Orphan pages: چطور آن ها را شناسایی کنیم و چه مشکلی برای سئو ایجاد می کنند؟
عناوین مطالب
Toggleحفظ و نگهداری و مدیریت صفحات یک وب سایت می تواند در سئو تاثیر عمیقی بگذارد، اگر چه از نظر کاربران همه چیز می تواند درست می باشد، اما همانطور که می دانید یک ربات باید به صورت ۲۴ ساعته، تمامی محتواها، دسته بندی ها، انواع زیان ها و قالب ها را مورد بررسی قرار دهد و همه آن ها را ایندکس نماید. حال فرض کنید که صفحه ای داشته باشید که googlebot نتواند آن را پیدا کند و در دیتابیس خود ذخیره نماید. به نظر شما چه اتفاقی می افتد؟ در این مقاله می خواهیم به معرفی پدیده ای بپردازیم که خیلی از سئوکاران از وجود آن بی خبر هستند که نام آن پدیده orphan page یا صفحه یتیم می باشد.
در ادامه مقاله با مطالب زیر بیشتر آشنا می شویم:
چطور می توان orphan page را شناسایی کرد؟
چطور می توان صفحات یتیم را با بک لینک ها پیدا کرد؟
پیدا کردن صفحات یتیم از طریق sitemap
روش های دیگر برای کشف orhan page
آیا orphan page مشکلاتی برای سئو ایجاد می کنند؟
Orphan page چیست؟
صفحه یتیم به صفحه ای گفته می شود که هیچ لینک داخلی به آن صفحه اشاره نکرده باشد و در اصل بدون والدین (parent) باشد. صفحات ارفان، عموما به خاطر اشتباه یک سئوکار یا محتوا نویس ایجاد می شوند، مثلا دادن یک لینک معیوب یا اشتباه به یک صفحه که می تواند ربات های گوگل را در crawl کردن دچار اشتباه نماید. ایجاد چنین مشکلی می تواند در سئو و بهینه سازی یک سایت تاثیر بگذارد. ربات های گوگل از دو راه می توانند صفحات را خزش نمایند یا از طریق پیروی کردن لینک های داخلی که به آن صفحات اشاره شده است یا از طریق سایت مپ که لیستی از آدرس های صفحات را در خود ذخیره کرده است. فرض کنید سایت خود را مجددا طراحی کرده اید، در این میان، به یک سری لینک هایی برخورد می کنید که به محتواهای قدیمی تر لینک شده اند و شما آن ها را حذف کرده اید و یا لینک هایی دارید که به اشتباه پاک شده اند، اما تمامی این لینک ها دارای صفحاتی هستند که هنوز در سایت موجود می باشند. گاهی اوقات در شرایطی مناسب، استفاده از orphan page می تواند برای سایت مفید هم باشد، مثلا این صفحات می توانند برای تبلیغات ppc خاص یا کمپین های ایمیلی که به خارج از کمپین لینک نمیشوند، استفاده کرد. مهمترین هدف در یک سایت، حفظ و نگهداری صفحات داخلی و ارتباط آنها با یکدیگر است.
آیا صفحات یتیم بد هستند؟
در جایی که نور است، همیشه تاریکی هم حکمفرما می کند و این قانون جهان برای برقراری تعادل است. معمولا ذات صفحات orphan هم بد نیست و می تواند به خاطر اشتباه کردن doorway pages باشد. صفحات درگاه دارای یک محتوا بوده و برای هدفی مشخص با تغییر کلمه کلیدی ایجاد می شوند. این روش را معمولا شرکت هایی استفاده می کنند که می خواهند یک محتوا را برای تعداد زیادی شهر استفاده نمایند. از آنجایی که گوگل، دارای روحیه ی جستجوگری است و به نتایج جستجوی با کیفیت نیز اهمیت خاصی می دهد، نمی خواهد در نتایج جستجو شاهد صفحاتی باشد که برای یک سری کلمه کلیدی بی ارزش، سئو شده اند.
اگر orphan page، دارای صفحات هدفمند یا محتوایی مشابه صفحات دیگر داشته باشد و در sitemap.xml هم بدون متا تگ noindex به ثبت رسیده باشد، این می تواند یکی از خطرات صفحه درگاه باشد. چنین صفحه ای می تواند در رادار گوگل قرار داشته باشد، چرا که ما به گوگل گفته ایم که آن را ایندکس نماید، اما متاسفانه قسمتی از ساختار سایت به حساب نمی آید. این مورد می تواند برای گوگل یک پرچم قرمز باشد و داشتن چنین پرچمی، باعث جریمه و پنالتی شدن از جانب گوگل می شود.
از آنجایی که doorway pages میتواند به پنالتی شدن منجر شود، اما از ایجاد صفحات یتیمی که درگاه نیستند، باید اجتناب کرد. به هرحال، بعضی از صفحات orphan میتوانند برای هدف خاصی مانند pay-per-clicks یا کمپین های ایمیلی ایجاد شود. برای چنین کمپین هایی، بازاریابان نمی خواهند که کسی خارج از کمپین آن ها را دنبال نمایند. صفحات فرود ppc یا ایمیل دارای طراحی های منحصر به فردی هستند که از ساختار سایت هم پیروی نمی کنند و فقط یک هدف دارند. باید برای جلوگیری از پنالتی شدن چنین صفحاتی از دستور زیر استفاده نمایید:
<meta name=”robots“ content=”noindex”>
همیشه این نکته را به یاد داشته باشید که کاربران یا موتورهای جستجو باید قابلیت جستجو کردن در تمامی صفحات سایت را داشته باشند. اگر از دستور بالا برای صفحه خود استفاده می کنید، مطمئنا نمی خواهید که آن صفحه ایندکس شود. به علاوه، به خاطر ریسک doorway page، صفحات یتیم نمی توانند از هیچ راهی لینک های داخلی با کیفیت دریافت نمایند. بنابراین اگر صفحه ای ایجاد می کنید که با هدف افزایش رتبه در جستجوهای ارگانیک است، خیلی مهم است که این صفحات از نوع صفحه یتیم نباشند و قابلیت اعتبار و کشف شدن را دارا باشند.
چطور می توان orphan page را شناسایی کرد؟
در صورت ادغام منابع داده های مختلف امکان پیدا کردن صفحات orphan وجود دارد که با استفاده از gap analysis می توان به کشف و شناسایی صفحات یتیم پرداخت. اما موضوعی که باید خیلی به آن دقت شود این است که نباید این صفحات را با صفحات بن بست (dead end pages) که دارای ورودی می باشند ولی خروجی ندارند اشتباه گرفت، این چنین صفحات برای internal link ها مشکلاتی را به وجود می آورند اما برای orphan page ها بی تاثیر هستند، در مقالات آینده درباره تفاوت های orphan page، dead end page و doorway page بیشتر صحبت خواهیم کرد.
چطور می توان صفحات یتیم را با بک لینک ها پیدا کرد؟
یکی از بدیهی ترین روش ها برای پیدا کردن صفحات orphan، استفاده از backlink های یک دامین با gap analysis است. با ترکیب داده های خزش وب (web crawl data) و بک لینک ها می توان این نوع صفحات را به راحتی پیدا نمود. همانطور که گفتیم برای شناسایی این صفحات با کمک بک لینک ها، بهتر است که از crawler و ابزارهای درستی مانند Majestic استفاده نماییم که با آن می توان URL های صفحاتی که crawl در آن ها انجام شده است را با درس لینک های هدفی که از لینک های خارجی می آیند، مقایسه کرد. برای مقایسه چنین آدرس هایی می توان از دستورات “LOOKUP” یا “SVERWEIS” در اکسل هم استفاده نمود.
با این وجود می توانید به صورت دستی هم در حدود ۱۰۰ مگا بایت لینک را به فهرست خود جهت crawl کردن اضافه نمایید. بعد از بررسی با gap analysis می توان فهمید که این صفحات orphan از داده های بک لینک بوده است یا صفحات وب. با دقت به تصویر زیر می توان فهمید که هیچ صفحه یتیمی با استفاده از بک لینک ها وارد سایت نشده است.
اگر در گزارش شما، تعدادی از لینک ها بیانگر صفحات یتیم بودند، نیاز است که مجددا بررسی و آنالیز شوند که می توان از سوالات زیر جهت آنالیز استفاده نمود:
۱- این صفحات دقیقا از کجا آمده اند.
۲- آیا دارای منافع و سودی می باشند.
۳- آیا نیاز است که این صفحات مجددا بررسی و آپدیت شوند، چرا که اطلاعاتی را به کاربر اضافه کرده اند یا خیر.
۴- آیا باید تمامی این لینک ها را به کلی از بین برد.
با وجود اینکه دانشی پیدا کردید که بتوانید این نوع صفحات را با بک لینک ها کشف نمایید، اما راه های دیگری هم هستند که می توان از آن ها استفاده نمود که در ادامه مقاله به آن ها می پردازیم.
پیدا کردن صفحات یتیم از طریق sitemap
یکی از آسانترین روش ها برای کشف صفحات orphan، استفاده از نقشه سایت می باشد که عموما سئو کارها ترجیح می دهند از روش های سخت تری برای پیدا کردن این چنین صفحات استفاده کنند. عموما سایت مپ یک سایت، شامل لینک هایی است که توسط crawler ها بررسی شده است، به ندرت پیش می آید که لینکی بتوان پیدا کرد که با خزیدن ربات ها نتوان پیدا کرد.
این اتفاق زمانی رخ می دهد که صفحه جدیدی که به صورت خودکار ایجاد شده و در سایت مپ هم قرار گرفته است، فراموش کند که به صفحه داخلی، لینک شود. دلیل دیگری که می توان برای چنین موضوعی پیدا کرد، پاک شدن لینک های داخلی از چنین صفحات می باشد، به این دلیل که آن صفحات زیاد مهم نبودند اما sitemap به صورت خودکار، با آنها adapte شده است؛ خوشبختانه با ابزارهایی می توان این موضوع را کنترل نمود.
روش های دیگر برای کشف orhan page
از روش های دیگری که می توان برای کشف ORPHAN PAGE استفاده نمود، استفاده از google search console و Google Analytics یا استفاده از log file سرور است، البته در صورت داشتن log های یک سایت. لاگ فایل سرور یکی از بهترین روش ها برای کشف صفحات یتیم می باشد، چرا که می توان فهمید که این صفحات از کجا و چطور وارد سایت شده اند.
باز اگر هنوز متوجه نشده اید که چطور می توانید صفحات یتیم را پیدا کنید، بهتر است که یک خروجی از تمامی صفحاتی که در سایت دارید، بگیرید و آن را با تمامی صفحاتی که در وب ایندکس شده اند، مقایسه کنید. در این حالت متوجه صفحاتی می شوید که در سایت شما هستند ولی در وب موجود نیستند، حال می توانید طبق سوالاتی که در بالا برای آنالیز مطرح شده است، آن صفحات را حذف یا آن ها را آپدیت نمایید.
دلایل ایجاد orphan pages
آیا تا به حال به دلایل ایجاد صفحه یتیم توجه کرده اید؟ عموما دلایل بسیار زیادی برای ایجاد چنین صفحاتی وجود دارد که ما به تعدادی از آن ها می پردازیم:
- پاک شدن لینک های داخلی به صورت کامل یا به صورت قسمتی از صفحات، بدون اینکه آن صفحه را کاملا پاک کنند.
- استفاده از صفحات تست برای سیستم های فروشگاهی که می خواهند در آن تست A/B انجام دهند.
- وجود آدرس های باقی مانده از CRM قدیمی
- وجود صفحات فرود برای موضوعات فصلی، مد روز و… که به هیچ عنوان این صفحات پاک نشده اند.
- استفاده نادرست از CMS و ایجاد صفحات گوناگون
- ارسال نشدن طبقه بندی ها و نادیده گرفته شدن آن ها
- انتقال داده نشدن تمام صفحات به هنگام جا به جایی
آیا orphan page مشکلاتی برای سئو ایجاد می کنند؟
گاهی اوقات دلایل عجیب و غریبی برای یکسری از مسائل وجود دارد که به ظاهر خنده دار می باشد اما دارای اهمیت زیاد است. یکی از دلایلی که چرا صفحه orphan می تواند بد و نامناسب جلوه کند، به خاطر موضوعاتی است که در حوزه بهداشت و سلامت به کاربران نمایش داده می شود، چرا که می تواند در هدف قرار دادن کلمات کلیدی یک دامین مشکلاتی را بوجود آورد. برای مثال، صفحات یتیم دارای آدرس هایی هستند که می توانند با کلمات کلیدی که خود دارند و کسی از آن اطلاع ندارد، همتراز با کلمات کلیدی صفحات سایت باشند که همین امر در کاهش رتبه سایت می تواند تاثیرگذار باشد.
البته چنین صفحاتی باید برای ارگانیک ترافیک چک شوند و این مساله ای نیست که بتوان با گوگل آنالیتیکس مقایسه شود. به هر حال، این نکته را باید بدانید که صفحات یتیم می توانند ساختار دامنه یکی سایت را تخریب نمایند. Orphan page می توانند با لینک شدن به صفحات دیگر کل ساختار یک سایت را به هم بریزند.
اگر از جمله افرادی هستید که هنوز سایت خود را از نظر صفحات یتیم بررسی نکرده اید، به شما توصیه می کنم طبق دلایل ذکر شده این کار را حتما انجام دهید.
2 Comments
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ممنون از سایت خوبتون
سلام. خوشحالیم که مطالب ما براتون مفید هستن.