HTTPS چیست و چرا باید از آن استفاده کنیم؟
بدون شک در هنگام چرخیدن در صفحات اینترنت و سایت های مختلفف به ویژه فروشگاه های اینترنتی، با عبارت HTTPS اول آدرس برخی از این سایت ها و علامت قفل کنار آن رو به رو شده اید. HTTPS یا Hypertext Transfer Protocol Secure، نسخه امن پروتکل HTTP می باشد که وظیفه انتقال داده بین مرورگر و سرور را بر عهده دارد. HTTPS سایت امنیت داده هایی که میان مرورگر کاربر و سرور جا به جا می شوند را به واسطه رمزنگاری (Encryption) افزایش می دهد. این کار در زمانی که داده های حساس مثل اطلاعات حساب بانکی، اطلاعات ایمیل، یا اطلاعات سلامت فرد در حال انتقال هستند از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. از این رو، اهمیت این پروتکل در سایت هایی مانند فروشگاهی که از اطلاعات بانکی افراد استفاده می کنند بسیار بالاتر است.
تفاوت HTTP و HTTPS چیست؟
زمانی را به خاطر می آورید که پروتکل HTTP را به جای HTTPS کنار آدرس سایت ها مشاهده می کردیم؟ این پروتکل هنوز نیز گاهی دیده می شود، اما اکثر سایت ها از HTTPS استفاده می کنند. همانطور که بالاتر اشاره کردیم، HTTPS نسخه امن شده HTTP است. Http داده های میان مرورگر کاربر و سرور را در قالب ابر متن (Hypertext) انتقال می دهد، در حالی که https این داده ها را با فرمت رمزگذاری شده منتقل می کند. بنابراین https مانع از خواندن و تغییر داده ها توسط هکرها در حین انتقال اطلاعات میان مرورگر و سرور می شود، و حتی اگر هکرها موفق به رهگیری ارتباطات شوند، قادر به استفاده از آن نیستند، چرا که این اطلاعات رمزگذاری شده اند. HTTPS با استفاده از پروتکل های SSL و TLS یک پیوند رمزگذاری شده میان مرورگر و سرور ایجاد می کند. TLS نسخه جدید SSL است. شکل زیر تفاوت میان http و https را نشان می دهد:
در HTTP، حفظ امنیت تمام اطلاعات رد و بدل شده بر عهده کاربر است و از این رو، این اطلاعات در فضایی نا امن قرار می گیرند. به همین جهت، پروتکل HTTPS برای حفاظت از اطلاعات کاربران به وجود آمد. در ابتدا، استفاده از این پروتکل برای سایت ها اختیاری بود، اما با گذشت زمان و پر رنگ شدن نقش امنیت اطلاعات کاربران برای گوگل، تبدیل به فاکتوری اساسی و الزامی برای سایت ها شد. در حال حاضر، هر سایتی که همچنان از پروتکل HTTP استفاده کند با عبارت Not Secure (نا امن) نمایش داده شده و گوگل مرورگر پیش از وارد شدن به سایت این مسئله را به شما هشدار می دهد.
SSL یا Secure Sockets Layer در HTTPS چیست و چه تفاوتی با TLS دارد؟
SSL یک پروتکل رمزنگاری (Encryption) در اینترنت است که با هدف حفظ امنیت اطلاعات رد و بدل شده میان دو سیستم در فضای وب به وجود آمده است. این تبادل اطلاعات می تواند میان مرورگر و سرور، سرور به سرور، و یا مشتری و سرور باشد. SSL تضمین می کند که انتقال داده میان دو سیستم رمزگذاری شده و خصوصی باقی می ماند و اگر کسی این اطلاعات را ببیند، فقط با کاراکترهای بی معنی مواجه خواهد شد. https در اصل همان http است که پروتکل SSL روی آن به وجود آمده است و به صورت یک گواهی نمایش داده می شود.
TLS یا Transport Layer Security نسخه گسترده تر و پیشرفته تر پروتکل SSL است که هدف اصلی آن نیز حفظ امنیت اطلاعات در فضای وب می باشد.
HTTPS چگونه عمل می کند؟
HTTPS با استفاده از پروتکل امنیتی TLS داده ها را رمزنگاری کرده و از دو کلید (key) برای انجام این کار استفاده می کند. این کلیدها با نام های کلید عمومی (Public Key) و کلید خصوصی (Private Key) شناخته می شوند. کلید عمومی در دسترس تمام کسانی که بخواهند اطلاعاتی را با سرور رد و بدل کنند قرار می گیرد و اطلاعات آن ها را رمزنگاری می کند. کلید خصوصی فقط در دسترس وبمستر قرار داشته و در سرور سایت است که وظیفه آن رمزگشایی اطلاعات ارسال شده از سمت مرورگر و کاربر است.
چرا باید از HTTPS استفاده کنیم؟
اولین دلیل: سایت هایی که از HTTPS استفاده می کنند، قابل اعتماد ترند
HTTPS با استفاده از پروتکل های SSL/TLS اطلاعات در حال رد و بدل را رمزنگاری می کند. بنابراین، هکری نمی تواند به این داده ها ذسترسی پیدا کرده و دیتای درون آن ها را مشاهده کند. SSL/TLS از جعل هویت نیز جلوگیری می کنند و می توانند تشخیص دهند که اطلاعات ارسالی ازسمت یک شخص حقیقی هستند یا از طرف بک third-party.
برخی از کاربران مزایای TLS و SSL را نمی دانند، اما مرورگرها به راحتی این موارد را تشخیص داده و اگر سایتی از نسخه https استفاده نکند، به کاربر هشدار مبنی بر عدم امنیت در این سایت را خواهد داد.
کروم و مرورگرهای دیگر، سایت هایی که از HTTP استفاده می کنند را به عنوان ((نا امن)) می شناسند. در سال های اخیر، گوگل نیز گام هایی را برای ترغیب سایت ها به استفاده از HTTPS برداشته و آن را به فاکتورهای سئو اضافه کرده است.
دومین دلیل: سایت هایی که از HTTPS استفاده می کنند، امنیت بیشتری را برای کاربر و صاحبان سایت فراهم می کنند
HTTPS داده ها را به صورت دو طرفه رمزنگاری می کند، یعنی مسیری که داده ها به سمت سرور ارسال می شوند و همچنین مسیر بازگشت داده ها از سمت سرور به سمت کاربر را امن کرده و از این داده ها محافظت می کند. در این صورت، هکرها نمی توانند داده ها را مشاهده کنند. بنابراین، وقتی نام کاربری یا رمز عبور خود را درون فرمی وارد کرده و به سمت سرور ارسال می کنید، این اطلاعات در مسیر امنی قرار گرفته و نمی توانند توسط هکرها دزدیده شوند. اگر سایتی، مانند سایت های فروشگاهی و درگاه های پرداخت، نیازمند داده های حساس و شخصی کاربران، مانند اطلاعات حساب بانکی، باشند توسط این رمزنگاری محافظت می شوند.
سومین دلیل: HTTPS سایت ها را احراز هویت می کند
کاربرانی که از اپلیکیشن های تاکسی آنلاین مثل اسنپ و تپسی استفاده می کنند مجبور نیستند صرف این که راننده به آن ها می گوید از اسنپ و یا تپسی هستم سوار ماشین شوند، چرا که این نرم افزارها اطلاعاتی را از راننده، مانند تصویر و اسم و فامیل، نوع ماشین، و پلاک آن را به کاربر نمایش می دهند. کاربر می تواند با تطبیق این اطلاعات با مشخصات ماشین، با اطمینان سوار شود، حتی اگر آن ماشین را در تمام طول عمر خود ندیده باشد.
شبیه همین اتفاق برای کاربرانی می افتد که وارد یک وبسایت می شوند. در حقیقت آن ها به سیستمی بسیار دور که از آن اطلاعی نداشته متصل می شوند. گواهی SSL که HTTPS را فعال می کند شبیه به اطلاعات راننده در نرم افزار تاکسی آنلاین است و سرور را اهراز هویت می کند. از این رو، دیگر کسی نمی تواند سایتی را جعل کرده و با استفاده از آن از کاربران کلاهبرداری کند.
امروزه، احراز هویت به وسیله SSL در وبسایت اکثر شرکت های دنیا وجود داشته و در اعتماد مردم به آن شرکت بسیار تأثیر گذار است.
چهارمین دلیل: تاثیر مثبت در سئو سایت
از آنجایی که گواهی SSL و HTTPS بودن آدرس سایت به منظور حفظ امنیت اطلاعات کاربران از فاکتورهای رتبه بندی گوگل محسوب می شوند، بهینه کردن سایت با HTTPS و بالا بردن امنیت کاربران، جلب اعتماد آن ها، و افزایش UX در بهبود رتبه سایت تاثیر می گذارد.
تصورات اشتباه درباره HTTPS
افراد بسیاری به دلایل اشتباه و عدم داشتن اطلاعات کافی از HTTPS، از این پروتکل برای سایت خود استفاده نمی کنند. در ادامه، با هم این موارد را بررسی می کنیم:
من که اطلاعات حساسی در سایتم ندارم، پس نیازی هم به https ندارم
یکی از دلایلی که صاحبان وبسایت ها علاقه ای به افزایش امنیت سایت خود ندارند این است که فکر می کنند نداشتن سایت هایی که نیازمند موارد حساس مانند درگاه های پرداخت هستند، آن ها را از HTTPS بی نیاز می کند. اگر سایت شما با داده های حساس سر و کار ندارد، پس این همه هک و از دست دادن اطلاعات چگونه اتفاق می افتد؟ حتی اگر سایت شما فقط یک وبلاگ ساده باشد، باز هم به پروتکل های امنیتی برای حفظ امنیت سایت خود نیز نیاز دارید. در غیر این صورت ممکن است تمام سایت و اطلاعات آن هک شده و از دست برود.
من نمیخوام به عملکرد سایتم به خاطر افزایش زمان لود صفحات آسیبی وارد بشه
عملکرد سایت یکی از مهم ترین فاکتورهای سئو برای گوگل و تجربه کاربری می باشد و افزایش زمان بارگذاری صفحات می تواند تاثیر منفی در سئو سایت بگذارد.با این حال با گذشت زمان و آپدیت های انجام شده بر روی HTTPS باعث شده است تا از زمان مورد نیاز برای ایجاد یک اتصال رمزگذاری شده کاسته شود.
استفاده از HTTPS برای من گران تمام خواهد شد
ممکن است ادر ابتدا این موضوع درست به نظر برسد، اما بالا رفتن اهمیت فاکتور امنیت سایت باعث شده است تا هزینه دیگر مطرح نباشد. HTTPS یک لایه امن را برای انتقال اطلاعات تشکیل داده و اعتماد کاربران سایت را بالا می برد. علاوه برآن، زمانی که از HTTPS برای سایت خود استفاد می کنید، گوگل و سایر موتورهای جستجو یک امتیاز مثب را برای شما در نظر می گیرند و در نهایت در سئو سایت تاثیر خوبی می گذارد.
هنگام تغییر سایتم به HTTPS، رتبه سایتم در موتورهای جستجو کاهش می یابد
اگر جا به جایی سایت از آدرس http به https به درستی صورت نگیرد، ریسک هایی را به همراه داشته و می تواند تاثیر منفی بر سئو داشته باشد. این مشکلات احتمالی عبارتند از خرابی وبسایت و down شدن آن، کراول (crawl) نشدن صفخات و جریمه به خاطر محتواهای تکراری که ممکن است در دو یا چند صفحه از وبسایت شما وجود داشته باشند. به همین منظور، باید هنگام انتقال سایت به HTTPS، دقت زیادی به خرج داده و یا از یک شخص متخصص بخواهید که این کار را برای شما انجام دهد.
دو مورد از بهترین روش ها برای انتقال سایت به HTTPS
- استفاده از ریدایرکت 301: با استفاده از ریدایرکت 301 بر روی آدرس HTTP، به گوگل می گویید که تمامی صفحات سایت شما برای ایندکس شدن و نمایش در سرچ ها باید به ادرس جدید منتقل شوند.
- جا به جایی صحیح تگ های کنونیکال: با استفاده از تگ کنونیکال بر روی سایت های HTTPS، خزنده های موتورهای جستجو مانند گوگل می فهمند که از این به بعد باید ادرس https سایت را دنبال کنند.
جمع بندی
HTTPS نسخه امن پروتکل HTTP می باشد که با استفاده از فاکتورهای SSL و TLS، و کلیدهای Private و Public، مسیر انتقال داده میان مرورگر و سرور را امن کرده و با جلوگیری از هک این داده ها، از اطلاعات کاربران، به ویژه اطلاعات حیاتی مانند اطلاعات حساب بانکی محافظت می کند. در گذشته، استفاده از پروتکل از https برای سایت ها اختیاری بود، اما با افزایش اهمیت امنیت کاربران برای موتورهای جستجو، به فاکتوری مهم تبدیل شده و اکثر سایت قدیمی، آدرس خود را به https ریدایرکت کردند و سایت های جدید نیز به طور خودکار با پروتکل https ساخته می شوند.
دیدگاهتان را بنویسید