تقویم محتوایی چیست و چرا به آن احتیاج دارید؟
بدون شک وقتی تصمیم به ساخت یک سایت میگیرید، به محتواهایی که باید در آن آپلود کنید نیز فکر می کنید. این کار در ابتدا ساده و برنامه ریزی برای آن آسان به نظر می رسد و با خود تصمیم می گیرید که به طور مثال هفته ای دو محتوای مفید را در آن آپلود کنید و بقیه هفته را هم با خیال راحت و با تمرکز بر روی رشد سایتتان بگذرانید.
اما بعد از رشد سایت چه اتفاقی میافتد؟ زمانی که مجبور به آپلود محتواهای بیشتر می شوید و باید با یک تیم همکاری کنید، در کنار آن هم شدیدا درگیر سئو سایت خود و رسیدگی به کاربران آن هستید، چند درصد احتمال دارد که فرصت نکنید محتوای نوشته شده را آپلود کنید و یا حتی فراموش کنید که به طور منظم این کار را انجام دهید؟ اینجاست که تقویم محتوایی به داد شما می رسد.
تقویم محتوایی (Content Calendar) که به آن Editorial Calendar نیز گفته میشود، از جمله ابزارهای کلیدی و اساسی در تولید محتوا است. این ابزار با برنامه ریزی و سازماندهی کلیه مطالب سایت، به شما کمک میکند تا انتشار محتوای آن را بر اساس برنامه ربزی و استراتژی سایت خود پیش ببرید و زمان و تاریخ آپلود خودکاری را برای محتوای خود تعیین کنید.
چرا به تقویم محتوایی احتیاج داریم؟
تقویم محتوایی یک چارچوب و نظم مشخص را به تولید محتوای سایت شما می بخشد. اگر هدف شما از تولید محتوا جذب کاربران، افزایش ترافیک سایت و به طور کلی پیگیری یک هدف مشخص باشد، برای مدیریت محتوای خود به یک تقویم محتوایی احتیاج دارید. چرا که:
چشم اندازی از تمام محتوای سایت می دهد
تقویم محتوایی تمام محتواهایی را که در گذشته بر روی سایت آپلود کرده اید، و تمام محتواهایی که قصد آپلود کردن و یا نوشتن آن ها را دارید به شما نشان میدهد. با این کار چشم اندازی از تمام محتواهای سایت به شما داده و کمک میکند راحت تر برای محتواهای آینده خود برنامه ریزی کنید.
همه چیز طبق برنامه پیش میرود
این تقویم به شما کمک میکند تا کاملا مطابق برنامه های خود پیش بروید و دیگر نگران فراموش کردن آپلود یک محتوای خاص در یک روز خاص نباشید. همچنین، با تعیین کردن محتواهایی که می خواهید در آینده برای سایت داشته باشید، دیگر محبور نیستید خود را نگران فراموش کردن نوشتن محتوا توسط همکارانتان کنید و با آپلود محتوا به طور منظم، تعامل خود با کاربران سایت را نیز افزایش می دهید.
در هزینه و انرژی تولید محتوا صرفه جویی می کنید
نوشتن یک کار زمان بر و هزینه بر است و اگر این کار را بدون هیچ نظم، هدف و برنامه ریزی انجام دهید، نه تنها که به نتیجه درستی نمی رسید بلکه تمام زمان و هزینه ای که صرف آن کرده اید را هدر می دهید.
عملکرد تیم را بهتر می کند
این که هر عضو تیم بداند دقیقا چه وظیفه ای بر عهده دارد، باعث بالا رفتن کیفیت عملکرد هر نفر می شود، که به طور کلی کیفیت عملکرد تیم را نیز بهبود می بخشد.
محتوای تکراری تولید نمی شود
ممکن است با رشد سایت آن قدر تعداد محتوای آن زیاد شود که فراموش کنید برای چه موضوعاتی تولید محتوا کرده اید. با داشتن تقویم محتوایی لیستی کامل از تمام محتواهای روی سایت خواهید داشت و با این کار از تولید محتوای تکراری جلوگیری می کنید.
به روزرسانی محتوا را آسان می کند
با داشتن چشم اندازی از زمان آپلود محتوا، می توانید محتوای سایت را به طور منظم آپدیت کنید. با داشتن نظم در آپدیت کردن محتوا به الگوریتم های گوگل نشان می دهید که در ارائه اطلاعات درست و منظم به کاربران خود جدی هستید و به مرور زمان رتبه سایت خود را بهتر می کنید.
چگونه تقویم محتوایی بنویسیم؟
برای شروع به ساخت تقویم محتوایی خود باید فاکتورهای مختلفی را در نظر بگیرید و بر اساس آنها شروع به برنامه ریزی و طراحی تقویم خود نمایید. این تقویم مانند یک نقشه تولید محتوای سایت شما عمل می کند. هر چه این نقشه دقیق تر بوده و بیشتر بر اساس پرسونای کاربر طراحی شده باشد، شما را زودتر به مفصد دلخواه تان می رساند.
هدف و موضوع خود را بدانید
پیش از نوشتن هر محتوا، باید هدف نوشتن آن را بدانید. می خواهید اطلاعات کاربر را بالا ببرید؟ می خواهید درباره دوره های خود صحبت کنید؟ محصولی را بفروشید؟ چیزی را آموزش دهید؟ می خواهید ترافیک سایتتان افزایش پیدا کند؟ پیش از شروع محتوا هدف خود را مشخص کرده و با انجام تحقیق کلمات کلیدی برای آن، شروع به نوشتن کنید. فراموش نکنید که تمام محتواهای شما باید براساس نیاز کاربر نوشته شوند.
تاریخ انتشار محتوا
برای اینکه محتوای مد نظر شما به موقع آماده شده و آپلود شود، باید تاریخ انتشار آن را از قبل در نظر گرفته و برای نوشتن آن نیز زمان در نظر بگیرید تا همه چیز طبق نظم و سیستم شما پیش برود.
ارزیابی عملکرد محتوا
پس از انتشار هر محتوایی، آن را ارزیابی کنید. چه تعداد بازدیدکننده داشته است؟ ترافیک آن چه قدر بوده؟ چند کاربر پس از خواندن آن به صفحات دیگر سایت رفتند؟
با انجام این ارزیابی و ثبت اطلاعات به دست آمده، می توانید عملکرد محتوا را سنجیده و برای موضوعات آینده خود استراتژی مناسبی تعیین را کنید.
تعیین وظیفه
وظیفه هر فرد برای هر محتوا را در نظر بگیرید و مشخص کنید که چه کسی آن را نوشته، ویرایش کرده، و آپلود نماید. با این کار باعث شفاف سازی وظیفه هر فرد از تیم، بالا رفتن تعامل اعضای آن، و افزایش نظم می شوید.
مکان انتشار محتوا
باید بدانید که می خواهید هر محتوا در چه بستری انتشار پیدا کند؛ در سایت خودتان؟ در توییتر؟ اینستاگرام؟ سایت های دیگر برای بک لینک؟ هر محتوا بسته به محیط انتشار آن تولید می شود و نمی توانید از محتوای نوشته شده برای توییتر در سایت خود استفاده نمایید. پیش از نوشتن و انتشار محتوا، بستر آن را مشخص کرده تا از تولید و انتشار محتوای اشتباه جلوگیری نمایید.
آپدیت محتوا
با داشتن تاریخ انتشار هر محتوا، می توانید زمان مناسبی را برای به روزرسانی آن در نظر بگیرید. با آپدیت کردن محتوای خود به گوگل نشان می دهید که به کاربران سایت خود اهمیت داده و قصد شما ارائه دادن مطالب به روز به آن ها است. با این کار تاثیری مثبتی در سئو سایت خود نیز می کذارید.
ابزار ساخت تقویم محتوایی
ابزارهای مختلفی برای ساخت تقویم های محتوایی وجود دارند که می توانید بسته به سلیقه و راحتی خود، یکی از آن ها را انتخاب کرده و استفاده نمایید.
Microsoft Excel
مایکروسافت اکسل از ساده ترین ابزارهایی است که می توانید استفاده کنید. این ابزار نیازی به دانش خاصی نداشته و می توانید بدون صرف وقت زیادی یک تقویم محتوایی را برای سایت خود به وجود بیاورید.
Google Sheets
Google Sheets درست مانند یک نسخه آنلاین از برنامه مایکروسافت اکسل عمل می کند. مزیت این ابزار نسبت به اکسل، در دسترس بودن دائمی آن برای تمام افراد تیم بوده و هر تغییری که در تقویم خود به وحود آورید به طور خودکار برای همه آپدیت و نمایش داده می شود.
Google Calendar
همان طور که از اسم آن پیداست، گوگل کلندر یک تقویم است که می توانید روی آن وظایف و رویدادهای مختلف برای روزهای هفته و ماه را تعریف نمایید و هر وظیفه را به یک فرد بسپارید. از مزایای این ابزار این است که قابلیت یادآوری یک رویداد را به شما دارد، اما ایراد بزرگ آن نیز این است که پس از استفاده طولانی از آن، مجبور به پرداخت هزینه برای ادامه استفاده هستید.
کلام آخر
تقویم های محتوایی ابزارهایی هستند که برای نظم دادن به محتوای سایت خود، عملکرد تیم، ایده پردازی محتوا و به روزرسانی آن ها به آن احتیاج دارید. بدون این تقویم، ممکن است فراموش کنید که پست جدیدی را به موقع و منظم آپلود کرده، به آپدیت ها نرسید، و یا محتوایی تکراری برای سایت تولید کنید.
طراحی این تقویم در نهایت بسته به اهداف و سلیقه شما است. می توانید از تقویم های محتوایی آماده برای گرفتن ایده استفاده نمایید، اما سعی کنید یک تقویم اختصاصی با استراژی سایت خود طراحی کرده و مطابق با آن پیش بروید.
8 Comments
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
من خودم قبلا خیلی مقاومت می کردم و می گفتم درست کردن این تقویم فقط الکی وقتم رو می گیره. ولی با بالا رفتن تعداد محتواهام دیدم واقعا نمیشه بدون تقویم به این کار نظم داد.
سلام وقت بخیر. بله تقویم محتوایی واقعا به همه چیز نظم میده
تقویم محتوایی واقعا به همه چیز نظم میده
سلام. بله آرتمیس جان همینطوره
خیلی کامل و روون بود. ممنون از سایت خوبتون.
سلام. خوشحالیم که براتون مفید بوده
سلام. حتما باید برای ساخت تقویم محتوایی یه قالب خاص رو رعایت کنیم؟ می تونم یه قالب مخصوص واسه سایت خودم بسازم؟
مهرداد جان سلام. نه لازم نیست و اتفاقا ساخت یک قالب کاملا مخصوص برای خودتون خیلی بهتر جواب میده. البته به شرط این که همه موارد لازم داخلش باشه