بازاریابی رسانه های اجتماعی (SMM) چیست و چگونه کار می کند؟
عناوین مطالب
Toggleبا توجه به اینکه بیش از 80 درصد از مصرفکنندگان گزارش میدهند که رسانههای اجتماعی، بهویژه محتوای اینفلوئنسرها، بهطور قابلتوجهی بر تصمیمگیریهای خرید تأثیر میگذارند، بازاریابان در سراسر صنایع در حال هدایت تکامل بازاریابی رسانههای اجتماعی (SMM) از یک ابزار مستقل به یک منبع چندجانبه از هوش بازاریابی هستند.
بازاریابی رسانه های اجتماعی (SMM) چیست؟
بازاریابی رسانههای اجتماعی (SMM) (همچنین به عنوان دیجیتال مارکتینگ و الکترونیک مارکتینگ نیز شناخته میشود). سوشال مدیا ها، پلتفرمهایی هیتند که کاربران بر روی آن ها، شبکههای اجتماعی میسازند و اطلاعات را به اشتراک میگذارند که این اطلاعات می تواند برای ایجاد برند یک شرکت باشد یا افزایش فروش و یا افزایش ترافیک وبسایت. بازاریابی رسانه های اجتماعی (Social Media Marketing)، علاوه بر ایجاد راهی برای تعامل با مشتریان فعلی و رسیدن به مشتریان جدید، دارای تجزیه و تحلیل داده های هدفمند است که به بازاریابان این امکان را می دهد، موفقیت تلاش های خود را ردیابی کنند و راه های بیشتری را برای تعامل شناسایی کنند.
چرا بازاریابی رسانه های اجتماعی قدرتمند است؟
قدرتSMM، توسط ظرفیت بی نظیر رسانه های اجتماعی در سه حوزه اصلی بازاریابی هدایت می شود: ارتباط، تعامل و داده های مشتری.
اتصال: نه تنها رسانههای اجتماعی به کسبوکارها امکان میدهند تا با مشتریان به روشهایی ارتباط برقرار کنند که قبلا غیرممکن بوده است، بلکه طیف فوقالعادهای از راهها برای ارتباط با مخاطبان هدف وجود دارد، از پلتفرمهای محتوا (مانند YouTube) و سایتهای اجتماعی (مانند فیسبوک) تا خدمات میکروبلاگینگ (مانند توییتر).
تعامل: ماهیت پویای تعامل در رسانههای اجتماعی چه ارتباط مستقیم و چه «پسندیدن» کسبوکارها ،این امکان را ایجاد می کند تا از فرصتهای تبلیغاتی رایگان بین مشتریان موجود و بالقوه استفاده کنند. نه تنها اثر آن مثبت است بلکه یک محرک ارزشمند در تصمیم گیری مصرف کننده است،این یک واقعیت است که این تعاملات در شبکه اجتماعی اتفاق می افتد، آنها را قابل اندازه گیری می کند.
داده های مشتری: یک طرح بازاریابی رسانه های اجتماعی (SMM) که به خوبی طراحی شده است، منبع ارزشمند دیگری را برای افزایش نتایج بازاریابی ارائه می دهد به نام داده های مشتری.
ابزارهای Social Media marketing، به جای اینکه تحت تاثیر 3 داده بزرگ (حجم، تنوع و سرعت) قرار گیرند، این ظرفیت را دارند که داده های مشتری را استخراج کنند و حتی به تجزیه و تحلیل بازار عملی تبدیل نمایند و گاهی هم می توانند از داده ها برای جمع سپاری جدید استفاده کنند.
بازاریابی رسانه های اجتماعی چگونه کار می کند؟
همانطور که پلتفرم هایی مانند فیس بوک، توییتر و اینستاگرام شروع به کار کردند، رسانه های اجتماعی نه تنها نحوه ارتباط ما با یکدیگر، بلکه روشی را نیز تغییر دادند که کسب و کارها می توانند بر رفتار مصرف کننده تأثیر بگذارند، از تبلیغ محتوایی که باعث ایجاد تعامل تا استخراج جغرافیایی، جمعیتی و شخصی می شود. اطلاعاتی که باعث می شود پیام رسانی با کاربران طنین انداز شود.
برنامه اقدام SMM: هرچه استراتژی بازاریابی رسانه های اجتماعی (SMM) شما هدفمندتر باشد، موثرتر خواهد بود.
اهداف SMM را برای پیشرفت اهداف تجاری چگونه پیدا کنیم؟
برای پیدا کرد اهداف بازاریابی مدیا، چندین مورد را باید درنظر بگیرید:
- مشتری هدف خود را پیداکنید (سن، موقعیت مکانی، درآمد، عنوان شغل، صنعت، علایق)
- یک تحلیل رقابتی در مورد رقابت خود انجام دهید (موفقیت ها و شکست ها)
- عملکرد فعلی خود را بازرسی کنید (موفقیت ها و شکست ها)
- یک تقویم برای تحویل محتوای SMM ایجاد کنید
- بهترین محتوای را ایجاد کنید
- ردیابی عملکرد و تنظیم استراتژی SMM در صورت نیاز
مدیریت ارتباط با مشتری (CRM):
در مقایسه با بازاریابی سنتی، بازاریابی رسانه های اجتماعی چندین مزیت متمایز دارد، از جمله این واقعیت که SMM دارای دو نوع تعامل است که ابزارهای مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) را فعال می کند: هم مشتری به مشتری و هم شرکت.
به مشتری، در حالی که بازاریابی سنتی ارزش مشتری را در درجه اول با گرفتن فعالیت خرید ردیابی می کند، SMM می تواند ارزش مشتری را هم به طور مستقیم (از طریق خرید) و هم به طور غیرمستقیم (از طریق ارجاع محصول) ردیابی کند.
محتوای قابل اشتراکگذاری:
کسبوکارها، میتوانند ارتباط متقابل SMM را به ایجاد محتوای چسبنده (sticky) و جذاب تبدیل کنند. به عبارت دیگر، با محتوای جذابی که ایجاد می کنید، باعث درگیر شدن مشتریان می شوید و کار اعتمادسازی را انجام می دهید که همین امر، باعث خرید محصول از سایت شما نیز می شود. اگر مشتری به شما اعتماد پیدا کرده باشد، به راحتی محصول و خدمات شما را به دیگران معرفی می کند که به نوبه خود، به تبلیغ سایت شما پرداخته است.
تبلیغات دهان به دهان، نه تنها به مخاطبان غیرقابل دسترس می رسد، بلکه تأیید فردی را نیز به همراه دارد. ایجاد محتوای قابل اشتراک گذاری، یکی از مهم ترین راه هایی است که باعث رشد بازاریابی رسانه های اجتماعی می شود.
رسانه های کسب شده:
یکی از کارآمدترین راه ها در سوشال مدیا مارکتینگ، استفاده از Earned Media است، که با آن می توان نظر خود را برای هر برند و محصولی در سایت یا سوشالی به ثبت رساند. به صورت کلی، اصطلاحی برای قرار گرفتن در معرض نام تجاری به هر طرقی غیر از تبلیغات پولی، جهت بررسی ها و توصیه های محصول توسط مشتری.
بازاریابی ویروسی (Viral Marketing):
یکی دیگر از استراتژیهای SMM که برای تولید پیام به مخاطب ایجاد شده است، بازاریابی ویروسی می باشد.
یک تکنیک فروش، که تلاش میکند خدمات یک سایت را هرچه سریعتر به صورت دهان به دهان انتقال دهد و باعث فروش بیشتر یک محصول شود.
هنگامی که یک پیام بازاریابی به صورت ساده و خلاقانه ایجاد می شود، می تواند مخاطبان هدف بیشتری را جذب خود کند که همین امر، در فروش و تبلیغ بیشتر نیز موثرتر خواهد بود.
تقسیم بندی مشتری:
از آنجا که تقسیم بندی مشتری در بازاریابی رسانه های اجتماعی (SMM) بسیار بیشتر از کانال های بازاریابی سنتی است، شرکت ها می توانند اطمینان حاصل کنند که منابع بازاریابی خود را بر روی مخاطبان هدف، متمرکز می کنند.
معیارهای ردیابی
به گفته Sprout Social، مهمترین معیارهای بازاریابی سوشال مدیا، ردیابی بر روی مشتری است:
- تعامل (Interaction): لایک، نظرات، اشتراک گذاری، کلیک.
- برداشت ها (Impressions): چند بار یک پست نمایش داده می شود.
- دسترسی/ ویروسی بودن (Viral/Access): چند بازدید منحصربفرد یک پست SMM دارد.
- سهم صدا (voice share): تا چه حد یک نام تجاری در حوزه آنلاین می رسد.
- ارجاعات (References): چگونه کاربر در یک سایت قرار می گیرد.
- تبدیل (Conversion): زمانی که کاربر از یک سایت خرید می کند.
با این حال، یک معیار بسیار مهم دیگر بر روی کسب و کار متمرکز است:
نرخ یا زمان پاسخ: چند وقت یکبار و با چه سرعتی کسب و کار به پیام های مشتری پاسخ می دهد.
زمانی که یک کسبوکار سعی میکند تعیین کند که کدام معیارها را در دریای دادههایی که رسانههای اجتماعی تولید میکنند، ردیابی کند، قانون همیشه این است که هر هدف کسبوکار را با یک معیار مرتبط هماهنگ کند. اگر هدف کسبوکار شما افزایش 15 درصدی تبدیلها از یک کمپین SMM در عرض سه ماه است، از یک ابزار تجزیه و تحلیل رسانههای اجتماعی استفاده کنید که اثربخشی کمپین شما را در برابر آن هدف خاص اندازهگیری میکند.
مزایا و معایب بازاریابی شبکه های اجتماعی
کمپینهای بازاریابی رسانههای اجتماعی که فوراً به طیف وسیعی از مخاطبان هدف میرسند، به وضوح برای هر کسبوکاری سودمند هستند.
در کمپین های سوشال مدیا، با محتواهایی که در راسنه های اجتماعی تولید می کنند، نه تنها می توانند یک برند را معرفی نمایند، بلکه حتی می توانند یک شرکت را نابود و به رکود برسانند.
به عنوان مثال، یک ویدیوی ویروسی که ادعا میکند محصولی باعث بیماری یا آسیب میشود و باید فوراً رسیدگی شود، خواه این ادعا درست باشد یا نادرست. باعث شده که آن شرکت به رکورد برسد و مشتریان خود را نیز از دست بدهد.
محتوای چسبنده در بازاریابی رسانه های اجتماعی چیست؟
محتوای چسبنده یا sticky content، یک اصطلاح بازاریابی، برای محتوای جذاب است که در نگاه اول، مشتریان را درگیر می کند و سپس آنها را نه تنها برای خرید محصولات، بلکه برای به اشتراک گذاری محتوا نیز تحت تاثیر قرار می دهد.
بازاریابی ویروسی در بازاریابی شبکه های اجتماعی چیست؟
وایرال مارکتینگ، یک استراتژی SMM است که تلاش میکند انتشار سریع اطلاعات دهان به دهان محصول را تحریک کند، راهی بسیار ساده و ارزان برای ارتقای فروش.
رسانه های کسب شده در بازاریابی رسانه های اجتماعی چیست؟
رسانه کسب شده یک اصطلاح بازاریابی برای قرار گرفتن در معرض نام تجاری از هر روشی غیر از تبلیغات پولی است، به عنوان مثال، محتوای ایجاد شده توسط مشتری، از بررسی محصول و توصیهها گرفته تا اشتراکگذاری، ارسال مجدد، و غیره اشاره دارد.
چند نمونه از استراتژی های سوشال مدیا
بازاریابی رسانه های اجتماعی رشد کرده است تا شامل چندین تکنیک و استراتژی برای جذب کاربران و بازاریابی محصولات و خدمات باشد. اینها شامل تبلیغات هدفمند مخاطب، استفاده از چت باتهای تعاملی، ایجاد تجربیات شخصی برای مشتریان آنلاین، استفاده از تأثیرگذاران رسانههای اجتماعی، ایجاد مخاطب آنلاین و غیره است.
شروع در بازاریابی رسانه های اجتماعی
برای شروع کار در بازاریابی شبکه های اجتماعی، درک خوبی از نحوه عملکرد کمپین های بازاریابی در پلتفرم هایی مانند فیس بوک، توییتر و اینستاگرام بسیار مهم است. پس از آن، با ایجاد محتوای جذاب و موثر، استعدادهای خود را به نمایش بگذارید.
اینفلوئنسرها و دیگر بازاریابان رسانههای اجتماعی را دنبال کنید تا بدانید چه کاری را به خوبی انجام میدهند و در کجا قرار دارند. از تمامی این مراحل، برای ایجاد یک برند شخصی و افزایش فروش خود استفاده کنید.
نتیجه گیری
منظور از بازاریابی رسانه های اجتماعی (SMM)، استفاده از پلتفرم های رسانه های اجتماعی برای تعامل با مشتریان برای ایجاد برند، افزایش فروش و افزایش ترافیک وب سایت است. با افزایش استفاده از رسانه های اجتماعی در سراسر جهان، هم از طریق رایانه و هم از طریق دستگاه های تلفن همراه، توانایی افزایش فروش از سوی جمعیت کاربران خاص، یک تجارت رو به رشد است که مملو از رقابت برای بازدید و کلیک است.
دیدگاهتان را بنویسید