کنیبالیزیشن چیست؟ راه های تشخیص و رفع آن
عناوین مطالب
Toggleاینکه گوگل با یک کلمه کلیدی، چندین صفحه از وب سایتتان را در نتایج نشان می دهد همیشه خوب نیست چون در چنین شرایطی صفحاتتان دچار همخواری و رقابت با یکدیگر هستند. ما در این مقاله میخواهیم درباره همین موضوع یعنی کیورد کنیبالیزیشن یا (keyword cannibalization) صحبت کنیم؛ در سئو این موضوع زمانی اتفاق می افتد که چند پست یا مقاله در وبلاگ شما، به طور همزمان با یک عبارت یکسان، در گوگل رتبه می گیرند.
اگر شما پست ها و مقالات وبلاگ خود را با یک کلمه کلیدی یا عبارت کلیدی یکسان، بهینه کنید، آن وقت این صفحات شانس یکدیگر را برای گرفتن رتبه در گوگل می گیرند (می بلعند). به عبارت دیگر این صفحات، تبدیل به رقبای یکدیگر در صفحه نتایج جستجوی گوگل (SERP) می شوند.در این مقاله، به طور کامل توضیح می دهیم که کنیبالیزیشن چیست و در سئو چه تاثیری دارد، چگونه می توان آن را تشخیص داد و چه راه حل هایی برای رفع آن وجود دارد.
کنیبالیزیشن چیست؟
بگذارید با یک مثال این موضوع را شفاف سازی کنیم. مثلا: شما یک صفحه با کلمه کلیدی “تایتل چیست” و یک صفحه دیگر با کلمه کلیدی “نکات مهم در تایتل” دارید در اینجا شما به صورت نا خواسته از کلمات کلیدی همسان استفاده می کنید که همین کار باعث گیج شدن گوگل می شود و نمیداند کدام صفحه را با کدام کلمه در نتایج نشان دهد و در تشخیص کلمه کلیدی صفحه دچار مشکل می شود؛ در حالت بهتر است صفحه زیر مجموعه را به صفحه اصلی ریدایرکت کنید یا از تگ های متفاوت استفاده کنید که در ادامه بیشتر به این موضوع می پردازیم.
کنیبالیزیشن در لغت به معنای همگون خواری کردن است. حال، اگر شما مقالات خود را برای عبارات مشابه سئو و بهینه کنید، ممکن است کلمات کلیدی شما دچار کنیبالیزیشن شود: یعنی شما دارید شانس خود را برای گرفتن رتبه در گوگل از بین می برید. به عبارت دیگر، مقالات شما با یکدیگر رقابت می کنند و شانس یکدیگر را برای گرفتن رتبه می خورند. گوگل برای هر عبارت جستجو شده ، فقط 1 یا 2 صفحه از یک دامنه را در صفحه نتایج جستجو نمایش می دهد. اگر شما یک دامنه با ارزش بالا (high authority) داشته باشید، آن وقت این نتایج ممکن است به 3 تا افزایش یابد.
به عبارت دیگر، مقالات شما با یکدیگر رقابت می کنند و شانس یکدیگر را برای گرفتن رتبه می خورند. گوگل برای هر عبارت جستجو شده ، فقط 1 یا 2 صفحه از یک دامنه را در صفحه نتایج جستجو نمایش می دهد. اگر شما یک دامنه با ارزش بالا (high authorithy) داشته باشید، آن وقت این نتایج ممکن است به 3 تا افزایش یابد.
خب یعنی کنیبالیزیشن کلمات کلیدی اتفاق بدی هستند؟
بله همینطور است. اما باید این را همیشه به یاد داشته باشید که شما زمانی دچار کنیبالیزیشن می شوید که یک کلمه کلیدی هدف را برای چندین صفحه قرار دهید و این عمل باعث آسیب رساندن به عملکرد ارگانیک سایت می شود. (یعنی باعث میشود وب سایت از روند طبیعی خود خارج شود و شاهد کاهش ترافیک وب سایت خود خواهید بود) که این موضوع تاثیر منفی در سئو دارد که میخواهیم به صورت کلی تر به آن بپردازیم.
keyword cannibalization در سئو چه تاثیری دارد؟
اگر شما کلمات کلیدی مشخص و منحصر به فرد برای مقالات خود در نظر نگیرید، آن وقت مجبورید برای رتبه گرفتن در گوگل با خودتان نیز رقابت کنید. بنابراین کنیبالیزیشن در سئو، تاثیر منفی دارد.
فرض کنید شما دو پست با یک عنوان دارید. در این شرایط، گوگل نمی تواند تشخیص دهد کدام مقاله باید رتبه بهتری برای یک عبارت مشخص بگیرد. در نتیجه هر دو، رتبه پایین تری می گیرند. اگر از افزونه یواست استفاده کرده باشید، تا بحال متوجه شدید که این افزونه اگر کلمه کلیدی تکراری انتخاب کنید یعنی از آن در مقاله دیگر استفاده کرده باشید دچار دریافت خطا می شوید خطا می شوید.
و اما کنیبالیزیشن، فقط برای عبارت کلیدی یکسان نیست بلکه می تواند برای عبارات کلیدی مشابه نیز رخ بدهد. برای مثال، در ویکی دمی ما دو مقاله راجع به “آموزش سئو” نوشته بودیم. عبارت کلیدی مقاله اول “آموزش سئو” و عبارت کلیدی مقاله دوم “آموزش سئو داخلی” بود.
برای مدت کوتاهی، وقتی در گوگل سرچ می کردیم آموزش سئو، هر دو مقاله را با هم نمایش می داد و این مقالات در صفحه 3 بودند. اما زمانی که این مقالات را دوباره ویرایش کردیم، این مشکل بر طرف شد و الان که این مقاله را می نویسم، با کلمه کلیدی “آموزش سئو” ویکی دمی در صفحه 2 گوگل و با کلمه کلیدی “آموزش سئو داخلی” با مقاله مربوط به سئو داخلی در صفحه 1 گوگل قرار دارد.
در این صورت تشخیص گوگل برای انتخاب صفحه مناسب دچار مشکل می شود در یعنی نمیداند کدام صفحه پاسخ بهتری به کلمه ای که کاربر سرچ کرده است می دهد. تشخیص این که کدام مقاله مهم تر است، برای گوگل کمی دشوار است. در نتیجه ممکن است گوگل هر دو صفحه شما را نمایش دهد ولی در رتبه های پایین تر
آیا تا به اینجا کامل کنیبالیزیشن در سئو را میدانیم؟
خیر، در این موضوع باید حواستان به یک نکته کوچک باشد که خدایی نکرده آن را اشتباه نگیرید.
میخواهم آن را با یک مثال توضیح بدهم تا کاملا متوجه آن بشوید.
به مثال زیر توجه کنید:
در اینجا دو وب سایت به صورت پشت هم در نتایج اول گوگل مشاهده می کنید.
شاید با خود بگویید در تصویر پایین کنیبالیزیشن رخ داده است اما اینطور نیست، وقتی دوتا از صفحتتان با یک کلمه کلیدی مشابه در گوگل رتبه بالایی داشته باشد گوگل دو صفحه از وب سایتتون را به صورت پشت سر هم نشان میده و متوجه فرق این دو صفحه می شود مثلا در اینجا هم همین اتفاق افتاده است با سرچ کلمه کوچینگ سازمانی، شاهد دو صفحه از این وب سایت هستید .
در اینجا در واقع کنیبالیزیشن اتفاق نیوفتاده اگر به عنوان صفحه ها نگاه کنید متوجه این خواهید شد که این دو عنوان “کاربرد کوچینگ” و “کوچینگ سازمانی” دو موضوع متفاوت هستند و کلمه کلیدی آن ها یکی نیست اما اگر کلمه کلیدی های شبیه به هم داشتند مثلا اگه جفتشون کوچیک سازمانی بودند کنیبالیزیشن اتفاق می افتاد.
چرا می گویند کنیبالیزیشن برای سئو خوب نیست ؟
تا اینجا با مفهمو کامل همخواری آشنا شدیم و متوجه شدیم صفحاتی که با یک کلمه کلیدی و با یک هدف در نتیاج نشان داده شوند کنیبلیزیشن هستند، اما اگر هدف کلمات کلیدی یکی نباشد کنیبالیزیشن نیستند.
در ادامه میخواهم درباره مشکلاتی که هم نوع خواری برای سئو سایت به وجود می آورد صحبت کنم.
- مشکلات کنیبال در سایت فروشگاهی
یک فروشگاه آنلاین دارای صفحات زیادی محصول می باشد منطقی است که چندین صفحه برای محصولات مشابه وجود داشته باشد. که منطقی است که چندین صفحه برای محصولات مشابه وجود داشته باشد. اگر استراتژی و ساختار وب سایت اصولی نباشد، کاربر وقتی پیراهن مخمل را سرچ می کند انتظار دارد مدل های مختلفی از این لباس را ببیند اما اگر کلمه کلیدی هدف را برای تنها یک محصول بهینه کنیم کاربر به جای انواع پیراهن مخمل فقط یک محصول را می بیند.
همچنین مراقب صفحات محصولات قدیمی باشید که با صفحات مهم دچار کنیبالیزیشن نشوند، بهتر است آنها را پاک یا ریدایرکت کنید.
(یک عکس با مثال درج شود)
- تقسیم شدن اعتبار صفحات
در این مشکل می بینید که دو تا از صفحات شما خوب بودند و نیاز کاربر را بر طرف کردند، اما نمیدانید کدام صفحه را بهتر بوده که آن را اصلی قرار دهید.
در چنین شرایطی اعتبار صفحات در بین صفحات دیگر تقسم می شود و هیچکدام قدرت زیادی نمی توانند پیدا کنند.
- درک اشتباه گوگل برای نشان دادن صفحه مناسب
در بعضی از اوقات با یک کلمه کلیدی رتبه خوبی داریم اما به مرور زمان با سرچ کردن آن کلمه توسط کاربر صفحات دیگری از وب سایت مان در نتایج سرچ نشان داده می شود.
در اینجا گوگل نمی تواند بفهمد کدام صفحه باید در نتایج باشد مثلا یک صفجه دارای time on site مناسبی است و صفحه دیگر در این موضوع خوب نیست و گوگل صفحه ای که زمان ماندگاری کاربر در آن کم است را نشان می دهد و شانس ما برای رتبه گرفتن به شدت پایین می آید.
چگونه کنیبالیزشن را تشخیص دهید؟
تشخیص مشکل کنیبالیزیشن به این صورت است که شما باید به دنبال صفحاتی بگردید که کلمات کلیدی هدفشان یکسان می باشد و یا محتوای آن ها شبیه به هم هستند و یک نیاز یکسانی را از کاربر برطرف می کنند.
همانطور که گفته شد در چنین شرایطی مقاله شما برای کلمه کلیدی هدف رتبه ای دریافت نمی کند.
بهتر است برای اینکه جلوی ضرر را بگیرید این محتوا ها را با هم ادغام کنید.
بیایید چند روش برای شناسایی این صفحات را بررسی کنیم:
- به محتواهاتون رسیدگی کنید
با انجام دادن این کار می توانید مشکل کنیبالیزیشن های صفحات را به آسانی حل کنید اما به شرطی که سایت بزرگی نداشته باشد(رسیدگی به محتوا به این شکل است که شما عملکرد محتوای خود را برسی می کنید تا فرصت هایی برای بهبود آن پیدا کنید، که این موضوع تاثیر مفیدی بر سئو دارد)
- تاریخچه رتبه بندی صفحات را برسی کنید
وقتی خواستید تاریخچه رتبه بندی برای یک کلمه خاص بررسی کنید بهتر است از ابزار Ahrefs استفاده کنید:
1.دامنه خود را وارد کنید
2.به قسمت گزارشات کلمات کلیدی ارگانیک (Organic keywords) بروید
3.کلمات کلیدی که میخواهید برسی کنید را در قسمت فیلتر کلمات وارد کنید
4.روی منوی تاریخچه رتبه بندی کلیک کنید
در اینجا به رتبه بندی moz در کلمه کلیدی cannibalization دقت کنید.
می بینید که سه صفحه از این وب سایت در شش ماه گذشته بالاتر از رتبه 8 نرفته
بیایید به صورت دقیق تر به این مثال بپردازیم.
به url های زیر دقت کنید:
/blog/identify-and-tackle-keyword-cannibalisation-in-2019
/blog/how-to-solve-keyword-cannibalization
در اینجا می بینید که :
1.هر دو پست وبلاگ هستند.
2.موضوع ها یکسان هستند (مقابله/حل مشکل کنیبالیزیشن)
3. urlقدیمی است “2019”
پس این مقالات هر دو درباره رفع مشکل کنیبالیزیشن است. هر دو یک نیاز را برآورده می کنند.
سایت moz می تواند این صفحات را ادغام کند و یا بهبود ببخشد تا با یکدیگر رقابت نکنند.
- کلمات و صفحات را بررسی کنید
در قسمت باکس جستجو گوگل موضوع site:yourwebsite.com “keyword” سرچ کنید شما تمام صفحات مربوط به آن موضوع را در سایت خود خواهید دید.
اگر این وب سایت را هم سرچ کنیدsite:moz.com “keyword cannibalization”، متوجه مشکل می شوید،
سه نتیجه اول همان هایی هستند که در مثال بالا دیدید.
همانطور که گفته شد در چنین شرایطی باید محتوا های صفحات باهم ادغام شوند و ارزش آن ها در یک صفحه جمع شود. در ادامه برای رفع این مشکل بیشتر توضیح دادیم.
یک روش دیگر این است که می توانید کلمه یا عبارات کلیدی که به آن مشکوک هستید که ممکن است چند نتیجه را نمایش دهد، در گوگل جستجو کنید. ابتدا می توانید در گوگل بفهمید که چه مقالات مرتبطی با یک عبارت کلیدی دارید. این کار را می توانید از این طریق بفهمید:
در گوگل جستجو کنید : “site:domain.com “keyword
برای مثال، من در گوگل سرچ می کنم :
آموزش سئو site:wikidemy.ir
آن وقت تمامی مقالات مرتبط با این عبارت، از دید گوگل نمایش داده می شود. بعد می توانید بررسی که کدام مقاله با مقاله مورد نظر شما تداخل دارد و یا به اصطلاح کنیبالیزیشن برای آن اتفاق افتاده است.
چگونه می توان مشکل کنیبالیزیشن در سئو را رفع کرد؟
اگر مطمئن شدید که وب سایتتون حتما دچار کنیبالیزیشن شده است، اغلب می توانید صفحاتتون را یکپارچه کنید، یعنی می توانید صفحات قدیمی را به صفحات قدیمی یا جدید ریدایرکت و آن ها را ترکیب کنید.
برای حل این مشکل به راه کار های زیر دقت کنید:
اگر کنیبالیزیشن در سئو سایت شما، مشکل ایجاد کرده و نمی گذارد که کلمات کلیدی شما، آن رتبه ای که باید را بگیرند، می توانید از طریق راهکاهای زیر، به رفع این مشکل کمک کنید.
1.لینک سازی داخلی به منظور رفع کنیبالیزیشن در سئو
با یک ساختار لینک سازی داخلی مناسب، شما می توانید به گوگل بفهمانید که کدام صفحه شما مهم تر است و باید با این کلمه کلیدی نمایش داده شود. شما باید از پست هایی که اهمیت کمتری در آن کلمه دارند، به پست اصلی و مهم تر خود لینک بدهید. این گونه (با دنبال کردن لینک ها)، گوگل می تواند متوجه شود که کدام یک از پست های شما اهمیت بیشتری دارد و می خواهید با آن رتبه بهتری بگیرید.
ساختار لینک سازی داخلی شما باید به گونه ای باشد که مشکلات مربوط به کنیبالیزیشن در سئو را حل کند. شما باید به این فکر کنید که کدام مقاله شما از اهمیت بیشتری برخوردار است و از مقالات مرتبط دیگر، که از اهمیت کمتری برخوردار اند، به آن لینک بدهید.
2.ادغام کردن مقالات (combine articles)
در بیشتر مواقع، بهترین راه حل برای keyword cannibalization، یکی کردن مقالات می باشد. پیدا کردن مقالاتی که روی عبارات کلیدی مشابه تمرکز کرده است. اگر دو مقاله دارند مخاطبان یکسان را به خود جذب می کنند و اساساً بیانگر یک موضوع اند، بهتر است آن ها را ادغام کنید.
هر دو پست را در قالب یک مقاله جامع و فوق العاده بازنویسی کنید. این کار به رتبه بندی شما، کمک شایانی خواهد کرد و همچنین مشکل کنیبالیزیشن سایت شما را حل خواهد کرد. چراکه گوگل مقالات طولانی و خوب را دوست دارد. در نهایت شما یکی از پست ها را حذف خواهید کرد و دیگری را تبدیل به یک پست جامع و کامل می کنید. و به یاد داشته باشید که فقط دکمه انتقال به زباله دان را فشار ندهید بلکه باید آن پست را ریدایرکت کنید.
3.رابطه کیوورد کنیبالیزم با گستردگی سایت
هرچه سایت شما بزرگتر شود، احتمال اینکه با کیوورد کنیبالیزم مواجه شوید، افزایش می یابد. شما راجع به موضوعات مختلف می نویسید ولی در نهایت با مقالاتی مواجه می شوید که تقریبا مشابه اند.
هر چند وقت یکبار، کلمات کلیدی که برایتان ارزش دارند و می خواهید رتبه بگیرند بررسی کنید.
مطمئن شوید که آیا دچار کنیبالیزیشن در سئو شده اید یا نه. احتمالا نیاز پیدا می کنید که برخی مقالات را دوباره بازنویسی کنید یا تغییراتی در ساختار لینک سازی داخلی سایت خود به وجود بیاورید.
راه حل های کنیبالیزیشن که به ندرت (یا هرگز) توصیه نمی کنیم
- صفحه را حذف کنید
این کار خیلی به ندرت پیش می آید، حذف صفحه زمانی پیشنهاد میشه که صفحه ارزشی برای وب سایت ندارد، یا فقط برای یک کلمه بهینه شده است که هر دو این سناریوها بسیار بعید هستند بنابراین برای حل کنیبالیزیشن این کار درست نیست.
- صفحه را Noindex کنید
عدم ایندکس کردن باعث می شود که موتورهای جستجو صفحه را از فهرست خود حذف کنند، به این معنی که برای هیچ چیز رتبه ای نخواهد داشت. این یک راه وحشتناک برای رفع هم نوع خواری است و وجود همچین صفحه ای برای وب سایت مناسب نیست.
- صفحه را Canonicalize کنید
این تنها زمانی که با صفحات متعددی مواجه میشوید که تقریباً یا دقیقاً تکراری هستند کارساز می باشد، که در غیر این صورت به عنوان محتوای تکراری شناخته میشود، متعارف سازی راهی برای رفع آدمخواری کلمات کلیدی نیست.
- بهینه سازی صفحه
این کار از نظر تئوری منطقی است اما اساساً کار ناقصی است زیرا شما نمی توانید یک صفحه را فقط بخاطر یک کلمه کلیدی از حالت بهینه بودن در بیاورید. به عنوان مثال، حذف تمام پیوندهای داخلی با کیورد کنیبالیزیشن احتمالاً بر رتبه بندی صفحه تأثیر می گذارد. و ساختار کلمات کلیدی دیگر را به هم میزند.
رابطه کیوورد کنیبالیزم با گستردگی سایت
هرچه سایت شما بزرگتر شود، احتمال اینکه با کیوورد کنیبالیزم مواجه شوید، افزایش می یابد. شما راجع به موضوعات محبوب خود می نویسید ولی در نهایت با مقالاتی مواجه می شوید که تقریبا مشابه اند.
هر چند وقت یکبار، باید کلمات کلیدی که می خواهید بالاترین رتبه را با آنها بگیرید، بررسی کنید. مطمئن شوید که آیا دچار کنیبالیزیشن در سئو شده اید یا نه. احتمالا نیاز پیدا می کنید که برخی مقالات را دوباره بازنویسی کنید یا تغییراتی در ساختار لینک سازی داخلی سایت خود به وجود بیاورید.
جمع بندی
به جرعت می تونم بگم رفع مشکل هم نوع خواری احتیاج به تخصص و تجربه بالایی دارد، و این اتفاق برای وب سایت ها یکی از رایج ترین مشکلات است.
برای حل و درک این اتفاق باید در زمینه تولید محتوا، سئو تکنیکال، بررسی استرتژی دانش زیادی داشته باشیم تا بتوانیم آن را برطرف کنیم.
در این مقاله معنا و مفهوم کنیبالیزیشن را فهمیدیم، تاثیرات آن بر سئو را آموختیم و راه های تشخیص و حل آن را یاد گرفتیم.
در این مقاله راه کار هایی هم گفته شد که نباید از آن ها استفاده کرد.
شاید برایتان عجیب باشد اما بیشتر راه حل های رفع هم نوع خواری بیشتر از اینکه مفید باشند مضر هستند. پس بهتر است همان زمان که دارید اقدامات لازم برای تولید صفحات خود می کنید حواستان به این مورد باشد که بعدا دچار مشکل نشوید. مرسی که تا اینجا مقاله ما را همراهی کرید اگر سوال بیشتری در باره کنیبالیزیشن داشتید می توانید در قسمت دیگاه سوال خود را مطرح کنید. تیم ویکی دمی در اولین فرصت پاسخ شما را می دهند.
دیدگاهتان را بنویسید