گوگل آن ها را تایید کرده است اما شاید هوش مصنوعی برای اینکه از آن ها کپی نکند، کلمات را جا به جا یا عوض کند. این موضوع باعث می شود هوش مصنوعی در یک موضوع تخصصی مطلب اشتباهی تحویل بدهد چه بد می شود اگر آن موضوع مرتبط با موضوعات پزشکی، مالی و موضوعات حساس دیگر باشد و رویکرد YMYL را زیر پا بگذارد. اگر می خواهید بدانید YMYL چیست هم به مقاله مربوطه مراجعه کنید.
YMYL حروف اول عبارت Your Money Your Life به معنای “پول تو جان تو” است که یعنی گوگل به شدت به محتواهایی که اطلاعات آن ها با جان و مال مخاطبان سر و کار دارند، حساس است. حال شما این موضوع را در نظر بگیرید که هوش مصنوعی اینطور نیست که داده ها را با ذهن خودش تجزیه و تحلیل کند و حساسیت های آن ها را متوجه شود. او تنها چیزهایی که می داند اطلاعات طبقه بندی شده در دنیای وب است.
برای اینکه از این مورد از خطرات هوش مصنوعی برای سئو در امان باشید خودتان حتما موارد تخصصی محتوای تحویل گرفته شده را بررسی کنید و آن را با دانش روز مطابقت دهید. بعد از تمام این فرایندها تصمیم به انتشار محتوای مورد نظر بگیرید.
7- زیر پا گذاشتن E-E-A-T
یکی از خطرات هوش مصنوعی برای سئو این است که کلا وجودش و استفاده از آن E-E-A-T را زیر پا می گذارد. E-E-A-T یکی موارد اعمال شده در آپدیت های الگوریتم گوگل در سال های گذشته است. E-E-A-T حروف اختصاری Experience، Expertness، Authoritativeness و Trustworthiness است که به معنای تجربه داشتن، تخصص داشتن، معتبر بودن و مورد اعتماد بودن محتوا است. هوش مصنوعی در رابطه با محتوا تخصص ندارد، تجربه کاری ندارد که درباره تجربیاتش بنویسد و نهایتا شاید چیزی که می گوید معتبر باشد و بشود به آن اعتماد کرد.
پس زمانی که ما به عنوان یک متخصص یک مطلبی را طبق تجربه خودمان می نویسیم دیگر ترسی برای سئو آن مطلب نخواهیم داشت. اما یکی از خطرات هوش مصنوعی برای سئو همین است که کلا ذات تخصص را زیر سوال می برد و آن چیزی که یک متخصص می تواند خیلی بهتر بنویسد را تبدیل به یک متن خشک از داده های طبقه بندی شده در سرتاسر وب می کند. این مورد هیچ چاره خاصی ندارد و صرفا برای اینکه چنین مواردی کامل رعایت شود، تنها چاره کار این است که مطلب سایت خودتان را فقط خودتان بنویسید.
آیا از هوش مصنوعی در سئو استفاده کنیم؟
الان که از خطرات هوش مصنوعی برای سئو آگاه هستید پاسخ به این سوال دیگر خیلی سختگیرانه “نه” نیست. اگر هوش مصنوعی را با احتیاط و با دقت استفاده کنید، صدمه ای به سئو شما وارد نمی کند. همچنین در نظر داشته باشید که برای مطالبی مانند موضوعات پزشکی، موضوعات مالی و موضوعات حساس دیگر تا حد امکان از هوش مصنوعی استفاده نکنید.
در کل پاسخ به این سوال این است که استفاده از هوش مصنوعی در سئو اگر در جهت درستی باشد و دخالت مستقیم شما هم در آن باشد، اشکالی ندارد و می توانید از خطرات هوش مصنوعی برای سئو در امان باشید. اما اگر منظور از استفاده از هوش مصنوعی در سئو این است که همان محتوایی که هوش مصنوعی می دهد را کپی پیست کنید و بعد از لینکسازی و سئو کردن انتشار دهید، نظر من این است که احتمالا باید منتظر گوگل پنالتی هم باشید.
نتیجه گیری: جلوگیری از خطرات هوش مصنوعی برای سئو
خطرات هوش مصنوعی برای سئو زمانی آسیبی به ما نمی رسانند که هوش مصنوعی را دستیار خودمان بدانیم و آن را همه کاره سایتمان ندانیم. سئوکار و صاحب سایت باید حواسشان باشد که هوش مصنوعی کامل نیست و توسط خلاقیت و ذهن انسان ساخته شده است. خطرات هوش مصنوعی در سئو که به شما گفتیم را هم حتما جدی بگیرید و بی تفاوت از کنار آن ها رد نشوید. اینطوری هم تجربه کاربری خوبی را برای مخاطبمان به ارمغان می آوریم و هم پا روی دم کرالر های گوگل نمی گذاریم.
ممنون که در این مقاله همراه من و ویکی دمی بودید و امیدواریم که این خطرات هوش مصنوعی برای سئو دیگر خطری برای شما نباشند و بتوانید به راحتی تمامی اشتباهات هوش مصنوعی را برطرف کنید و در نهایت اینکه این مقاله، مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید