CDN (شبکه توزیع محتوا) چیست و چرا باید از آن استفاده کرد؟
عناوین مطالب
Toggleفرض کنید می خواهید از سایتی استفاده کنید که سرور آن 800 کیلومتر با شما فاصله دارد و به همین علت محتوای سایت دیرتر روی مرورگر شما نشان داده می شوند. چه قدر منتظر می مانید تا محتوای آن لود شود؟ حال اگر سرور این سایت در کشوری دیگر باشد چه اتفاقی می افتد؟ در قاره ای دیگر چطور؟ چه قدر این مسئله به تجربه شما از این سایت آسیب می زند؟
فرقی نمی کند که هدف کاربر خرید یک محصول، تماشای یک فیلم، خواندن یک مطلب، و یا هر چیز دیگری باشد، سرعت کند بارگذاری محتوای سایت می تواند یک کاربر را به طور کامل از استفاده از آن سایت و یا حتی از آن هدف منصرف کند. به طور مثال، اگر شما تصمیم بگیرید یک فیلم ببینید و بعد از گذشت زمانی بسیار طولانی حتی نصف آن هم لود نشده باشد، ممکن است نه تنها از دیدن آن فیلم، بلکه به طور کلی از فیلم دیدن صرف نظر کنید.
برای حل این مشکل، بسیاری از سایتها از شبکه ای به نام CDN استفاده می کنند. CDN (مخفف Content Delivery Network) یا شبکه توزیع محتوا، یک شبکه گسترده با سرورهای متعدد است. این سرورها در نقاط مختلف جهان قرار گرفته اند و هدف اصلی آن ها کم کردن فاصله میان کاربر و سرور سایت است. کم کردن این فاصله سرعت لود شدن سایت را در نقاط زیادی از جهان افزایش داده و تاثیر مثبتی را بر تجربه کاربر می گذارد.
CDN چگونه عمل می کند؟
هر شرکت ارائه دهنده خدمات CDN یا CDN Provider، دارای سرورهای متعددی است که در نقاط مختلف جهان قرار دارند. به این سرورها nodes نیز گفته می شود. این شرکت تمام محتوای سایت شما را دانلود کرده و در حافظه کش این سرورها (nodes) ذخیره می کند. زمانی که کاربری در فاصله زیاد از سرور اصلی سایت شما به آن وارد شود، به جای وصل شدن به هاست سایت، به نزدیک ترین سرور CDN وصل شده و اطلاعات درخواست شده توسط مرورگر کاربر از طریق این CDN برای آن ارسال می شود. این اطلاعات شامل عکس ها، ویدیوها، CSS، Javascript، HTML و تمام مواردی است که قابل نمایش یه کاربر می باشند.
بسیاری CDN را با هاست اصلی سایت اشتباه می گیرند. تمام اطلاعات سایت شما در هاست آن قرار دارد، در حالی که CDN فقط شامل اطلاعاتی است که قابل نشان دادن به کاربر باشد و اطلاعات دیگری که مربوط به امنیت سایت شما است روی CDN ذخیره نمی شود. بگذارید با یک مثال تفاوت میان این دو را توضیح دهیم. رابطه میان هاست و CDN مانند رابطه میان بانک و عابربانک است. هاست شما در واقع بانکی است که تمامی مدارک، گاو صندوق، پول ها، و اطلاعات با ارزش و حیاتی سایت در آن قرار دارد و خدماتی را نیز به کاربر ارائه می کند. CDN عابربانک های شما است که در نقاط مختلف برای دسترسی عموم قرار گرفته اند و خدمات اصلی مورد نیاز کاربران را به آن ها ارائه می دهند. همان طور که عابربانک خراب یا بدون پول کاربردی برای کاربر ندارد، CDN از دسترس خارج شده نیز به درد کاربر شما نمی خورد.
مزیت استفاده از CDN چیست؟
کاهش فاصله میان سرور سایت و کاربر باعث می شود تا تاخیر در لود شدن سایت به حداقل رسیده و تمامی کاربران در هر جای دنیا بتوانند محتوای سایت را با کیفیت مناسب و با سرعت بالا مشاهده نمایند. همچنین، وصل شدن هر کاربر به نزدیک ترین CDN به جای هاست اصلی سایت، منجربه جلوگیری از ترافیک سنگین هاست سایت شده و عملا پهنای باند سایت شما را افزایش می دهد.
بدون شک، افزایش سرعت سایت با بهبود تجربه کاربری تاثیری مثبت در سئو سایت شما می گذارد. از آنجایی که تجربه کاربر از اهمیت بالایی برای گوگل برخوردار است، بهبود آن رتبه سایت شما را نیز افزایش می دهد.
از دیگر مزیت های CDN افزایش امنیت سایت است. از آنجایی که CDN شبکه ای چند مرحله ای می باشد، امنیت شبکه شما را بالا برده و از آن در برابر حملات DDOS محافظت می کند. همچنین، یک کپی از اطلاعات سایت شما در جای دیگری وجود دارد، و در صورت هک شدن آن، تمامی اطلاعات خود را از دست نمی دهید.
جمع بندی
CDN یا شبکه توزیع محتوا سرورهای متعددی را در نقاط مختلف جهان به سایت شما ارائه داده، سرعت لود محتوای سایت را برای کاربران در تمام نقاط جهان افزایش می دهد، تجربه کاربر از سایت شما را بهبود می بخشد و بر سئو سایت شما تاثیر مثبت نیز می گذارد. برای استفاده از CDN، می توانید از شرکت های ارائه دهنده آن مانند Cloudflare، ابرآروان، و Digital Ocean استفاده نمایید.
4 Comments
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام. ابزاری وجود داره که باهاش بتونم سایت هایی که cdn استفاده می کنن رو پیدا کنم؟
سلام. خیر چنین ابزاری در حال حاضر وجود نداره
لازمه تو ایران هم cdn بگیریم؟
سلام وقت بخیر. اگر سایت فروشگاهی و با ترافیک فوق العاده ای نداشته باشین، خیر به cdn احتیاج ندارین.