تگ کنونیکال چیست؟ آموزش جامع استفاده تگ Canonical
عناوین مطالب
Toggleتگ کنونیکال (canonical tag) یک ابزار قدرتمند برای رفع مشکل محتوای تکراری است. فرض کنید به هر دلیلی(دلایل را در ادامه توضیح میدهیم) در سایت خود صفحات با محتوای کپی دارید و قصد حذف آنها را ندارید. از طرف دیگر نمی خواهید به خاطر تکرار محتوا توسط الگوریتم های گوگل و هر موتور جستجوی دیگری جریمه شوید. در چنین شرایطی بهترین اقدام چیست؟ برای پاسخ به این سوال و اطلاع درباره ی اینکه تگ کنونیکال چیست و چه اهمیتی در سئو دارد و چطوری ساخته میشود و همچنین در چه جاهایی کاربرد دارد؟
میتوان عنوان کرد که تگ کنونیکال تا حد زیادی در آموزش سئو تکنیکال میتواند تاثیرگذار و مهم باشد. تا انتها مقاله با ما همراه باشید.
تگ کنونیکال چیست؟
تگ کنونیکال یک کد html است و به صورت rel=”canonical” نوشته میشود. زمانی که قصد دارید به موتورهای جستجو ارجعیت یک صفحه را به صفحه ی دیگر نشان دهید از آن استفاده میکنید. به عبارت دیگر شما یک صفحه با محتوای رژ لب مای رنگ صورتی دارید و یک دسته بندی برای رژ لب مای دارید. به نظر شما محتوای این دو صفحه جز در رنگ تفاوت خاصی دارد؟ پس 90 درصد محتوا شبیه هم است. حال گوگل از کجا بفهمد محتوای شما تکراری نیست و شما برای دسترسی بهتر کاربر آن را ایجاد کرده اید؟ تنها راه آن، استفاده از تگ canonical است. اصطلاحا به این عمل متعارف سازی یا همان کنونیکالیزیشن می گویند.
تگ کنونیکال در سئو چه اهمیتی دارد؟
کنونیکال در سئو دارای اهمیت بوده و قادراست که مشکل محتوای تکراری را حل نماید. نوشته های کپی، موضوع پیجیده ای است اما به طور مختصر مشکلات زیر را ایجاد میکند:
- ربات گوگل در روز تعداد محدودی از صفحات ما را بررسی می کند و به اصطلاح یک بودجه خزش منحصر به فردی برای هر وب سایت در نظر دارد. زمانی که ربات تعداد زیادی از صفحات تکراری ما را خزش کند، خسته میشود و ممکن است قبل از بررسی صفحات اصلی، سایت را ترک کند. به همین راحتی صفحات مهم ما مورد بررسی قرار نمی گیرند و ایندکس هم نمی شوند.
- گوگل از محتوای تکراری خوشش نمی آید و اگر تعدادشان زیاد باشد ممکن است رتبه ما را کاهش دهد و تمام زحمات ما را نادیده بگیرد.
- در نهایت اگر گوگل همه را بررسی کند و رتبه ما را کاهش هم ندهد ممکن است بین صفحات گیج شود و یک صفحه کم اهمیت تر را به جای صفحه اصلی در نتایج نشان دهد.
خلاصه اینکه با محتوای تکراری، ضرری به خودمون می زنیم که هنوز روسیه به اوکراین نزده🤦♀️ پس حتما باید جلوی آن را بگیریم.
چطور url کنونیکال را ایجاد کنیم؟
در ابتدا مطلب اشاره ای به کد کنونی کال کردیم اما اینکه آن را در کجای سایت قرار دهیم را در این قسمت توضیح میدهیم. canonical را کاربران وب سایت نمی بینند چون یا در بخش page source و یا در http head قرار می گیرند.
Page source:
رایج ترین حالت این است که در page source تگ کنونی کال را در قسمت head صفحه قرار می دهیم مانند تصویر زیر:
http head:
گاهی اوقات، اسناد و داکیومنت هایی داریم که به زبان html نیستند و نمیتوانیم لینک کنونیکال را در آن ها قرار دهیم چون head ندارند پس باید از http head استفاده کنیم. برای اینکار در .htaccess که در public html قرار دارد کد زیر را قرار می دهیم:
<Files "file-to-canonicalize.pdf">
Header add Link "< http://www.website.com/canonical-page/>; rel=\"canonical\""
</Files>
نحوه استفاده از تگ کنونیکال در وردپرس
تعداد خیلی زیادی از سایت ها از وردپرس ساخته شده اند. از این جهت، نحوه ایجاد تگ کنونیکال در وردپرس را از بخش قبل جدا کردیم. در وردپرس نیز عملا کد را در page source قرار می دهید با این تفاوت که نیازی به نوشتن کد ندارید بلکه آن را از طریق افزونه ها انجام میدهید. مهمترین افزونه ها، افزونه yoast و rank math است که در ادامه، نحوه ایجاد آن را با تصویر نشان می دهیم.
به صفحه مورد نظر مراجعه کنید و در هر دو افزونه به بخش advance بروید و در قسمت Canonical url، لینک مورد نظر را قرار دهید. تصویر زیر متعلق افزونه rank math می باشد.
گوگل راه جدید شناسایی صفحات کنونیکال توضیح میدهد
“گری ایلیس”، از کارشناسان کمپانی گوگل بالاخره توضیح داد که این موتور جستجو برای اینکه دو صفحه را با عنوان کنونیکال تشخیص دهد، از چه مسیری استفاده میکند. برای این کار، گری توضیح میدهد که سیگنالهای صفحه وب چگونه عمل میکنند؛ در ادامه توضیح میدهد که گوگل چه بلایی بر سر صفحات کنونیکال خورده میآورد!
مورد مهم در این باره این است که این روند، شیوه جدیدی از برخورد گوگل با این تگ است:
گوگل برای انتخاب صفحات Canonical، از سیگنالها استفاده میکند. سیگنالها، اطلاعاتی هستند که موتور جستجو در مورد صفحات و وب سایت ها جمع آوری کرده و برای پردازش بیشتر استفاده میکند.
گری ایلیس این مورد را در چندین حالت مختلف بررسی و توضیح داده است:
- از نظر ایندکس شدن صفحات: زمانی که موتور جستجو در حال ایندکس کردن صفحات مختلف وبسایت شماست، قاعدتا صفحات ایندکس شده قبلی را در دیتابیس خود نگه داشته است؛ به این ترتیب بررسی میکند که صفحات ایندکس شده جدید با کدامیک از صفحات قبلی، یکسان است؛ سپس باید تعیین کند که کدامیک از صفحات را به عنوان کنونیکال در نظر گیرد.
چیزی که در اینجا جدید میباشد، این است که اگر گروهی از صفحات تکراری در سایت شما شناسایی شود، گوگل با استفاده از سیگنالهایی که از هر کدام از صفحات جمع آوری کرده است، صفحهای با بهترین سیگنالها را برای نمایش، تعیین میکند. - از نظر محتوایی و خوشه بندی: اگر برای یک صفحه خاص، چندین صفحه مشابه وجود داشته باشد، گوگل آنها را به صورت یک خوشه جمع کرده و صفحهای که سیگنال برتر را دریافت کرده، به عنوان مرکز خوشه در نظر میگیرد. در نهایت فقط مرکز خوشه در صفحه نتایج جستجو ظاهر خواهد شد.
URLها و صفحات تکراری را با تگ کنونیکال بهینه کنید
ممكن است با خود فكر كنيد كه چرا بايد كسی يك صفحه ي تكراري ايجاد كند و به اشتباه به اين نتيجه برسد كه تگ canonical مسئله ی مهمي نيست. اما صبر کنید یک مثال برایتان بزنم، فرض کنید شما فروشگاه اینترنتی موبایل هستید، از مدل گوشی iphone X، سه رنگ مختلف را برای فروش دارید و برای هر کدام از رنگ ها هم یک صفحه ساخته اید. محتوای تمام این صفحات با یکدیگر یکسان هستند، در اینجا شما صفحات تکراری دارید و موتور جستجو گوگل زمانی که به این صفحات برخورد می نماید، نمیداند که کدام صفحه اصلی است. در اینجاست که شما با استفاده از تگ کنونیکال به گوگل صفحه اصلی خودتان را معرفی می نمایید. یا به مثال زیر توجه داشته باشید:
براي مثال ربات هاي جستجو ممكن است بتوانند از همه ي روش هاي زير به صفحه اصلي وبسايتتان دسترسي پيدا كنند:
http://www.example.com
http://example.com
http://example.com/index.php
براي يك انسان، همه ي اين URL ها نشان دهنده ی يک صفحه يكسان است، اما براي يك ربات جستجو، هر يك از اين URL ها يك صفحه ی مجزا محسوب ميشود. حتي در اين مثال ابتدايي ميبينيم كه پنج آدرس مختلف از صفحه اول وبسايت وجود دارد. اين فقط يک نمونه ی ساده از اختلاف URL ها است.
البته كه سيستم هاي مديريت محتواي مدرن (CMS) و وبسايت هايی داراي كد هاي دايناميک مانند دروپال (drupal) اين مشكل را تشديد ميكنند. از آنجايی كه خيلي از وبسايت ها بطور خودكار به URL ها تگ اضافه ميكنند و براي محتواهای يكسان آدرس جديد ايجاد ميكنند. يا حتي بعضي از وبسايت ها با اضافه كردن پارامترهاي جستجو، دسته بندي ها و واحدهاي پولي به URL، ميتوانند باعث بوجود آمدن آدرس جديد شوند، صفحات تکراری برای سایت شما ایجاد می نمایند.
چه زمانی از تگ کنونیکال استفاده کنیم؟
موتورهای جستجو، این تگ را دوست دارند چون با استفاده از آن میفهمند چه صفحاتی را در نتایج نشان دهند و چه صفحاتی را نه. در ادامه به طور کامل شرح میدهیم چه زمانی و با چه اهدافی تگ canonical ایجاد کنید و در کل نحوه استفاده از تگ کنونیکال چگونه است.
1- تگ canonical به صفحه خود
اگر صفحه مورد نظرتان منحصر به فرد است و صفحه ی دیگری مشابه آن ندارید این تگ را ایجاد کنید تا به ربات گوگل بگویید من تنها نسخه این صفحه هستم و فقط من را ایندکس کن.
شاید بسیاری تصور کنند که این روند میتواند بیهوده و اتلاف وقت باشد اما باید به آنها بگویم که به جای اینکه اجازه دهید موتور جستجو در مورد صفحات سایت شما تصمیم بگیرد، شما باید برای موتور جستجو تصمیم بگیرید. به این ترتیب استفاده از تگ کنونیکال برای صفحهای یونیک و خاص میتواند در آینده از خطر کنیبالیزیشن صفحه با صفحات دیگر جلوگیری کند.
2- ارجاع تگ کنونیکال به صفحات دیگر
زمانی که چندین نسخه از یک صفحه دارید همه ی آنها را به صفحه اصلی کنونیکال کنید. این نسخه های تکراری معمولا از طریق موارد زیر ایجاد میشوند:
-
url پارامترها
زمانی که کاربر یک فیلتری را انتخاب میکند، به صورت اتوماتیک یک url ایجاد می شود که دارای پارامتر است و ما هیچ نقشی در ایجاد آن نداریم. اما زمانی که ایجاد می شوند چندین نسخه تکراری از یک صفحه به وجود میاد که مورد پسند نیست. به مثال های زیر دقت کنید:
فرض کنید به صفحه دیجی کالا مراجعه کردید و به دنبال موبایل سامسونگ هستید. لینک آن به شکل زیر است:
اما زمانی که یک فیلتر را انتخاب میکنید مثلا بر اساس پر فروش ترین، یو ار ال آن تغییر می کند:
این یو ار ال جدید به صورت خودکار ایجاد شده است و دارای محتوای تکراری است و باید حتما اینگونه از صفحات را canonical کنید.
-
صفحات کمی تکراری
این صفحات درصد زیادی از محتوای آنها مشابه است اما در یک متغیر خاص متفاوت هستند. مثلا یک صفحه برای رژ لب مارال، مدل مخملی داریم. از طرفی این رژ لب رنگ های قرمز، صورتی، گلبهی، قهوه ای و … دارد. حال صفحاتی مشابه با صفحه اصلی دارید که فقط در یک متغیر، یعنی رنگ متفاوت هستند. شما قصد رتبه گرفتن در این صفحات ندارید پس باید تمام صفحاتی که فقط در رنگ متفاوت هستند را به صفحه اصلی یعنی صفحه رژ لب مارال مدل مخملی کنونیکال کنید.
-
ایجاد چند نسخه تکراری
در قسمت url پارامترها گفتیم نسخه های کپی که به صورت خودکار ایجاد می شوند؛ اما گاهی اوقات خود ما این نسخه ها را ایجاد می کنیم. مثلا گاهی برای یک کمپین، چند لندینگ پیج می زنیم. یا گاهی برای تست بهینه سازی نرخ تبدیل چندین نسخه از یک صفحه ایجاد میکنیم. در اینجور مواقع نیز، از تگ کنوییکال استفاده می کنیم.
3- جدا بودن نسخه دسکتاپ و موبایل
اگر صفحات دسکتاپ و موبایل شما جدا از هم هستند و به صورت جدا گانه طراحی شده اند؛ میتوانید با کنونیکال tag، نسخه موبایلی را فقط برای موبایل و نسخه دسکتاپی را فقط برای دسکتاپ نشان دهید. لازم به ذکر است که فقط گوگل از آن پشتیبانی می کند.
در نسخه دسکتاپی به بخش head صفحه بروید و کد زیر را قرار دهید:
<head> <link rel="canonical" href="https://www.example.com/" /> <link rel="alternate" href="https://m.example.com/" /> </head>
همچنین در بخش head نسخه موبایلی کد زیر را قرار دهید:
<head> <link rel="canonical" href="https://www.example.com/" /> </head>
4- تگ های canonical دايناميک را هر از چند گاهي بررسی كنيد
گاهي وقت ها ممكن است كد هاي اشتباه باعث شود كه يك سايت، تگ canonical متفاوتي براي هر نسخه ي URL در نظر بگيرد (اين اتفاق با كار تگ canonical در تضاد است).خصوصا در سيستم هاي مديريت محتوا. پس حتماً تگ هاي canonicalتان را هر چند وقت يك بار بررسی كنيد.
5- جلوگیری از تداخل دامنههای مختلف سایت
گاهی شما ممکن است تصمیم بگیرید بر روی چندین دامنه، محتوای خود را به صورت یکسان قرار دهید(مانند سایت های انتشاراتی) اما میخواهید فقط یکی از آن ها رتبه بگیرد، در این صورت نیز میتوانید از تگ canonical استفاده کنید.
6-از رساندن سيگنال هاى اشتباه خود دارى كنيد
اگر منظور خود را درست نرسانيد، موتورهاى جستجو ممكن است، استفاده از تگ كانونيك اجتناب كنند يا از آن برداشت غلطى داشته باشند. بطور مثال، فرض کنید ما صفحه 1 را به صفحه 2 کنونیکال زده ایم، اگر بطور اشتباه، صفحه 2 را هم به صفحه 1 کنونیکال کنیم، موتور جستجو دچار مشکل می شود. یا اگر صفحه ای را ریدایرکت 301 کردید، دیگر نیازی به استفاده از تگ کنونیکال نیست.
7- حواستان به canonicalizing صفحات مشابه هم باشد
بيشتر مردم وقتى كه بحث از كانونيكاليزه كردن ميشود، به صفحات كاملا مشابه فكر ميكنند. اشكالى ندارد كه براى صفحات تقريباً شبيه به هم كانونيكاليزه كنيم، اما بايد با احتياط عمل كرد. بحثهاى بسيارى در رابطه با اين موضوع وجود دارد، اما بطور كل مشكلى ندارد كه براى دو صفحه ى مشابه canonicalization انجام شود. مثلا دو صفحه ى محصولات هستند كه در واحد ارز و نقطه ى جغرافيايى محل ارائه ى محصول متفاوتند، در این حالت می توانید از canonical استفاده نمایید.
8- Canonicalize كردن نسخه هاى المثنى دامنه اصلی
اگر دو سايت را كنترل ميكنيد، ميتوانيد از تگ كانونيكال در دامنه ها استفاده كنيد. فكر كنيد كه يك شركت انتشاراتى هستيد كه معمولاً در ميان هزاران وبسايت ديگر، همان متن هميشگى خودتان را نشر ميدهيد. استفاده از تگ كانونيكال شانس رتبه آوردن در يك سايت را به شما ميدهد. به خاطر داشته باشيد كه كانونيكاليزه كردن از رتبه آوردن سايتهايى كه کنونیکال نشده اند جلوگيرى ميكند.
نکات مهم در تگ canonical
کنونیکال مسئله پیجیده ای نیست، فقط باید در هنگام استفاده از آن به چند نکته توجه کنید:
- URL را در تگ canonical کامل بنویسید
مانند تصویر زیر:
<link rel="canonical" href="https://www.example.com/services/repairs/">
بعضی از وب سرور ها به اشتباه پیکربندی شده اند و هر صفحه از وب سایت ما، به ازای همه ی دامنه ها و زیر دامنه ها قابل دسترسی است. پس یو ار ال را کامل وارد کنید که مشکلی پیش نیاید. مثلا به شکل زیر ننویسید:
<link rel="canonical" href="repairs/">
- در هر صفحه فقط یک تگ کنونیکال ایجاد کنید
چون تعداد زیاد تگ ممکن است موتورهای جستجور را گیج کند. گوگل صراحتا میگوید: “آن ها فقط یک url کنونیکال را در نظر میگیرند و مابقی را نادیده می گیریم” پس بهتر است فقط از یک لینک استفاده کنید نه بیشتر. آن را در بخش head صفحه قرار دهید اگر این کار نکنید موتورهای جستجو نمی توانند کد را بخوانند و پردازش کنند و مشکل محتوای تکراری شما همچنان باقی می ماند.
- به یک صفحه که قابلیت ایندکس شدن دارد canoical کنید
صفحه اصلی باید قابلیت ایندکس شدن داشته باشد نباید به صفحات دیگر ریدایرکت 301 شود یا به صفحه ای دیگر کنونیکال خورده باشد. این اتفاق باعث گیج شدن موتور جستجو می شود.
- فقط نسخه اصلی را در سایت مپ قرار دهید
تمام صفحاتی که در سایت مپ قرار داده می شوند باید قابلیت ایندکس شدن توسط موتور جستجو را داشته باشند پس تنها صفحه اصلی مورد نظر را در آن قرار دهید و از قرار دادن صفحات کنونیکال شده خود داری کنید.
استفاده از تگ canonical چه محدودیت هایی ایجاد میکند؟
و اما بعد از اینکه به صورت کامل و تخصصی متوجه شدید که تگ کنونیکال چیست، چطور میتوان برای یک صفحه از تگ Canonical استفاده کرد و کلی نکات و موارد مهم و اساسی، در ادامه مورد را خواهید خواند که هیچ جای دیگری به شما نخواهند گفت.
باور کنید زمانی بود که خودم در سایت به مشکلی خورده بودم و نمیدانستم مشکل اصلی از تگ کنونیکال است. همه چیز را بررسی کرده و در نهایت هم کاملا ناامید شده بودم.
درست است که این تگ بسیار مفید و کاربردی است اما یکسری محدودیت ها دارد که در ادامه به آن اشاره کردیم:
1-عدم انتقال تمام ارزش صفحه
متاسفانه زمانی که یک صفحه را به صفحه دیگر منتقل میکنیم بخشی از ارزش و اعتبار آن به صفحه اصلی منتقل می شود نه همه آن. اگر میخواهید حداکثر اعتبار را منتقل کنید از ریدایرکت 301 استفاده کنید. اما توجه داشته باشید در ریدایرکت 301 دیگر صفحه مورد نظر قابل دیدن نیست اما در کنونیکال، صفحه قابل مشاهده می باشد.
2-کمکی به رفع مشکلات مربوط به خزیدن نمی کنند
کنونیکال یا همان برچسب متعارف، به موتور های جستجو میگوید چه صفحاتی را در فهرست خود برای خزیدن بگذارند. به آنها نمی گویند که کدام صفحه را کراول کنند. زمان که موتور جستجو صفحه بی اهمیت را بررسی میکند و از صفحات مهم تر غافل می شود. در این حالت در بهینه سازی خزیدن مشکل داریم. این مشکل خود دلایل زیادی دارد که در این مقاله نمی گنجد و در جای دیگر به آن می پردازیم.
Canonical tags در مقابل ريدايركت ٣٠١
يكى از سوالات متداول در سئو اين است كه آيا تگهاى كانونيك، امتيازات پيوند (page rank, authority و غيره) را مانند ٣٠١ هدايت ميكند يا نه؟ در نظر داشته باشيد كه ریدایرکت 310 و کنونیکال دو فلسفه جداگانه دارند. باز یک مثال دیگر برای درک تفاوت این دو میزنیم:
فرض کنید ما صفحه 1 را به صفحه 2 ریدایرکت 301 زده ایم، در این حالت زمانی که کاربر ما آدرس صفحه 1 را میزند، به صفحه 2 منتقل میشود و اصلاً صفحه 1 را نمی بیند، اما اگر صفحه 1 را به 2 کنونیکال بزنیم، در این حالت کاربر هم صفحه 1 را می بیند و هم صفحه 2 را اما اینجاست که موتور های جستجو صفحه 2 شما را بعنوان صفحه اصلی در نظر می گیرند.
چطور به تگهاى كانونيكالتان در سئو رسيدگى كنيد
هنگام رسيدگى به تگها، چند چيز مهم براى چك كردن وجود دارد كه اينجا ليستى از آنها را داريم:
- آيا اين صفحه تگ كانونيكال دارد؟
- آيا كانونيكال به صفحه ى درستی اشاره دارد؟
- آيا صفحات قابل خواندن و فهرست بندى هستند؟
يك اشتباه رايج اين است كه در URLى كه توسط robots.txt بلاك و مسدود شده يا به noindex تبديل شده، با استفاده از کنونیکال اشاره شود.
سخن آخر
در این مقاله متوجه شدیم هدف از ایجاد تگ کنونیکال جلوگیری از محتواهای تکراری است. از طریق آن به گوگل می گوییم که چه صفحاتی مهم تر هستند و آنها را در فهرست خزش خود قرار دهد. همچنین نحوه ایجاد تگ و نکات مهم در ایجاد آن را بیان کردیم. علاوه بر آن فهمیدیم تگ canonical در سئو اثر گذار است از این جهت که :
- باعث استفاده بهینه تر از بودجه خزش می شود
- عدم کاهش رتبه به خاطر محتواهای تکراری
- نمایش صفحه اصلی به کاربران به جای صفحات کم اهمیت تر. این امر از افزایش نرخ پرش جلوگیری میکند.
امیدوارم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. همچنین اگر نیاز به خدمات سئو دارید؛ ویکی دمی این خدمات را با بهترین قیمت و کیفیت ارائه می دهد کافی است یکبار تجربه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید