کامل ترین چک لیست سئو تکنیکال
عناوین مطالب
Toggleخیلی از ماها ممکن است زمانی که بحث سئو تکنیکال می شود، ندانیم که دقیقا باید چه کارهایی در سئو انجام بدهیم. نهایتا چیزی که ممکن است به ذهنمان برسد سرعت سایت است و دیگر برای باقی موارد هرچه فکر می کنیم یادمان نمی آید که باید چه کارهایی را در سئو تکنیکال انجام دهیم. اینجاست که چک لیست سئو تکنیکال به دردمان می خورد و یادمان می آورد که موارد فنی سئو کدام موارد هستند.
چک لیست سئو تکنیکال باید شامل تمامی مواردی که در بخش فنی سایت انجام می شود، باشد. در اینجا نیز ما یک چک لیست حرفه ای با موارد سئو فنی سایت برای شما آماده کرده ایم که امیدواریم در راه رسیدن شما به هدفتان کمک کننده باشد. اگر به چک لیست سئو تکنیکال نیاز دارید که مستقیم به سراغ چک لیست ما بروید و اگر هنوز نمی دانید قضیه چیست، در ادامه همراه من باشید.
چک لیست سئو تکنیکال چیست؟
چک لیست سئو تکنیکال یک چک لیست شامل مواردی است که به طور اختصاصی مربوط به سئو تکنیکال یا همان سئوی فنی سایت می شوند. در این چک لیست به شما گفته می شود که سوای اینکه چه کارهایی را باید روی صفحات سایت (سئو داخلی) و خارج از صفحات سایت (سئو خارجی) انجام دهید، چه کارهایی را باید روی مسائل فنی سایتتان انجام دهید.
یک سری از موارد چک لیست سئو تکنیکال ما ممکن است نیاز به توسعه دهنده یا یک شخص وارد به موارد فنی سایت داشته باشد. اگر خواستید می توانید برای فهم آن ها مقاله سئو تکنیکال ما را مطالعه کنید و یا اینکه از خدمات سئو ویکی دمی استفاده کنید تا تمام این کارها را ما برای شما انجام دهیم.
اهمیت چک لیست سئو تکنیکال چیست؟
فکر نمی کنم توضیح بیشتری نیاز باشد تا به شما بگوییم که اصلا چک لیست سئو تکنیکال چه اهمیتی دارد. اما برای کسانی که فکر می کنند بدون چک لیست هم می شود از پس موارد فنی سایت برآمد باید بگوییم که اگر شما این چک لیست را دم دست خودتان نداشته باشید، ممکن است چیزی از موارد فنی سایت را از قلم انداخته باشید و بدون اینکه مشکلات فنی سایت را رفع کرده باشید، دسترسی ربات های موتور جست و جو را باز کرده باشید.
همانطور هم که در مقاله سئو تکنیکال چیست گفتیم که در بالا لینک آن را هم قرار داده ایم، سئو تکنیکال به مجموعه فرایندهایی گفته می شود که طی آن موتورهای جست و جو می توانند سایت شما را بهتر و سریعتر بخوانند و فرایند کرال و ایندکس سایت شما ممکن شود. پس اینجاست که به وضوح می توانیم اهمیت چک لیست سئو تکنیکال را متوجه شویم.
موارد چک لیست سئو تکنیکال
حال دیگر وقت آن رسیده است که به سراغ چک لیست سئو تکنیکال برویم. این موضوع را مد نظر داشته باشید که هرکدام از موارد این چک لیست، خودشان احتمالا نیازمند یک مقاله جداگانه هستند و ما چک لیست وار آن ها را بیان می کنیم، توضیح کوتاهی درباره آن ها می دهیم و در صورت نیاز منبعی برای مطالعه بیشتر درباره آن ها به شما معرفی می کنیم.
در نظر داشته باشید که معمولا در مشاوره سئو هم همین موارد به شما گفته می شود و حتی آموزش آن به شما داده می شود. ولی بازهم ممکن است شما بخواهید که علاوه بر مشاوره سئو خودتان هم دسترسی به این چک لیست داشته باشید که در این صورت، از اینجا به بعد دیگر مقدمه چینی نمی کنیم و به سراغ چک لیست سئو تکنیکال می رویم.
1- فعال کردن دسترسی کرالرها
ما این مورد را اول از همه آورده ایم چون مهمترین کاری است که باید انجام بدهید. اما در نظر داشته باشید که رسما این مورد، آخرین کاری است که شما باید در سایت خودتان انجام بدهید. چرا؟ چون در اینجا قرار است شما دسترسی ربات های موتور جست و جو را به سایت خودتان باز کنید و توصیه ما این است که اول همه کارهای چک لیست را انجام دهید و بعد دسترسی آن ها را باز کنید.
در وردپرس و CMS های دیگر معمولا یک بخشی در تنظیماتشان هست که با زدن فقط یک کلیک، می توانید دسترسی ربات های موتور جست و جو را باز کنید و به آن ها اجازه دهید که سایتتان را ببینند. اما در سایت هایی که اختصاصی طراحی شده اند معمولا باید توسعه دهنده سایت، کدهای خاصی را داخل سایت شما قرار بدهد تا دسترسی موتورهای جست و جو فعال شود.
2- Core Web Vitals
اگر الان سال 2020 بودیم، احتمالا این مورد اواخر لیست ما بود اما سال 2025 هستیم و بعد از حیاتی کار چک لیست سئو تکنیکال آن را قرار دادیم. چرا؟ چون Core Web Vitals هم معیارهای گسترده ای دارد و هم اینکه مستقیما از سمت خود گوگل پیشنهاد (یا بهتر است بگوییم القا) شده است.
برای کسانی که نمی دانند Core Web Vitals چیست باید بگوییم که شما می توانید مقاله ما در ویکی دمی را مطالعه کنید که در آن کامل درباره این مفهوم توضیح داده ایم. اما اگر خیلی خلاصه بخواهیم همینجا بگوییم باید بگویم که Core Web Vitals معیارهای سنجش تجربه کاربری توسط گوگل است. این معیارها شامل سرعت بارگذاری صفحه، سرعت عملکردها و اسکریپت های صفحه و پایداری المان های صفحه می شود.
3- ساختار بندی سایت و صفحات سایت
شاید کمی دیر باشد که الان به فکر این موضوع افتاده باشیم اما شاید شما قبل از طراحی سایت چک لیست سئو تکنیکال را مطالعه می کنید که امیدوارم همین باشد. چون در اینجا باید به شما بگوییم که اینکه ساختار سایت از نظر اصولی بهینه باشد، یکی از فاکتورهای سئو تکنیکال محسوب می شود.
سایت شما باید اصولی و طبق هنجار باشد. یعنی باید بخش های مرتبط با تماس با ما، درباره ما، وبلاگ، سیاست حریم خصوصی و هرآنچه یک سایت می خواهد را داشته باشد و به علاوه، تمامی آن ها با ساختاری درست و اصولی طراحی شده باشند. چرا که شما نباید تصور گوگل و موتورهای جست و جو را از ساختار یک سایت برهم بزنید و باید به گوگل نشان دهید که سایت شما روی اصول پیش رفته است.
4- بهینه سازی فایل robots.txt
ربات های موتور جست و جو زبان آدمیزاد حالیشان نمی شود! قصد توهین هم نداریم، به معنای واقعی کلمه زبان انسان را نمی فهمند. این ربات ها هرکاری دلشان بخواهد در صفحه ما می کنند و هرجایی که باید و نباید را سرک می کشند. این موضوع هم برای Crawl Budget ما مضر است و هم اینکه برای سئو سایت ما ضرر دارد. پس باید با فایل robots.txt ربات ها را تفهیم کنیم.
در آموزش robots.txt به شما گفته ایم که چگونه می توانید دسترسی یک سری از صفحات را برای ربات ها ببندید و به آن ها بگویید که کدام صفحه ها برای ایندکس شدن مد نظر شماست. وجود این فایل در فایل های هاست هر سایتی لازم است و ما هم آن را در چک لیست سئو تکنیکال در موارد بالا قرار داده ایم.
5- بهبود ساختار URL ها
همیشه یادتان باشد که URL صفحه، شناسنامه آن صفحه است. این URL صفحه شماست که کرال و ایندکس می شود و اولین چیزی که ربات موتور جست و جو با آن برخورد می کند، URL صفحه شماست.
نکاتی که باید در این زمینه رعایت بکنید به شرح زیر است:
- URL های سایت شما کوتاه باشند
- دارای کاراکترهای ناخوانا برای ربات ها نباشند
- تنظیمات URL طبق موضوع سایت انجام شود (مثلا وجود تاریخ در URL برای سایت های خبری لازم است)
- ترجیحا به زبان انگلیسی باشد
6- بهینه سازی نقشه سایت یا همان Sitemap
اینطور نیست که شما اگر سایت مپ نداشته باشید، ربات های موتور جست و جو سایت شما را کرال یا ایندکس نکنند. اما این سایت مپ است که به این ربات ها می گوید که اصلا چگونه باید سایت را کرال و ایندکس کنند و به چه ترتیبی این کار انجام می شود.
وجود سایت مپ مزایای بسیار زیادی دارد و کار ربات های موتور جست و جو را برای کرال سایت شما خیلی راحت تر می کند. اگر نمی دانید چگونه سایت مپ بسازید، به شما پیشنهاد می کنیم که مقاله چگونه سایت مپ بسازیم را مطالعه کنید تا با این کار کاملا ساده آشنا بشوید.
7- بهینه سازی Breadcrumbs
Breadcrumbs ها همان راهنمای مسیری هستند که معمولا بالای صفحات سایت قرار دارند. بردکرامبز به کاربر می گوید که الان کجای سایت است و از چه مسیری وارد صفحه ای که الان هست شده است. Breadcrumbs ها برای سئو سایت مهم هستند اما برای هر سایتی نیاز نیست از آن ها استفاده کنیم. مثلا آنقدری که سایت های فروشگاهی به آن ها نیاز دارند سایت های شرکتی به آن نیاز ندارند.
برای اطلاعات بیشتر درباره این موضوع می توانید مقاله بردکرامبز (Breadcrumbs) یا مسیر راهنما را در ویکی دمی مطالعه کنید و درباره جزئیات این مورد اطلاعات بیشتری کسب کنید. چون کار با آن از حوصله این چک لیست سئو تکنیکال خارج است و خودش یک مطلب جداگانه می خواهد.
8- بهینه سازی لینک های سایت
اینکه لینک های داخلی سایت جزو سئو داخلی محسوب می شوند یا سئو تکنیکال خیلی مهم نیست، جزو سئو داخلی محسوب می شوند چون جزو کارهایی است که روی صفحه سایت انجام می دهیم و جزو سئو تکنیکال حساب می شود چون به خوانش بهتر سایت ما توسط موتورهای جست و جو کمک می کند. در هر حال در چک لیست سئو تکنیکال باید حواسمان به آن ها باشد.
مواردی که در لینک های سایت باید رعایت کنیم به شرح زیر است:
- بی هدف نباشند
- انکرتکست درستی داشته باشند
- همیشه فالو باشند (داریم درباره لینکهای داخلی به صفحات سایت خودمان صحبت می کنیم)
- واضح باشند
- به صفحات ریدایرکت شده، صفحات 404، صفحات 410 و ترجیحا داخل متن به صفحات نو ایندکس نباشند
9- استفاده از Schema
استفاده از طرحواره ها یا همان Schema ها یکی از مواردی است که در چک لیست سئو تکنیکال باید به آن ها اشاره کنیم. این اسکیما ها داده های ساختار یافته ای هستند که نوع صفحه را به ربات های گوگل می فهمانند و باعث می شوند که ربات ها در شناسایی موضوع صفحه راحت تر عمل کنند.
در مطلب داده های ساختار یافته اسکیما درباره این موضوع صحبت کرده ایم اما حواستان باشد، داده های ساختار یافته فقط محدود به اسکیماها نمی شوند.
10- اقدامات امنیت سایت
یکی از مهمترین کارهای چک لیست سئو تکنیکال بدون شک تمامی اقداماتی است که شما برای امنیت سایتتان انجام می دهید. خیلی وارد بحث این اقدامات نمی شویم چون تخصصی است و فراتر از سئو می باشند اما فقط همین را بدانید که سایت اگر می خواهد سئو بشود، باید گواهینامه SSL را داشته باشد و پروتکل https آن در اولویت بارگذاری باشد.
ضمن اینکه شما از طریق هاست می توانید این گواهینامه را دریافت کنید، یادتان نرود که در فایل htaccess، تمامی نسخه ها و پروتکل های سایت را به پروتکل https ریدایرکت کنید. برای آشنایی بیشتر با پروتکل SSL هم می توانید مقاله مربوطه را مطالعه کنید.
11- چک کردن گوگل سرچ کنسول
این مورد از موارد چک لیست سئو تکنیکال چیزی نیست که شما یک بار انجام بدهید و دیگر نیازی نباشد به سراغ آن بیایید. Google Search Console اطلاعات بسیار زیادی از نحوه کرال و ایندکس شدن سایت شما، وضعیت سرور شما، ارورهای امنیتی شما و کلی اطلاعات دیگر را به شما می دهد.
پس چهارچشمی حواستان همیشه به سرچ کنسول باشد و اگر هم نمی دانید که هرکدام از بخش های آن درباره چه چیزی صحبت می کند، آموزش Google Search Console در سایت ما را ببینید که تمامی نکات درباره این ابزار کاربردی را به شما گفته ایم.
12- بهینه سازی لینک ها و صفحات 404
ببینید وجود صفحه 404 در هر سایتی طبیعی است و هیچ اشکالی هم ندارد. چه زمانی این موضوع به سئو ما آسیب می زند، زمانی که ما در صفحات سایتمان به صفحه 404 لینک داده باشیم یا صفحه ای که ایندکس شده است را از سایتمان حذف کرده ایم. برای اولی واضح است که باید این لینک ها را حذف کنیم و برای دومی هم می توانیم از طریق Rank Math این صفحات را 410 کنیم.
این مورد از چک لیست سئو تکنیکال را هم حتما جدی بگیرید و با ابزار Screaming frog همیشه در حال رصد لینک های شکسته (Broken Links) باشید. لینک های شکسته همان لینک ها به صفحات 404 هستند که واجب است آن ها را از سایت حذف کنیم.
13- استفاده از AMP
این مورد از چک لیست سئو تکنیکال برای هر سایتی واجب نیست و اصلا ممکن است گاهی به سئو سایت شما صدمه بزند. AMP در واقع یک اقدام در سایت برای ساخت نسخه بهینه تر موبایلی سایت شماست که جزو موارد سئو تکنیکال به حساب می آید.
درباره اینکه AMP چیست و آموزش راه اندازی AMP در وردپرس می توانید مقاله مربوطه را مطالعه کنید. یادتان باشد که برای استفاده از AMP حتما باید با یک فرد متخصص مشورت کنید.
14- بهینه سازی ریسپانسیو بودن سایت
اینکه سایت شما برای دستگاه های مختلف بهینه شده باشد دیگر جزو موارد چک لیست سئو تکنیکال نیست و بدیهیاتی است که خیلی ها هنوز هستند که به آن توجه نمی کنند.
ریسپانسیو بودن سایت به این معناست که سایت شما برای دستگاه های مختلف مانند موبایل، تبلت و موارد دیگر بهینه سازی شده باشد و صرفا تمرکز روی نسخه دسکتاپ نباشد.
نتیجه گیری: اجرای چک لیست سئو تکنیکال
پیشنهاد من به شما این است که تمامی موارد این چک لیست سئو تکنیکال را به کمک یک فرد متخصص اجرا کنید. اگر هم خودتان سئوکار هستید که اصلا این چک لیست را ذخیره کنید و برای شروع کار روی هر سایتی، یک بار دیگر به آن سر بزنید. من سعی کردم که چیزی را از قلم نیندازم اما اگر چیزی از قلم افتاده است، از شما عزیزان خواهش می کنم که هم مرا ببخشید و هم در کامنت ها مورد را به من گوشزد کنید.
امیدوارم که از خواندن این مطلب لذت کافی را برده باشید و توانسته باشم هرآنچه می دانم را در اختیار شما عزیزان قرار بدهم. یادتان نرود که سئو تکنیکال، پایه و اساس سئو است و بدون آن اصلا سئو شروع نمی شود. پس چک لیست سئو تکنیکال را هیچوقت از یاد نبرید. ممنون که همراه من بودید.
دیدگاهتان را بنویسید