bounce rate چیست؟ تاثیر آن در سئو
عناوین مطالب
Toggleاگر با ابزار هایی مثل گوگل آنالیتیکس و الکسا کار کرده باشید، حتماً واژه ی bounce rate (نرخ پرش) و یا ضریب بازگشت را در این ابزار ها دیده اید. تعاریف بسیار اشتباهی از bounce rate نزد سئوکاران و سایر افراد فعال در این حوزه وجود دارد. ما در این مقاله سعی کرده ایم که به ساده ترین حالت ممکن بیان کنیم که bounce rate چیست. همچنین به این مورد هم اشاره خواهیم کرد که آیا bounce rate (نرخ پرش) و یا نرخ بازگشت بر سئو تاثیر گذار است یا خیر! علاوه بر این خواهیم گفت چه عواملی باعث افزایش نرخ پرش می شود و در ادامه 10 راه برای کاهش بانس ریت معرفی می کنیم.
معنی bounce rate چیست؟
برای اینکه بدانید bounce rate چیست، ابتدا به صورت کلمه به کلمه آن را برای شما ترجمه می کنیم. در انگلیسی کلمه بانس “bounce” به معنی پرش یا پریدن است و “rate” هم به معنی نرخ! این دو کلمه در کنار هم به معنی نرخ پرش می باشد. اما اصلاً نرخ پرش چیست؟ چه زمانی نرخ پرش زیاد می شود و چه تاثیری بر سئو سایت دارد؟ عجله نکنید همه ی این موارد را به شما خواهم گفت. از اینجا به بعد مقاله رو من با ادبیات خودمونی میگم که درک این مفهوم براتون ساده تر باشه!
خب بریم سراغ اینکه bounce rate چگونه اتفاق می افته؟
زمانی که کاربری لینک شمارو در نتایج جستجو میبینه و روی اون لینک کلیک می کنه و وارد سایت شما میشه، گوگل اون کاربر رو زیر نظر میگیره که در سایت شما در حال چه کاری هستش، چقدر در صفحه ی شما باقی میمونه، چند صفحه ی دیگه از سایت شمارو بررسی میکنه، چه قدر از صفحه ی شما رو به سمت پایین اسکرول میکنه و … . اگر کاربری که وارد صفحه ای از سایت شما میشه، از اون صفحه وارد صفحه ی دیگه ای نشه و صفحه رو ببنده، در حقیقت از سایت شما bounce (پرش) انجام داده. اما عدد بانس ریت رو شما هرجا که ببینید بصورت درصدی هستش، حالا این عدد چطور محاسبه میشه؟
بانس ریت یک درصد است که برای هر سایت از 0 تا 100% متغیر است. هرچه این درصد بیشتر باشه به ضرر شماست چراکه نشون می ده تعداد افراد بیشتری از سایت شما خارج شدند (به اصطلاح پرش داشتن) بدون اینکه صفحه دیگه ای از سایت شما رو ببینند. فرض کنیم که ۱۰۰ نفر از گوگل به این مقاله ی ما وارد می شوند. ما در این مقاله لینک های مختلفی رو قرار داده ایم که شما رو به صفحات دیگه ای از سایت منتقل میکنه. از بین ۱۰۰ نفری که وارد این صفحه میشن، ۴۰ نفر وارد صفحات دیگه میشن و ۶۰ نفر این صفحه رو میبندن. گوگل برای این صفحه ی ما بانس چند درصد رو نشون میده؟ بله دقیقاً درست حدس زدید، bounce rate صفحه ی ما 60% هست.
یک نکته ی خیلی مهم، اصلاْ مهم نیست که کاربران ما چه مدتی در صفحه ما باقی موندن و بعد از سایت ما خارج شدند، فقط مهم اینه که بدون اینکه صفحه ی دیگه ای رو از سایت ما باز کنن، از سایت رفتن. یعنی اگر یه کاربر ۲۰ دقیقه هم در یک صفحه معین از سایت ما باشه بعد به صفحه ی دیگه ای نره و اون صفحه رو ببرنده باز هم گوگل برای ما bounce rate در نظر میگیره!
تاثیر bounce rate بر سئو
اینکه bounce rate بصورت مستقیم برروی سئو سایت ما تاثیر داره و یا اینکه یکی از فاکتور های سئو شناخته میشه برای من زیاد مهم نیست و برای شما هم زیاد مهم نباشه! توجه زیاد به این موارد باعث میشه که شما یا یه چیزی رو خیلی زیاد جدی بگیرید و اون چیز از نظر گوگل مهم نباشه و برعکس ممکنه یک چیزی رو زیاد جدی نگیرید و اون چیز از نظر گوگل مهم باشه! برای همین زیاد وارد بحث مستقیم و غیر مستقیم نشید!
bounce rate چگونه بر سئو تاثیر گذار است؟
ما به شما گفتیم که خیلی در غید و بند این نباشید که bounce rate بطور مستقیم یا غیر مستقیم برروی سایت شما تاثیر داره ولی این را بدانید که نرخ پرش برروی سئو سایت شما بسیار تاثیر گذار است اما چگونه؟ خب گوگل برای اینکه متوجه بشه که مطالبی که در سایت شما هست برای کاربر مفیده یا نه باید چه کاری انجام بده؟ بله گوگل با مشاهده bounce rate سایت شما متوجه این موضوع میشه که آیا عنوانی که شما انتخاب کرده بودید با آن چیزی که کاربر بدنبالش بود یکسان است؟ زمانی که میبیند کاربران زیادی بعد از اینکه وارد این صفحه می شوند آن را می بندند متوجه می شود که از آن سایت خوششان نیامده، و زمانی که کاربری بعد از اینکه وارد صفحه شد چند صفحه ی دیگر از آن سایت را هم باز کرد مشخص است که موضوعات آن سایت برایش جذاب بوده.
ربات های گوگل هر روز و هر ساعت و هر دقیقه این موارد را بررسی می کنند تا متوجه شوند که کاربران با هر جستجویی بدنبال چه موضوعی هستند و چه سایت هایی را بیشتر دنبال می کنند.
عوامل موثر در افزایش نرخ پرش (bounce rate):
دلایل مختلفی می تواند برای اینکه یک کاربر از سایت شما خارج شود وجود داشته باشد. ما در زیر چند مورد از این موارد را خواهیم گفت اگر شما هم بعنوان کاربری وارد سایتی شدید و دلیل خارج شدن شما از آن سایت در زیر نبود آن را به ما بگویید تا به این موارد آن را اضافه کنیم، چند دلیل برای خارج شدن کاربران از سایت:
۱- پایین بودن سرعت سایت:
مهم ترین دلیل خروج کاربران از یک سایت طول کشیدن زیاد بارگذاری صفحات است. بطور متوسط کاربران انتظار دارند سایت شما در کمتر از ۳ ثانیه باز شود (البته نه بطور کامل) بلکه حداقل محتوای متنی شما برگذاری شود و منتظر عکس ها بمانند. به همین دلیل باید حتماً به سرعت سایتتان توجه داشته باشید اگر سایت وردپرسی دارید حتماً مقاله ی زیر را که در مورد افزایش سرعت سایت وردپرسی هست رو مطالعه کنید. استفاده از AMP هم می تواند بسیار زیاد بر سرعت سایت شما تاثیر گذار باشد.
۲- مشکلات فنی و ارور ۴۰۴:
ممکن است برای شما زیاد پیش آمده باشد که از طریق گوگل وارد صفحه ای بشوید و آن صفحه به ارور ۴۰۴ یا همان یافت نشد برسد، در این حالت کاربران بعد از وارد شدن به آن صفحه و پیدا نکردن موضوع مورد نظرشان صفحه را می بندند و از سایت شما خارج می شوند و به اصطلاح bounce می کنند این خودش یک نمره منفی برای شما در نظر گرفته می شود.
۳- محتوا با نگارش و زبان بد:
یکی دیگر از مواردی که باعث افزایش نرخ پرش و یا بانس ریت می شود، محتوا با نگارش زبان بد است. ممکن است شما وارد صفحه ای شوید و به محتوایی برخورد کنید که از نظر بار علمی خیلی زیاد باشد، اما چون از نظر نگارشی درست نیست و یا زبان بیان این محتوا خوب نیست باعث بشه که شما بعد از خواندن چند خط از آن صفحه را ببندید، اگر شما در حال خواندن این خط از مقاله هستید مشخص است که ما کارمان را خوب انجام داده ایم و محتوای ما جذاب بوده!
۴- عنوان و توضیحات متای نامناسب:
درج نامناسب عنوان (title) و توضیحات متا (description) ممکن است باعث افزایش نرخ پرش شود. اگر شما برای یک صفحه عنوان و توضیحات متای اشتباه انتخاب کنید، زمانی که کاربر لینک شما را در نتایج جستجوی گوگل می بیند ممکن است برداشت اشتباهی از آن صفحه از سایت شما داشته باشد و وقتی وارد صفحه شد، تازه متوجه شود که بدنبال آن چیزی که شما نوشته اید نبوده، یا آن چیزی که شما نوشته اید اشتباه بوده! در این حالت صفحه را خواهد بست و bounce rate شما افزایش پیدا می کند.
۵- محتوای نامناسب و بی ربط:
محتوای نامناسب یکی از مهم ترین عواملی است که باعث افزایش نرخ پرش می شود. بعضی از اوقات شما وارد یک صفحه می شوید و مشاهده می کنید که محتوای مقاله ی آن سایت اصلا خوب نیست! در این حالت حتماً شما آن صفحه را خواهید بست، تولید کردن محتواهای خوب بسیار در کاهش bounce rate سایت موثر و تاثیرگذار است.
۶- لینک های خروجی زیاد:
حتما شما هم مقاله هایی رو دیدید که لینک های خارجی زیادی در آن ها وجود داشته است. این لینک ها می تواند باعث افزایش bounce rate و ی ضریب بازگشت سایت شما شود. سعی کنید اگر قصد دارید لینکی ایجاد کنید و ان را به سایت های دیگر بدهید، آن لینک ها را طوری قرار دهید که بصورت لینک در تب جدید باز شوند تا کاربر شما از سایتتان خارج نشود و به سایت دیگری وارد شود.
۷- رابط کاربری بد (UI)
اگر شما وارد سایتی شوید که از نظر ظاهری قشنگ نیست و در مقاله اندازه ی فونت ها بهم ریخته هستند و یا رنگ متن خوانا نیست و … آیا در آن سایت باقی می مانید؟ قطعاً نه! رابط کاربری یا همان UI سایت بسیار می تواند در ماندن کاربران در سایت شما تاثیر داشته باشد و باعث کاهش نرخ پرش و bounce rate شود.
۸- تجربه کاربری بد (UX)
جدا از بحث زیبایی، سایت شما باید به اینکه کاربران در سایت شما چه احساسی دارند هم توجه داشته باشید. آیا کاربران شما با فرآیند های سایت شما راحت هستند؟ آیا میتوانند به راحتی صفحات مختلف از سایت شما را پیدا کنند و به آن ها دسترسی داشته باشند؟ فرآیند های سایتتان را ساده کنید تا کاربران بتوانند راحت در سایر صفحات شما گردش کنند. در غیر این صورت شک نکنید که کاربر آن صفحه را می بنند و از سایت شما خارج می شود.
۹- لینک سازی داخلی نادرست
لینک سازی داخلی می تواند به کاهش نرخ پرش سایت شما بسیار کمک کند، زیرا زمانی که شما در سایتتان لینک سازی داخلی درست و بجا انجام می دهید کاربرتان را مشتاق می کنید که سایر صفحات سایت شما را مشاهده کند. همین طور لینک سازی داخلی نادرست و یا عدم لینک سازی داخلی، می تواند باعث افزایش بانس ریت شود.
۱۰ راه برای کاهش بانس ریت یا نرخ پرش
در ادامه ما برای شما ۱۰ راه برای کاهش بانس ریت bounce rate یا نرخ پرش را معرفی خواهیم نمود، ممکن است بعضی از این موارد را در بالا هم گفته باشیم! پس بدانید که این موارد بسیار زیاد مهم هستند:
1- افزایش سرعت سایت
در جمله ی بالا هم گفتیم سرعت سایت بیشتری عامل افزایش دهنده bounce rate در سایت هاست. برای اینکه سرعت سایتتان را بصورت دقیق بررسی کنید می توانید از دو ابزار استفاده کنید؛ ۱- ابزار گوگل با نام page speed insights توجه داشته باشید که این ابزار برای ایران تحریم هستش و شما با آی پی ایران نمیتونید ازش استفاده کنید و باید آی پی خودتون رو تغییر بدید برای دسترسی به این سایت. ۲- ابزار gtmetrix استفاده از gtmetrix ساده است و ما در مقاله ای بطور کامل نحوه ی کار با این ابزار را برای شما خواهیم گفت و بصورت عملی gtmetrix را برروی یک سایت وردپرسی بررسی خواهیم نمود.
2- استفاده از popup را کاهش دهید
حتماً وارد سایت های زیادی شده اید که popup های تبلیغاتی زیادی باز می کنند، مثل اینکه شما برنده ی ساعت شده اید و … چند سالی هست که دیگر مردم زمانی که به پاپ آپ ها برخورد می کنند صفحه را می بندند، به همین دلیل سعی کنید که از پاپ آپ ها بصورت هوشمندانه استفاده کنید. مثلاً صبر کنید کاربرتان حداقل ۵۰٪ از صفحه را اسکرول کند و بعد با پاپ آپ برخورد کند، یا در صفحات از پاپ آپ های مرتبط استفاده کنید و … این دیگر بستگی به استراتژی دیجیتال مارکتینگ شما دارد که چگونه استفاده کنید.
3- کاربرتان را درست راهنمایی کنید
زمانی که کاربر شما وارد سایتتان می شود، نیاز به راهنمایی دارد. مثل زمانی که شما وارد پاساژی یا پارکینگ و… می شوید نیاز است که شخصی شما را راهنمایی کند. منو های سایت شما و بطور کلی بخش هدر سایت شما اولین چیزی است که کاربر شما آن ها را مشاهده می کند. باید در بخش منوی سایتتان شما بهترین و راحت ترین کلمات را استفاده کنید تا کاربر شما دچار سردرگمی نشود.
4- طراحی سایت برای موبایل (mobile friendly)
بیشتر کاربران این روز ها با موبایلشان وارد سایت های مختلف می شوند. بطوری که ما بطور متوسط ۷۰٪ ورودی کاربرانمان از گوشی موبایل، ۲۸٪ از طریق دسکتاپ و ۲٪ هم از طریق تبلت و سایر دستگاه ها وارد سایت ما می شوند. این نشان دهده این است که شما باید سایتتان را برای گوشی های موبایل بصورت کاملاً ویژه شخصی سازی کنید. طراحی سایت به حالت (responsive) باعث می شود که سایت شما در موبایل براحتی باز شود و کاربران شما دچار مشکل نشوند. گوگل سایت های mobile friendly را دوست دارد و همین امر در افزایش رتبه سایت شما نیز موثر است.
5-انجام لینک سازی داخلی مناسب
کاربر شما چه زمانی بعد از خواندن مقاله ی شما از سایت خارج نمیشود؟ درست است، زمانی که شروع به خواندن مقاله ی دیگری کند و یا به بخش دیگری از سایت شما برود. اما کاربران چطور می توانند وارد صفحات دیگر سایت شما شوند؟! توسط لینک های داخلی که شما در هر صفحه درست می کنید. الان شما در حال خواندن این بخش هستید و این بخش مربوط به لینک سازی داخلی است. اگر من به شما مقاله ای معرفی کنم که صفر تا صد نحوه ی لینک سازی داخلی را در آن توضیح داده باشم، شما روی آن کلیک نمی کنید؟ حتی برای کنجکاوی هم که شده ممکن است روی آن لینک کلیک کنید و سری به آن مقاله بزنید. برای مثال، ما در مقاله ی”آموزش سئو داخلی” در مورد اکثر این فاکتور ها صحبت کرده ایم. هم چنین می توانید لینک را به شکل زیر ایجاد کنید تا جذابیت بیشتری برای کاربران داشته باشد.
6- لینک های ۴۰۴ را از بین ببرید
در بخش قبلی گفتیم که یکی از دلایل رفتن کاربران از سایت شما برخورد به صفحه ۴۰۴ است. پس چقدر خوب میشود اگر ما صفحات ۴۰۴ را از بین ببریم! اما این کار را چطور می توانیم انجام دهیم؟ الان به شما میگویم، کافی است شما وارد سرچ کنسول گوگل یا همان وبمستر گوگل شوید، در تب ۴ ام گزینه ی coverage را بزنید و وارد آن بخش شوید مانند تصویر زیر:
در این بخش شما با چند تب مواجه می شوید که هر کدام به شما در مورد موضوعات مختلف اطلاعاتی را می دهد. مانند تصویر زیر:
با کلیک برروی بخش ارور مشاهده می کنید که چه صفحاتی از سایت شما دچار مشکل شده و به صفحه ی ۴۰۴ میرسد. بعد از اینکه این آدرس ها (url) را پیدا کردید کافیست که یا آن ها را ریدایرکت کنید (با استفاده از ابزار را از طریق پنل مدیریتی سایت) و یا این صفحات را از نتایج جستجو حذف دائم کنید (با قرار دادن کد ۴۱۰ در هدر این صفحات).
۷- صفحات ۴۰۴ را شخصی سازی کنید
زمانی میرسد که سایت شما تعداد صفحات زیادی دارد و ارور های ۴۰۴ هم در آن ممکن است زیاد باشد، اینجا ریدایرکت زیاد این صفحات سایت شما را از نظر گوگل بی اعتبار می کند! اما راه حل چیست؟ در اینجور مواقع بهتر است که ضرر را به فرصت تبدیل کنید. شما نباید بگذارید که کاربرتان از صفحه خارج شود، البته نه به زور! بلکه می توانید مثلاً در بخش ۴۰۴ باکس جستجو قرار دهید تا کاربر بار دیگر محتوایی که بدنبالش بود را جستجو کند و به صفحه ی جدیدی برود، یا کاربر را به صفحه اصلی راهنمایی کنید و … اینجاست که باید صفحه ۴۰۴ تان را شخصی سازی کنید تا کاربرتان در سایت گم نشود.
۸- لینک های خارجی را در تب جدید باز کنید
اینکه شما از سایتتان لینک به هیچ سایت دیگری ندهید خوب نیست. ربات های جستجو دوست دارند که در فضای اینترنت با سایت های مختلف آشنا شوند و از طرفی هم مثلاً اگر شما محتوایتان را از سایت دیگری کپی کرده باشید، اخلاقی نیست که به آن سایت لینک ندهید. اما لینک دادن به سایت های دیگر مگر باعث خروج کاربر از سایت ما نمی شود؟ چرا این صحبت درست است. اما راه حل برای جلوگیری از این کار چیست؟ لینک های خروجی از سایتتان را برای کاربر در تب جدیدی در مرورگرش باز کنید تا کاربر شما در سایت شما همچنان باقی مانده باشد و بعد از بستن صفحه از سایتی که لینک به آن دادید، باز وارد سایت شما شود و به ادامه ی کارش مشغول شود.
9- محتوای خوب تولید کنید
بارها و بارها گفته ایم که محتوا یکی از مهم ترین چیز ها در یک سایت هست و جمله ی معروف بیل گیتس هم این نکته را گفته که محتوا پادشاه است! محتوایی تولید کنید که به کاربرتان اطلاعات دقیق و جامعی در مورد هر موضوع بدهد، مخصوصاً اگر کاربر شما به یک صفحه ی مقاله از سایت شما وارد شده است که دیگر باید بهترین توضیح را در آن مقاله قرار دهید.
10- سایتتان را درست سئو کنید
این روز ها سئو تنها به بالا آمدن در یک کلمه کلیدی خاص خلاصه نمی شود! شما براحتی می توانید هر صفحه ای را در نتایج جستجو بالا بیاورید (با استفاده از بک لینک و محتوا و …) اما ماندن در نتایج جستجو دیگر به این راحتی نیست! از قدیم گفتن قهرمان شدن راحت تر از قهرمان ماندن است! این جمله اینجا هم درست است. بالا آمدن در نتایج جستجو راحت تر از بالا ماندن در نتایج جستجو است. اما چکاری انجام دهیم که در نتایج جستجو بالا بمانیم؟ این مورد خودش یک بحث مفصل است که در مقاله آموزش سئو ۲۰۱۹ در موردش صحبت کرده ایم. اما مهم است که شما صفحه ای که سئو میکنید دقیقاً همان چیزی باشد که کاربرتان بدنبال آن است! برای توضیحات کامل تر به مقاله ای که گفتم مراجعه کنید.
چرا bounce rate مهم است؟
بعنوان صحبت آخر و جمع بندی مطلبی که گفته شد، مهم نیست که نرخ پرش یا همان bounce rate بطور مستقیم بر سایت شما تاثیرگذار است یا غیرمستقیم، مهم این است که این موضوع بر سئو سایت شما تاثیر دارد (خیلی هم زیاد) به همین دلیل سعی کنید که بهترین خدمات را به کاربرتان عرضه کنید تا از خروج کاربران از سایتتان جلوگیری کنید و نزد گوگل هم سایتی با اعتبار شناخته بشید!
2 Comments
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
با سلام ممنون از مطلب خوبتون، من چند وقت پیش وارد یک سایت شدم که این سایت بعد از اینکه از گوگل وارد یکی از لینک هاش میشدید بصورت یک ریدایرکت ۳۰۲ شمارو به یه صفحه ی دیگه ارسال میکرد و دیگه شما نمیتونستید دکمه ی بک رو بزنید و برگردید به جستجو گوگل. میخواستم ببینم این کار هم برای کم شدن bounce rate هستش یا نه؟ و اینکه اگر کاربر هر جایی از صفحه رو کلیک کنه ما اون رو به یک آدرس جدید هدایت کنیم هم بانس کاهش پیدا میکنه؟
با سلام، این کار رو هم برای کاهش بانس ریت انجام میدهند و هم برای جلوگیری از Pogo sticking. البته این کار از نظر گوگل بسیار منفی و جزو کار های سئو کلاه سیاه محسوب میشه و نباید انجام بدهید. صفحالتی که ریدایرکت می شوند خیر صفحات باید آدرس های درست داشته باشند نه حالت ریدایرکت.