ديجيتال ماركتينگ چيست؟ آموزش رایگان دیجیتال مارکتینگ
عناوین مطالب
Toggleامروزه به دلیل امكان دسترسى به اينترنت براى همگان، تعداد كسانى كه از آن استفاده مي كنند، روز به روز افزايش می یابد. باتوجه به تحقیقات انجام شده در ٣ سال اخير، استفاده ى مداوم از اينترنت توسط قشر بزرگسال جامعه، تا 15% افزايش يافته و حتی شيوه ى خريد كردن مردم نیز همراه با اين مسأله، دچار تحول شده و خريد اینترنتی در حال افزایش است. اصلا یکی از دلایلی که بازاریابی دیجیتال و همان دیجیتال مارکتینگ شکل گرفت، بنا به همین دلیل بود.
دو موضوع مهم در رابطه با بازاريابى، ارتباط با مخاطبانتان در زمان و مكان مناسب است. امروزه این مكان مناسب، همان اينترنت است كه همگى وقتشان را آنجا مي گذرانند. به همین دلیل، موضوع بحث امروز ما، بازاریابی دیجیتال یا همان دیجیتال مارکتینگ (digital marketing) می باشد.
در ویکی دمی، صحبت در رابطه با دیجیتال مارکتینگ بسیار زیاد است. اما همچنان سؤالات بسيارى در رابطه با بازاريابى ديجيتال در سرتاسر جهان مطرح ميشود كه ما هم تصميم گرفتيم كه به این سوالات پاسخ دهيم. چند نمونه از این سوالات را در زیر برای شما خواهیم نوشت:
- ديجيتال ماركتينگ چيست؟
- نمونه هاى ديجيتال ماركتينگ؟
- كار بازاريابان ديجيتال چيست؟
- بازاريابى درونگرا يا بازاريابى ديجيتال؟ کدام یک؟
- آيا ديجيتال ماركتينگ در همه ى كسب و كارها كاربرد دارد؟
- نقش و تاثير بازاريابى ديجيتال در شركتها چيست؟
- براى بازاريابى ديجيتال، چطور محتوايى بايد بسازيم؟
- چقدر زمان ميبرد كه نتيجه و بازده محتوايمان را ببينيم؟
- آيا براى ديجيتال ماركتينگ نياز به سرمايه ى زيادى داريم؟
- چگونه مي توان موبايل ماركتينگ را با استراتژى ديجيتال ماركتينگ هماهنگ ساخت؟
- من آماده ام كه ديجيتال ماركتينگ انجام دهم، حالا چه كنم؟
معناى ديجيتال ماركتينگ چيست؟
ديجيتال ماركتينگ شامل همه ى عمليات بازاريابى است كه از وسايل الكترونيكى يا اينترنتى استفاده مي كنند. امروزه كسب و كارهاى مختلف، از طریق كانال هاى ارتباط ديجيتال مانند موتورهاى جستجو، رسانه هاى اجتماعى، ايميل و ديگر وب سايت هايى كه در ارتباط با مشتريان كنونى و يا مشتريان آينده هستند، قدرت مي گيرند. از نظر يک بازارياب فصلى درونگرا ممكن است كه بازاريابى درونگرا يا متمم با بازاريابى ديجيتال يكى باشد، اما در واقع تفاوت هايى جزيى با هم دارند. و در پى مكالماتى كه با بازاریابان سرتاسر جهان داشتيم، متوجه شديم كه اتفاقا اين تفاوتها بسيار قابل توجه اند.
تعريف كسب و كار ها از ديجيتال ماركتينگ چيست؟
ديجيتال ماركتينگ، توسط يك سرى از تاكتيك هاى مختلف ديجيتالى و كانالهاى ارتباطى ميان مشتريانى كه بيشتر وقتشان را در همان كانالها مي گذراند معنا مي شود. از خود وبسايت گرفته تا اجزاى تبليغاتى كسب و كارها. از جمله: تبليغات ديجيتال، بازاريابى به کمک ايميل یا همان ایمیل مارکتینگ، بروشورهاى آنلاين و يا فراتر از آن. همگى در طيفى از روش هایی هستند كه زيرمجموعه ى “بازاريابى ديجيتال” اند.
بهترين بازاريابان ديجيتال، تصويرى واضح از چگونگى عملكرد هر كمپين بازاريابى ديجيتال از اهداف كليديشان دارند و بسته به اهداف بازاريابي، هر يك اختيار دارند از كمپينى بزرگتر حمايت كنند كه حالا ممكن است اين كمپين ها رايگان یا پولی باشند.
براى مثال، يك بازارياب محتوا، ميتواند يك سرى پست وبلاگ بسازد كه منحصراً در رابطه با يك كتاب الكترونيكى (eBook) است كه كسب و كار مورد نظر اخيراً درست كرده.
بازارياب هاى رسانه هاى اجتماعى اين بيزينس، بعدها ممكن است همين پستها را از طريق انتشار پستهاى ديگرى كه ممكن است پولى و سازمانى باشند پيشرفت دهند.
بازارياب هاى ايميلى هم شايد يك كمپين ايميلى بسازند كه بعدا براى هركس كه اين eBook را دانلود مي كند، اطلاعات بيشتر در رابطه با شركتشان بفرستند. راجع به اين مدل بازاريابها هم به زودى صحبت خواهيم كرد.
نمونه هاى ديجيتال ماركتينگ
- بهينه سازى موتورهاى جستجو (سئو)
- بازاريابى محتوا
- بازاريابى رسانه اى
- تبليغات كليدى (PPC)
- بازاريابى وابسته
- تبليغات محلى و بومى
- اتوماسيون و خودكارسازى بازاريابى
- بازاريابى با ايميل
- روابط عمومى (online PR)
- بازاريابى درونگرا يا متمم
در اينجا خلاصه اى از تاكتيك هاى مختلف بازاریابی دیجیتال و زيرمجموعه هاى هريك از آنها را توضیح می دهیم.
بهينه سازى موتورهاى جستجو (سئو)
در اين قسمت، توضيح مي دهيم كه چطور وبسايتتان را بهينه سازى كنيد كه رتبه ى بهترى درميان ديگر وبسايتها بياوريد كه در پى آن، ترافيك سازمانى (يا آزاد) شما نيز بالا مي رود. كانالهايى كه از سئو بهره مند مي شوند وب سايتها، بلاگها و اينفوگرافيكها هستند.
راههايى كه مي توانند در سئو به شما كمك كنند كه بازديد مفيد بيشترى داشته باشيد شامل اين موارد هستند:
- سئوى داخلى: اين مدل سئو تمركزش روى محتوايي است كه در خود صفحه وجود دارد. با تحقيق بر حجم جستجو و هدف (و معناى) كلمات كليدى، مي توانيد به سوالات كاربرانتان پاسخ دهيد و رتبه ى بهترى در موتورهاى جستجو بياوريد.
- سئوى خارجى: اين مدل سئو، فعایت هایی است که خارج از وبسایتان برای بهینه سازی انجام می دهید. ممكن است بپرسيد “كدام فعاليتهاى خارج از وبسايتم ممكن است روى رتبه ام تاثيرگذار باشند؟” پاسخ، همان بک لینک است. تعداد منتشرانى كه با شما در ارتباط اند، و “اعتبار” نسبى آن ناشران، بر رتبه ى كلمات كليدى محبوبتان موثر خواهد بود. با ارتباط شبکه ای با ديگر ناشران، و نوشتن پستهاى مهمان (و لينك دادن آنها به وبسايت خودتان)، تمام بک لینک هایی كه براى بالا آمدن وبسايتتان در SERP لازم است را به دست مياوريد. برای ساخت بک لینک نیز روش های متفاوتی وجود دارد.
- سئوى تكنيكال: اين مدل سئو، بر آنچه كه وبسايتتان بر آن نهاده شده، و اينكه چطور ساختار سایتتان شکل می گیرد تمركز دارد. فشرده سازى تصوير، ديتاى ساختارى و بهينه سازى فايلها با CSS، همه از روشهاى سئوى تكنيكال هستند كه ميتوانند باعث افزایش سرعت سايت شما شود كه موضوعى بسيار مهم براى رتبه گرفتن است، به خصوص برای موتور جستجویی به نام گوگل.
بازاريابى محتوا
اين عبارت، به معناى ساخت و بهبود محتواهاي سایت می باشد که به منظور برندینگ، افزایش ترافيك و جذب مشترى استفاده میشود. كانالهايى كه ميتوانند نقش مهمى در بازاريابى محتواى شما داشته باشند، عبارت اند از:
- پستهاى وبلاگى: نوشتن و انتشار مقالات در وبلاگ شركت، به شما كمك ميكند تا تخصص صنعت خود را نشان دهيد و ترافيك جستجوى سازمانى براى كسب و كارتان بيشتر شود. در نهايت، اين عمل به شما شانس بيشترى مي دهد كه بازديدكنندگان عادى را به رهبران تيم فروش تبديل کند.
- كتب الكترونيكى و وايت پيپر: کتاب الکترونیکی و white papers، و ديگر محتواهاى مشابه و طولانى، یکی از روش های بازاریابی محتوا می باشد.
- اينفوگرافيكها: گاهى، مخاطبان نیاز دارند بعضی چیز ها را از طریق تصاویر بیاموزند نه از طریق نوشته. اينفوگرافيك ها آن دسته از محتواهاى تصویری هستند كه باعث مي شوند خواننده موضوع را بهتر در ذهنش تصور كند.
به اين لينك سر بزنيد تا ببينيد بازاریابی محتوا چیست و چگونه انجام می شود.
بازاريابى رسانه اى
بازاريابى رسانه ای در كانالهاى مختلف، براى برند كاريتان و محتواى شما تبليغ مي كند به منظور اینکه بیشتر شناخته شويد، بيشتر ديده شويد و جذب مشترى بيشترى هم داشته باشيد. این كانالها عبارتند از:
- فيسبوك
- توييتر
- لينكدين
- اينستاگرام
- اسنپچت
- پينترست
تبليغات كليکى (PPC)
ppc مخفف pay per click می باشد که به معنای پرداخت با ازای کلیک است. در اين روش، به ازاى هر بار كه روى لينك شما در تبليغات كليك ميشود، به کسی که این تبلیغات را انجام داده، پول پرداخت می كنيد. يكى از انواع رايج تبلیغات PPC، تبليغات گوگل (google ads) است و ديگر جاهايى كه می توان از این روش تبلیغات کرد، عبارت اند از:
تبليغات پولى در فيسبوك: در اينجا، كاربران ميتوانند هزينه اى پرداخت كنند تا ويديو یا پست تصويرى بسازند كه فيسبوك بعدا براى ديگر مخاطبان كه با شما اهداف مشترك دارند، آنها را منتشر کند.
تبليغات توييترى: كاربران در اينجا ميتوانند هزينه اى بپردازند تا يك سرى پست يا profile badge براى دسته اى مشخص از مخاطبان با هدف مشترک، منتشر شود. اين هدف مشترک، ميتواند افزایش ترافيك صفحه، افزایش تعداد دنبال كنندگان توييتر، تعامل توييترى و يا افزایش تعداد دانلودهاى يك اپليكيشن باشد.
پيامهاى اسپانسر دار بر روى لينكدين: در اينجا، مقدارى هزينه ميتوان پرداخت كه پيامى مشخص براى كاربران مورد نظر لينكدين، با توجه به سابقه شان فرستاده شود.
بازاريابى وابسته
بازاریابی وابسته، نوعى از تبليغات است كه مبتنى بر عملكرد می باشد. در این نوع تبلیغات، شما براى تبليغ محصولات يا خدمات شخص ديگرى در وب سايت خود، كميسيون دريافت مي كنيد. كانال هاى بازاريابى وابسته عبارتند از:
- ميزبانى از تبليغات ويديويى توسط YouTube Partner Program
- شبکه های اجتماعى
بازاريابى محلى و بومى
بازاریابی محلی و بومی، نوعى از تبليغات است كه عمدتاً بر اساس محتواست و روى يک پلتفرم، به همراه ديگر محتواهاى رايگان نمايش داده ميشود. پستهايى كه توسط BuzzFeed اسپانسرى ميشوند، مثال خوبى هستند. اما بسيارى از مردم، تبليغات رسانه هاى اجتماعى را “محلى” ميدانند، مثلا تبليغ با فيسبوك و يا اينستاگرام.
اتوماسيون بازاريابى
اتوماسیون اداری، نرم افزاری است كه عمليات اوليه ى بازاريابى شما را خودكار مي كند. بسيارى از بخشهاى بازاريابى، ميتوانند كارهايى را خودكارسازى كنند كه در مواقع ديگر دستى انجام ميشوند. مانند:
- ايميل هاى خبرى: اتوماسيون ايميل، نه تنها به شما كمك ميكند كه كه بطور خودكار به مخاطبان خود ايميل بفرستید، بلكه به واسطه آن می توانید ليست مخاطبان خود را تا حدى شخصى سازى كنید كه اخبارتان فقط براى کسانی فرستاده شود كه دوست دارند و منتظر اند از شما بشنوند.
- برنامه ريزى براى پستهاى رسانه هاى اجتماعى: اگر مي خواهيد حضور سازمان شما در شبكه هاى احتماعى پر رنگ تر شود، بايد به طور مرتب محتوا پست كنيد، كه ممکن است اين عمل به صورت دستى و غيرخودكار، كمى غيرقابل تحمل باشد! ابزارهاى برنامه ريزى براى پستهاى رسانه هاى اجتماعى اين كار را برايتان انجام خواهند داد، بنابراين به جاى وقت گذاشتن روى اين موضوع، مي توانيد وقت بيشترى روى ساخت محتوا بگذاريد.
- عمليات مشترى پرورى: به دست آوردن مشترى ميتواند روندى بسيار طولانى داشته باشد. شما ميتوانيد اين روند را طورى خودكار كنيد كه فقط براى افرادى كه معيارهاى مشخصى دارند، انجام شود. مثلا فقط برای افرادى كه كتاب الكترونيكى شما را مي خوانند، ايميل فرستاده شود.
- رديابى و گزارش كمپين: كمپين هاى بازاريابى مي توانند تعدادى از افراد مختلف، ايميلها، محتواها، صفحات وب، تماسهاى تلفنى و غيره را شامل شوند. اتوماسيون بازاريابى مي تواند به شما كمك كند كه همه چيز را در حرفه تان مرتب كنيد و سپس براساس روند كارى اين اجزا، در طول زمان، عملكرد كمپين را نيز رديابى كنيد.
بازاريابى با ايميل (ایمیل مارکتینگ)
شركتهاى مختلف توسط بازاريابى با ايميل، با مخاطبان خود در ارتباط اند. ايميل زدن هم معمولاً براى تبليغ محتوا، اطلاع رسانى براى تخفيف ها و مناسبات مختلف، و همچنين به منظور سوق دادن افراد به سوى وبسايت شما صورت می گیرد. انواع ايميلهايى كه ممكن است بخواهيد فرستاده شوند اينها هستند:
- خبرنامه هاى اشتراك وبلاگ
- ايميلهايى برای دانلود یک فایل pdf، نرم افزار یا کتاب الکترونیکی
- ايميلهاى خوش آمد گويى به مشتريان
- ايميلهاى مخصوص تعطيلات به مشتريان و اعضاى وفادار
- ايميلهاى دستورالعملى براى مشتريان
برای آشنایی بیشتر با انواع این ایمیل ها، مقاله کمپین ایمیل مارکتینگ را بخوانبد.
روابط عمومى آنلاین
روابط عمومى آنلاین، بايد روابط با نشريات ديجيتالى، وبلاگها و ساير وبسايتهاى مبتنى بر محتوا را تامين كند كه اين امر بسيار شبيه به روابط عمومى سنتى است، اما در فضايى آنلاين. كانالهايى كه ميتوانيد براى به حداكثر رساندن نتايج تلاشتان، در روابط عمومى استفاده كنيد عبارتند از:
- دسترسى از طريق رسانه هاى اجتماعى: براى مثال، صحبت با روزنامه نگاران در توييتر، راهى عالى براى ارتباط با مطبوعات است كه فرصتهاى رسانه اى شدن براى شركتتان را مهيا مي كند.
- مشاركت آنلاين در بررسى شركتتان توسط ديگران: هنگاميكه يك شركت آنلاين، شما را بررسى ميكند، فارغ از اينكه اين بررسى خوب است يا بد، غريزه ى شما ممكن است بگويد اگر كارى با آن نداشته باشيد بهتر است. اما برعكس، اين بررسى ها به شما كمك مي كند كه نام تجارى تان مردمى شود و پيامهاى پررنگى را براى مردم بفرستيد كه از سابقه تان هم محافظت ميكند.
- درنظر گرفتن قسمت نظرات براى وبسايت و وبلاگ: تقريباً شبيه به پاسخگويى تان به بررسى هاى مربوط به شركت تان، پاسخگويى به مردمى كه مخاطب محتواى شما هستند هم ميتواند ارتباط موثر در صنعت شما باشد.
بازاريابى متمم و يا درونگرا
بازاريابى متمم یا درونگرا، به جذب مشتريان، مشاركت و جلب رضايت آنها در همه ى مراحل خريد ميپردازد. ميتوانيد همه ى تکنیک های بالا را استفاده كنيد تا براى مشتري هايتان (با مشتري ها و نه درمقابل آنها)، تجربه اى شيرين را رقم بزنيد. در زير مثالهايى از بازاريابى متمم در مقابل بازاريابى سنتى داريم:
- وبلاگها در مقابل تبليغات پاپ آپ
- بازاريابى ويديويى درمقابل تبليغات تجارى
- ليست مخاطبين ايميل ها درمقابل ايميل هاى اسپم
كار يك بازارياب ديجيتال چيست؟
بازاریاب دیجیتال، مسئول پيشرَوى نام تجارى و تبديل مخاطب به مشترى از طريق تمام كانالهاى ديجيتال — هم كانال هاى رايگان و هم كانال هاى پولى — كه در اختيار شركت اند، می باشند. اين كانالها عبارت اند از رسانه هاى اجتماعى، وبسايت خود شركت، رتبه بندى موتور هاى جستجو، ايميل، تبليغات صفحه نمايش و وبلاگ شركت.
یک ديجيتال ماركتر معمولا روى KPI (شاخص كليدى عملكرد) براى هر كانال تمركز ميكند تا بتواند به درستى عملكرد شركت را در هر يك ارزيابى كند. براى مثال، يك بازارياب سئو، ترافيك ارگانیک (سازمانى) وبسايت را اندازه ميگيرد تا ببيند كه در كجاى جستجوهاى گوگل نشانى از وبسايتشان يافت شده.
دیجیتال مارکتینگ ، امروزه در بين بسيارى از بازاريابى هاى مختلف انجام ميشود. در شركت هاى كوچك، يك متخصص عمومى ممكن است بسيارى از تاكتيك هاى بازاريابى ديجيتال كه در بالا توضيح داديم، را انجام دهد. و در شركتهاى بزرگتر، متخصصان متعددى، براى اين تاكتيكها وجود دارند كه هركدام تنها بر روى يك يا دو كانال ديجيتال برتر تمركز دارند.
در زير نمونه هايى از اين متخصصين داريم:
مدير و متخصص سئو
شاخص كليدى عملكرد اصلى: ترافيك سازمانى
بطور خلاصه، مديران سئو بايد سعى كنند براى كسب و كارشان رتبه بياورند. با استفاده از روشهاى مختلف براى بهينه سازى موتورهاى جستجو، اين اشخاص ميتوانند، به طور مستقيم با تولید کنندگان محتوا كار كنند تا اطمينان حاصل کنند كه محتوايشان در گوگل عملكرد خوبى خواهد داشت، حتى اگر خود شركت هم محتوا را در رسانه هاى اجتماعى منتشر كند.
متخصص بازاريابى محتوا
شاخص كليدى عملكرد اصلى: زمان صرف شده روى صفحه، تراكم عبور و مرور كل وبلاگ، مشتريان كانالهاى يوتيوب
متخصصين بازاريابى محتوا، همان تولید کنندگان محتواى ديجيتال اند. آنها اغلب از تقويم وبلاگ نويسى شركت پيروى ميكنند و هر بار محتوايى به ذهنشان ميرسد كه شامل ويديو نیز هست. اين متخصصان، اغلب با افرادی از بخشهاى ديگر همكارى ميكنند تا اطمينان حاصل كنند كه محصولات شركتشان، در همه ى كانالهاى ديجيتالى، منتشر ميشوند.
متخصص رسانه هاى اجتماعى
شاخص كليدى عملكرد اصلى: دنبال كنندگان، تاثيرگذارى و اشتراك گذارى ها
نقش يك مدير رسانه هاى اجتماعى از اسمش پیدا است، اما تصميم اينكه اين مدير كدام يك از رسانه هاى احتماعى را بگرداند، با شركت است. مهمتر از همه، اين افراد بايد برنامه هاى ارسالى براى محتواى نوشته شده يا محتواى تصويرى شركت را بطور خاص تنظيم كنند. اين كارمند، ممكن است با متخصص بازاريابى محتوا همكارى كند تا ببينند در هر رسانه اى چه محتوايى بهتر است به اشتراك گذاشته شود.
(نكته: تاثيرگذارى، در واقع تاثير هر پست در فيد كاربران و دفعات حضورش روى فيد كاربران است)
هماهنگ كننده ى اتوماسيون بازاريابى
شاخص كليدى عملكرد اصلى: نرخ باز کردن ایمیل، نرخ کلیک و نرخ تبدیل (گرفتن سر نخ)
هماهنگ كننده ى اتوماسيون بازاريابى نرم افزارى، چگونگى رفتار مشتريان و رشد كسب و كار را تشخيص می دهد. چراكه خيلى از عمليات شرح داده شده در بالا، ممكن است به صورت جداگانه از هم اجرا شوند. و مهم اين است كه شخصى باشد تا بتواند عملكرد همه ى اين عمليات را ارزيابى و پيگيرى كند.
تفاوت ديجيتال ماركتينگ و بازاریابی درونگرا چیست؟
شاید از لحاظ ظاهری، بازاریابی درونگرا و دیجیتال مارکتینگ یکی به نظر برسند. علاوه بر اين كه هر دو به صورت آنلاين هستند، محتواي ديجيتال هم براي مصرف مردم توليد ميكنند. حالا سوال اينجاست كه چه تفاوتي باهم دارند؟
بازاريابي ديجيتال، بين استراتژي هاي بازاریابی push (استراتژی های تبلیغاتی که محصول را بطور مستقیم، به مشتری معرفی می کند) و pull (استراتژی بازاریابی کششی، شامل فرآیندی است که موجب ایجاد انگیزه در مشتریان جهت خرید محصول یک برند می شود) تفاوتي قائل نميشود. (يا آنچه كه در حال حاضر با عنوان متدهاي درونگرا (inbound) و برونگرا (outbound) به آنها اشاره كرديم.) هر دوي اين استراتژي ها هنوز زیر مجموعه ی دیجیتال مارکتینگ هستند.
هدف استراتژي بازاريابي برونگرا، اين است كه پيام هاي بازاريابي را مستقیم در مقابل همه ي افرادي كه در فضاي آنلاين وجود دارد قرار دهد. بدون توجه به اينكه آيا با هدف كاربر مرتبط هست و يا حتي مورد استقبالش قرار مي گيرد يا خير. نمونه ي بارزش هم تبليغات بنرهايي است كه بالاي اكثر وبسايت ها مشاهده مي كنيد، كه يك محصول يا تبليغي كه كابر آماده دريافتش نيست را به سمتش هل ميدهند.
از طرفي ديگر، بازارياب هايي كه تکنیک هاي بازاريابي درونگرا را جذب مشتري های مورد هدف به وبسايتشان به کار می برند، از محتواهاي آنلاينی استفاده می کنند که می دانند برای آن مشتری ها مفید است. هنوز هم آسان ترين و قدرتمند ترين راه برای بازاریابی درونگرا، وبلاگ است كه به وبسايت شما اجازه مي دهد بر روي مواردي كه مشتريانتان به دنبالش هستند سرمايه گذاري كند.
در نهايت مي توان گفت بازاريابي درونگرا، از روش های بازاریابی دیجیتال، برای جذب، تعامل و رضایت مشتریان استفاده می کند. از سوي ديگر، بازاريابي ديجيتال یا دیجیتال مارکتینگ، تمام تکنیک های بازاریابی آنلاین (از هر نوعی) را در بر می گیرد، فارغ از درونگرا یا برونگرا بودن آن.
آيا بازاريابي ديجيتال برای همه ي كسب و كار ها مناسب است؟
بازاريابي ديجیتال برای هر کسب و کاری در هر صنعتی جوابگو است. بدون در نظر گرفتن اينكه شرکت شما چه چيزي مي فروشد، بازاريابي ديجيتال ميتواند با ايجاد پرسونا می تواند به شناسایی نيازهاي مخاطبانتان و تولید محتواي ارزشمند بپردازد. البته ميتوان گفت كه هر كسب و كاري استراتژي بازاريابي ديجيتال متفاوتي به نسبت ديگري دارد.
بازاريابي ديجيتال بیزنس به بیزنس (B2B)
اگر سيستم كار شرکت شما B2B هست، استراتژي بازاريابي ديجيتالتان بايد حول محور تولید سر نخ آنلاین بگردد كه هدف نهايي آن، صحبت كردن مشتريان راغب با فروشنده هاي شركت شما است. به همین منظور، نقش بازاريابي ديجيتال، جذب بهترين سرنخ ها (مشتريان راغب براي فروشندگانتان) از طريق وبسايت و كانال هاي پشتیبانی آنلاین شما می باشد.
در كنار وبسايتتان، تمركزتان را روي كانال هاي مخصوص كسب و كار مانند لينكدين هم بگذاريد، چراكه در اين دسته از كانال ها افراد زيادي بصورت آنلاين فعاليت دارند.
بازاريابي ديجيتال بنگاه با مصرف کننده (B2C)
اگر سيستم كار كمپانيتان بصورت كمپاني به مصرف کننده است، استراتژي بازاريابي دیجیتال شما باید بر اساس جذب افراد به وبسایت شما باشد و نیازهای انها را برآورده کنید بدون اینکه لازم باشد با فروشندگان شرکت شما صحبت کند.
به همين دليل، در اين نوع بازاريابي نيازي نيست كه آنچنان روي جذب سرنخ تمركز كنيد. بيشتر تمركزتان بايد بر روي سرعت بخشيدن به روند خريد خريدار باشد، از همان ابتدا كه وارد سايتتان ميشود، تا زماني كه فرايند خريد را به پايان می رساند. اين اغلب به اين معني است كه مشخصات محصول در محتوايتان در قيف بازاريابي در اين نوع بازريابي، به نسبت بازاريابي B2B جايگاه بالاتري دارد. و اينكه بايد call to action قوي تري داشته باشيد.
مزاياي اصلي ديجيتال ماركتينگ چيست؟
برخلاف اكثر بازاريابي هاي آفلاين، بازاريابي ديجيتال به ماركترها اجازه ميدهد كه در لحظه، نتايج دقيقشان را ببينند. اگر تابه حال در روزنامه، تبليغی گذاشته باشيد، حتماً ميدانيد كه چقد دشوار است كه بخواهید تخمین بزنید چند نفر تبلیغ شما را دیده اند. شما حتي نميتوانيد يقین حاصل كنيد كه آيا آن تبليغ روي فروشتان اثري داشته يا خير.
همچنين شما با بازاريابي ديجيتال ميتوانيد نرخ بازگشت سرمايه (ROI) محصولاتتان را تخمين بزنيد.
به مثال هاي زير دقت كنيد:
ترافيك وبسايت
شما در بازاريابي ديجيتال ميتوانيد با استفاده از digital analytics software كه در پلت فرم هاي ماركتينگي مانند Hubspot در دسترس است، تعداد دقيق افرادي را كه در هر لحظه از وبسايتتان بازديد ميكنند را بدانيد.
همچنين ميتوانيد با استفاده از ابزار هاي ديگري مانند digital analytics data متوجه شويد كه كاربرانتان چه تعداد از صفحات وبسايتتان را مشاهده كرده اند، با چه دستگاهي وارد سايتتان شده اند و از كجاي دنيا هستند.
با استفاده از اطلاعات اين ابزار هاي هوشمند، شما ميتوانيد با توجه به تعداد كاربرانی كه هر كانال بازاريابي به وبسايتتان هدايت ميكند، به هركدام زمان بيشتر و يا كمتري اختصاص دهيد. براي مثال، اگر ١٠٪ ترافيك شما از جستجوي ارگانيك است، بايد زمان بيشتري روي سئوي وبسايتتان بگذاريد تا اين درصد را افزايش دهيد.
در بازاريابي آفلاين (سنتي)، به سختي ميتوانيد متوجه شويد كه نحوه ي تعامل كاربران با وبسايتتان چگونه است، در اين نوع بازاريابي فقط از طريق ارتباط كاربران با فروشندگانتان و يا خريد كردن آنها، ميتوانید نحوه ي تعاملشان را متوجه شد. در بازاريابي ديجيتال، شما ميتوانيد گرايش ها و الگوهاي رفتاري كاربرانتان را قبل از آنكه به مرحله ي آخر از فرايند خريد برسند، متوجه شويد. كه اين به آن معني است كه شما ميتوانيد تصميمات هوشمندانه تري براي جذب آنها به وبسايتتان بگيريد.
كارايي محتوا و تولید سرنخ
تصور كنيد كه يك بروشوري (نوعي محتوا،اما بصورت آفلاين) از محصولاتتان ایجاد کرده و از طريق پست به درب منزل مردم فرستاده ايد. حال از كجا متوجه شويد كه چند درصد از آن افراد بروشورتان را باز كرده اند و چند درصدشان آن را مستقيم به سطل آشغال انداخته اند؟
حالا تصور كنيد كه آن بروشورها را در وبسايتتان گذاشته ايد. بله! حالا ميتوانيد تعداد افرادي را كه آن را ديده اند و يا براي دانلود آن بروشور فرم پر كرده اند، با مشخصات دقيق، شناسايي كنيد. با اين كار، نه تنها ميتوانيد تعداد افرادي را كه از آن محتوا بازديد كرده اند را بدانيد، بلكه ميتوانيد روي افرادي كه آن را دانلود كرده اند (كه در واقع مشتري هايتان محسوب ميشوند) سرمايه گذاري كنيد.
مدلسازي اختصاصي (Attribution Modeling)
تركيب يك استراتژي بازاريابي ديجيتال موثر و ابزار و تكنولوژي درست به شما اين امكان را ميدهد كه از اولين تعامل كاربر با وبسايتتان، تا آخرين مرحله فرايند خريدش را براي خود ترسيم كنيد.
ما اين ويژگي را attribution modeling می نامیم. كه درواقع اين امكان را به شما ميدهد تا متوجه شويد كه كدام قسمت استراتژي بازاريابيتان نيازمند توجه بيشتر و كدام قسمت از چرخه فروشتان نيازمند بهينه سازي است.
بر اساس تحقيقات (aberdeen group)، ارتباط بين بازاريابي و بخش هاي فروش از اهميت زيادي برخوردار است. كمپاني هايي كه ارتباط بين بخش فروش و بازاريابيشان قوي است، نرخ رشد ساليانه شان به ٢٠٪ ميرسد، اين در حالي است كه كمپاني هايي كه ارنباط بين بخش فروش و بازاريابيشان ضعيف است نرخ رشد ساليانه شان در خوش بينانه ترين حالت ممکن، تنها ٤٪ است. اگر بتوانيد با استفاده از تكنولوژي هاي ديجيتال، فرايند خريد مشتريانتان را ارتقا ببخشيد، بدون شك تاثيرش را بر روي نرخ رشد شركتتان خواهيد ديد.
چه نوع محتواي ديجيتالي بايد توليد كنيم؟
نوع محتوايي كه بايد توليد كنيد بستگي به نياز مخاطبينتان طي فرايند خريد دارد. شما ميتوانيد با ساختن پرسوناي خريدار (پرسونا به مجموعهای از ویژگیها، ترجیحات، داشتهها، خواستهها و الگوهای فکری و رفتاری مخاطب یا مشتری فرضی اشاره دارد) ميتوانيد اهداف و چالش هاي مخاطبان خود را كه با كسب و كار شما در ارتباط است، شناسايي كنيد. در مرحله اول، هدف از توليد محتوايتان بايد پاسخ گويي به اهداف و چالش هاي ذهني مخاطب هایتان باشد.
در مرحله ي بعد بايد بدانيد كه مخاطب ها چه زماني و در كدام مرحله از فرايند خريدشان، نياز به اين محتوا دارند. ما به اين پروسه content mapping مي نامیم.
هدف اين است كه با استفاده از content mapping، محتوايمان را طبق دو اصل زير هدف گذاري كنيم:
١. خصوصيات شخص مصرف كننده محتوا (در اين قسمت است كه پرسوناي خريدار به كار مي آيد)
٢.شخص چقدر به فرايند خريد نزديك است.
مرحله آگاهي
- پست هاي وبلاگ: تركيب پست وبلاگ با سئوي قوي و استراتژي كلمه كليدي، باعث افزايش شگفت آور ترافيك ارگانيك وبسايتتان ميشود.
- اينفوگرافي: از آنجايي كه اينفوگرافي ها قابل اشتراك گذاري هستند، هرچه بيشتر روي وبسايتتان اينفوگرافي داشته باشيد، شانس ديده شدنتان در شبكه هاي اجتماعي بيشتر خواهد بود.
- ويدئو هاي كوتاه: ويدئوهاي كوتاه هم قابليت زيادي براي اشتراك گذاري در شبكه هاي اجتماعي دارند و باعث ديده شدن كسب و كارتان در پلت فرم هايي مانند يوتيوب ميشوند.
مرحله توجه
- كتاب هاي الكترونيكي (Ebooks): از آنجايي كه كتاب هاي الكترونيكي بطور كل از اينفوگرافي ها و پست هاي وبلاگ جامع تر هستند، احتمال اينكه كاربران براي دريافت آن، فرم پر كنند بيشتر است. بنابراين توليد اين نوع محتوا روش بسيار خوبي براي جذب مشتري است.
- گزارش تحقيق: اين نوع محتوا هم يك روش سودمند براي جذب مشتري است. از آنجايي كه گزارش تحقيقات و داده هاي جديد از كسب و كارتان، اغلب توسط رسانه يا نشريات انتخاب ميشوند، پس در مرحله ي آگاهي هم كارامد هستند.
- وبينار-سمينارهاي تحت وب: از آنجايي كه كه اين سمينار ها به نوعي، نمونه ي جزئی تر محتواهاي ويدئويي هستند و به نسبت پست هاي وبلاگ و ويدئوهاي كوتاه، جامع ترند، پس ميتوان گفت كه فرمت تاثيرگذاري تري، در اين مرحله هستند.
مرحله تصميم گيري
- آموزش پروژه محور: داشتن آموزش های پروژه محور (case studies) با جزئيات، می تواند در وبسايتتان براي كساني كه تصميم به خريد ميگيرند، يك محتواي تاثيرگذار باشد. از آنجايي كه توليد اين نوع محتوا به شما كمك ميكند بر تصميمشان تاثير مثبت داشته باشيد
- توصیه ها (testimonials): اگر آموزش های پروژه محور كه در بالا ذكر كرديم، براي كسب و كارتان كارامد نبود، توصیه هاي كوتاه ميتوانند جايگزين مناسبي باشند. براي كسب و كار هاي B2C (بنگاه به مصرف کننده)، به توصیه نامه ها بیشتر فکر کنید. اگر كسب و كارتان پوشاك است، توصیه و سفارش ها ميتوانند بصورت عكس هايي از افرادي باشد كه لباس های برند شما را پوشيده اند و شما را در آن عکس تگ کرده اند.
چقدر زمان مي برد تا نتايج محتوايمان را ببينيم؟
در بازاريابي ديجيتال، ميتوانيد نتايجتان را سريع تر به نسبت بازاريابي آفلاين ببينيد، زيرا كه در اين نوع بازاريابي تخمين نرخ بازگشت سرمايه (ROI) آسان تر است. اگرچه در نهايت همه ي اينها به استراتژي دیجیتال مارکتینگ شما برميگردد.
اگر دلتان ميخواهيد كه در شش ماه اول، كارتان نتايج خيلي خوب و رضايت بخشي ببينيد، بايد براي ساختن پرسوناي خريدارتان زمان بگذاريد. زيرا در اينصورت ميتوانيد نيازهاي مخاطب هایتان را تشخيص دهيد و بر اين اساس ،تمركزتان را روي ساختن محتواهايي كه آنها را جذب كند بگذاريد.
اگر تبليغات پولي نیز جزئي از استراتژي یازاریابی شما باشد، ميتوانيد حتي با سرعت بيشتري نتايج خود را ببينيد. البته من پيشنهاد ميكنم كه در درجه اول، روي سئو سایت، شبكه هاي اجتماعي و تولید محتوای ارزشمند قابل دسترس ( یا رایگان)، تمركز كنيد كه اينها موفقيت طولانی مدت و پایدار را تضمین می کنند.
آيا براي ديجيتال ماركتينگ نيازمند بودجه زيادي هستيم؟
مانند تمام چيزهاي ديگر، تعیین بودجه، بستگی به این دارد که شما چه عناصری از دیجیتال مارکتینگ را می خواهید در استراتژی خود بیاورید.
اگر تمركز اصلي شما در بازاریابی درونگرا است، مانند توليد محتواي باكيفيت براي مخاطب ها، سئو، شبكه هاي اجتماعي، آن وقت نيازي به بودجه ي چنداني نداريد. مگر اينكه تصميم داشته باشيد بخشي از فعاليت هاي شركتتان را به شخص ثالثي بسپاريد كه در اين صورت تنها سرمایه ای که به آن نیاز دارید، زمان است.
شما می توانید به کمک سایت ویکی دمی، برای استراتژی سئو سایت، بازاریابی محتوا و سایر خدمات مربوطه، مشاوره سئو بگیرید. برای کسانی که بودجه اندک دارند، اصلا دلیلی برای نگرانی وجود ندارد چراکه این مشاوره کاملاً به صورت رایگان انجام می شود.
استفاده از تكنيك هاي بازاريابي دروني مانند تبليغات آنلاين و خريد ليست ايميل، بدون شك هزينه بر است و اين هزينه بستگي به ديده شدن تبليغاتتان دارد.
براي مثال شما با تبليغات كليكي ميتوانيد از رقبايتان جلو بزنيد و براي كليدواژه ي مربوطه، در بالاي ليست نتايج گوگل قرار بگيريد. اما با توجه به رقابتي بودن آن كلمه كليدي، اين هزينه ميتواند گزاف و يا معقول باشد. به همين دليل است كه تمركز روي جستجوي ارگانيك هم ايده ي خوبي است.
چگونه میتوان موبايل مارکتینگ را در استراتژي ديجيتال مارکتینگ جای داد؟
يكي ديگر از عناصر بازاريابي ديجيتال، بازاريابي موبايلي است. در واقع، در ایران، تعداد کاربران موبایل های هوشمند، روز به روز در حال افزایش است و تعداد افرادی که از رسانه های دیجیتال با کامپیوتر و دسکتاپ استفاده می کنند، روز به روز در حال کاهش است.
همه اين موارد، یدان معني است كه بهينه سازي تبليغات ديجيتال، تصاوير استفاده شده در شبكه هاي اجتماعي و ديگر ابزارهاي ديجيتال براي موبايل امري ضروري است. اگر شرکت شما اپليكيشني داشته باشد كه كاربران بتوانند از طريق آن، با برندتان در ارتباط باشند و محصولات را خريداري كنند، اين اپليكيشن نيز جزو زيرمجموعه ي بازاريابي ديجيتال محسوب ميشود.
در خاطرتان باشد كه كاربران بايد همان تجربه مطبوعي را كه هنگام ارتباط آنلاين با وبسايتتان از طريق ابزارهاي دسكتاپ حس ميكنند، با ابزارهاي موبايل نيز حس كنند. و اين بدان معني است كه صفحات وبساييتان بايد براي در حالت موبايل بهينه شوند.
همچنين براي ايجاد يك تجربه کاربری بدون دردسر، بايد طول فرم هايي را كه براي جذب مشتري در وبسايتتان استفاده می کنید، كاهش دهيد. حتي براي تصاويري كه در شبكه هاي اجتماعي منتشر ميكنيد، بايد اين را در نظر داشته باشيد كه ممكن است كاربران بخواهند از طريق موبايل آن را ببينند، و از آنجايي هم كه در موبايل سايز عكس كوچكتر است، ممكن است قسمتي از متن حذف شود.
راه هاي متفاوتي براي بهينه سازي صفحات موبایل وجود دارد. بنابراين تقريبا ميتوان گفت كه ضروري است كه استراتژي دیجیتال مارکتینگ شما به گونه اي باشد كه وقتي كاربر، با موبايل وارد سايت ميشود، دچار مشكل نشود. با در نظر گرفتن این موارد می توانید تجربه کاربری مطلوبی برای مخاطبان خود ایجاد کنید.
من آماده ام ديجيتال ماركتينگ را امتحان کنم، حالا چه كار كنم؟
اگر تا به حال از ديجيتال ماركتينگ استفاده ميكرديد، تا حدودي از اين طريق مشتري جذب كرده ايد. البته در اين موضوع كه ميتوانيد برخی بخش های استراتژی خود را اصلاح کنید، شكي نيست. اگر هم تا الان از ديجيتال ماركتينگ استفاده نميكرديد، و يا تجاربتان كم است، مقالات آینده ما را دنبال كنيد تا بتوانيد براي خودتان يك استراتژي ديجيتال ماركتينگ بسازيد.
2 Comments
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
عالی بود ممنون از مقاله خوب و کاملتون
خیلی جامع بود
فقط لطفا تصاویر زیبا برای مقاله بزارید
با سلام ممنون از نظرتون چشم حتماَ تصاویر برای مطلب قرار خواهد گرفت