آموزش Acquisition در گوگل آنالیتیکس
عناوین مطالب
Toggleحتما تا به حال اسم ابزار تجزیه تحلیل گوگل یا همون گوگل آنالیتیکس رو زیاد شنیدین یا ازش استفاده کردین. با استفاده از اطلاعاتی که گوگل آنالیتیکس ارائه میده، می تونیم کسب و کارهای آنلاین رو تحلیل کنیم، نقاط ضعف و قوت کارمون رو شناسایی کنیم و بتونیم با بهینه سازی، این ضعف ها و مشکلات رو برطرف کنیم. قسمتی از این اطلاعات در قالب گزارشات Acquisition (میزان جذب کاربران از کانال های مختلف) ارائه میشه یعنی منشاء ترافیک و بازدید سایت رو می تونین بررسی کنین. وقتی که بزرگترین منبع ترافیک سایتتون رو بشناسین، بهتر میتونین تصمیم بگیرین که کجا وقت بیشتری بذارین و پولتون رو هزینه کنین.
آیا میدونین که مردم چطور سایت شما رو پیدا می کنن؟ یا می دونین کدوم یکی از مسیرهای ورودی به وب سایت شما بیشترین سود رو براتون داره؟ آیا علاقه دارین که درباره گزارشات Acquisition در گوگل آنالیتیکس بیشتر بدونین؟ خب اگر دوست دارین جواب این سوالات رو بدونین با من همراه باشین تا در این پست بهتون آموزش بدم چطور گزارشات Acquisition گوگل آنالیتیکس بهتون کمک میکنه تا به ترافیک بیشتر و در نتیجه به فروش بیشتری برسین.
برای مطالعه بیشتر، مقاله خدمات و بهینه سازی سایت را مطالعه نمایید.
گزارشات Acquisition در پنل گوگل آنالیتیکس
در پروفایل گوگل آنالیتیکس وب سایت شما، 10 مورد گزارش مجزا در زیر منوی Acquisition وجود داره که در ادامه هر 10 مورد رو بررسی می کنیم. این بخش به طور کلی به شما نشون میده بازدیدکنندگان سایت شما از کجاها اومدن، جاهایی مثل موتورهای جستجو، شبکه های اجتماعی یا وب سایت های ارجاعی (referral). وقتی کاربری از طریق یک لینک در سایت های دیگه و یا شبکه های اجتماعی وارد سایت شما میشه، نرم افزارهایی تحلیلی مثل گوگل آنالیتیکس این نوع ترافیک رو، ترافیک ارجاعی محسوب می کنن.
بخش Acquisition یک قسمت کلیدی برای کسب و کار شماست که با استفاده از اون می تونین تشخیص بدین کدوم تکنیک های بازاریابی آنلاین بیشترین تعداد بازدیدکننده رو به سایت شما میارن. خوب دیگه بیاین بریم سراغ گزارش های Acquisition در گوگل آنالیتیکس؛ شما میتونین از طریق منویی که در سمت چپ پنل گوگل آنالیتیکس سایت تون هست، به این گزارش ها دسترسی داشته باشین.
Overview (نگاه کلی)
Acquisition Overview یک نگاه کلی از کانال های برتری که بازدیدکننده ها رو به سایت شما میفرستن بهتون میده، علاوه بر این، Acquisition های وابسته، گزارش های رفتاری کاربران و جزئیات conversion یا همون نرخ تبدیل هر کانال رو هم بهتون نشون میده.
اگر اهدافتون رو روی گوگل آنالیتیکس مشخص کرده باشین، Acquisition Overview بهتون گزارش میده کدوم یکی از کانال هاT بیشترین تبدیل رو داشتن. در مثال بالا، بیشترین coversion ها از کمپین custom (از کانال Other) و با ترافیکی که از سایت های دیگه ( ازکانال های ارجاعی) هدایت شدن، به دست اومدن.
لیست زیر شامل توضیحات مختصری از بهترین کانال هایی است که گوگل آنالیتیکس برای ردیابی منابع ترافیک ازشون استفاده میکنه:
- جستجوی ارگانیک (Organic Search): بازدیدکنندگانی که بعد از جستجو در گوگل و موتورهای جستجوی دیگه به سایت شما میان.
- جستجوی خریداری شده (Paid Search): بازدیدکنندگانی که از طریق گوگل ادورز یا تبلیغات دیگه موتورهای جستجو به سایت شما میان.
- مستقیم (Direct): بازدیدکنندگانی که بدون لینک سایت های دیگه به سایت شما میان، مثلا آدرس سایت شما رو در نوار آدرس تایپ می کنن و یا از بوکمارک جستجوگرشون استفاده می کنن.
- سایت های ارجاعی (Referral): بازدیدکنندگانی که از طریق یک لینک در سایت های دیگه به سایت شما میان.
- شبکه های اجتماعی (Social): بازدیدکنندگانی که از طریق شبکه های اجتماعی به سایت شما میان.
- موارد دیگر: اگر در یک کمپینی از پارامترهای utm استفاده کنین، ترافیک مربوط به این کمپین در این قسمت لیست میشوند.
Channels (کانال ها)
بخش کانال ها هم مثل Acquisition Overview که در بالا معرفی کردیم کار میکنه، علاوه بر امکانات دیگه یک نمودار برای بررسی Acquisition، الگوهای رفتاری و جزئیات تبدیل رو هم بهتون میده.
برای اینکه بتونین جزئیات مربوط به هر کانال رو ببینین، فقط کافیه روی لینک مربوط به اون کانال کلیک کنین.
جستجوی ارگانیک، گزارش کلمات کلیدی رو بهتون میده، منوی دایرکت، لیست بهترین صفحات لندینگ رو که بازدیدکنندگان دایرکت رو جذب کردن بهتون نشون میده، منوی ارجاع، لیست بهترین سایت های ارجاعی و سوشال بهترین شبکه های اجتماعی که ترافیک زیادی به سایت شما داشتن رو بهتون نمایش میده.
all traffics (تمام ترافیک ها)
بخش تمام ترافیک ها، بهترین منابع ترافیک رو از همه کانال ها در یک لیست بهتون نمایش میده. به جای اینکه موتورهای جستجو رو از شبکه های اجتماعی و وب سایت های ارجاعی جدا کنه، همه رو با هم بر اساس تعداد بازدیدکنندگانی که به سایت شما میفرستن لیست میکنه و ارائه میده.
بخش ترافیک کلی بهتون کمک می کنه به سرعت تجزیه و تحلیل کنین که بالاترین میزان ترافیک به سایت شما از چه کانالی میاد. ممکنه یک موتور جستجو و یا یک سایتی باشه که شما در اون بنر تبلیغاتی دارین.
all referrals (لینک های ارجاعی)
این قسمت کاملا از بخش مربوط به موتورهای جستجو و ترافیک دایرکت جداست و فقط شامل دامنه سایت هایی میشه که ترافیک رو به سایت شما ارجاع دادن (این دامنه ها شامل شبکه های اجتماعی هم میشه).
می تونین روی هر کدوم از دامنه ها کلیک کنین، بعضی هاشون صفحات خاصی که ترافیک رو به سایت شما ارجاع دادن رو بهتون نشون میدن. این موضوع خیلی مهمه که بدونین بهترین منابع ارجاع ترافیک به سایت شما چه جور سایت هایی هستن، مثلا آیا یک وبلاگ بوده یا نه! با کلیک کردن روی دامنه یک وبلاگ در این لیست می تونین چک کنین که کدوم پست های اون وبلاگ بیشترین تعداد بازدیدکنندگان رو به سایت شما ارجاع داده.
Campaigns (کمپین ها)
کمپین ها یا همون تبلیغات آنلاین، کانال دیگه ای از Acquisition هستن. این کانال بازدیدکنندگانی که از طریق کمپین های تبلیغاتی به سایت شما هدایت شدن رو ردیابی می کنه. همونطور که قبلا گفتم، کمپین ها از پارامترهای utm در انتهای آدرس URL استفاده می کنن که یک بازدیدکننده سایت روی اون لینک کلیک می کنه. برای ردیابی کمپین ها در گوگل آنالیتیکس باید سه پارامتر در URL تعریف کنین:
- utm_campaign: نام کمپین
- utm_source: منبع ترافیک کمپین
- utm_medium: رسانه ای که در کمپین استفاده شده
به عنوان مثال وقتی یک نفر روی لینکی که در اپلیکیشن بافر به اشتراک گذاشته شده کلیک می کنه این آدرس رو در نوار آدرس جستجوگرش می بینه:http://iqyell.com/2014/02/are-we-managing-our-to-do-lists-all-wrong/?utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
در این لینک اسم کمپین buffer هست. وقتی به گزارش کمپین در گوگل آنالیتیکس نگاه کنین، لیستی از اسامی کمپین ها رو در ستون سمت چپ می بینین، شبیه به تصویر زیر:
با استفاده از منوی کمپین ها اطلاعات دقیقی از بازدیدکنندگان سایت تون دارین که ممکنه از هرجایی به وب سایت شما هدایت شده باشن. مثلا به جزئیات اطلاعات مربوط به کسانی که در 15 خرداد ماه روی لینکی که از طریق ایمیل در کمپینی به نام کمپین ویژه تابستان ارسال کردین کلیک کردن دسترسی خواهید داشت.
Keywords (کلمات کلیدی)
گزارش کلمات کلیدی، لیستی از کلمات کلیدی که بازدیدکنندگان با جستجوی اونها به سایت شما رسیدن رو بهتون نمایش میده، این جستجوها میتونن ارگانیک یا خریداری شده باشن. متاسفانه به دلیل تصمیم گوگل در رمزگذاری اطلاعات مربوط به کلمات کلیدی، این نوع گزارش ها همیشه مفید و به درد بخور نیستن، بخاطر اینکه اکثر کلمات کلیدی به عنوان «ارائه نشده» در لیست دیده می شن.
برای دیدن کلمات کلیدی در جستجوی ارگانیک مربوط به گوگل می تونین از ابزار وب مستر گوگل یا ابزار دیگه ای مثل Hit Tail استفاده کنین. البته هیچکدوم از این ابزار بهتون کمک نمی کنن که با استفاده از کلمات کلیدی ترافیک ورودی رو به مشتری تبدیل کنین اما حداقل میتونین متوجه بشین که مردم از کدوم کلمات کلیدی استفاده می کنن تا شما رو پیدا کنن.
Cost Analysis and AdWords Sections (بخش تحلیل هزینه ها و ادورز)
این دو بخش شبیه به هم هستن. بخش تجزیه و تحلیل هزینه ها به شما این امکان رو میده که در کمپین های تبلیغاتی پرداخت شده، Sessionها (مدت زمانی که افراد از سرویس شما استفاده کردن)، هزینه ها و درآمده ها رو حساب کنین.
برای دیدن گزارش های ادورز (AdWords) هم باید گوگل آنالیتیکس رو به گوگل ادورز متصل کنین یا اینکه داده های سایر منابع تبلیغاتی رو آپلود کنین. بخش ادورز، اطلاعات مربوط به بازدیدکنندگانی که از طریق کمپین های ادورز به سایت شما اومدن رو به شما نمایش میده. درست مثل بخش تحلیل، گوگل ادورز رو می تونین به این بخش متصل کنین.
Social (شبکه های اجتماعی)
بخش Social جزئیات دقیق تری از همه فعالیت های اجتماعی مرتبط به سایت شما رو بهتون میده. Social Overview همونطور که در شکل زیر می بینین خلاصه ای از تبدیل هایی که به شبکه های اجتماعی مربوط میشن و همینطور ترافیکی که از یک شبکه خاص به سایت شما میاد رو بهتون نمایش میده.
همچنین این بخش هفت گزارش اضافی هم داره که میتونین از اونها برای رسیدن به اطلاعات بیشتر استفاده کنین. در ادامه این هفت گزارش رو بهتون معرفی می کنم.
- گزارش شبکه های اجتماعی ارجاعی
گزارش شبکه های ارجاعی، بهترین شبکه های اجتماعی که بازدیدکنندگان بیشتری به سایت تون هدایت می کنن رو به ترتیب براتون لیست می کنه. این گزارش بر روی کانوشن ها تمرکز نمی کنه و بیشتر تجزیه و تحلیلی از رفتار بازدیدکنندگان سایت شماست. با توجه به نوع اطلاعاتی که این گزارش براتون آماده می کنه می تونین متوجه بشین آیا بازدیدکنندگانی که از یک شبکه خاص میان نسبت به بازدیدکنندگان دیگه، بیشتر با سایت شما درگیر هستن یا نه. همچنین می تونین روی هر کدوم از شبکه های اجتماعی که در لیست هستن کلیک کنین تا ببینین ترافیک ارسالی به کدوم صفحات سایت تون هستن و کاربران چه مدت زمانی رو در این صفحات گذروندن.
در مثال بالا، StumbleUpon ترافیک بیشتری نسبت به شبکه های اجتماعی دیگه ارسال کرده، اما کاربرانی که از این شبکه به سایت هدایت شدن به طور متوسط فقط 9 ثانیه در سایت موردنظر بودن. در نتیجه احتمال اینکه این سایت برای این گروه از کاربران مفید و کاربردی باشه خیلی ضعیفه.
- گزارش فعالیت دیتاهاب (Data hub activity)
این بخش گزارشی از فعالیت شبکه هایی که از شرکای گوگل هستن رو بهتون میده، شبکه هایی مثل گوگل پلاس، Livefyre، Reddit،Diigo،Disqus و چند شبکه دیگه.
- گزارش صفحات لندینگ (Landing Pages)
اگر میخواین بدونین کدوم یکی از صفحات سایت تون بیشترین ترافیک رو از شبکه های اجتماعی داشتن، سری به گزارش صفحات لندینگ بزنین.
وقتی در این بخش روی صفحات لیست شده از سایت کلیک کنین، می تونین بررسی کنین که کدوم شبکه اجتماعی بیشترین ترافیک ورودی رو به این صفحه خاص داشته.
- گزارش بازتاب (trackbacks)
اگر وبلاگ نویس باشین یا قبلا با وبلاگ ها کار کرده باشین، حتما با لینک های بازتاب آشنا هستین. در وبلاگ ها از این نوع لینک برای شناسایی ارتباط بین وبلاگ ها استفاده میشه. درواقع بازتاب ها، نوتیفیکیشن هایی هستن که از سمت پلتفرم وبلاگ (مثلا وردپرس) ارسال میشن و اطلاع میدن که یک نفر به یکی از پست های وبلاگ شما لینک داده. گوگل آنالیتیکس هم گزارش بازتاب رو اینجا ارائه داده که اطلاعات مشابهی رو به کاربران ارائه میده.
این گزارش برای شناسایی سایت های خوب و معروفی که به محتوای شما لینک دادن، خیلی مفید و کاربردیه. در ضمن میتونین سایت هایی که محتوای شما رو سرقت کردن هم شناسایی کنین.
به عنوان یک پیشنهاد در وبلاگ نویسی توجه داشته باشین وقتی که یک پست جدید می نویسین، قرار دادن یک لینک از پست های قبلی در اون میتونه ایده خوبی باشه، بخاطر اینکه اگر کسی به اون محتوای قدیمی لینک داده باشه یک پینگ (نوتیفیکیشن اطلاع رسانی در وبلاگ ها) دریافت می کنین.
- تبدیل ها (Conversions)
اگر به دنبال اطلاعاتی هستین که بتونین تشخیص بدین کدوم شبکه های اجتماعی بالاترین میزان کانورشن (نرخ تبدیل) رو در سایت شما دارن، این اطلاعات رو در بخش گزارش کانورشن می تونین پیدا کنین.
- افزونه ها (Plugins)
گوگل آنالیتیکس به طور پیش فرض هر کلیک روی Google+1 و آیکون های Google+ رو در وب سایت ردیابی میکنه و گزارش های مربوط به این کلیک ها رو در بخش افزونه به شما نمایش میده. برای اینکه بدونین این کلیک ها در کدوم صفحات اتفاق افتادن کلید کشویی Social Action رو باز کنین و لیست صفحات رو ببینین.
اگر تمایل دارین کلیدهای شبکه های اجتماعی دیگه (مثلا کلید لایک فیسبوک) رو هم ردیابی کنین، باید چند خط کد به سایت تون اضافه کنین. مثلا کد زیر به گوگل آنالیتیکس اطلاع میده که در سایت myownpersonaldomain روی کلید لایک فیسبوک کلیک شده:
ga (‘send’, ‘social’, ‘Facebook’, ‘like’, ‘http://myownpersonaldomain.com’);
- گردش کاربران (user flow)
آخرین گزارشی که در بخش سوشال می تونین پیدا کنین گزارش User Flow یا گردش کاربرانه. تو این قسمت مسیری که بازدیدکنندگان پس از مراجعه به وب سایت شما از یک شبکه اجتماعی طی می کنن رو می تونین ببینین.
این گزارش برای به تصویر کشیدن نحوه حرکت افراد در سایت شما و اینکه از هر صفحه به کجاها میرن و کدوم صفحات رو بازدید می کنن خیلی کاربردیه.
Search Engine Optimization (سئو)
سئو آخرین و یکی از مهمترین بخش ها در گزارش های Acquisition گوگل آنالیتیکس است. تو این بخش مجموعه ای از گزارش ها رو می بینین که اطلاعاتش از وب مستر گوگل به دست اومده. ابزار وب مستر یکی از محصولات رایگان گوگل هست که به کاربران کمک میکنه وضعیت سایت شون رو در جستجوی گوگل بررسی و کنترل کنن.
وقتی روی یکی از سه گزارش موجود در این بخش (درخواست ها، صفحات لندینگ و یا موقعیت های جغرافیایی) کیلک کنین، از شما خواسته میشه که data sharing رو در وب مستر گوگل تنظیم و راه اندازی کنین. اگر قبلا از وب مستر گوگل استفاده نکردین، حواستون باشه که حتما از یک حساب کاربری گوگل برای راه اندازی گوگل آنالیتیکس و وب مستر استفاده کنین. بعد از اینکه تنظیمات وب مستر انجام شد، به این بخش برگردین تا آنالیتیکس رو به وب مستر متصل کنین.
این مراحل رو باید برای هر وب سایتی که دارین به صورت مجزا انجام بدین، هم در گوگل آنالیتیکس و هم در وب مستر گوگل.
وقتی روی دکمه ست آپ کلیک کنین صفحه تنظیمات در گوگل آنالیتیکس باز میشه. به قسمت تنظیمات وب مستر برین و روی لینک ویرایش کلیک کنین. با کلیک روی ویرایش، به صفحه وب مستر گوگل هدایت میشین، جایی که میتونین وب سایت تون رو به گوگل آنالیتیکس متصل کنین.
باید چند روز صبر کنین که گوگل آنالیتیکس بتونه اطلاعات لازم برای تهیه گزارشات این بخش رو تهیه کنه.
- درخواست ها (Queries)
همونطور که قبلا اشاره کردم، وب مستر گوگل می تونه بعضی از کلمات کلیدی که در کسب و کار شما استفاده میشه رو شناسایی کنه. گزارش درخواست ها، این اطلاعات رو به همراه تعداد نمایش ها (impression)، کلیک ها و نرخ کلیک برای هر کلمه کلیدی در پنل گوگل آنالیتیکس شما ارائه میده.
البته شما نمی تونین متوجه بشین که کدوم یکی از این درخواست ها تبدیل شده اند، اما برای این کار هم راه حلی وجود داره.
اگر میخواین ببینین یک بازدیدکننده که از گوگل به سایت شما اومده و کانورشن داشته با استفاده از کدوم کلمه کلیدی به سایت شما رسیده، به لیست کلمات کلیدی در اون تاریخ خاص نگاه کنین، احتمالا می تونین اونها رو به هم ربط بدین (البته به تعداد کلیک ها و درخواست های سایت شما در یک روز هم بستگی داره)
- صفحات لندینگ (Landing Pages)
گزارش صفحات لندینگ، لیست صفحاتی رو برای شما آماده می کنه که بیشترین impression و کلیک رو از جستجوها داشتن. علاوه بر این میزان کلیک و موقعیت اونها در نتایج جستجو رو هم بهتون نمایش میده.
اگر هم تمایل دارین که اطلاعات بیشتری از رفتار بازدیدکنندگان در سایت تون داشته باشین کافیه سری به منوی Behavior در نوار سمت چپ پنل تون به آدرس زیر بزنین:
Behavior > Site Content > Landing Pages
- موقعیت جغرافیایی (Geographical Summary)
و آخرین منو گزارشی از موقعیت کاربران رو بهتون میده، گزارشی از اینکه کاربران در کدام موقعیت جغرافیایی هستن و از کدوم موقعیت ها بیشتر روی لینک های شما کلیک می کنن.
خوب همونطور که دیدین گوگل آنالیتیکس اطلاعات زیادی درباره اینکه چطور بازدیدکنندگان سایت شما رو پیدا کردن رو باهاتون به اشتراک میذاره. با استفاده از گزارش های Acquisition می تونین تشخیص بدین که کدوم تکنیک بازاریابی آنلاین بیشترین ترافیک رو به سایت شما میاره و همچنین می تونین ببینین کدوم روش های بازاریابی سرنخ های باکیفیتی رو به شما دادن که بالاترین نرخ کانورشن رو داشته.
نظر شما چیه؟ شما هم گزارش هاتون رو مرتب بررسی می کنین؟ چه برداشت هایی از این گزارشات داشتین؟ می تونین نتایج جالبی که به دست آوردین رو در بخش نظرات با ما به اشتراک بذارین.
دیدگاهتان را بنویسید