ساختار محتوا چیست؟ چگونه یک محتوای متنی خوب بنویسیم؟
عناوین مطالب
Toggleاز آنجا که “محتوا، پادشاه است!” پس باید به طور کامل و تخصصی بدانید که ساختار محتوا چیست و برای آن یک چک لیست کامل تهیه کنید. به این ترتیب میتوانید در آخر، یک محتوای درست و بهینه بر اساس نیازهای کاربران و البته موتورهای جستجو بنویسید.
بسیاری تصور میکنند محتوا نوشتن کار سختی نیست و فقط کافیست کمی اطلاعات را با سخنوری ترکیب کرد تا بالاخره یک چیزی بیرون آید! اما اینطور نیست؛ اتفاقا محتوا نوشتن یکی از آن کارهایی است که میتواند ساعتها(و حتی روزها) وقت شما را بگیرد.
ساختار محتوا یک علم است که برای موفق شدن و به نتیجه رسیدن به ارائه هر نوع خدمات سئو سایت حرفه ای باید آن را بیاموزید.
در ادامه با ما همراه باشید تا بگوییم اصلا ساختار محتوا چیست و فاکتورهای مهم آن کدام است.
ساختار محتوا چیست؟
ساختار محتوا، مانند اسکلت ساختمان است؛ یعنی ابتدا باید یک پایه و اساسی از بدنه ساختمان بنا شود تا بتوان بقیه مراحل ساخت آن را تکمیل کرد.
خب ساختار محتوا هم همین است. شما اگر بخواهید یک محتوا بنویسید، هر موضوعی که داشته باشد، باید ابتدا برای آن یک ساختار محتوای مناسب پیدا کرده و نوشتن را طبق آن جلو ببرید.
سازماندهی مناسب مطالب در صفحهای از سایت طبق نیت کاربران، ساختار محتواست.
اتفاقا برای این مفهوم میتوانم مثالی هم بزنم:
برای خود من بارها پیش آمده که عبارتی را سرچ کرده و وارد لینکهای ابتدایی شدم. شاید بگویم محتوای داخلی آنها واقعا خوب و جامع و کامل بود و میتوانست من را به چیزی که میخواستم، برساند. اما اینطور نبود!
چرا؟ چون من به عنوان یک کاربر ساده در آن حجم از اطلاعات گم شدم! نمیتوانستم به راحتی جواب سوال خود را پیدا کنم. اگر میخواستم از همان سایت جوابم را بگیرم، باید مدت زمان زیادی را اختصاص میدادم، مطالب را میخواندم و خودم برای خودم آنها را دسته بندی میکردم.
خب هدف این نیست!
پس برای ساختار محتوا باید موارد زیر را رعایت کنید:
1. کلمه کلیدی اصلیتان مشخص است؟
اولین اقدام برای تعیین یک ساختار محتوای درست و بهینه و کاربرپسند این است که کلمه کلیدی اصلیتان را مشخص کنید. باید بدانید که میخواهید دقیقا در مورد چه موضوعی بنویسید. اگر شما ندانید کلمه کلیدی اصلی چیست، کاربر یا موتور جستجو چطور میخواهد بفهمد؟!
انتخاب کلمه کلیدی مناسب و دقیق میتواند تاثیر بسزایی در جذب مخاطبان و بهبود رتبه سایت در موتورهای جستجو داشته باشد. برای انتخاب کلمه کلیدی اصلی مناسب، باید با تحقیق و بررسی بازار هدف، رقبا و نیازهای مخاطبان، آن را شناسایی کرده و آنها را بهطور استراتژیک در محتوا استفاده کنید. در نهایت، استفاده از کلمات کلیدی مناسب و اصولی میتواند به بهبود تاثیر و قدرت محتوا و همچنین به جذب مخاطبان بیشتر و افزایش ترافیک سایت کمک کند.
2. حالا نوبت کلمه کلیدی فرعی است!
این موضوع بیشتر از اینکه برای کاربران اهمیت داشته باشد، برای موتورهای جستجو خوب است؛ حالا بگذارید در هر دو حوزه، آن را بررسی کنیم:
- نسبت به موتور جستجو: به دلیل وجود الگوریتم مرغ مگس خوار، گوگل میتواند تا حد زیادی مفهوم مطلب را بفهمد. بنابراین لازم نیست فقط از کلمه کلیدی اصلی استفاده کنید و یا keyword stuffing انجام دهید.(البته بهتر است بدانید keyword stuffing چیست تا بتوانید از آن اجتناب کنید). لیستی از کلمات کلیدی فرعی یا همان LongTail ها را کنار دستتان بگذارید تا در محتوا تزریقشان کنید.
- نسبت به کاربران: شاید این موضوع خیلی ربطی به ساختار محتوا نداشته باشد، اما خب بیایید صادق باشیم! واقعا استفاده از یک کلمه یا عبارت به عنوان کیورد اصلی در تمام محتوا میتواند کمی آزاردهنده باشد. به شخصه ترجیح میدهم نویسنده کمی خلاقیت به خرج دهد و از لیستی از کلمات و عبارات هدف در محتوا استفاده کند.
3. نیت محتوا را مشخص کنید
ساختار محتوا همان مدرنیزه شدهی “لحن نوشتن نامه” است که در مدرسه و کتابهای ادبیات خواندیم. بسته به نوع و نیت محتوایی که میخواهید بنویسید، ساختار محتوا متفاوت است.
شما نمیتوانید یک نسخه برای تمام موارد بپیچید! نمیتوان یک مقاله آموزشی را مانند محتوای یک سایت وبلاگی “روزمرگی” و یا اخبار “پوشش خبری جنگ اوکراین” بنویسید!
اینها هر کدام ساختار خاص خود را دارند.
4. عنوان بندی، مهمترین است!
اصلا بیایید برای درک بهتر این موضوع از خود گوگل کمک بگیریم:
گوگل برای درک بهتر محتوای نوشته شده، از تگهای عنوان استفاده میکند؛ یعنی همان H1 تا H6 های دوست داشتنی! خب حالا شما چرا از این مورد استفاده نمیکنید؟
- یک عنوان اصلی برای مطلب انتخاب کنید.
- چندین H2 جذاب و خواندنی تعیین کنید.
- برای H2 ها چند زیرعنوان مشخص کنید تا بار علمی محتوا زیاد شود.
- در نهایت هم از H4 برای پایان بندی بهره ببرید.
سخت بود؟ امتحانش کنید!
ساختار محتوا در یک نگاه!
محتوای باکیفیت و مناسب، ستون فقرات هر وبسایت و عامل کلیدی در جذب مخاطب و ارتقای رتبه در موتورهای جستجو است. ساختار محتوا، نقشی حیاتی در خوانایی، درک و مفید بودن آن برای مخاطبان ایفا میکند.
برای درک بهتر، به موارد زیر دقت کنید:
- عنوان: معرفی موضوع محتوا به طور واضح و جذاب استفاده از کلمات کلیدی مناسب
- مقدمه: جلب توجه مخاطب و بیان هدف محتوا ایجاد انگیزه برای ادامه مطالعه
- بدنه محتوا: تقسیم محتوا به بخشهای مجزا با عناوین فرعی؛ استفاده از پاراگرافهای کوتاه و خوانا؛ ارائه اطلاعات به صورت منطقی و منظم و در آخر، استفاده از تصاویر، ویدئو و سایر عناصر بصری
- نتیجهگیری: مرور نکات اصلی محتوا و ارائه جمعبندی و پاسخ به سوالات مخاطب
- فراخوان به اقدام یا Call To Action: تشویق مخاطب به انجام اقدامی مانند اشتراکگذاری محتوا، ثبت نظر یا مراجعه به صفحات دیگر
نکات تکمیلی:
- استفاده از لحنی مناسب با توجه به مخاطب
- رعایت قواعد نگارش و دستور زبان
- بهینهسازی محتوا برای موتورهای جستجو (SEO)
با توجه به این اصول و نکات میتوانید محتوایی جذاب، خوانا و اثربخش تولید کرده و به اهداف خود در زمینه دیجیتال دست یابید.
دلیل اهمیت ساختار محتوا چیست؟
دلیل اصلی شما از این همه تلاش و انرژی و هزینه این است که صفحات سایتتان قدرت گرفته و در لینکهای برتر قرار گیرد؛ درست؟
خب زمانی که نتوانید به درستی یک محتوا بنویسید و با وجود تمام بار علمی و تخصصی که داخلش دارد، باز هم نتواند توسط کاربران یا کراولرها درک شود، پس تمام تلاشهای شما بیهود خواهد بود.
یک ساختار محتوا مناسب باعث افزایش رضایت کاربران و بهبود تجربه آنها میشود. با ارائه اطلاعات به صورت منظم و منسجم، کاربران به راحتی میتوانند به دنبال اطلاعات مورد نیاز خود بگردند و از وبسایت شما بهتر استفاده کنند. بنابراین، تهیه یک ساختار محتوا مناسب و بهینه، اهمیت بسیاری برای بهبود سئو و تجربه کاربران دارد و باید به آن توجه ویژهای داشت.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم به طور کامل در مورد این موضوع صحبت کنیم که ساختار محتوا چیست، چه مواردی در آن باید رعایت کرد، بدنه کلی محتوا باید به چه شکلی باشد و در نهایت هم اصلا چرا این موضوع اهمیت دارد.
امیدواریم این مقاله از سری مطالب آموزش سئو محتوا، برای شما مفید بوده باشد. ممنون که تا انتها با ما همراه بودید.
اگر در این مورد یا موارد دیگر برای شما سوالی پیش آمده، با ما در بخش نظرات کاربران به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید