آموزش Behavior در گوگل آنالیتیکس
عناوین مطالب
Toggleدر مقاله امروز قصد داریم Behavior در آنالیتیکس را برای شما به صورت جامع توضیح بدیم. Behavior یا همان تحلیل رفتار کاربر یکی از مهمترین بخش های google analytics است که بدون تسلط به آن نمی توان تحلیل درستی از اطلاعاتی که گوگل آنالیتیکس به ما میده داشته باشیم.
مهم ترین هدف هر کسب و کار، ایجاد تجربه خوشایند برای مشتریان و کاربرانه. برای رسیدن به این هدف باید مخاطبان را شناخت، علاقه مندی هایشان را دنبال کرد و بر اساس این اطلاعات استراتژی های مناسبی برای کسب و کار طراحی کرد. یکی از راه های شناخت کاربران بررسی رفتار اونها در تعامل با وب سایت یک کسب و کار است.
اینکه بدونین بازدیدکنندگان سایت شما چه مسیری را دنبال می کنن و چطور با محتوای شما تعامل دارن بهتون کمک می کنه کارآیی صفحه های سایتتان را بالا ببرین و در نتیجه به نرخ تبدیل بیشتری برسین (conversion rate).
خب شما هم دوست دارین بدونین مردم چطور از وب سایت شما استفاده می کنن؟ میدونین چطور می تونین رفتار کاربران سایتتان را آنالیز کنین؟
با من همراه باشین تا در این پست بررسی کنیم که چطور گزارشات رفتاری گوگل آنالیتیکس میتونه بهتون کمک کنه به اطلاعات مفیدی در رابطه با کاربرانتون دست پیدا کنین و براساس این اطلاعات میزان بهره وری و تعاملات کاربران سایتتان را افزایش بدین.
چرا باید به آنالیز رفتار کاربران اهمیت دهیم؟
آنالیز رفتاری یکی از 5 بخش اصلی در گوگل آنالیتیکس است که می تونید در نوار سمت چپ پنلتون پیداش کنین. این 5 بخش اصلی نسبت به جایگاهی که در قیف فروش دارن به ترتیب از بالا به پایین قرا گرفتن:
- RealTime (کاربرانی که در لحظه روی وب سایت شما هستن)
- Audience (چه کسانی از سایت شما بازدید می کنن)
- Acquisition (بازدیدکنندگان از کجاها به سایت شما میرسن)
- Behavior (بازدیدکنندگان در سایت شما چه می کنن)
- Conversions (کدوم بازدیدکنندگان اکشن موفقی در سایت داشتن)
پیشنهاد من اینه که برای بررسی گزارشات behavior در آنالیتیکس وقت زیادی بذارین بخاطر اینکه این گزارشات نشون میدن که در هر آدرسی از سایت شما چه اتفاقی رخ داده و کاربران چه مسیری از سایت شما را دنبال کردن.
می تونین ببینین کاربران از کدوم صفحات بازدید کردن، در هر صفحه چقدر وقت گذاشتن، نرخ ریزش چقدر بوده، چند درصد از کاربران فقط با دیدن یک صفحه از سایت خارج شدن، در هر بازدید چند صفحه دیده شده و …
توسط گزارش های Behavior آنالیتیکس محتوای سایت را بهینه کنین
در بخش آنالیز رفتاری گوگل آنالیتیکس، 8 گزارش مجزا وجود داره که در ادامه توضیحات مربوط به هر بخش را می تونین ببینین:
Overview (نگاه کلی)
بخش Overview یک گزارش تصویری از میزان ترافیک ورودی سایت و اطلاعات دیگه بهتون نشون میده.
موارد زیر اطلاعاتی هستن که می تونین در صفحه Overview گزارش رفتاری ببینین:
- Page views (بازدید صفحات)
در این قسمت می تونین تعداد کل بازدید صفحات سایت را ببینید. این عدد شامل بازدیدهای تکراری از یک صفحه هم میشه، یعنی ممکنه یک کاربر صفحه ای را چندبار بازدید کنه و هر بازدید به این عدد اضافه میشه.
- Unique Page views (بازدید صفحات بدون تکرار)
این عدد مربوط به تعداد حداقل یک باز بازدید از یک صفحه خاصه. به عنوان مثال اگر شخصی یک صفحه را چند بار بازدید کنه فقط یک بار در این معیار حساب میشه.
- Avg. Time on Page (متوسط زمان در هر صفحه)
میانگین مدت زمانی که کاربران برای مشاهده یک صفحه خاص یا مجموعه ای از صفحات صرف می کنن.
- Bounce Rate (نرخ ریزش)
درصد بازدیدهای یک صفحه که کابران از همان صفحه ای که وارد سایت شدن به صفحه دیگری نرفتن و سایت را بستن. به عنوان مثال، اگر یک پست یا یک صفحه وب سایت را مشاهده کردین و بعد از سایت خارج شدین، این حرکت به عنوان یک ریزش حساب میشه و به نرخ ریزش اضافه میشه.
- %Exit (درصد خروج)
درصد کاربرانی که از یک صفحه یا مجموعه صفحات سایت شما خارج شدن.
Behavior Flow (گردش رفتاری)
به نظر من گزارشاتی که گردش کاربران را نشون میدن، هم خیلی جالبن و هم می تونن گیج کننده باشن. به خاطر اینکه این داده ها از جاهای مختلفی جمع آوری می شن. گزارش های رفتاری تقریبا شبیه به اینفوگراف هستن و تعداد افرادی که در وب سایت شما هستن، حرکتشون به صفحه بعدی، صفحه ای آخری که از وب سایت شما می بینند را بهتون نمایش میدن. صفحه ای که شروع حرکت بوده مبدا، ستون بعدی اولین تعامل کاربران با وب سایت، ستون بعدی تعامل دوم و به همین شکل ادامه داده میشه.
این گزارش ها می تونن محبوب ترین صفحات شما را مشخص کنن که خیلی موضوع مهمیه، چون با شناسایی رایج ترین مسیرها در وب سایت تون می تونین اولویت ها را مشخص کنین و اصلاحات لازم را انجام بدین.
حتی اگر وب سایت شما هزارها صفحه داشته باشه، درصد کمی از این صفحات میتونن ترافیک زیادی را جذب کنن. بنابراین اگر محتوایی دارین که به نظرتون خیلی باارزشه باید در جایی قرار بگیره که بازدید بیشتری هم داشته باشه. اگر وب سایت تون را مثل یک شهر تصور کنین طبیعیه که بیلبوردهای تبلیغاتی را باید در بزرگراه های شهر قرار بدین نه در کوچه های باریک.
در گزارش جریان رفتاری، اولین ستون، صفحه لندینگ سایته که مشخص می کنه ترافیک سایت شما از کجا میاد. برای دیدن ترافیک ورودی از یک منبع خاص می تونین گزینه پیش فرض صفحه لندینگ را تغییر بدین.
به عنوان مثال می تونین گزینه شبکه های اجتماعی را انتخاب کنین تا بررسی کنین کابرانی که از صفحات اجتماعی متفاوت میان چطور در سایت شما حرکت می کنن. در مرحله بعد ستون «صفحه شروع» را می بینین، این ستون فقط صفحات برتر را لیست می کنه (برای آنالیز یک صفحه خاص، باید به بخش گزارشات محتوای سایت مراجعه کنین).
Site Content (محتوای سایت)
این بخش نحوه تعامل بازدیدکنندگان با صفحات سایت را نشون میده و شامل گزارشات زیر میشه:
- All Pages (تمام صفحات)
با استفاده از این گزارش می تونین یک نگاه سریع به برترین محتواهای سایت تون و همین طور میانگین بازدهی هر صفحه بندازین. این گزارش بهتون کمک می کنه که بهترین محتوای سایتتون که عملکرد خوبی داشته را شناسایی کنین.
گزارش All pages بهترین صفحات سایت را بر اساس ترافیک، میزان بازدید، میزان بازدید بدون تکرار، متوسط زمان صرف شده در هر صفحه، ورودی ها، نرخ ریزش و درصد خروج نمایش میده.
برای محاسبه ارزش هر صفحه کافیه درآمدهای حاصل از تراکنش ها و ارزش کلی اهداف را جمع کنین و بر تعداد بازدید صفحات تقسیم کنین:
ارزش صفحه = (درآمدهای حاصل از تراکنش + ارزش کلی اهداف)/ تعداد بازدید
- Drilldown Content
این نوع گزارش محتوا برای وب سایت های چندسطحی که زیردامنه دارن مفید هستن، به عنوان مثال وب سایت هایی که لینک های شبیه به domain.com/blog/ و domain.com/support/ دارند. گزارش دریل دان بهتون اجازه میده که پوشه های برتر سایت و محتواهای برتر هر پوشه را مشاهده کنین.
ممکنه به نظرتون این گزارش هم شبیه به گزارش All Pages باشه، اما یک ویژگی متمایز داره که به جای صفحات، محتوا را بهتون نمایش میده.
- Landing Pages (صفحات لندینگ)
گزارش صفحات لندینگ، برترین صفحات سایت شما را که بازدیدکنندگان از طریق اون صفحات به سایت وارد شدند را نمایش میده. معیارهای ارزیابی صفحات لندینگ این موارد هستن: Acquisition (ورود، کاربرجدید) – رفتاری (نرخ ریزش، تعداد صفحات در هر بازدید و متوسط زمان بازدید) – تبدیل بر اساس اهداف تعریف شده در سایت شما
با استفاده از این اطلاعات می تونین صفحاتی که در وب سایت شما بیشترین نرخ تبدیل بازدیدکنندگان به مشتری را دارند شناسایی کنین.
- Exit Pages (صفحات خروجی)
این گزارش، لیست صفحاتی که کاربران قبل از خروج از سایت بازدید کردن را بهتون نمایش میده. اینها صفحاتی هستن که باید اصلاح بشن و تغییراتی روشون انجام بدین که بتونین بازدیدکنندگان را برای مدت طولانی تری در سایت تون نگه دارید.
به نظر من بهترین راه برای نگه داشتن کاربران در سایت، اضافه کردن لینک های بیشتر به صفحات دیگه در سایت شماست. باید مطمئن بشین که صفحات خروجی گزینه های عضویت و اشتراک در سایت دارن و این گزینه ها کاملا واضح و در دید هستن تا حداقل بتونین ایمیل کاربران را بگیرین و یا اینکه کاربران به راحتی بتونن کسب و کار شما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنند.
Site Speed (سرعت سایت)
اگر میخواین بدونین که وب سایت شما از نظر سرعت به چه صورتی عمل می کنه حتما سری به گزارش های سرعت سایت بزنین. این بخش گزارش هایی براتون آماده می کنه که بتونین جاهایی از سایت تون که در رابطه با سرعت لود نیاز به بهینه سازی داره را شناسایی کنین و شامل گزارشات زیر میشه:
- Site Speed Overview
این گزارش به طور کلی نمودارهایی از میانگین زمان بارگذاری صفحات در وب سایت را نمایش میده:
اصطلاحات زیر عنوان معیارهای ارزیابی هستن که در این بخش باید بشناسین و بررسی کنین:
متوسط زمان بارگذاری صفحات: میانگین زمان (به ثانیه) برای بارگذاری صفحات، به عنوان مثال زمانی که طول میکشه که یک بازدیدکننده روی لینک سایت کلیک کنه تا اون صفحه به صورت کامل روی جستجوگر بارگذاری بشه.
متوسط زمان Redirection: میانگین زمان (به ثانیه) صرف شده برای تغییر در مسیر، مثلا باز کردن لینک یک صفحه دیگر
متوسط زمان Domain Lookup: میانگین زمان (به ثانیه) صرف شده برای جستجوی DNS سایت
متوسط زمان اتصال به سرور: میانگین زمان صرف شده برای برقراری اتصال TCP به یک صفحه
متوسط زمان پاسخگیی سرور: میانگین زمانی که برای پاسخ دادن سرور به یک درخواست کاربر طول میکشه، شامل زمان موردنیاز شبکه برای اتصال از لوکیشن کاربر به سرور سایت هم میشه.
متوسط زمان دانلود صفحات: میانگین زمانی که برای دانلود یک صفحه طول میکشه
با استفاده از استانداردهایی که در بالا معرفی کردم می تونین محتوای سایتتون را طوری بهینه کنین که به حداقل زمان برای بارگذاری نیاز داشته باشین. کاهش سایز عکسها و کاهش تعداد افزونه های به کار رفته در صفحات، مواردی هستن که می تونین برای بهینه سازی سرعت صفحاتتون رعایت کنین. در ادامه گزارش های بیشتری در ارتباط با سرعت سایتتون می تونین ببینین.
- Page Timing (زمان بندی صفحه)
گزارش زمان بندی صفحه، نسبت زمان بارگذاری صفحات پربازدید سایت شما به زمان بارگذاری کلی سایت بهتون نشون میده. باید صفحاتی که زمان بارگذاری بالاتری نسبت به زمان متوسط را دارن شناسایی و بهینه سازی کنین.
- Speed Suggestions (پیشنهادات)
این گزارش توصیه های مفصلی از گوگل در رابطه با اینکه چطور یک صفحه خاص را بهینه کنین به شما ارائه میده و هر پیشنهاد به صورت قدم به قدم باید دنبال بشه.
تصویر زیر مربوط به یک مورد توصیه دقیق برای برطرف کردن مشکل بارگذاری سایت در این گزارشاته:
اگر تعداد صفحات سایت تون خیلی زیاد باشه، برطرف کردن همه مشکلات مربوط به بارگذاری صفحات تقریبا غیرممکنه. توصیه می کنم از صفحات پرترافیک که بازدید بالایی دارن شروع کنین تا به ترتیب به انتهای لیست برسین.
- User Timing (زمان بندی کاربر)
این گزارش بهتون اجازه میده که سرعت عناصر خاص یک صفحه را اندازه گیری کنین و بررسی کنین که آیا این سرعت بارگذاری تاثیری بر تجربه کاربری در سایت شما داره یا نه.
Site Search (جستجوی سایت)
از بین رفتن داده های کلیدی ارگانیک یکی از تغییرات بدی بوده که در سال های اخیر در گوگل آنالیتیکس اتفاق افتاده. خوشبختانه با استفاده از سایت سرچ، هنوز میشه یک سری از داده های کلیدی با ارزش را ثبت کرد. تنظیم کردن معیارهای مربوط به سایت سرچ خیلی ساده ست. از باکس جستجوی سایت تون استفاده کنین و مراحلی که در گوگل آنالیتیکس گفته شده را به ترتیب انجام بدین. بعد از این تنظیمات می تونین به گزارش های زیر دسترسی داشته باشین:
- Site Search Overview
این گزارش، معیارهای کلی مربوط به بازدیدکنندگانی که از باکس جستجوی سایت شما استفاده کردند را به شما نشون میده. زیر این بخش، می تونین گزارش های کلی مربوط به عبارات جستجو شده، دسته بندی ها و صفحاتی که بازدیدکنندگان در آن جستجو کردند را مشاهده کنین.
- Usage (کاربرد)
این گزارش تعداد بازدیدهایی که با استفاده از باکس جستجوی سایت انجام شده را در مقابل تعداد بازدیدهایی که بدون استفاده از این جستجو انجام شده بهتون ارائه میده. همچنین می تونین بررسی کنین آیا جستجوی سایت عواملی مثل نرخ ریزش، میانگین زمان صرف شده در سایت و کانورشن ها را افزایش میده یا کاهش.
- Search Terms (عبارات جستجو)
این گزارش لیست کلمات کلیدی که در باکس جستجوی سایت شما وارد شده را بهتون ارائه میده. در کنار این عبارات، می تونین تعداد کل جستجوها، دردصد جستجوهای خروجی و اطلاعات بیشتر درباره بازدیدهای مرتبط با یک عبارت جستجو شده را هم ببینین.
- Pages (صفحات)
این گزارش شامل همون معیارهاست که در بالا معرفی شدن، فقط تفاوتش با مورد بالا در اینه که تمرکز بر روی صفحاتیه که جستجوها در اون صفحه انجام شده.
Events (رویدادها)
این بخش بهتون امکان میده که تعاملات در سایت را ردیابی کنین، تعاملاتی مثل کلیک کردن بر روی یک لینک، دانلود یک فایل و یا دیدن فایل های ویدئویی. برای استفاده از این گزارشات باید کد ردیابی رویداد رو در وب سایت تون وارد کنین، بعد می تونین از این گزارش ها استفاده کنین:
- Events Overview
این گزارش خلاصه ای از تعاملات کاربران با سایت که در حال ردیابی اونها هستین رو بهتون ارائه میده. ارزش های مربوط به این بخش بر اساس مقادیری که در کد ردیابی ایونت در سایت تون وارد کردین محاسبه میشه. زیر این بخش می تونین گزارش هایی رو مشاهده کنین که تعداد رویدادها رو بر اساس دسته بندی، اکشن و برچسب (همه این موارد رو در کد ردیابی مشخص کردین) بهتون نشون میده.
- Top Events (رویدادهای برتر)
این گزارش لیست رویدادهایی را بهتون میده که بیشترین تعاملات کاربران را داشتن. به عنوان مثال اگر کلیک های یک لینک خارجی رو با استفاده از یک قطعه کد ردیابی در سایت دنبال می کنین، می تونین روی لینک Outgoing در این گزارش کلیک کنین تا بتونین لینک هایی که کاربران با استفاده از اونها از سایت شما خارج میشن را ببینین.
ردیابی لینک های خروجی بهتون کمک می کنه متوجه بشین بازدیدکنندگان سایت شما به چه منابعی علاقه دارن. تصور کنین که یک محتوا تولید کردین که بهترین ابزارهای بازاریابی محتوا را به کاربرانتون معرفی کنین، اگر متوجه بشین که تعداد زیادی از کاربران روی لینک یکی از این ابزارها کلیک کردن خوب بهتره که با یک پست جدید که مربوط به اون ابزار خاص میشه ادامه بدین و توجه این کاربران رو دوباره جلب کنین.
این گزارش ها برای کسب و کارهایی که سایت نمونه کارهای آنلاین (Portfolio) دارن مثلا طراحان وب یا نویسندگان فریلنسر خیلی مفیده. اینکه کاربران روی کدوم یکی از کارهای شما بیشتر کلیک می کنن در واقع علاقه مشتریان احتمالی را بهتون نشون میده و اگر روی یک نمونه کار خاص هیچ کلیکی نشده به نظر من بهتره که از سایت تون حذف بشه.
- Pages (صفحات)
این گزارش لیست بهترین صفحات سایت که کاربران با رویدادهایی که در حال ردیابی اونها هستین تعامل بیشتری دارن ر بهتون نمایش میده. به عنوان مثال می تونیم دوباره نگاهی به کسب و کارهایی که نمونه کار آنلاین دارن بندازیم. می تونین چک کنین کدوم صفحات مربوط به نمونه کارهاتون ترافیک بیشتری جذب می کنن و بیشترین کلیک را دارن.
- Events Flow
این گزارش مسیری که بازدیدکنندگان در سایت شما طی کردن، از لحظه ای که وارد شدن تا زمانی که با رویداد موردنظر شما تعامل داشتن را بهتون نمایش میده.
این بخش به صورت پیش فرض، تعامل کاربران در کشورهای خاص با رویدادها را بهتون نمایش میده. در فهرست کشویی بالای ستون اول می تونین این نما را تغییر بدین و مورد «کاربرانی که از صفحات لندینگ با رویدادها تعامل داشتن» یا موارد دیگه رو انتخاب کنین.
Experiments (آزمون ها)
با استفاده از آزمون های موجود در گوگل آنالیتیکس می تونین یک آزمایش ساده A/B تست انجام بدین تا بررسی کنین کدوم صفحه لندینگ بهترین بازدهی را برای رسیدن به اهداف تعریف شده داره. برای بهینه سازی کانورشن هم می تونین از این آزمون ها استفاده کنین، مثلا افزایش کاربرانی که ثبت نام کردن، افزایش سرنخ ها و فروش. می تونین صفحه لندینگی را انتخاب کنین که بیشترین تعداد بازدید و در نتیجه بیشترین میزان تبدیل اونها به مشتری را بهتون میده.
In-Page Analytics (تجزیه و تحلیل داخل صفحات)
آخرین بخش در آنالیز رفتاری کاربران، تجزیه تحلیل داخلی صفحاته که با استفاده از این گزارش ها می تونین صفحات وب سایت تون را همراه با اطلاعات گوگل آنالیتیکس ببینین. برای اینکه بتونین به این نوع گزارش دسترسی داشته باشین باید پلاگین Page Analytics Google Chrome را نصب کنین. علاوه بر معیارهای اندازه گیری که در بالای این صفحه نمایش داده شده، درصدی در کنار هر لینک و در هر صفحه را می بینین که کافیه موس را روی این لینک نگه دارین تا درصد و تعداد کلیک های انجام شده روی لینک را مشاهده کنین.
این ویژگی در وب سایت بهتون کمک می کنه بررسی کنین کدوم قسمت ها موفق بودن بیشترین توجه کاربران را داشته باشن. اگر لینکی تعداد زیادی کلیک داشته حتما باید مربوط به اهداف کانورشن کسب و کار شما باشه، اگر نیست بهتره اصلاحش کنین.
همان طور که در پست امروز دیدین، گوگل آنالیتیکس اطلاعات زیادی در رابطه با نحوه تعامل بازدیدکنندگان با وب سایت شما را بهتون میده. گزارش های رفتاری کاربران آگاهی شما را در این زمینه افزایش میده و بهتون کمک میکنه بهترین صفحاتتان را شناسایی کنین و یا با آزمون ها بهترین حالت ممکن برای افزایش نرخ تبدیل را انتخاب کنین.
خوب نظر شما چیه؟ شما هم به طور مرتب گزارش های behavior در آنالیتیکس مربوط به وب سایت تون را بررسی می کنین؟ آیا این گزارش ها کمکی بهتون کردن؟ حتما تجربه هاتون را در قسمت نظرات بنویسین.
دیدگاهتان را بنویسید