هاست چیست؟ 0 تا 100 هاستینگ به زبان ساده
تا به حال به نحوه عملکرد سایت ها فکر کرده اید؟ سایت چیست؟ کجاست؟ اطلاعاتش را کجا نگه می دارد؟ چگونه به آن دسترسی دارد؟ ما چگونه به آن دسترسی داریم؟ فضای حافظه آن کجاست؟ اصلا چنین چیزی دارد؟ و سوالات زیاد دیگری که ممکن است از فکر کردن به آن ها سرگیجه بگیرید.
فرض کنید یک ایده نو دارید و می خواهید کسب و کاری را با آن راه اندازی کنید. می توانید برای آن برنامه ریزی کنید، محصول بخرید، استراتژی تعیین کنید، اما اولین چیزی که احتیاج دارید یک فضا برای راه اندازی این کسب و کار و ذخیره کردن اطلاعات آن است.
حال اگر کسب و کار شما روی اینترنت باشد، بیشتر به این فضا احتیاج پیدا می کنید. در این حالت، این مکان فیزیکی جای خود را به هاست می دهد. هاست یک فضا و بخشی از سرور است که به اینترنت متصل بوده، کسب و کارهای اینترنتی را قابل دسترسی کرده، و به کاربران اجازه و قابلیت استفاده از سایت را می دهد. تمامی اطلاعات یک وبسایت، مانند عکس ها، محتوا، محصولات، زبان برنامه نویسی، وردپرس، و حتی اطلاعات حیاتی و امنیتی آن روی هاست ذخیره می شوند.
زمانی که یک کاربر نام شما را جستجو کرده و وارد سایت می شود، هاست اطلاعات درخواست شده توسط مرورگر کاربر را برای آن فرستاده و در دسترس کاربر قرار می دهد. اکنون که در حال مطالعه این محتوا هستید، این هاست است که این اطلاعات را در دسترس شما قرار داده است.
تفاوت میان سرور و هاست چیست؟
همانطور که بالاتر اشاره کردیم، هاست بخشی از یک سرور است. فرض کنید سرور شما یک کامپیوتر است، در این صورت هاست یکی از درایو های آن است. همانطور که هر کامپیوتر می تواند بسته به قدرت آن چندین درایو و یوزر داشته باشد، هر سرور نیز می تواند چند host و یوزرهای متعدد را بسته به قدرت خود داشته باشد.
ممکن است تمام فضای یک هاست متعلق به شما بوده و همه اطلاعات خود را روی آن ذخیره کنید، اما اگر این سرور چند host را پشتیبانی کند، اطلاعات و هاست شما فقط بخشی از آن خواهند بود.
تفاوت میان دامنه و هاست چیست؟
دامنه یک سایت در واقع آدرس آن سایت است. همانطور که برای دسترسی به یک شرکت نیاز به آدرس آن دارید تا بتوانید به آن جا بروید، برای دسترسی به یک سایت نیز به دامنه (Domain) آن نیاز دارید. دامنه فقط آدرس سایت بوده و این هاست است که به کاربر دسترسی می دهد. دامنه بدون هاست مثل دادن آدرس یک زمین خالی است که هنوز چیزی در آن ساخته نشده است.
انواع هاست
هاست ها انواع مختلفی دارند و بسته به تعداد کاربران سرور، امنیت آن، حجم، قدرت آن، و … دسته بندی می شوند. به طور کلی، 4 نوع هاست وجود دارد.
هاست اشتراکی
همانطور که از اسم آن پیداست، این host اشتراکی بوده و سرور آن ممکن است بین چند صد تا حتی چندین هزار سایت مشترک باشد، که مزایا و معایب مخصوص به خود دارد.
استفاده از هاست اشتراکی مانند زندگی کردن در یک مجتمع مسکونی پر واحد است. از مزایای این مجتمع تقسیم شدن هزینه ها میان تمام واحدها است که آن را به انتخابی مناسب و اقتصادی برای سایت های کوچک و جدید تبدیل می کند، مگر آن که سایت شما در روزهایی خاص، مانند جمعه سیاه، با حجم ترافیک بسیار بالایی رو به رو شود.
همین تقسیم شدن سرور میان کاربرها، از معایب استفاده از هاست اشتراکی نیز می باشد، چرا که اگر قدرت و توان سرور میان 100 سایت تقسیم شود، فقط یک صدم توان آن به سایت شما می رسد. مشکل اساسی دیگر این هاست ها این است که اگر سایت های دیگری این هاست مورد attack، مانند DoS، قرار بگیرند، می تواند باعث آسیب رسیدن به سایت شما نیز شود.
لازم به دکر است که این به آن معنا نیست که اگر سایت دیگری روی هاست اشتراکی هک شود، سایت شما نیز مورد هک قرار می گیرد، چرا که شرکت های هاستینگ با جدا کردن اطلاعات هر سایت از همدیگر از این مسئله جلوگیری می کنند، اما اگر این attack باعث از دسترس خارج شدن سرور شود، سایت شما نیز آسیب می بیند.
به طور مثال، اگر ترانس برق یک منطقه از تهران آسیب دیده و قطع شود، حتی اگر برای دو روز هم قطع بماند، آسیبی به برق مناطق دیگر وارد نمی شود. حال اگر برق کل تهران قطع شود، تمام شهر از کار میوفتد.
هاست مجازی (VPS) یا Virtual Private Server
VPS یا هاست مجازی نیز بخشی از یک سرور است که به صورت اشتراکی استفاده می شود، اما با هاست اشتراکی متفاوت است. در این نوع، هاست هر سایت در یک فضای مجازی و مجزا روی سرور قرار می گیرد که باعث می شود فضا، رم، امنیت، و پهنای باند هر سایت از سایت دیگر مجزا باشد. در هاست اشتراکی، شما یک درایو روی یک ویندوز هستید، اما در VPS شما ویندوزی مجزا هستید که روی یک سیستم نصب است و این ویندوز به ویندوزهای دیگر سیستم کاری ندارد.
از مهم ترین ویژگی های این نوع هاست، قابلیت ارتقا دستی آن است. به عنوان مثال، اگر یک صفحه فروشگاهی دارید که در یک روز خاص قرار است ترافیک بالایی داشته باشد، می توانید پهنای باند خود را با یک کلیک افزایش داده و هر زمان که خواستید مجدد کاهش دهید. البته لازم به ذکر است که میزان قابلیت ارتقای هاست بسته به توانایی سرور دارد.
هاست ابری (Cloud Hosting)
هاست ابری یکی از بهترین گزینه ها برای سایت هایی است که ترافیک متوسطی دارند. در این هاست، به جای این که یک سرور در یک جای مشخص داشته باشید، چند سرور مجازی در مکان های مختلف دارید که اطلاعات سایت شما روی آن ها قرار دارد. این نوع هاستینگ از مزیت های بسیاری برخوردار است:
- اگر یکی از سرورهای شما از دسترس خارج شود، سرور دیگری جای آن را گرفته و مانع کرش کردن سایت می شود.
- استفاده از هاستینگ ابری سرعت صفحات شما را افزایش داده و TTFB آن را کاهش می دهد.
- مانند VPS، می توانید در صورت نیاز سرور خود را ارتقا داده و از قابلیت های دیگر آن استفاده نمایید.
- هاست ابری به طور مداوم از سایت شما backup می گیرد و در صورت پاک شدن برخی از اطلاعات سایت، به راحتی می توانید آن ها را بازیابی کنید.
مانند هر چیز دیگری، Cloud Hosting نیز ایرادهایی دارد. از آنجایی که سرور سایت در فضاهای ابری قرار گرفته است، در صورت هک این فضا و پاک شدن اطلاعات، تمامی اطلاعات سایت از روی سرورهای دیگر نیز پاک خواهند شد.
هاست اختصاصی
به هاست های اختصاصی، سرورهای اختصاصی نیز گفته می شود، چرا که تمام قدرت سرور فقط برای یک سایت است. این هاست مناسب سایت های بزرگ، سنگین، و دارای ترافیک بالا، مانند دیجی کالا می باشد.
از مزایای این هاست کنترل کامل سرور بوده و امنیت بالاتری نسبت به هاست های دیگر دارد، زیرا تمام سرور فقط برای یک سایت استفاده می شود. ایرادهای این هاست هزینه های بالای سرویس های آن است. همچنین، استفاده از یک سرور کاملا اختصاصی برای یک سایت نیازمند داشتن دانش بالایی از سرور و عملکرد آن است.
یک هاست خوب چه ویژگی هایی دارد؟
پیش از تهیه یک هاست برای سایت خود، باید یک چک لیست از ویژگی های هاست، خدمات آن، و بودجه خود تهیه کرده و بر اساس آن ها تصمیم به خرید یک هاست و سرویس های آن نمایید. هر هاست باید ویژگی های زیر را داشته باشد:
حافظه بالا
کسب و کار شما چه میزان عکس، ویدیو، و فایل های مختلف برای آپلود شدن روی آن نیاز دارد؟ هر چه این میزان بالاتر باشد، هاست شما نیز به حافظه بالاتری نیاز دارد. سعی کنید حافظه هاست انتخابی بیشتر از میزان تخمین زده باشد تا با مشکلی مواجه نشوید.
پهنای باند بالا
پهنای باند ظرفیت و میزان اطلاعاتی است که هر هاست می تواند میان سایت شما و مرورگر کاربر رد و بدل کند. این میزان محدود و قابل انتخاب است. هر چه پهنای باند هاست بیشتر باشد، سرعت انتقال اطلاعات آن نیز بالاتر است. پهنای باند با سرعت لود صفحه یکی نمی باشد. اگر سایتی با ترافیک بالا و انتقال داده زیادی دارید، باید هاستی با پهنای باند گسترده انتخاب نمایید.
منابع مشخص
هر سرور منابع، قدرت، و قابلیت هایی را به هاست های خود می دهد. منابع هاست انتخابی باید مشخص و تعیین شده باشند تا بدانید چه میزان از CPU و RAM سرور در دسترس هاست شما قرار گرفته و چه میزان قدرتی به آن انتقال داده می شود. هر چه این میزان بالاتر باشد، هاست شما قوی تر عمل خواهد کرد.
Backup منظم
گرفتن backup منظم از سایت باید بخشی از برنامه های روزانه هاست باشد تا در صورت از دست رفتن بخشی از اطلاعات، قادر به بازیابی آن باشید. یک هاست خوب باید به طور دائم و منظم از سایت شما backup بگیرد.
پشتیبانی قوی
پشتیبانی درست و قوی از مهم ترین فاکتورها در انتخاب یک هاست است. در صورت بروز مشکل در هاست، به یک پشتیبانی قوی با سرعت عمل بالا نیاز دارید تا به سریع ترین شکل ممکن اقدام به رفع مشکل شما نمایند. اگر این پشتیبانی ضعیف بوده و سایت شما برای مدت طولانی از دسترس خارج شود، UX سایت شما لطمه خورده و رتبه منفی از سمت گوگل کسب می کنید.
Up-time هاست
آپ تایم هاست در واقع میزان در دسترس بودن سرور هاست است. هر شرکت هاستینگ میزان آپ تایم هاست خود را اعلام می کند. پیش از انتخاب هاست خود در مورد زمان در دسترس بودن سرور آن تحقیق نمایید تا به اشتباه هاستی با آپ تایم پایین انتخاب نکنید.
شرکت خدمات هاستینگ چیست؟
شرکت های خدمات هاستینگ یا میزبانی وب، شرکت هایی هستند که انواع هاست ها را به سایت های مختلف ارائه می دهند. برای استفاده از خدمات این شرکت ها باید وارد سایت آن ها شده و حساب کاربری بسازید. سپس با بررسی خدمات ارائه شده و انتخاب بهترین پلن برای سایت خود بر اساس معیارهای ذکر شده، اقدام به خرید اشتراک هاست از این شرکت ها نمایید. شرکت های خدمات هاستینگ علاوه بر خارج از کشور، در ایران نیز وجود دارند که می توانید از آن ها نیز استفاده کنید.
سخن آخر
هاست بخشی از سرور است که یک سایت روی آن قرار گرفته و قابلیت دسترسی به سایت را به کاربران می دهد. اگر سایت روی هیچ هاستی نباشد، مثل مغازه ای است که در آدرس تعیین شده وجود ندارد. هاست های مختلفی برای استفاده و تهیه وجود دارند که معیارهای مختلفی را برای انتخاب و تهیه آن ها باید در نظر گرفت. یک هاست خوب نمی تواند به طور مستقیم رتبه سایت شما را افزایش دهد، اما یک هاست بد لطمه بزرگی به سایت شما وارد کرده و آسیب جدی به رتبه آن نیز می زند.
پیش از تهیه یک هاست معیارها و بودجه خود را در نظر گرفته و با بررسی شرکت های خدمات هاستینگ مختلف و پلن های آن ها، یک هاست مناسب با سایت خود تهیه نمایید.
4 Comments
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی کامل بود مرسی
خوشجالیم که براتون مفید بوده.
امنیت هاست خیلی برای من اهمیت داره و من همش نگرانم که اطلاعاتم بپره. هاست ابری برای من خوبه؟
سلام وقتتون بخیر. بله هاست ابری امنیت بالایی داره و برای شما میتونه مناسب باشه