سئو (SEO) چیست؟ معرفی مفاهیم و اصول سئو
سئو. کلمه ای که بارها در جواب سوال “شغلتون چیه؟” استفاده کرده ام، و تقریبا هر دفعه با جواب “چی هست اینی که گفتی؟!” رو به رو شدم. برخلاف سوال اول، جواب دادن به سوال دوم نه تنها که در یک کلمه خلاصه نمی شد، بلکه گاهی بسیار سخت هم بود. چگونه سئو را برای فردی توضیح بدهم که هیچ جیزی از عملکرد اینترنت و گوگل نمی داند؟ از کجای کار شروع کنم و چه قدر بگویم که گیج نشده و یا شروع به خمیازه کشیدن نکند؟
بگذارید در جواب “سئو چیست؟” آن را اینطوری برایتان باز کنم. فرض کنید یک زمین خالی دارید که می خواهید در آن یک ساختمان ساخته و واحدهای آن را فروخته یا اجاره دهید و کسب درآمد کنید. کشیدن نقشه این ساختمان و ساختن آن را به یک متخصص می سپارید. حال نوبت به نمای بیرونی ساختمان، پارکینگ ها، امنیت آن، رنگ کردن واحدها، لوله کشی و سیم کشی مناسب، و موارد دیگر می رسد، چرا که اگر ساختمان شما به بهترین شکل ممکن برای مشتریان احتمالی ساخته نشده باشد، چگونه می توانید آن را فروخته و یا اجاره دهید؟ حتی ممکن است که نه تنها موفق به فروش و اجاره هیچ واحدی نشده، بلکه مجبور شوید آن ها را زیر قیمت داده و ضرر کنید.
حال ساختمان را با سایت جا به جا کنید. سایتی دارید که می خواهید بیشترین تعداد کاربران ممکن را به آن جذب کرده، و دلایل و تجربه های خوبی را برای ماندن کاربران و پسندیدن آن ارائه دهید. در این صورت، سئو مجموع تمام اقداماتی است که برای بهینه سازی سایت به بهترین شکل ممکن برای افزایش جذب کاربران و ارائه بهترین تجربه به آن ها انجام می شود. سئو (SEO) مخفف عبارت Search Engine Optimization بوده و به معنای بهینه سازی سایت برای موتور جستجو، مانند گوگل، است. سایت هایی که پس از سرچ یک عبارت در موتورهای جستجو به کاربر نمایش داده می شوند، به ترتیب رتبه بندی دارای قوی ترین سئو هستند.
در عصر دیجیتال و با گسترش فعالیت های تحت وب و دسترسی گسترده به اینترنت، رقابت در این فضا دیگر برای ایجاد یک وبسایت نیست، بلکه این دیده شدن و مخاطب داشتن یک سایت است که نیاز اساسی صاحبان آن ها می باشد. موتور های جستجو هر چقدر که کار را برای کاربر ساده کرده باشند، به همان میزان کار را برای صاحبان کسب و کار سخت و پیچیده کرده اند. برای اینکه سایت شما در موتور های جستجو دیده شود باید آن را بهینه سازی کنید. و اینجا دقیقا همان نقطه ای است که شما به سئو سایت نیاز پیدا می کنید.
سئو چگونه عمل می کند؟
فرض کنید موتور جستجو، سیستم بایگانی و موجودی انبار یک شرکت بزرگ است. این شرکت دارای تنوع بسیار بالای محصولات و مدل های مختلف از هر نوع است. اگر یک کاربر نوع خاصی از یک محصول را سرچ کند، این سیستم در بایگانی خود گشته و سعی می کند تا دقیق ترین و مرتبط ترین محصول را به کاربر نشان دهد. گوگل نیز یک بایگانی و حافظه از تمامی صفحات و سایت ها دارد که زمانی که عبارتی را سرچ می کنید، در این حافظه گشته و سعی می کند تا مرتبط ترین و درست ترین پاسخ ها را به عبارت شما ارائه بدهد.
موتورهای جستجو از یک تکنولوژی منحصر به فرد و الگوریتم های پیشرفته برای این رتبه بندی ها استفاده می کنند. این الگوریتم ها در واقع چارچوب و فیلترهای گوگل هستند که هر صفحه بر اساس آن ها رتبه می گیرد. برای این که بتوانید از این الگوریتم ها با موفقیت عبور کرده و رتبه مناسبی را به دست بیاورید، باید بدانید سئو چیست و چگونه به درستی از آن استفاده کنید. سئو سایت شما را برای کاربر و گوگل بهینه می کند و به شما این فرصت را می دهد تا با کسب رتبه مناسب، ترافیک ارگانیک سایت و درآمد خود را افزایش دهید.
چرا سئو (SEO) از اهمیت بالایی برخوردار است؟
سئو بهینه سازی کلمات مهم و کلیدی کسب و کار و سایت شما برای موتور جستجو گوگل و کاربر است. اگر سئو سایت خود را به درستی انجام ندهید ممکن است به سایت خود آسیب بزنید، اما اگر سئو به درستی و اصولی انجام شود، می تواند مزایای بسیار زیادی را برای سایت داشته باشد.
افزایش ترافیک ارگانیک
ترافیک ارگانیک ترافیکی است که به طور طبیعی از طریق گوگل به سایت وارد می شود. تحقیقات نشان داده است که بسیاری از کاربران فقط صفحه اول SERP را بررسی کرده و به سراغ صفحه دوم نمی روند. بدون شک اگر در صفحه اول SERP و بین 10 سایت آن باشید، پتانسیل دریافت ترافیک بالاتری را نسبت به سایت های صفحه دوم دارید.
نرخ تبدیل (Conversion Rate) بالاتر
کاربری که محصول و یا عبارتی را سرچ کرده و به انتخاب خودش به سراغ سایت شما آمده است، به احتمال بالاتری تصمیم به خرید محصولتان می کند تا کاربری که از طریق های دیگر، مانند تبلیغات، به سایت شما وارد شده باشد. دلیل این اتفاق این است که بسیاری معتقدند اگر گوگل به شما اعتماد کرده و رتبه بالایی را به سایت شما داده، به این معناست که آن ها هم می توانند به شما اعتماد کنند.
افزایش اعتماد کاربران
یکی از مهم ترین فاکتورهای برای الگوریتم های گوگل، تجربه کاربر (UX) از سایت است. هر چه سایت شما بیشتر برای کاربران آن بهینه شده باشد، گوگل به شما بیشتر اعتماد کرده و باور می کند که به کاربران خود اهمیت می دهید، و در نتیجه رتبه بهتری را به دست می آورید. همانطور که بالاتر اشاره کردیم، بسیاری از کاربران معتقدند که به گوگل، و در نتیجه به شما، می توان اعتماد کرد.
افزایش آگاهی از برند
وقتی سایت شما در صفحه اول SERP گوگل قرار بگیرد، بیشتر جلوی چشم کاربران بوده و بیشتر آن ها را با برند شما آشنا می کند. افزایش آگاهی کاربران با نام برند شما باعث می شود تا نام شما به مرور زمان در ذهن آن ها مانده و منجر به اعتماد کاربران به آن می شود.
رقیبان شما در حال سئو سایت خود هستند
زمانی که رقبای شما در حال تمرکز بر سئوی سایت خود بوده و در حال انجام آن هستند، شما نیز باید به انجام آن فکر کنید. بدون شک شما نیز در کودکی جمله “اگه دوستت خواست با سر بره تو چاه تو هم میخوای باهاش بری؟!” را از والدین خود شنیده اید. متاسفانه، با وجود اینکه دوست دارم با این جمله مخالفت شدیدی کنم، باید بگویم که حواستان باشد هر فعالیتی که سایت های دیگر برای سئو سایت خود انجام می دهند مناسب شما نیست و اگر با دقت، استراتژی، و هدف مشخص سایت خود را سئو نکنید، سر از همان ته چاه در می آورید.
همچنین، زمان فاکتور بسیار مهمی در سئو است. هر چه دیرتر به فکر سئو سایت خود بیوفتید، رقابت سخت تری را پیش رو خواهید داشت.
شناختن سایت خود به گوگل
این سئو است که سایت شما را به شکل درست به گوگل معرفی می کند. استفاده از کلمات کلیدی اصلی، LSI، Longtail، بک لینک ها، Alt عکس ها و … است که به گوگل کمک می کنند تا نوع سایت و هدف آن را تشخیص داده و به کاربر نشان دهد. اگر سایت شما بدون سئو پیش برود، ممکن است گوگل را گیج کرده، باعث شک کردن آن به سایت، و یا حتی پنالتی شود، که در تمام این حالت ها گوگل امنیت کاربران را در اولویت قرار داده و آن ها را از شما دور نگه می دارد.
چرا از تبلیغات پولی به جای سئو استفاده نکنیم؟
این سوال برای بسیاری پیش می آید که وقتی می توان با تبلیغات پولی ترافیک به دست آورد، چرا خود را زحمت داده و به سراغ سئو برویم؟ درست است که اگر یک کمپین تبلیغاتی خوب طراحی کنید، به احتمال زیاد می توانید ترافیک خوبی را از آن به دست بیاورید. مشکل این است که اگر تبلیغات خود را متوقف کنید، ترافیک سایت شما به احتمال زیاد با کاهش چشمگیری رو به رو خواهد شد، اما ترافیکی که از سئو به دست می آورید یکنواخت بوده و تا زمانی که سایت خود را به درستی سئو کنید، بدون پرداخت هزینه ای ترافیک دریافت می کند.
انواع سئو
سئو انواع مختلفی دارد که هر نوع آن با عملکرد مخصوص خود، تاثیر متفاوتی را بر سایت می گذارد. سئو به سه دسته تقسیم می شود:
سئو داخلی (On-page SEO)
سئو داخلی مجموع تمام اقداماتی است که درون صفحات سایت خود انجام می دهید. هدف این کار افزایش تجربه کاربری و کمک به گوگل برای درک هدف و محتوای سایت است تا بتواند آن ها را با سرچ کاربران مرتبط کرده و به آن ها نشان دهد. زمانی که گوگل یک صفحه را مشاهده می کند، به دنبال کلمات کلیدی درون آن می گردد تا مرتبط بودن آن با سرچ کاربر را تشخیص داده و آن صفحه را به کاربر نشان دهد.
سئو داخلی سایت همان امکانات و زیباسازی های داخل ساحتمان است. اقدامات سئو داخلی می توانند شامل لینک سازی داخلی (Internal Linking)، هدینگ ها، عکس ها و ویدیو ها، کلمات کلیدی، محتوای با کیفیت و … باشد.
سئو خارجی (Off-page SEO)
همانطور که از اسم آن پیداست، سئو خارجی مربوط به اقدامات سئو در خارج از سایت است که در اصل شامل بک لینک سازی می شود. بک لینک سازی به معنای ساختن لینک هایی در سایت های دیگر است که کاربر با کلیک بر آن ها به سایت شما وارد می شود.
سئو تکنیکال (Technical SEO)
سئو تکنیکال یا سئو فنی، بهینه سازی های پشت پرده سایت هستند که کاربر آن ها را نمی بیند، اما گوگل متوجه آن ها شده و بر رتبه بندی سایت نیز تاثیر دارند، چرا که تاثیر مستقیم بر تجربه کاربر می گذارند. سئو تکنیکال شامل مواردی مانند سرعت صفحه، CSS، JavaScript، و غیره می شوند. بسیاری این جنبه از سئو را بی اهمیت دانسته و یا حتی آن را بخشی از سئو داخلی به حساب می آورند، اما یک سایت بدون سئو تکنیکال، مانند یک ساحتمان بدون برق و گاز است.
3 اصطلاح مهم در سئو
سه اصطلاح مهم و اساسی در میان اصطلاحات مختلف دنیای سئو وجود دارد که برخی آن ها را با انواع سئو اشتباه می گیرند، در حالی که این اصطلاحات در اصل نوعی تکنیک سئو هستند، نه نوعی از سئو.
سئو کلاه سفید (White Hat SEO)
سئو کلاه سفید به معنای سئو کردن سایت بر اساس چارچوب ها و قوانین گوگل است. به این سئو، سئو اخلاقی نیز گفته می شود. از مزایای این سئو است که نگرانی در مورد آپدیت الگوریتم ها و گوگل پنالتی ندارید، چرا که در حال نقص هیچ قانونی نیستید. درست است که این تکنیک زمان زیادی را برای گرفتن جواب نیاز دارد، اما امن ترین تکنیک در سئو می باشد.
سئو کلاه سیاه (Black Hat SEO)
همانطور که رنگ سیاه متضاد سفید است، سئو کلاه سیاه نیز دقیقا برعکس کلاه سفید عمل می کند. هدف این تکنیک دور زدن گوگل و الگوریتم های آن برای گرفتن رتبه بهتر در زمان کوتاه تر است. در گذشته و پیش از ارتقا الگوریتم های گوگل، بارها پیش می آمد که فردی پس از سرچ یک عبارت وارد صفحه ای شود که هیچ ارتباطی با سرج او نداشته و یا هیچ مطلبی در آن نوشته نشده و فقط با کلمه کلیدی سرچ شده اشباع شده باشد. بسیاری نیز از محتواهای کپی و بی کیفیت، و بک لینک سازی های غیرمرتبط و بیش از حد برای سئو سایت خود استفاده می کردند.
با به وجود آمدن الگوریتم های پنالتی مانند پاندا و پنگوئن، گوگل شروع به مقابله با این سایت ها کرد. امروزه استفاده از تکنیک سئو کلاه سیاه به سادگی امکان پذیر نمی باشد.
سئو کلاه خاکستری (Gray Hat SEO)
سئو کلاه خاکستری ترکیبی از سئو کلاه سفید و کلاه سیاه است. هدف این تکنیک دور زدن گوگل نیست، اما کاملا بر اساس قوانین آن نیز عمل نمی کند. این تکنیک شامل پنالتی های گوگل نمی شود چرا که دستورالعمل های گوگل در مورد آن شفاف نمی باشد. خرید بک لینک، آگهی، و کاربر از انواع اقدامات این تکنیک سئو هستند.
سئو سایت شامل چه مواردی می شود؟
به طور کلی، سئو سایت شامل موارد زیر است:
- سرعت صفحه
- کیفیت محتوا
- UX/UI
- لینک سازی داخلی
- لینک سازی خارجی
- بک لینک ها
- CSS
- JavaScript
- HTML
- URL
- تایتل
- هدینگ
- Meta Description
- Structured Data
موارد بسیار دیگری نیز وجود دارند که می توانید در مورد تمام آن ها در وبلاگ ویکی دمی مطالعه نمایید.
چگونه سئو را یاد بگیریم؟
تا اینجا، در مورد این که سئو چیست و تاثیرات آن صحبت کردیم. حال، دو حالت پیش می آید.
حالت اول این است که شما یک کارفرما هستید که به فکر ساخت یک سایت برای کسب و کار خود است. در این حالت، شما نمی توانید تمام وقت خود را برای یادگیری سئو گذاشته و بر انجام سئو سایت خود نیز تمرکز کنید. باید با مفاهیم اصلی سئو آشنا بوده و به یک متحصص سئو برای سایت خود نیاز دارید. ما در ویکی دمی با ارائ خدمات سئو تضمینی سایت، قادر به کمک به شما هستیم.
در حالت دوم، شما می خواهید با تسلط بر مفاهیم سئو، یک سئوکار شده و شروع به کسب درآمد کنید. ویکی دمی به شما تمامی مباحث SEO را از صفر تا صد و به صورت رایگان آموزش خواهد داد. توجه داشته باشید فرایند یادگیری سئو یک پروژه زمان بر است و نباید تنها به آموزش متکی باشید، بلکه باید تمرین و تلاش مدوام کرده و تجربه عملی کسب کنید تا بتوانید به عنوان یک کارشناس سئو حرفه ای شناخته شوید.
هزینه خدمات سئو چگونه محاسبه می شود؟
تعیین هزینه سئو سایت بستگی به عوامل مختلفی دارد که شامل وضعیت سایت از نظر فنی و طراحی، میزان رقابت در حوزه مربوطه، کلمات کلیدی و … می شود. این عوامل باید توسط کارشناسان سئو بررسی و ارزیابی شوند تا بتوانند زمان و قیمت سئو سایت شمارا تعیین کنند. ارائه دهندگان خدمات سئو، تعرفههای مختلفی را برای خدمات سئو به کارفرمایان در نظر میگیرند.
سخن آخر
ما در این مقاله به توضیح کامل مفهوم سئو، انواع آن و اهمیت آن برای وبسایت ها پرداختیک. اگر می خواهید سایت شما در رتبه اول گوگل نشان داده شده و ورودی سایت شما افزایش یابد، حتما سئو آن را جدی بگیرید. همچنین اگر می خواهید صفر تا صد سئو وبسایت خود را خودتان اجرا کرده یا از طریق سئو سایت برای کسب و کار های دیگر کسب درآمد کنید، می توانید از مفاهیم آموزشی جامع و رایگان سئو ویکی دمی استفاده کنید. در آموزش سئو ویکی دمی سعی شده تمامی مباحث سئو پوشش داده شود و در راستای یادگیری هر کدام از مباحث، یک ویدیو آموزشی قرار داده شده است. برای هر موضوع نیز مقالات اختصاصی معرفی شده که توصیه می شود بعد از هر موضوع، حتما این مقالات تخصصی را در صفحه وبلاگ ویکی دمی مطالعه کنید.
16 Comments
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
من همیشه فکر می کردم سئو خیلی نوین هست ولی به نظرم میرسه که تاریخچه خودش رو داره
سلام. بله سئو قدمت و تاریخچه مخصوص به خودش رو داره
سلام. خیلی جامع و خوب بود ممنونم
سلام. خ.شحالیم که مطالب ما براتون مفید بوده
برای شروع یادگیری سئو مققاله خیلی کاملی بود.
سلام. خوشحالیم که براتون مفید بوده
سلام خسته نباشید. ممنونم از مقاله خوبتون. منظور از ترافیک ارگانیک چیه؟
هومن جان سلام. ترافیک ارگانیک یعنی ترافیکی که به طور طبیعی از گوگل وارد سایت میشه.
خیلی ممنونم
خواهش می کنم
سلام وقت شما بخیر. اگر بخوایم تمام تمرکز خودمون رو فقط روی بخشی از سئو بذاریم باید کدوم باشه؟
سلام وقت بخیر. امین عزیز سئو مثل یک مثلث متساوی الاضلاع هست. تمام ضلع هاش اهمیت یکسانی دارن و باید بر روی همشون تمرکز بشه.
خیلی کامل و خوب بود ممنونم
خواهش می کنم. خوشحالیم که براتون مفید بوده.
خیلی عالی بود. ممنونم. خیلی ترغیب شدم تا آموزش سئو را از سایت شما یاد بگیرم.
سلام دوست عزیز
خوشحالیم که آموزش های ما توانسته به شما کمک کند
امیدواریم به یک متخصص سئو تبدیل بشین