راهنمای کامل پارامترهای URL برای مبتدیان و نحوه تأثیر آنها بر سئو
عناوین مطالب
Toggleاگرچه URL پارامترها، یک دارایی ارزشمند در دست متخصصان باتجربه سئو هستند، اما اغلب چالش های جدی برای رتبه بندی وب سایت ها ایجاد می کنند. مرتب سازی صحیح URL Parameters معمولا برای سئو کاران کارِ دشواری است. اما کاری نمی شود کرد، آن ها نقش مهمی در سئو دارند که اگر به درستی ساختار بندی نشوند باعث مصرف بیهوده کرال باجت یا بودجه خزش می شود، تجربه کاربری را کاهش میدهد و خلاصه می تواند دردسرساز بشود.
در این راهنما، به صورت دقیق این مشکل را بر طرف کردیم و رایجترین مسائل سئو را که باید هنگام کار با پارامترهای URL مراقب آن ها باشید، به شما آموزش دادیم.
URL Parameters چیست؟
نکته مهمی که باید در URL نویسی به آن دقت کنید موضوع پارامتر های URL است، درواقع آن ها یک روشی برای ساختار دهی و مرتب سازی اطلاعات اضافی در یک url می باشند، هر صفحه از وب سایت می تواند هزاران URL پارامتر داشته باشد، پارامترها در درجه اول برای مشخص کردن و سازمان دهی محتوا صفحات یک وب سایت استفاده می شوند، آن ها در انتهای URL با نماد “؟” قرار می گیرد و بعد از نماد علامت سوال، پارامتر های دیگری به آن اضافه می شود. در صورتی که خواستید آن ها را از هم جدا کنید می توانید از نماد ‘&’ استفاده کنید. مانند عکس زیر:
https//www.domain.com/page?key1=value1&key2=value2
Key1: نام متغیر اول
Key2: نام متغیر دوم
: Value1 مقدار ویژگی اول
: Value2 مقدار ویژگی دوم
? : شروع کننده رشته کوئری(Quary)
= : جداکننده مقدار
&: جداکننده پارامتر
نحوه استفاده صحیح از پارامترهای URLیا URL) parameters با مثال)
همانطور که گفته شد، پارامترهای URL معمولاً برای مرتبسازی محتوای یک صفحه استفاده میشوند، و این امر باعث میشود تا کاربران به آسانی بتوانند محصولات را در یک فروشگاه آنلاین جستجو کنند. این رشته های کوئری به کاربران این امکان را می دهند که یک صفحه را بر اساس فیلترهای خاص تنظیم کنند و فقط مقدار مشخصی از موارد را در هر صفحه ببینند. به عنوان مثال یک سایت فروشگاهیی را در نظر بگیرید:
این آدرس دارای رنگ های مختلفی بوده که به عنوان فیلتر در این صفحه برای کاربر تعریف شده است، خب قبل از انتخاب فیلتر خاصی، به آدرس این محصول دقت کنید هیچ پارامتری در آن وجود ندارد:
https://mootanroo.com/p-105667
اما بعد از اعمال یک رنگ یا انتخاب یک فیلتر می توانید پارامترهای اضافه شده به این URL را مشاهده می کنید که با نماد “؟” آغاز شده:
https://mootanroo.com/p105667?color=%D8%B4%D9%85%D8%A7%D8%B1%D9%87%20C2&quantity=1
پارامترهای URL چگونه کار می کنند؟
⦁ پارامترهای اصلاح کننده محتوا:
پارامترهایی که محتوای نمایش داده شده در صفحه را تغییر می دهند.
به عنوان مثال ارسال مستقیم کاربر به یک محصول خاص به نام xyz
http://domain.com?productid=xyz
⦁ پارامترهای ردیابی برای ردیابی پیشرفته :
پارامترهایی که وظیفه رساندن اطلاعات را دارند – یعنی مثلا از کدام شبکه، کدام کمپین یا گروه تبلیغاتی و غیره – کاربران وارد صفحه شده اند، اما محتوای صفحه را تغییر نمیدهند. در ادامه توضیح مختصری درباره پارامترهای ردیاب داده شده است که بتوانیددرک سطحی از این موضوع پیدا نمایید.
پارامترهای ردیابی به همان اندازه URL پارامترها رایج و مهم هستند. آنها اغلب توسط دیجیتال مارکتر ها برای نظارت ترافیکی که از طریق تبلیغات به دست می آورند استفاده می شود و از این طریق در ابزار آنالیتیکس، URL آن را بررسی می کنند که کاربر از کدوم بنر یا تبلیغ وارد آن صفحه شده است ، بنابراین آنها با استفاده از اطلاعاتی که به دست می آورند مثلا کدوم سایت توانسته ورودی خوبی از تبلیغات برای سایت بدست آورد، استراتژی اجتماعی، کمپین تبلیغاتی یا بنرهای خود را پیاده سازی می کنند.
به عنوان مثال، URL داده های کمپین تبلیغاتی به صورت زیر نمایش داده می شود.
https://www.domain.com/?utm_source=twitter&utm_medium=tweet&utm_campaign=summer-sale
توضیح:
utm_source بعد از نماد علامت سوال آمده و به معنای این است که این URL مربوط به تبلیغاتی که برای آن صفحه شده می باشد و بعد از آن می بینید که با گذاشتن نماد “=” گفته شده از چه سورسی (source) در این صفحه وروردی داشته مثلا در اینجا وروردی این صفحه از توییتر در یک کمپین تبلیغاتی تخفیفات تابستانی بوده است.
شاید الان مدیریت آن نسبتاً به نظرتان ساده برسد، اما یک روش صحیح و غلط برای استفاده از پارامترهای URL وجود دارد که ما در همین مقاله پس از چند مثال به آن خواهیم پرداخت.
کاربرد URL Parameters:
URL Parameters کاربردهای متفاوتی دارند که به چندی از این کاربرها به صورت مختصر اشاره می کنیم:
- Sorts: پارامترهایی که جهت مرتب سازی صفحه استفاده می شوند مانند مرتب سازی بر اساس حروف الفبا، تاریخ، گرانتر به ارزانتر، جدید به قدیم و غیره مانندsort=date
- Narrows: پارامترهایی که محتوای صفحه را فیلتر و محدود می کنند مانند پارامتر URL برای فیلتر محصولات بر اساس برند، موجود بودن کالا، ابعاد و غیره مانند size=large
- Specifies: پارامتر URL که مجموعه ای از محتوا را تعیین می کند مانند store=women
- Translates: پارامتر URL که جهت نمایش صفحه به زبان دیگر استفاده می شود مانند Lang=en
- Pagination: پارامتر URL که برای صفحه بندی استفاده می شود مانند page=01
دقت داشته باشیم وقتی سایتی در صفحات خود محتواهای مشابه در URL های متفاوتی دارد، باید از این پارامتر ها به طور خاصی استفاده کرد چراکه استفاده از پارامتر های URL برای این است تا موتورهای جستجو را متوجه کنیم که چگونه باید صفحات سایت ما را که دارای یو آر ال های متفاوتی هستند بصورت کامل کرال کنند.
با توجه به اینکه موتور های جستجو توانایی شناسایی بیشتر URL Parameters را دارند، این امکان نیز وجود دارد که برای درک بهتر رباتهای گوگل از پارامتر های URL، بتوان خاصیت و کاربرد هر یک از پارامترها را برای آنها تعریف کرد.
شما می توانید با مراجعه به بخش URL Parameters سرچ کنسول گوگل، پارامتر هایی که ربات های گوگل توانایی شناسایی آنها را داشته اند، مشاهده کنید .همچنین می توانید آنها را ویرایش یا URL جدیدی تعریف کنید.
اگر پارامتری دارید که هنوز توسط رباتهای گوگل شناسایی نشده است، می توانید آن را به صورت دستی تعریف کنید. مزیت دستی تعریف کردن پارامترها این است که می توان از de-index جلوگیری کرد.
ما اگر هیچ پارامتری را برای ربات ها تعریف نکنیم، آنها با استفاده از قابلیت artificial intelligence (هوش مصنوعی) در مورد index کردن یا نکردن آدرس های حاوی پارامترها تصمیم می گیرند.
تأثیر URL Parameters بر روی سئو:
بعد از تعریف و کارایی این پارامتر حال نوبت به تاثیر آن بر سئو می رسد. جالب است که بدانیم، این پارامتر ها تاثیرات خوبی بر روی سئو سایت نمی گذارند.
گوگل در بیانیه ای خطاب به مدیران سایت اعلام کرده است: پارامتر های URL برای سایت شما مضر است و باید آن را به نحوی درست و کارآمدی مدیریت کنید. گوگل این بیانیه را در بخش هشدار های سئوی خود قرار داده است.
در بالا به بخش طراحی یو آر ال به صورت دستی اشاره کردیم. شما در نرم افزارهای سیستم مدیریت محتوا (CMS) نیز می توانید این کار را به صورت دستی انجام دهید و آنها را به صورت اختصاصی ایجاد کنید. در واقع این کار، از روشهای نجات از آسیب های URL Parameters است. شما می توانید URL های خود را بر اساس عنوان، موضوع محتوا، دسته بندی و … ایجاد کنید.
بر اساس پیشنهاد گوگل باید سعی کنید ساختار URL را ساده طراحی کنید. URL هایی که از پارامتر های زیادی تشکیل شده اند، ربات های گوگل که وظیفه ی کرال کردن سایت شما را بر عهده دارند را گیج و درگیر می کند. این مدل از URL ها باعث به وجود آمدن تعداد زیادی آدرس برای مطلب یا محتوای مشابه می شود.
از مشکلات عمده، می توان به استفاده ی غیر معمول ربات های گوگل از پهنای باند شما و اختلال در روند ایندکس کردن سایت اشاره کرد.
استفاده از URL های یکتا در صفحات سایت، از ایجاد چنین مشکلاتی جلوگیری می کند و باعث راهنمایی ربات های گوگل می شود. این کار از اشتباهِ ربات ها در کرال کردن و ایندکس کردن، جلوگیری می کند.
در مورد URL ها این نکته را هم فراموش نکنید که استفاده ی بیش از 100 کاراکتر ممکن است به بهینه سازی ما آسیب برساند.
چه زمانی URL Parameters برای SEO مشکل ساز می شود؟
پیشنهاد های سئو پسندی که درباره URL می شود بیشتر نشان می دهد که تا حد امکان از URL Parameters دوری کنید؛ دلیل آن هم این است که هرچقدر هم که بتوانند مفید باشند، سرعت خزش ربات های وب را کم می کنند. پارامترهای URL با ساختار ضعیفی که دارند می توانند URL های بی پایانی برای یک صفحه، بدون اینکه محتوا آن صفحه تغییر کند ایجاد کنند.
رایج ترین مشکلات سئو که توسط پارامترهای URL ایجاد می شود عبارتند از:
⦁ محتوای تکراری (Duplicate content): از آنجایی که موتورهای جستجو هر URL را به عنوان یک صفحه مستقل در نظر می گیرند، ممکن است چندین نسخه توسط یک پارامتر URL ایجاد شود که گوگل آن ها را محتوای تکراری تشخیص می دهد. به دلیل این که، صفحه ای که بر اساس URL پارامتر مرتب شده است، معمولا بسیار شبیه به صفحه اصلی است، در حالی که برخی از پارامترها ممکن است دقیقاً همان محتوای اصلی را نشان بدهند. شما می توانید این موضوع را با مثالی که پیش تر گفته شد کاملا درک کنید. صفحه محصول یک URL مخصوص به خودش را نشان می دهد، (با کلیک کاربر بر روی فیلتر های تعریف شده برای آن محصول مانند رنگ و … URL تغیر می کند اما صفحه همان صفحه است.)
⦁ از دست دادن بودجه خزیدن (crawl budget): همانطور که می دانید ایجاد ساختاری ساده برای URL بخشی از اصول اولیه بهینه سازی می باشد. URL های پیچیده و بلند، پارامتر های بیهوده و متعددی می سازند، که باعث می شود به محتوا شبیه به هم یا یکسان اشاره کند، به گفته توسعه دهندگان گوگل (Google Developers) ، خزنده های موتور جست وجو، برای جلوگیری از هدر رفتن پهنای باند گوگل ممکن است تصمیم بگیرند صفحات این چنین را ایندکس نکنند و به گوگل به عنوان محتوا بی کیفیت معرفی کنند و از آن بگذرند.
⦁ کنیبالیزیشن کلمات کلیدی (Keyword cannibalization) : نسخه های فیلتر شده URL اصلی همان گروه کلیدواژه را هدف قرار می دهند. این منجر به رقابت صفحات مختلف برای رتبه بندی یکسان می شود، که ممکن است خزنده ها را به این نتیجه برساند که صفحات فیلتر شده هیچ ارزش واقعی برای کاربران اضافه نمی کند.
⦁ سیگنالهای رتبهبندی رقیق : با نشانیهای اینترنتی متعددی که به یک محتوا اشاره میکنند، پیوندها و اشتراکگذاریهای اجتماعی ممکن است به هر نسخه پارامتری صفحه اشاره کنند. این میتواند باعث سردرگمی خزندهها شود، زیرا نمیدانند کدام یک از صفحات رقیب باید برای جستوجو رتبهبندی شوند.
⦁ خوانایی ضعیف URL : همانطور که گفتیم موقع نوشتن URL باید به سادگی و قابل فهم بودن آن دقت کنیم. یک رشته URL طولانی که پر از عداد، کد و … باشد با این دستور سازگار نیست، پس عملا URL پارامتر ها برای کاربران غیرقابل خواندن است، هنگامی که در SERP ها یا در یک شبکه اجتماعی نمایش داده می شوند غیر قابل اعتماد به نظر می رسند و باعث می شود کاربران کمتری روی صفحه کلیلک کرده و آن را به اشتراک بگذارند.
چگونه پارامترهای URL را به درستی برای سئو مدیریت کنیم؟
همه ی موارد ذکر شده در سئو اکثرا به یک موضوع اصلی اشاره دارند آن هم این است که خزنده های گوگل بتوانند به درستی همه پارامترهای URL را بخزند و بررسی کنند. اما خوشبختانه وب مستر ها برای حل مشکلات بی پایان پارامتر ها راه حلی دارند، آن ها برای یک مدیریت صحیح در هسته URL تگ های مناسب را پیدا می کنند.
نکته: توجه داشته باشید یکی از مشکلات رایج سئو در URL پارامتر ها زمانی رخ می دهد که آن ها محتوا تکراری به کاربر نمایش دهند. یعنی آنهایی که توسط پارامترهای URL غیرفعال تولید می شوند.
بودجه خزش خود را بررسی کنید
ربات ها، بودجه خزش سایت شما را برای خزیدن صفحاتی که دارید، مصرف می کنند. در هر وب سایت، بودجه خزش متفاوت است و URL پارامترها متاسفانه قابل خزش و کم ارزش هستند، خزیدن آن ها توسط ربات های گوگل، بودجه خزش را کاهش می دهد پس باید همیشه مطمئن شوید که بودجه خزش شما توسط پارامترهای آدرس ها بیهوده مصرف نشود.
لینک های داخلی
اگر وب سایت شما URL پارامترهای زیادی دارد بهتر است به گوگل این سیگنال را بدهید که آن ها را ایندکس نکنند و سعی کنید هرگز به URL هایی که دارای پارامتر هستند لینک داخلی ندهید، این کار باعث می شود سیگنال های متناقض درباره ایندکس صفحات به گوگل ارسال کنید.
یک نسخه از URL را کنونیکال کنید
در سایت های فروشگاهی بعد از اینکه صفحه اصلی محصول را مشخص کردید، URL پارامتر هایی که برای آن محصول ایجاد می شود را باید روی صفحه اصلی کنونیکال کنید، با این کار، به گوگل می فهمانید که صفحات شبیه به هم ندارید و همه url ها متعلق به یک محصول می باشد. به مثال زیر توجه کنید:
در عکس بالا از چپ، URL صفحه اصلی این محصول را مشاهده می کنید که هیچ پارامتی ندارد و به صورت زیر می باشد:
/shoes/women-shoes/
حالا کاربر با وارد کردن یک فیلتر رنگ، می خواهد رنگ آبی این محصول را ببیند پس URL آن به شکل زیر می شود:
/shoes/women-shoes?color=blue
اگر دقت کنید میبینید بعد از URL اصلی نماد علامت سوال به آن اضافه شده که نشانه دهنده اضافه شدن پارامتر به آن می باشد.
در عکس سوم میبینید محصول همان محصول است ولی مدل آن مثلا به پاشنه بلند تغیر یافته در این جا کاربر یک فیلتر دیگر وارد کرده که مدل کفش را تغییر بدهد؛ پس URL آن به این صورت زیر می شود:
/shoes/women-shoes?type=high-heels
کنونیکال کردن صفحاتی که دارای پارامتر هستند به صفحه اصلی محصول به گوگل این سیگنال را می دهد که صفحه اصلی کدام است و URL محصول که صفحه اصلی می باشد باید ایندکس شود نه URL پارامتر های آن.
خزنده ها را از طریق Disallow مسدود کنید
شما برای اینکه جلوی ربات های گوگل از خزش url پارامترها را بگیرید می توانید از تگ Disallw استفاده کنید، مسدود کردن خزنده ها باعث جلوگیری از خزیدن آن ها در محتوا تکراری می شود، شما می توانید از طریق فایل robots.txt جلوی خزش آن هادر صفحات بی فایده ای که url پارامتر ها ایجاد می کنند بگیرید، ربات ها قبل از خزیدن در یک وب سایت اول این فایل را بررسی می کنند. پس با این کار می توانید به صورت حرفه ای پارامتر های url را بهینه کنید.
تگ Disallow ، خزیدن تمام URL Parameters توسط موتورهای جستجو را مسدود می کند. قبل از انتخاب این گزینه، مطمئن شوید که فقط یخش های url پارامتر را از دسترس خارج کردید، وگرنه url های مهم وب سایتتان هم نا دیده گرفته می شوند. ممکن است برای اطمینان بیشتر لازم باشد خودتان به صورت دستی آن ها را بررسی کنید تا همه URL های حاوی علامت سوال (؟) را مسدود کرده باشید.
پارامتر URL ها در استراتژی SEO سایت شما
url پارامتر ها، ردیابی محتوا شما توسط خزنده ها را آسان تر می کنند، پس ارزش این را دارند که در صورت نیاز از آن ها استفاده کنید. استراتژی صحیح در پارامتر ها به این شکل است که شما باید بدانید در چه زمان های خاصی آن ها را به خزنده ها نشان دهید و نسخه با ارزش url پارامتر ها را تشخیص و در دید کرالر ها برجسته کنید. برای فهمیدن آن زمان بگذارید و با استراتژی مناسب موضوع سایتتان، اجازه دهید ایندکس شوند. با گذشت زمان، خزنده های وب بهتر متوجه می شوند که چگونه صفحات سایت شما را بخزند و برای آن ها ارزش قائل بشوند.
نتیجه گیری
همانطور که تا الان فهمیدید مدیریت URL Parameters یک کار پیچیده اما ممکنی است و برای اینکه بتوانید به درستی آن را انجام دهید به کمک نیاز داردید. و حتی اگر این مقاله را به درستی و با دقت مطالعه کنید می توانید به آسانی آن ها را ساحتار بندی کنید، در این مقاله ما به صورت کامل آموزش دادیم که چطور پارامتر های url را برای سئو بهینه و مدیریت کنید و موضوعات مرتبط دیگر بعد از خواندن آن می توانید سوالات خود را در قسمت دیدگاه بپرسید، تیم ویکی دمی در اسرع وقت پاسخ سوالات شما عزیزان را می دهد.
2 Comments
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام با صفحات پارامتردار که در گوگل ایندکس شده اند چکار کنیم؟ فروشگاه نوایندکس کردم اما همچنان صفحات پارامتردار مرتبط با فروشگاه در نتایج گوگل هست؟ ریموال کنم؟
سلام دوست عزیز
اگه صفحات مهمی نیستن بهترین راه اینه که برید به بخش پارامتر سرچ کنسسول و اونجا مدیریتشون کنید و در حالت نو ایندکس قرارشون بدین.
همچنین اگر ساختار پارامتر ها یکی هستند و توی آدرسشون بخش های مشترک هست می تونید از طریق فایل ربات همشونو نو ایندکس کنید