تاریخچه سئو – سئو از کجا و به چه دلیل به وجود آمد؟
عناوین مطالب
Toggleتاریخچه سئو چیست؟ سئو از چه زمانی وارد مشاغل شد؟ هدف از ایجاد این رشته شغلی چه بود؟ ورود سئو چه تاثیری در طرز کار موتورهای جستجو داشت؟
در دهه 90 میلادی(به طور دقیق تر 1997) زمانی که انواع مختلف موتورهای جستجو به دنیا معرفی و جای خود را میان مردم باز کردند، سئو هم روی کار آمد. سئو یا SEO مخفف عبارت Search Engine Optimization و به معنی بهینه سازی موتور جستجو است. W3catalog، jumpstation، infoseek، Alta vista، excite، yahoo و … برخی از موتورهای جستجویی بودند که در آن سال ها فعالیت داشتند.
در آن سال ها زمانی که تاریخچه سئو در حال شکل گرفتن بود و هنوز این چنین همه چیز هوشمندانه و قوی نشده بود، فاکتورهایی که برای رتبه گرفتن یک سایت مهم بود، خیلی موارد پیش پا افتاده ای به نظر می آمد. تعداد کلمات کلیدی به کار رفته در بدنه محتوا، تعداد کلمات یک محتوا، نام دامنه، تعداد صفحات یک وبسایت و موارد مشابه می توانست باعث انتقال سایت به رتبه ها 1 تا 3 صفحه جستجو می شد.
به همین ترتیب به طرز فجیع و آزاردهنده ای حقوق کاربر رعایت نمی شد و سئوکاران از هیچ کاری برای بالا آمدن سایت فروگذار نمی کردند. می توان گفت در آن سال ها سئو اکثرا در حالت کلاه سیاه پیاده می شد و کسانی که حرفی برای گفتن داشتند، در بسیاری از مواقع نمی توانستند معرفی شوند.
بعد از این اتفاقات دو شخص با نام های سرگی برین و لری پیج یک موتور جستجو به نام BackRub را طراحی و در 1996 آن ها معرفی کردند. این موتور جستجو رتبه بندی را اکثرا بر اساس بررسی بک لینک ها انجام می داد؛ و در نهایت در سایت 1997 دامنه Google.com توسط این 2 شخص ثبت و گوگل به دنیا معرفی شد! در این مقاله با ویکی دمی همراه باشید تا در مورد تاریخچه سئو بیشتر صحبت کنیم.
سئو چطور نامگذاری شد؟
سئو همیشه سئو نبود و قبل از اینکه SEO نامگذاری شود، اسم های متفاوتی برای این روند شغلی گذاشته بودند.
اصطلاح “سئو” به معنای بهینهسازی موتورهای جستجو است و از عبارت “Search Engine Optimization” به اختصار “SEO” گرفته شده است. این اصطلاح برای اولین بار توسط دنیس پاگلیازوف (Dennis Pagliazov) در سال 1997 مطرح شد. وی در یک مقاله به نام “A Webmaster’s Guide to Search Engines” به بهینهسازی وبسایتها برای موتورهای جستجو پرداخت و از این اصطلاح استفاده کرد.
سپس، در سال 2000، سرگئی برین (Sergey Brin)، یکی از بنیانگذاران گوگل، در یک مصاحبه از این عبارت استفاده کرد و این اصطلاح به سرعت در صنعت مرتبط با وبسایتها و موتورهای جستجو گسترش یافت.
اصطلاح “سئو” به مرور زمان به یکی از اصطلاحات مهم در زمینه توسعه و بهینهسازی وبسایتها برای موتورهای جستجو تبدیل و اکنون یکی از مفاهیم اساسی در دنیای دیجیتال مارکتینگ و توسعه وبسایتها محسوب میشود.
برخی از اصطلاحاتی که به سئو نسبت می دادند شامل قرارگیری در موتور جستجو، جایگاهگیری در موتور جستجو، ثبت در موتور جستجو، رتبهگیری در موتور جستجو و … بود.
تاریخچه سئو – روند تکامل سئو
نوآوری ای که گوگل دنبال کرد تا به غول امروز تبدیل شود، استفاده از نقاط ضعف موتورهای جستجوی دیگر و البته گسترش روند رتبه دهی به فاکتورهای خارج وبسایت بود. این جمله به این معنی است که زمانی که بزرگترین فاکتور برای رتبه گرفتن، keyword stuffing بود، گوگل فاکتور توجه و بررسی لینک های ورودی به وبسایت(بک لینک) و نحوه ورود لینک ها(انکر تکست ها) را نیز به رنکینگ سایت ها اضافه کرد و این چنین شد که سئو خارجی پایه گذاری شد!
گوگل توانست این کار را با الگوریتم پیج رنک انجام دهد. این تازه ابتدای رشد و تکامل گوگل بود و در ادامه شروع به بهینه سازی الگوریتم های مختلف خود کرد. در سال 2000 که می توان سال طلایی گوگل نامگذاری کرد، برای بهینه تر کردن تجربه جستجوی کاربر، مواردی مانند Google Suggest، Google Autocomplete و بخش جستجوهای مرتبط به صفحات جستجو اضافه شد.
در همان سال ها بود که گوگل زمینه سرچ را از حالت محتوایی به حالت کلی تری تبدیل کرد. برای مثال زمانی که کاربر چیزی را در گوگل سرچ می کرد، می توانست علاوه بر محتواهای مرتبط، تصویر، فیلم و یا رسانه های دیگری را نیز در رابطه با سرچ خود ببیند.
مواردی که در بالا ذکر کردیم، روند تکامل این بخش مهم در موتورهای جستجو در تاریخچه سئو را نشان می داد. یعنی سئو در ابتدا فقط برای بهینه سازی محتواهای تولید شده در هر وبسایت آن هم با استفاده از برخی فاکتورهای محدود و ساده و سپس گسترش و ورود آن به بخش های دیگر بود.
ورود گراف دانش و تاثیر آن در تاریخچه سئو
می توان این بخش را شروع معناگرایی نامگذاری کرد. گراف دانش یک ابزار قدرتمند است که میتواند به کاربران کمک کند تا اطلاعات را به روشی سریع و آسان پیدا کنند. این قابلیت توانست ارتباط معنایی را به فهم گوگل اضافه کند.
گراف دانش گوگل یک پایگاه داده عظیم از اطلاعات است که شامل حقایق و روابط بین افراد، مکانها، اشیاء و مفاهیم است. این اطلاعات از منابع مختلف، از جمله کتابها، مقالات، وبسایتها و شبکههای اجتماعی جمعآوری میشود. گراف دانش در واقع برای بهبود نتایج جستجو گوگل استفاده میشود. به عنوان مثال، اگر شما “بازیکن فوتبال برتر جهان” را جستجو کنید، گوگل از گراف دانش برای نشان دادن اطلاعات مرتبط، مانند نام بازیکنان برتر، تیمهای آنها و افتخارات آنها استفاده میکند.
علاوه بر بهبود نتایج جستجو،این قابلیت برای اهداف دیگری نیز استفاده میشود، از جمله:
- ایجاد خلاصههای بصری از اطلاعات، مانند نمودارها و جداول
- ارائه توضیحات برای عبارات پیچیده
- ایجاد توصیههای شخصیسازیشده
در نهایت چیزی که در سئو تاثیر گذاشت این بود که شما می توانستید به عنوان یک محتوا نویس یا سئوکار، از حالت رباتی درآمده و کمی انسانی تر بنویسید و از فهم گوگل نیز ترسی نداشته باشید.
ورود موبایل به تاریخچه سئو
در سال 2015 با همه گیر شدن استفاده از تلفن همراه و اینترنت و دیتا و شبکه جهانی و ایمیل و … ساختار گوگل را یک تکان اساسی داد. اینجا بود که گوگل مجبور شد برای راضی نگه داشتن کاربران خود، بهینه سازی نتایج جستجو را بر اساس کاربران موبایل انجام دهد. این مورد چه تاثیری در تاریخچه سئو داشت؟
واقعا شوک بزرگی بود! زمانی که رتبه دهی وبسایت ها بر اساس گوشی موبایل انجام می گرفت، سئوکاران با چالش بزرگی روبرو شدند. چطور می شد کل ساختار یک سایت را در اسکرین کوچک گوشی در بهترین حالت ممکن نشان داد؟
اما خب با پیشرفت تکنولوژی، ورود ابزارهای مختلف، کد نویسی های ساده تر برای سایت، وردپرس و موارد دیگر، بهینه سازی سایت برای موبایل نیز امکان پذیر شد.
آینده سئو چیست؟
زمانی که در مورد تاریخچه سئو حرف می زنیم، کلی اتفاقات دیگر نیز می توانیم بازگو کنیم که داستان هیجان انگیز آن را به طور کامل تر بدانید؛ البته همین مقدار نیز می تواند کمک زیادی به شما داشته باشد برای اینکه بدانید در تمام طول این سال ها چه بلایی سر سئو آمده.
اما بعد از این روند جنجالی و نسبتا کوتاه(نسبت به تغییر و تحول های مشابه 24 سال تقریبا مدت زمان کوتاهی است)، بنظر شما آینده سئو به کجا می تواند برسد؟ آیا می خواهد در سال های آینده تغییرات بزرگی کند و یا صرفا با آپدیت الگوریتم های گوگل آپدیت می شود؟
شما می توانید مقاله سئو در 2024 را نیز مطالعه کنید تا بتوانید بهتر با آینده سئو آشنا شود.
همچنین برای اطلاع از انواع خدمات سئو سایت حرفه ای می توانید از ویکی دمی دیدن کنید.
دیدگاهتان را بنویسید