سرعت سایت چیست و چگونه آن را افزایش دهیم؟
عناوین مطالب
Toggleاگر به یک رستوران بروید و با سرعت پایین سرویس دهی آن رو به رو شوید، چه قدر طول می کشد تا اعتراض کنید؟ چند درصد احتمال دارد که مجدد به آن جا بروید یا آن را به اطرافیانتان معرفی کنید؟ سرعت سایت نیز به همین شکل عمل میکند. اگر فردی وارد سایت شما شده و با سرعت بسیار پایین لود شدن آن رو به رو شود، به احتمال زیاد از آن خارج میشود. هر چه میزان این سرعت پایین تر باشد، ضرر بالاتری را به سایت رسانده و نظرات منفی بیشتری را به دست می آورد.
تفاوت سرعت سایت و سرعت صفحه
با وجود این که سرعت سایت و سرعت صفحه هر دو از اهمیت بالایی برخوردار هستند، تفاوت هایی نیز میان آن ها وجود دارد. سرعت سایت میزان زمانی است که طول می کشد تا یک وبسایت و تمامی محتویات آن بالا بیایند، در حالی که سرعت صفحه میزان زمانی است که طول می کشد تا تمامی محتویات یک صفحه ار یک سایت لود شوند. ممکن است سایت شما از سرعت پایینی برخوردار باشد، اما سرعت برخی از صفحات بالا باشند. سرعت سایت در واقع میانگین سرعت تمامی صفحات آن است.
چرا سرعت سایت اهمیت دارد؟
سرعت سایت از مهم ترین بخش های سئو تکنیکال است. این فاکتور حیاتی با گداشتن تاثیر مستقیم بر فاکتورهای مهم دیگر در سئو، نقش بسزایی را در رتبه سایت در گوگل ایفا می کند. مهم ترین عواملی که سرعت سایت بر آن ها تاثیر می گذارد شامل موارد زیر هستند:
تجربه کاربر (UX)
تحقیقات نشان می دهند که زمان مناسب برای لود شدن یک سایت 2 تا 3 ثانیه است. بردن زمان بیشتر و کند بودن سرعت سایت باعث خسته و کلافه شدن کاربر شده و به احتمال زیاد قبل از لود شدن کامل وبسایت، از آن خارج می شود.
از آنجایی که UX نقش مهمی را در رنکینگ گوگل ایفا می کند، این مسئله لطمه بزرگی به رتبه بندی سایت میزند، و رنکینگ گوگل از مهم ترین فاکتورها برای جذب ترافیک ارگانیک است.
نرخ تبدیل (Conversion Rate)
سرعت سایت رابطه مستقیمی با نرخ تبدیل (conversion rate) دارد و پایین بودن سرعت، نرخ تبدیل را به میزان چشمگیری کاهش می دهد. اگر کاربر قیل از لود شدن سایت شما از آن خارج شود، چگونه می توانید او را ترغیب به استفاده از خدماتتان کنید؟ چند درصد از کاربران ممکن است بعد از 3 ثانیه منتظر لود شدن سایت شما بمانند؟ بدون شک هرچه سرعت پایین تر باشد، کاربران بیشتری را از دست می دهید و نرخ تبدیل کمتری را نیز مشاهده خواهید کرد.
نرخ پرش (Bounce Rate)
نرخ پرش درصد کاربرانی است که به سایت شما وارد شده و بدون باز کردن صفحات دیگر سایت، از آن خارج می شوند. با خروج کاربران بیشتر در همان 3 ثانیه اول به علت کندی سرعت، با Bounce Rate بالاتری رو به رو خواهید شد که تاثیری منفی در رنکینگ سایت شما در گوگل می گذارد.
چه چیزی باعث کند شدن سرعت سایت می شود؟
یک سایت از در کنار هم قرار گرفتن بخش های مختلف آن به وجود می آید و تمامی این موارد می توانند بر سرعت آن تاثیر گذاشته و باعث کم شدن آن بشوند.
سرعت سرور (هاست)
سرعت سرور از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در سرعت سایت است. روند لود شدن سایت به این گونه است که مرورگر اطلاعات درخواستی را برای سرور می فرستد. اگر سرور در پاسخ دادن به مرورگر با مشکل رو به رو شود، سرعت لود سایت به شدت پایین خواهد آمد.
هرچه سایت شما بزرگ تر و سنگین تر باشد، به هاست قوی تری نیاز دارید. مدت زمان در دسترس بودن و عدم قطعی آن، CDN، نوع سرور و شرکت ارائه دهنده آن از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر سرعت سرور می باشند.
محل سرور
زیاد بودن فاصله کاربر از محل سرور می تواند باعث پایین آمدن سرعت لود سایت شود زیرا زمان بیشتری طول می کشد تا اطلاعات ارسال شده از سمت مرورگر کاربر به سرور رسیده و پاسخ آن به مرورگر برگردد.
حجم تصاویر، ویدیوها، و محتوای سایت
حجم محتوای سایت و نوع فایل های آن، مانند نوع و حجم عکس ها و ویدیو ها، بر سرعت سایت تاثیر می گذارند. همان طور که قبلا اشاره کردیم، سرعت سایت میانگین سرعت صفحات آن است. اگر محتوای موجود در این صفحات دارای حجم بسیار بالایی باشند و لود شدن آن ها زمان زیادی ببرد، سرعت لود سایت نیز پایین می آید.
پهنای باند
پهنای باند به میزان دیتا و اطلاعاتی گفته می شود که سرور قادر به دریافت و ارسال است. با افزایش ترافیک سایت، حجم این اطلاعات بالا می رود و اگر پهنای باند قادر به پوشش تمام این اطلاعات نباشد، سرعت سایت پایین آمده و حتی احتمال کرش کردن آن نیز وجود دارد.
پلاگین های سایت
پلاگین ها افزونه هایی هستند که به نرمافزارها متصل شده و قابلیت های جدیدی را به آن ها اضافه میکنند. از آنجایی که بسیاری از سایت ها از نرمافزار وردپرس برای راه اندازی سایت خود استفاده می کنند، پلاگین های خود را بر روی آن نیز نصب می نمایند. زیاد بودن تعداد این پلاگین ها باعث سنگین شدن سایت و کند شدن سرعت آن می شوند.
Time to First Byte (TTFB)
TTFB مدت زمانی است که طول می کشد تا اولین بایت اطلاعات از سمت سرور به مرورگر کاربر برسد. هر چه این زمان کوتاه تر باشد، سرعت لود سایت افزایش می یابد. TTFB به هاست بستگی دارد.
لینک ها، به ویژه ریدایرکت ها
تعداد لینک های صفحات سایت بر سرعت آن تاثیر می گذارند. هرچه تعداد لینک ها بیشتر باشد، سرعت سایت پایین تر می آید. از میان تمامی لینک های سایت، ریدایرکت ها بیشتر از همه باعث کاهش سرعت می شوند، چرا که زمان پاسخگویی سرور را افزایش می دهند.
درخواست های (Requests) HTTP
HTTP Request در واقع یک مسیر برای انتقال داده بین سایت، هاست، و کاربر است. برای این که تمامی اطلاعات سایت و صفحات آن از طریق هاست روی مرورگر کاربر نمایش داده شوند، باید از طریق HTTP برای هاست ارسال شده و از همان طریق به سمت کاربر برگردد. هرچه داده های زبان های برنامه نویسی، پلاگین های ارسالی سایت، و حجم محتوای آن (درخواست ها) بیشتر باشند، هاست زمان بیشتری را برای ارسال اطلاعات به مرورگر کاربر (پاسخ به آن) نیاز دارد.
تبلیغات
گرچه تبلیغات روش خوبی برای افزایش درآمد سایت هستند، اما خود این تبلیغات، به ویژه تبلیغاتی که شامل عکس و جلوه های ظاهری بالایی باشند، به درخواست های HTTP اضافه کرده و باعث کاهش سرعت سایت می شوند.
تست و اندازه گیری سرعت سایت
پیش از آن که شروع به افزایش سرعت سایت خود کنید، باید سرعت کنونی آن را بسنجید. ابزارهای مختلفی برای سنجش سرعت سایت وجود دارند. این ابزارها به شما نشان می دهند که کدام یک از مواردی که در بالا ذکر کردیم در حال کاهش سرعت سایت شما هستند. در ادامه لیستی از این ابزارها ارائه شده است.
سنجش سرعت سایت با ابزار Pingdom
Pingdom ابزاری قوی در زمینه تست سایت است که امکان دریافت اطلاعات و گزارشات خاص از عملکرد و سرعت صفحات سایت را می دهد. این ابزار به شکل آنلاین برای تست سرعت وبسایت در دسترس قرار داشته و تحلیل دقیقی را از عملکرد سایت را ارائه می کند.
GTmetrix
این ابزار کاربردی جهت اندازه گیری و بررسی دقیق عوامل موثر بر میزان سرعت سایت مورد استفاده قرار می گیرد. GTmetrix به آنالیز و تحلیل عوامل تاثیرگذار بر سرعت وبسایت پرداخته و می تواند راهکارهایی را برای حل مشکلات مربوط به کم بودن سرعت سایت ارائه دهد.
تست سرعت سایت با WebPage Test
این ابزار با استفاده از تست کردن عوامل مختلف سایت، مانند تست TTFB، از A تا F به سایت امتیاز می دهد. گزارش WebPageTest در هشت بخش خلاصه گزارش، جزئیات، مرور عملکرد، جزئیات بارگذاری محتوا، اسکرین شات ها، آنالیز تصاویر و نقشه سرعت بارگذاری اجزای مختلف سایت مورد نظر ارائه می شود.
PageSpeed Insights
PageSpeed Insights یکی از ابزارهای گوگل برای تست سرعت سایت می باشد. این ابزار دو امتیاز به سرعت سایت می دهد. یک نمره آن مربوط به سرعت در PC و نمره دیگر آن سرعت سایت در گوشی میباشد. پس از بررسی این دو امتیاز رتبهای از ۱ تا ۱۰۰ به سایت میدهد. عدد بالا به معنی خوب بودن سرعت سایت بوده و رتبه بالای ۸۵ به معنی بالا بودن سرعت سایت است.
ابزار تست سرعت Lighthouse
Google Lighthouse ابزاری است که بخش های مختلف صفحات سایت را بررسی کرده و به شما نشان می دهد که کدام بخش های سایت باعث کندی سرعت آن شده و نیاز به تغییر دارند. این ابزار روی عملکرد، تجربه برتر (Best Practices)، سئو سایت، دسترسی پذیری آن، و PWA تمرکز دارد.
چگونه سرعت سایت را افزایش دهیم؟
همان طور که سرعت سایت قابل کاهش است، قابل افزایش نیز می باشد. می توانید با ایجاد تغییراتی در مواردی که ذکر کردیم، سرعت سایت را افزایش داده و به بهبود آن کمک کنید.
هاست خود را ارتقا دهید
فرض کنید هاست شما مثل یک بسته اینترنت عمل می کند. اگر شما یک بسته اینترنت محدود، قابل استفاده در ساعت های مشخص، با سرعت پایین و حجم کم را از یک شرکت ارائه کننده خدمات اینترنت بگیرید و آن را با دیگران هم شریک شوید، بدون شک نه تنها که بسیار سریع مجبور به شارژ مجدد آن میشوید، بلکه رضایتی نیز از عملکرد آن نخواهید داشت. حال اگر از یک شرکت بهتر یک بسته اینترنت نامحدود با سرعت بالا بگیرید و به تنهایی از آن استفاده کنید، تمام کارهای شما به راحتی انجام شده و رضایت کاملی نیز از آن خواهید داشت.
هاست سایت شما نیز به همین شکل عمل می کند. اگر این هاست محدود باشد و آن را با سایت دیگری شریک شوید، نمی توانید در صورت سنگین شدن سایت و یا افزایش ترافیک و درخواست های آن، عملکرد رضایت بخشی را به دست آورید، چرا که قدرت سخت افزاری هاست در هاستهای اشتراکی میان کاربران تقسیم می شود. به طور مثال، اگر یک هاست را با ده سایت دیگر شریک شوید، فقط یک دهم قدرت آن را می توانید استفاده کنید.
برای حل این مشکل، یک هاست اختصاصی با سرعت بالا، دامنه وسیع، پهنای باند زیاد، دارای قابلیت گرفتن Backup از سایت، سرعت بالا آمدن سریع (uptime)، حجم بالا و پشتیبانی قوی را برای سایت تهیه کنید تا بتوانید تمام قدرت سخت افزاری هاست را فقط برای سایت خود استفاده کنید و اگر تصمیم به استفاده از هاست های استراکی گرفتید، یک هاست کم کاربر را انتخاب نمایید.
از CDN استفاده کنید
CDN یا شبکه توزیع محتوا (Content Delivery Network)، شبکه ای بزرگ از سرورهای متعدد بوده که در موقعیت های جغرافیایی مختلف قرار گرفته و با کاهش فاصله فیزیکی بین سرور و کاربر، تاخیر در لود شدن محتوای سایت را به حداقل می رسانند. CDN باعث می شود تا تمامی کاربران در هر جای دنیا بتوانند محتوای سایت را با کیفیت مناسب و با سرعت بالا مشاهده نمایند.
بدون CDN، سرورهای سایت به تنهایی به تمام درخواست های کاربران پاسخ می دهند که این امر در صورت ترافبک بالای سایت منجربه از دسترس خارج شدن سرورها می گردد. CDN کمک می کند تا سرورهای مستقر در نقاط مختلف جغرافیایی به نزدیک ترین کاربران سایت پاسخ دهند. در حقیقت، اطلاعات سایت را از روی سروری که به موقعیت کاربر نزدیک تر است فراخوانی کرده و با سرعتی بسیار بالاتر در دسترس کاربر قرار می دهد.
بهینه سازی محتوای سایت
هرچه تعداد عکس ها و ویدیو های سایت بیشتر باشند، به زمان بالاتری برای لود شدن نیاز دارند. حال تصور کنید اگر این عکس ها و ویدیو ها از حجم های بسیار بالایی نیز برخوردار باشند! بدون شک سرعت سایت شما را شدیدا کاهش می دهند.
برای حل این مشکل، تصاویر و ویدیو های سایت خود را بهینه سازی کنید. بهینه سازی به معنای کم کردن حجم بدون پایین آوردن کیفیت است. کاهش حجم تصاویر و ویدیو ها سرعت سایت را به طور چشمگیری افزایش می دهد.
پلاگین های غیرضروری را حذف کنید
درست است که هدف از پلاگین ها اضافه کردن قابلیت های جدید به نرمافزارهاست، اما این افزونه ها باعث سنگین شدن سایت شده و سرعت آن را کاهش می دهند. بسیاری از این افزونه ها قابلیت هایی هستند که به ندرت استفاده می کنید. برای رفع این مشکل، افزونه های اضافی و غیرضروری را از سایت خود حذف کنید.
همچنین ممکن است بعضی از افزونه های مورد استفاده دارای مشکل در کد خود باشند. این افزونه ها را شناسایی و در اسرع وقت با یک نمونه مشابه آن جایگزین کنید.
از Cache استفاده کنید
کش سایت (Cache) در واقع یک حافظه است که اطلاعات کاربران و دیتا های نمایش داده شده به آن ها را در خود ذخیره میکند. هر بار که یک کاربر به سایت شما وارد می شود، در واقع در حال دانلود اطلاعاتی است که به او نمایش داده می شود.
این اطلاعات دانلود شده در Cache سایت برای آی پی کاربر ذخیره می شوند. این کار باعث می شود تا وقتی کاربر برای دومین بار از وبسایت شما بازدید می کند، درخواست HTTP جدیدی را ارسال نکرده و از کَش و اطلاعات قبلی که توسط مرورگر لود شده استفاده نماید. هر هاست یک کش دارد، اما اضافه کردن یک کش دیگر به سایت شما باعث افزایش چشمگیر سرعت آن می شود.
TTFB را کاهش دهید
TTFB می تواند به طور مستقیم به سرعت اینترنت کاربر ربط داشته باشد که در این مورد کاری از دست شما ساخته نیست. در موارد دیگر که به سایت شما مرتبط است، می توانید زمان آن را کاهش دهید. TTFB به طور مستقیم به هاست شما بستگی دارد. با ارتقا هاست، استفاده از CDN، و اضافه کردن کش به سایت می توانید TTFB را کاهش دهید.
ریدایرکت ها را کم کنید
هر ریدایرکت یک درخواست HTTP اضافی ارسال می کند و سرعت سایت را کاهش می دهد. لینک های ریدایرکت سایت خود را بررسی کرده و تا جای ممکن تعداد آن ها را کاهش دهید.
درخواست های HTTP را کاهش دهید
هر چه حجم محتوا، کدها و دستورهای یک صفحه ییشتر باشند، درخواست های بیشتری را پیش از نشان دادن به کاربر برای هاست می فرستد و سرعت پاسخگویی آن را کاهش می دهد. با کم کردن حجم محتوای سایت و بهینه سازی آن ها، پایین آوردن گرافیک بیش از حد سایت، کم کردن لینک های ریدایرکت و رفع مشکلات برنامه نویسی، تعداد درخواست های HTTP را کاهش داده و سرعت سایت خود را افزایش دهید.
سرعت سایت خود را به طور مستمر چک کنید
به وجود آمدن تغییر در هر کدام از فاکتورهای ذکر شده، میتواند باعث تغییر سرعت سایت شما شود. ممکن است امروز سرعت بسیار خوبی داشته باشد اما روز بعد با به وجود آمدن تغییر در یکی از فاکتورها، سرعت سایت کم شود. برای پیشگیری از به وجود آمدن نارضایتی از پایین بودن سرعت سایت، به طور مرتب سرعت سایت خود را چک کرده و در صورت مشاهده مشکل، با برطرف کردن آن کاربران خود را راضی نگه دارید.
جمع بندی
ممکن است راهکارهایی که برای افزایش سرعت سایت ذکر کردیم پیچیده به نظر برسند، اما تاثیر چشمگیری در بهبود عملکرد وبسایت خواهند گذاشت. لازم به یادآوری است که سرعت سایت خود را باید به طور پیوسته بررسی کرده، مشکلات آن را پیدا و آن ها برطرف نمایید. با افزایش سرعت سایت خود و گذاشتن تاثیر مثبت بر کاربران، نرخ تبدیل سایتتان را افزایش داده و موفقیت های بالاتری را برای کسب و کارتان به دست آورید.
سوالات متداول
سرعت سایت چیست؟
سرعت سایت میزان زمانی است که طول می کشد تا یک وبسایت و تمامی محتویات آن بالا بیایند. سرعت سایت در واقع میانگین سرعت تمامی صفحات آن است. ممکن است سایت شما از سرعت پایینی برخوردار باشد، اما سرعت برخی از صفحات بالا باشند
چرا بالا بودن سرعت سایت مهم است؟
سرعت سایت از مهم ترین بخش های سئو تکنیکال است. این فاکتور حیاتی با گداشتن تاثیر مستقیم بر فاکتورهای مهم دیگر در سئو، نقش بسزایی را در رتبه سایت در گوگل ایفا می کند.
چه چیزی باعث کند شدن سرعت سایت می شود؟
یک سایت از در کنار هم قرار گرفتن بخش های مختلف آن به وجود می آید. بروز مشکل در این موارد، مانند هاست، محل سرور، حجم عکس ها، لینک ها، و ... می تواند بر سرعت آن تاثیر گذاشته و باعث کم شدن آن شود.
چگونه سرعت سایتم را اندازه گیری کنم؟
می توانید از ابزارهای آنالیز سرعت سایت، مانند GTmetrix، Pingdom، Google Lighthouse، WebPage Test و PageSpeed Insights استفاده نمایید.
14 Comments
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سریع ترین راه بالا بردن سایتی که عکس زیاد داره چیه؟ به عنوان قدم اول؟
فرمت عکس ها رو بهم میگین لطفا؟
png و jpeg هستن
همه رو webp کنین.
بسیار جامع بود مرسی
سلام. خوشحالیم که براتون مفید بوده
من از pingdom برای آنالیز سرعت سایتم استفاده کردم ولی اطلاعاتی که بهم داد خیلی خوب و دقیق به نظر نمیومد.
سلام. احمد جان نتایج pingdom می تونه بسته به لوکیشنتون تغییر کنه. برای به دست آوردن اطلاعات دقیق و کاملا کاربردی بهتره از gtmetrix استفاده کنید.
مرسی
خواهش می کنم
سلام. مرسی از مقالتون. میخواستم بدونم که سرعت چند تا از صفحه هام پایین باشه سرعت سایتم هم پایین میاد؟
سلام محلا جان. بله می تونه. همونطور که اشاره کردیم، سرعت سایت مجموع سرعت های صفحه ها هست و اگر سرعت چندین صفحه خیلی پایین باشه می تونه سرعت کل سایت رو پایین بیاره
خیلی کامل و کاربردی بود ممنون از سایتتون
خوشحالیم که براتون مفید بوده