نرخ تبدیل چیست و چگونه آن را بهبود دهیم؟
عناوین مطالب
Toggleنرخ تبدیل (conversion rate) یا همان نرخ بازگشت مشتری یکی از مهمترین شاخص هایی است که برای ارزیابی میزان موفقیت یک کسب و کار باید آن را اندازه گیری کنیم. شما هر کسب و کاری که داشته باشید از همان شروع تا انتها با این شاخص سر و کار دارید و باید همیشه به بهبود و افزایش آن فکر کنید. در این مقاله می خواهیم درباره این شاخص به طور کامل صحبت کنیم و موارد زیر را به شما آموزش دهیم:
- مفهوم نرخ بازگشت مشتری
- روش محاسبه convertion rate
- راه های بهینه سازی نرخ بازگشت
آشنایی با مفهوم نرخ تبدیل مشتری
هر سایت و کسب و کاری اهداف ویژه خود را دارد. مثلا در سایت ویکی دمی، هدف از ایجاد صفحه پکیج آموزش گوگل سرچ کنسول این است که مخاطب بعد از ورود به آن صفحه، با پکیج آشنا شود و آن را خریداری کند. یا در صفحه آنالیز سئو ویکی دمی هدف این است که مخاطب وارد آن صفحه شود و اطلاعات کسب و کارش را وارد کند تا به طور کامل آنالیز شود. در سایت دیجی کالا هدف از ایجاد یک محصول این است که مخاطب با محصول آشنا شود و آن را خریداری کند. ممکن است شما اپلیکیشنی برای کسب و کارتان طراحی کرده باشید و انتظار داشته باشید کاربر بعد از ورود به سایت بر روی دکمه دانلود اپلیکیشن کلیک کند.
همانطور که می بینید اهداف کسب و کارهای مختلف باهم فرق دارد و می تواند فروش محصول، دریافت اطلاعات مخاطبین، ثبت نام در سایت، دانلود اپلیکیشن و … باشد.
نرخ بازگشت مشتری یا همان conversion rate یعنی از کل مخاطبینی که وارد سایت شما شده اند چه تعداد از آن ها کاری که شما می خواهید و انتظار دارید را انجام داده اند. شما صاحب هر کسب و کاری در هر زمینه کاری که باشید باید به طور مرتب این شاخص را اندازه گیری کنید و روز به روز تلاش کنید تا آن را بهبود دهید. در غیر این صورت نمی توانید به هدف خود برسید و با شکست مواجه می شوید. ممکن است این سوال به ذهن شما خطور کند که چرا مفهوم کانورژن ریت این قدر مهم است. بگذارید با یک مثال اهمیت این شاخص را برایتان توضیح دهیم.
فرض کنید یک سایت فروشگاهی دارید که در نتایج جست و جو رتبه بالایی دارد، سایت شما دارای ترافیک بالایی است و روزانه افراد زیادی وارد سایت تان می شوند و از محصولات شما بازدید می کنند. اگر در این شرایط هیچ کدام از بازدید کنندگان محصولات شما را نخرند چه می شود؟؟!!! خب معلوم است شما به هدف تان که فروش محصول بوده نمی رسید و روز به روز کسب و کارتان ضعیف و ضعیف تر می شود و ضرر می کنید. راه حل چیست؟
بهینه سازی نرخ بازگشت مشتری . یعنی شما بیایید راهکارهایی را ارائه دهید که افرادی که وارد سایت تان می شوند به مشتری دائمی شما تبدیل شوند و روز به روز تعداد محصولات فروخته شده افزایش یابد. در چنین شرایطی است که سرمایه گذاری شما نتیجه می دهد و می توان گفت کسب و کار موفقی داشته اید. :):):)
نرخ تبدیل مشتری را چگونه اندازه گیری کنیم؟
تا اینجا با مفهوم conversion rate آشنا شدید، حال وقت آن رسیده که ببینیم چگونه می توانیم کانورژن ریت را در یک بازه زمانی مشخص اندازه گیری کنیم. کار بسیار ساده ای است. شما باید در بازه زمانی مورد نظرتان، تعداد بازدیدکنندگانی را که وارد سایت شما شده اند و کار مورد نظر شما را انجام داده اند (بازدیدکنندگان تبدیل)، بر تعداد کل بازدیدکنندگان سایت در آن بازه تقسیم کنید و در 100 ضرب کنید. فرمول آن به صورت زیر است:
100 * (تعداد کل بازدید کنندگان / تعداد بازدیدکنندگان تبدیل ) = نرخ تبدیل
به عنوان مثال:در یک بازه زمانی یک ماهه سایت شما دارای 1500 بازدید کننده و 1000 بازدید کننده تبدیل بوده است. نرخ بازگشت شما در این بازه برابر است با:
100 * (1500/ 1000) = 66%
شاید این سوال برای شما پیش بیاید که چگونه تعداد بازدید کنندگان تبدیل و کل را پیدا کنیم؟ شما باید وارد گوگل آنالیتیکس سایت تان شوید و در صفحه مورد نظرتان این اعداد و ارقام را با جزئیات کامل ببنید. در صورتی که بلد نیستید حتما دوره گوگل آنالیتیکس ویکی دمی را مشاهده کنید تا خودتان بتوانید به راحتی این شاخص مهم را اندازه گیری کنید و ببینید آیا کسب و کارتان در حال رشد و توسعه است.
بهترین میزان نرخ بازگشت مشتری چه قدر است؟
convertion rate یکی از مهمترین ساخص KPI در بازاریابی دیجیتالی یک کسب و کار است. همان طور که متوجه شده اید این معیار به عوامل مختلفی از جمله نوع کسب و کار ، میزان ترافیک سایت، چه محصول و یا خدماتی ارائه می دهید و منبع ورودی مشتری ها به سایت بستگی دارد. اما با توجه به مطالعاتی که بر روی انواع کسب و کارها انجام شده ، نشان داده که به طور کلی میزان نرخ بازگشت مشتری بین 2 تا 5 درصد میتواند یک بازه خوب برای مارکتینگ شما محسوب شود.
نکته قابل توجه این است که هر بیزینسی نرخ تبدیل مشتری مخصوص به خودش را دارد و حتما ملزم به خرید کاربر نیست. همچنین هدف از افزایش این معیار در هر وهله از گسترش کسب و کار شما ممکن است متفاوت باشد که فروش بیشتر تنها یکی از این نتایج دلخواه کسب و کار است.
چگونه بر نرخ تبدیل مشتری نظارت داشته باشیم؟
نظارت بر فعالیت ها تبدیل کننده و چگونگی انجام این تبدیل به شما کمک می کند تا منابع ورود کاربران خود را بهتر بشناسید و با تصمیم های بهتری بر رشد و افزایش بازگشت کاربران و تبدیل آنها به مشتری های بالقوه تلاش کنید. به این نکته توجه داشته باشید که اگر نتوانید نتایج بازاریابی خود را ارزیابی کتید، از کجا میتوانید تشخیص دهید کدام اقدام های شما جهت تبلیغات و کمپین ها اثر بخش بوده و کدام یک به تقویت نیاز دارد!!
یکی از ابزارهای که به عنوان دست راست دیجیتال مارکتینگ ها معروف است، گوگل آنالیتیکس است. در واقع، این ابزار به ما در کسب آگاهی ازآنچه کاربران پس از ورود به وبسایت انجام می دهند، به ما کم می کنند تا نظارت درستی بر سیستم های تبلیغاتی و پلنفرم ها داشته باشیم. شما با استفاده از گوگل آنالیتیکس می توانید سه اقدام زیر را مدیریت کنید:
- یکی از مهمترین مواردی که در تبدیل نرخ مشتری مورد توجه قرار میگیرد، باز شدن یک آدرس صفحه از وبسایت شما و ارسال یک فرم از طرف کاربران است. تعیین Gol در گوگل آنالیتیکس بر نظارت تبدیل مشتری در این مورد استفاده قرار میگیرد.
- میزان زمانی کابران در یک صفحه خاص از سایت شما زمان صرق میکنند میتواند یکی از اهداف شما در تبدیل مشتری و افزایش زمان ماندگاری آنها در سایت باشد. شما میتوانید به کمک Duration goal بر چگونگی رفتار کاربران در سایت نظارت داشته باشید.
- نظارت بر تعداد صفحات بازدید شده توسط یک کاربر یکی دیگر از اهداف ما در تبدیل مشتریان یک سایت است.
چگونه نرخ تبدیل سایت را بهبود دهیم؟
خب سوالی که بسیاری از صاحبان کسب و کار و سایت ها می پرسند این است که چگونه می توانیم میزان بازگشت مشتری را بهبود دهیم؟ برای این کار شما باید اقدامات زیر را انجام دهید:
- دقیق نرخ تبدیل را محاسبه کنید تا بتوانید آن را بهینه کنید.
- ترافیک سایت تان را تحلیل و بررسی کنید. برای این کار باید از گوگل آنالیتیکس استفاده کنید و ببینید کدام صفحات سایتتون ترافیک بیشتر و کدام ترافیک کمتری دارند. در واقع شما باید ببنید چرا ترافیک یک سری از صفحات سایت تان کم است و باید برای افزایش آن چه کارهایی انجام دهید.
- رفتار کاربران را تجزیه تحلیل کنید. برای این کار از گوگل آنالیتیکس کمک بگیرید و مشکلاتی که موجب می شود کاربران از سایت شما خارج شوند و کاری را که شما می خواهید را انجام ندهند، پیدا کنید.
- UI/UX سایت تان را بررسی کنید تا ببنید آیا برای کاربر با ورود به سایت تان تجربه کاربری خوبی را ایجاد کرده اید. مثلا اگر هدف شما دانلود اپلیکیشن است بررسی کنید که آیا کاربر به راحتی توانسته این دکمه را پیدا کند و در معرض دید کاربر قرار دارد. در این مرحله بهتر است خودتان را جای مخاطبین خود قرار دهید و از این دید به سایت تان نگاه کنید.
- از دیگران درباره سایت تان نظرخواهی کنید و پیشنهادات و انتقادات آن ها را به طور کامل بررسی کنید.
- بررسی محتوای صفحات سایت تان زیرا یک محتوای با کیفیت و مفید برای کاربر موجب می شود که مدت زمان بیش تری در صفحات سایت شما بماند و احتمال تبدیل به مشتری را خیلی راحت افزایش دهد. فقط کافیست محتوایی که برای کاربر جذاب باشد را بنویسید.
- طراحی و ظاهر سایت خود را بررسی کنید و ببنید برای کاربر چشم نواز و جذاب است. طراحی زیبا و کنار هم قرار دادن رنگ ها به صورت مناسب موجب می شود که کاربر از سایت شما بیش تر خوشش بیاید و وقت بیشتری را در آن سپری کند. در نتیجه احتمال افزایش نرخ تبدیل هم بیش تر می شود.
- بیش ترین تمرکز خود را بر روی مخاطبین هدف تان بگذارید و نیاز مندی های آن را بررسی کنید و تلاش کنید که بعد از ورود آن ها به سایت تان، متقاعدشان کنید که کاری را که شما می خواهید انجام دهند.
- از دکمه فراخوان (call-to-action) درست و به جا استفاده کنید و طراحی خوب و منحصر به فردی را برای آن در نظر بگیرید. مثلا از یک رنگ جذاب برای آن استفاده کنید تا توجه کاربر را جلب کند و تحریک شود بر روی آن کلیک کند.
- از پاپ آپ در سایت تان استفاده کنید و کاربر را متقاعد کنید که به صفحه مورد نظر شما برود.
- از کمپین های تبلیغاتی مختلف استفاده کنید.
- سایت تان را بهینه سازی کنید و رتبه آن را در نتایج جست و جو بهبود دهید.
4 روش طلایی برای افزایش نرخ تبدیل مشتری
اگر یک وبسایت فروشگاهی هستید، بازگشت مشتری و خرید مجدد میتواند یکی از مهمترین استراتژی های فروش شما باشد. در قیف فروش بازگشت مشتری و تبدیل آن به یک مشتری وفادار یه عنوان غول مرحله آخر این فرآیند به حساب می آید که به راحتی میتوانید با در نظر گرفتن نکات زیر بهترین مشتریان را داشته باشید.
- بهینه سازی محتوا
مهمترین عاملی که باعث میشود تا کاربران به هنگام جستجو در اینترنت به سمت وبسایت شما هدایت شوند محتواست. تولید محتوای مناسب و منحصر به فرد و از همه مهم تر محتوایی که بتواند نیاز کاربر را بر طرف کند موجب افزایش تعامل کاربران می شود. همچنین کاربران شما را به عنوان یک منبع معتبر می دانند و مشتری وفادار شما خواهند بود.
- تعیین پرسونای مخاطب
تعیین پرسونا جزوه اولین گام ها برای حضور یک کسب و کار در فضای آنلاین است. به عبارتی هر فردی یا هر دیجیتال مارکتری باید بداند قرار است به چه کسی و با چه خصوصیاتی یک محصول یا خدماتی را بفروشد. هر چه این جامعه هدف دقیق تر و بهینه تر انتخاب شود طبیعتا نرخ تبدیل بالاتری خواهید داشت.
- تحلیل رفتار مشتریان
پس از هر اقدامی در دنیای دیجیتال تحلیل و بررسی از میزان اثربخشی آن لازم و ضروری است. در واقع با بررسی رفتار مشتری در وبسایت در تمام مراحل ورود تا خروج از وبسایت با استفاده از ابزار آنالیتیکس میتوانید تحلیل کنید که اهداف شما با ورود کاربران آیا تیک خورده است یا خیر و چه کارهایی برای بهبود این مسیر باید انجام داد
- ایمیل مارکتینگ
انجام ایمیل مارکتینگ به عنوان یک روش ارزان قیمت در تبلیغات شناخته شده است. با ارسال ایمیل های مفید مانند ارائه تخفیف های ویژه، اطلاع از دوره های جدید آموزشی، فرستادن یک محتوای آموزشی می توانید همیشه ارتباط خود را با مشتریان حفظ کنید تا همیشه نرخ بازگشتی کاربران خود را در بالاترین حددنگه دارید.
- ریتارگتینگ مارکتینگ
یکی از موثرترین راه های افزایش بازگشت مشتری مخصوصا در وبسایت های فروشگاهی یا حتی آموزشی راه اندازی کمپین های ریتارگتینگ است. در این روش مخاطب و کاربرانی که بدون هیچگونه اقدام وبسایت شما را ترک می کنند را مورد هدف قرار می دهید. البته باید به دنبال این موضع باشید که چرا و به علت کاربران وبسایت شما را ترک میکنند و سپس با راه اندازی کمپین دوباره آنها را مورد هدف قرار دهید.
بهترین ابزار های تحلیل و بهینه سازی نرخ تبدیل مشتری
مدیریت هر وبسایتی باید بتواند با استفاده از ابزارهای کارآمد میزان ورودی های وبسایت را بررسی و تحلیل کند و راه کارهایی برای بهینه سازی نرخ تبدیل کاربران انجام دهد. در ادامه همراه ما باشید تا با ابزارهای مهم این حوزه آشنا شوید.
- گوگل آنالیتیکس
بدون شک ابزار گوگل آنالیتیکس یکی از بهترین و پر کاربردترین ابزار های تحلیل کاربران یک وبسایت است که به صورت رایگان اطلاعات جامعی از ورودی های یک وبسایت در اختیارمان قرار می دهد. در گوگل آنالیتیکس میتوان اطلاعاتی همچون نرخ پرش سایت، منابع ورودی کاربران، خطاهای موجود در سایت، مدت زمان ماندن کاربر در سایت و… را بررسی کنید و با تحلیل نتایج و گزارشهای بهدست آمده، بتوانید نرخ تبدیل خود را افزایش دهید.اگر علاقه مند هستید تا در دوره های آموزش گوگل آنالیتیکس شرکت کنید حتما بر روی لینک آبی کلیک کنید.
- Hot Jar ( هات جار )
ابزار هات جار یکی دیگر از ابزار های تحلیل رفتار کاربران در وبسایت است که اطلاعات متفاوتی را به هنگام بازدید کاربران در اختیار شما قرار می دهد. به کمک این ابزار شما میت وانید مسیر حرکت کاربران و نقاطی که برای آنها بیشتر جذابیت داشته را بررسی کنید. هات جر به عنوان یک نقشه حرارتی به شما نشان خواهد داد کاربرانتان چه بخش های از یک صفحه و یک محتوا را بازدید کرده اند.
- Similar Web ( سیمیلار وب )
افزونه سیمیلار وب به عنوان یکی از بهترین ابزارهای دیجیتال مارکتینگ اطلاعاتی از قبیل رتبه سایت، بازدید ماهیانه، میانگین زمان بازدید، نرخ پرش و منابع ترافیک ورودی سایت را به تفکیک کشور و پلتفرم در یک پنجره به شما نمایش میدهد. این ابزار بازدید مخصوصا برای دیجتال مارکتینگ ها که قصد دارند سایت های رقیب را آنالیز کنند بسیار کارآمد است.
- google optimize
یکی از روش بهینه سازی نرخ بازگشت مشتری به سایت ما این است که A/B تست را برای تمام کارهای مارکتینگ خود انجام دهیم. شما میتوانید بهترین روش را برای مثال در یک کمپین تبلیغاتی به کار ببرید و درصد تبدیل کاربران به مشتریان را افزایش دهید.
در این مقاله به طور کامل درباره چگونگی بهینه سازی نرخ بازگشت مشتری صحبت کردیم و به شما یاد دادیم که چگونه آن را بهبود دهید. این شاخص را دست کم نگیرید و آن را به صورت مرتب دنبال کنید. اگر خودتان نمی توانید این کار را انجام دهید می توانید از مشاوره سئو ویکی دمی کمک بگیرید تا در کوتاه ترین زمان ممکن و هزینه مناسب conversion rate شما را بهبود دهند و به بالاترین درآمد برسید.
دیدگاهتان را بنویسید