تقویم محتوایی چیست و چرا به آن احتیاج دارید؟
عناوین مطالب
Toggleتقویم محتوایی یا تقویم محتوا به عنوان یک نظم دهنده هدفمند برای استراتژی محتوایی سایت شماست. یعنی زمانی که میخواهید برای یک سایت محتوا تولید کنید، تمام فکر و هدفی که دارید را در یک چارت بنویسید.
به این ترتیب هر زمان که کمی گیج یا سردرگم شدید یا نمیدانستید آن روز قرار است چه کارهایی انجام دهید، فقط کافیست سری به تقویم خود بزنید.
اصلا بنظر من یکی از مهمترین مواردی که همیشه باید به آن توجه کنید این است که در سئو باید هدفمند و منظم باشید. هیچ کاری در سئو بدون استمرار و نظم، نتیجه نمیدهد.
در این مقاله از ویکی دمی با ما همراه باشید تا در مورد این موضوع مهم صحبت کنیم. همچنین برای در صورت نیاز و راهنمایی برای تعیین تقویم محتوایی میتوانید برای خدمات مشاوره سئو سایت با ما در ارتباط باشید.
تقویم محتوایی چیست؟
خب، همانطور که گفتیم، تقویم محتوایی ابزاری برای برنامهریزی و زمانبندی محتوا در یک دوره زمانی مشخص (مانند یک ماه، یک فصل یا یک سال) است. با استفاده از تقویم محتوایی، میتوانید مطمئن شوید که محتوای شما به طور منظم و با ثبات منتشر میشود.
بدون شک وقتی تصمیم به ساخت یک سایت میگیرید، به محتواهایی که باید در آن آپلود کنید نیز فکر می کنید. این کار در ابتدا ساده و برنامه ریزی برای آن آسان به نظر می رسد و با خود تصمیم می گیرید که به طور مثال هفته ای دو محتوای مفید را در آن آپلود کنید و بقیه هفته را هم با خیال راحت و با تمرکز بر روی رشد سایتتان بگذرانید.
اما بعد از رشد سایت چه اتفاقی میافتد؟ زمانی که مجبور به آپلود محتواهای بیشتر می شوید و باید با یک تیم همکاری کنید، در کنار آن هم شدیدا درگیر سئو سایت خود و رسیدگی به کاربران آن هستید، چند درصد احتمال دارد که فرصت نکنید محتوای نوشته شده را آپلود کنید و یا حتی فراموش کنید که به طور منظم این کار را انجام دهید؟ اینجاست که تقویم محتوایی به داد شما می رسد.
دلایل اهمیت تقویم محتوایی چیست؟
گفتیم تقویم محتوایی چیست و در مورد نحوه نوشتن آن هم در ادامه صحبت میکنیم؛ اما اصلا چرا نوشتن تقویم محتوایی برای یک کارشناس سئو اهمیت دارد؟ تقویم محتوایی یک چارچوب و نظم مشخص را به تولید محتوای سایت شما می بخشد. اگر هدف شما از تولید محتوا جذب کاربران، افزایش ترافیک سایت و به طور کلی پیگیری یک هدف مشخص باشد، برای مدیریت محتوای خود به یک تقویم محتوایی احتیاج دارید.
تقویم محتوایی (Content Calendar) که به آن Editorial Calendar نیز گفته میشود، از جمله ابزارهای کلیدی و اساسی در تولید محتوا است. این ابزار با برنامه ریزی و سازماندهی کلیه مطالب سایت، به شما کمک میکند تا انتشار محتوای آن را بر اساس برنامه ربزی و استراتژی سایت خود پیش ببرید و زمان و تاریخ آپلود خودکاری را برای محتوای خود تعیین کنید.
چرا که:
1. چشم اندازی از تمام محتوای سایت می دهد
تقویم محتوایی تمام محتواهایی را که در گذشته بر روی سایت آپلود کرده اید، و تمام محتواهایی که قصد آپلود کردن و یا نوشتن آن ها را دارید به شما نشان میدهد. با این کار چشم اندازی از تمام محتواهای سایت به شما داده و کمک میکند راحت تر برای محتواهای آینده خود برنامه ریزی کنید.
برای مثال گاهی اوقات نیاز دارید بدانید در مدت زمانی که روی سایت کار کردهاید، بیشتر تمرکزتان روی کدام قسمت بوده است. با یک نگاه به تقویم محتوایی میتوانید متوجه شوید در یک بازه زمانی مشخص روی کدام بخش کار کردهاید و آیا در آن بخش پیشرفتی داشتهاید یا خیر. در نهایت تصمیم میگیرید که طبق همان تقویم محتوایی جلو روید یا باید آن را اصلاح نمایید.
2. همه چیز طبق برنامه پیش میرود
از نظر من کل روند سئو این است که باید بدانید دقیقا کجا قرار است قدم بگذارید. شاید به طور واضح و کامل نتوانید نتیجه را پیش بینی کنید اما مسیر باید مشخص باشد. “من میخواهم در فلان تاریخ در فلان زمینه، در مورد موضوع فلان بنویسم.” دقیق و کامل! حوزه فعالیت، تاریخ محتوا و موضوع مورد نظر کاملا مشخص است و شما فقط منتظر هستید که زمانش فرا برسد.
تقویم محتوایی به شما کمک میکند تا کاملا مطابق برنامه های خود پیش بروید و دیگر نگران فراموش کردن آپلود یک محتوای خاص در یک روز خاص نباشید. همچنین، با تعیین کردن محتواهایی که می خواهید در آینده برای سایت داشته باشید، دیگر محبور نیستید خود را نگران فراموش کردن نوشتن محتوا توسط همکارانتان کنید و با آپلود محتوا به طور منظم، تعامل خود با کاربران سایت را نیز افزایش می دهید.
3. در هزینه و انرژی تولید محتوا صرفه جویی می کنید
نوشتن یک کار زمان بر و هزینه بر است و اگر این کار را بدون هیچ نظم، هدف و برنامه ریزی انجام دهید، نه تنها که به نتیجه درستی نمیرسید بلکه تمام زمان و هزینه ای که صرف آن کرده اید را هدر می دهید.
از آنجا که سئو از بخشهای مختلفی تشکیل شده است، باید بتوانید زمان را مدیریت کنید. برای این هدف هم بهترین کار این است که برنامهای مشخص از کارهایی که میخواهید بکنید، داشته باشید. چیزی که نظم و برنامه در رسیدن به اهداف شما در سئو ارائه میدهد، ماهها تلاش بدون برنامه، هرگز نخواهد داد.
4. عملکرد تیم را بهتر می کند
این که هر عضو تیم بداند دقیقا چه وظیفه ای بر عهده دارد، باعث بالا رفتن کیفیت عملکرد هر نفر می شود، که به طور کلی کیفیت عملکرد تیم را نیز بهبود می بخشد.
اصولا تقسیم وظایف در یک پروژه میتواند بسیار در روند موفقیت آن پروژه تاثیرگذار باشد. قطعا کسی نمیخواهد پروژهاش کنسل شود. به همین دلیل تمام تلاشش را میکند تا سایت را به رباتهای گوگل بشناساند و در صفحه اول گوگل نمایانش کند. خب! این هدف جز با داشتن یک برنامه مشخص(دقیقا مانند برنامه ورزشی یک ورزشکار تیم ملی!)، تحقق نمییابد.
5. محتوای تکراری تولید نمی شود
ممکن است با رشد سایت آن قدر تعداد محتوای آن زیاد شود که فراموش کنید برای چه موضوعاتی تولید محتوا کرده اید. با داشتن تقویم محتوایی لیستی کامل از تمام محتواهای روی سایت خواهید داشت و با این کار از تولید محتوای تکراری جلوگیری می کنید.
6. به روزرسانی محتوا را آسان می کند
با داشتن چشم اندازی از زمان آپلود محتوا، می توانید محتوای سایت را به طور منظم آپدیت کنید. با داشتن نظم در آپدیت کردن محتوا به الگوریتم های گوگل نشان می دهید که در ارائه اطلاعات درست و منظم به کاربران خود جدی هستید و به مرور زمان رتبه سایت خود را بهتر می کنید.
چگونه تقویم محتوایی بنویسیم؟
برای شروع به ساخت تقویم محتوایی خود باید فاکتورهای مختلفی را در نظر بگیرید و بر اساس آنها شروع به برنامه ریزی و طراحی تقویم خود نمایید. این تقویم مانند یک نقشه تولید محتوای سایت شما عمل می کند. هر چه این نقشه دقیق تر بوده و بیشتر بر اساس پرسونای کاربر طراحی شده باشد، شما را زودتر به مفصد دلخواه تان می رساند.
1. هدف و موضوع خود را بدانید
پیش از نوشتن هر محتوا، باید هدف نوشتن آن را بدانید. می خواهید اطلاعات کاربر را بالا ببرید؟ می خواهید درباره دوره های خود صحبت کنید؟ محصولی را بفروشید؟ چیزی را آموزش دهید؟ می خواهید ترافیک سایتتان افزایش پیدا کند؟ پیش از شروع محتوا هدف خود را مشخص کرده و با انجام تحقیق کلمات کلیدی برای آن، شروع به نوشتن کنید. فراموش نکنید که تمام محتواهای شما باید براساس نیاز کاربر نوشته شوند.
2. تاریخ انتشار محتوا
برای اینکه محتوای مد نظر شما به موقع آماده شده و آپلود شود، باید تاریخ انتشار آن را از قبل در نظر گرفته و برای نوشتن آن نیز زمان در نظر بگیرید تا همه چیز طبق نظم و سیستم شما پیش برود.
3. ارزیابی عملکرد محتوا
پس از انتشار هر محتوایی، آن را ارزیابی کنید. چه تعداد بازدیدکننده داشته است؟ ترافیک آن چه قدر بوده؟ چند کاربر پس از خواندن آن به صفحات دیگر سایت رفتند؟
با انجام این ارزیابی و ثبت اطلاعات به دست آمده، می توانید عملکرد محتوا را سنجیده و برای موضوعات آینده خود استراتژی مناسبی تعیین را کنید.
4. تعیین وظیفه
وظیفه هر فرد برای هر محتوا را در نظر بگیرید و مشخص کنید که چه کسی آن را نوشته، ویرایش کرده، و آپلود نماید. با این کار باعث شفاف سازی وظیفه هر فرد از تیم، بالا رفتن تعامل اعضای آن، و افزایش نظم می شوید.
5. مکان انتشار محتوا
باید بدانید که می خواهید هر محتوا در چه بستری انتشار پیدا کند؛ در سایت خودتان؟ در توییتر؟ اینستاگرام؟ سایت های دیگر برای بک لینک؟ هر محتوا بسته به محیط انتشار آن تولید می شود و نمی توانید از محتوای نوشته شده برای توییتر در سایت خود استفاده نمایید. پیش از نوشتن و انتشار محتوا، بستر آن را مشخص کرده تا از تولید و انتشار محتوای اشتباه جلوگیری نمایید.
6. آپدیت محتوا
با داشتن تاریخ انتشار هر محتوا، می توانید زمان مناسبی را برای به روزرسانی آن در نظر بگیرید. با آپدیت کردن محتوای خود به گوگل نشان می دهید که به کاربران سایت خود اهمیت داده و قصد شما ارائه دادن مطالب به روز به آن ها است. با این کار تاثیری مثبتی در سئو سایت خود نیز می کذارید.
تقویم محتوا شامل چه مواردی است؟
تقویم محتوایی شامل اطلاعات مختلفی میباشد که عبارت اند از:
- عنوان محتوا
- نوع محتوا (مانند مقاله، ویدئو، اینفوگرافیک یا پست در شبکههای اجتماعی)
- تاریخ انتشار
- نویسنده محتوا
- وضعیت محتوا (مانند در حال نوشتن، در حال ویرایش یا منتشر شده)
زمانی که شما یک تقویم محتوایی تهیه میکنید، به طور ناخودآگاه طبق برنامه پیش خواهید رفت؛ این مورد برای سئو بسیار حیاتی است. بارها پیش آمده که یک متخصص سئو برای یک وبسایت تلاش زیادی کرده و اتفاقا وقت زیادی هم گذاشته اما همچنان نتوانسته به هدف برسد. اینجاست که نظم و استمرار معنا پیدا میکند.
ابزار ساخت تقویم محتوایی
خوشبختانه هر چقدر شاخههای تخصص سئو سایت بیشتر میشود، ابزارهای مورد نیازش هم به متخصص ارائه داده خواهد شد. دقیقا موضوع تقویم محتوایی هم همین است. برای اینکه بتوانید یک تقویم محتوای خوب و درست بنویسید، ابزارها و نرم افزارهای زیادی وجود دارد که برخی از آنها به صورت بین المللی مورد استفاده قرار میگیرند.
حالا در ادامه برخی از مهمترین و بهترین ابزارهایی که برای نوشتن تقویم محتوایی کاربرد خوبی دارد را معرفی میکنیم. امیدواریم این بخش بتواند دیگر شما را از سردرگمی درآورده باشد!
1. Microsoft Excel
مایکروسافت اکسل از ساده ترین ابزارهایی است که می توانید استفاده کنید. این ابزار نیازی به دانش خاصی نداشته و می توانید بدون صرف وقت زیادی یک تقویم محتوایی را برای سایت خود به وجود بیاورید.
2. Google Sheets
Google Sheets درست مانند یک نسخه آنلاین از برنامه مایکروسافت اکسل عمل می کند. مزیت این ابزار نسبت به اکسل، در دسترس بودن دائمی آن برای تمام افراد تیم بوده و هر تغییری که در تقویم خود به وحود آورید به طور خودکار برای همه آپدیت و نمایش داده می شود.
3. Google Calendar
همان طور که از اسم آن پیداست، گوگل کلندر یک تقویم است که می توانید روی آن وظایف و رویدادهای مختلف برای روزهای هفته و ماه را تعریف نمایید و هر وظیفه را به یک فرد بسپارید. از مزایای این ابزار این است که قابلیت یادآوری یک رویداد را به شما دارد، اما ایراد بزرگ آن نیز این است که پس از استفاده طولانی از آن، مجبور به پرداخت هزینه برای ادامه استفاده هستید.
4. Loomly
Loomly یک ابزار جامع مدیریت رسانههای اجتماعی است که به طور خاص برای برنامهریزی و انتشار محتوا در پلتفرمهای مختلف مانند اینستاگرام، فیسبوک، توییتر و پینترست طراحی شده است.
Loomly دارای یک رابط کاربری drag-and-drop است که استفاده از آن را برای مبتدیان و حرفهایها آسان میکند؛ این نرم افزار، یک تقویم محتوایی بصری ارائه میدهد که میتوانید به راحتی برنامه انتشار محتوای خود را در آن مشاهده و مدیریت کنید. Loomly ابزارهای قدرتمندی برای برنامهریزی محتوا مانند زمانبندی خودکار پستها، پیشنمایش محتوا در دستگاههای مختلف و افزودن نظرات و بازخورد به تیم ارائه میدهد.
موردی که این ابزار را برای من جذاب میکند، گزارشهای تجزیه و تحلیل دادههای مفیدی است که ارائه میدهد؛ این اطلاعات به شما کمک میکند تا عملکرد محتوای خود را پیگیری کنید و استراتژی خود را بر اساس آن تنظیم کنید.
متاسفانه نسخه رایگان Loomly قابلیتهای محدودی دارد و برای استفاده از تمام ویژگیهای آن باید اشتراک ماهانه یا سالانه تهیه کنید. این ابزار بیشتر بر روی برنامهریزی و انتشار محتوای رسانههای اجتماعی تمرکز دارد و ممکن است برای مدیریت محتوای وبلاگ مناسب نباشد.
5. Basecamp
Basecamp یک ابزار مدیریت پروژه است که به شما کمک میکند تا وظایف، پروژهها و تیمهای خود را به طور موثر مدیریت کنید. Basecamp ابزارهای قدرتمندی برای سازماندهی و مدیریت پروژهها مانند ایجاد لیست وظایف، تعیین سررسیدها، تخصیص وظایف و اشتراکگذاری فایلها ارائه میدهد. این ابزار همچنین یک پلتفرم گفتگوی داخلی دارد که به شما کمک میکند تا به طور موثر با اعضای تیم خود ارتباط برقرار کنید.
بیس کمپ، ابزارهای مدیریت وظایف مفیدی مانند یادآوریها، لیستهای چک و برچسبها ارائه میدهد که به شما کمک میکند تا در مسیر انجام وظایف خود بمانید.
اگر بخواهم نظر شخصیام در مورد Basecamp را ارائه دهم، بنظرم برخی موارد است که میتوان به عنوان معایب برای این ابزار در نظر گرفت. برای مثال، بیس کمپ دارای یک رابط کاربری ساده است که ممکن است برای برخی از کاربران جذاب نباشد یا اینکه بیشتر بر روی مدیریت پروژه تمرکز دارد و ممکن است برای مدیریت محتوای سئو به تنهایی کافی نباشد.
6. Trello
Trello یک ابزار مدیریت پروژه بصری است که از کارتها، لیستها و تابلوها برای سازماندهی وظایف و پروژهها استفاده میکند. این ابزار دارای یک رابط کاربری بصری و جذاب است که استفاده از آن را آسان میکند. سیستم کارتها و لیستهای Trello به شما کمک میکند تا وظایف، پروژهها و ایدههای خود را به طور بصری سازماندهی کنید.
Trello یک ابزار عالی برای همکاری تیمی است و به شما کمک میکند تا وظایف را به اعضای تیم خود تخصیص دهید، پیشرفت را پیگیری کنید و بازخورد ارائه دهید.
این ابزار نیز مانند تمام ابزارهای دیگری که رد بخشهای قبلی معرفی کردیم، ممکن است برخی معایب داشته باشد. برای مثال، ترللو قابلیتهای محدودی برای مدیریت محتوای سئو مانند تجزیه و تحلیل دادهها و برنامهریزی محتوا دارد.
7. Asana
Asana تنها ابزاری نیست که برای نوشتن تقویم محتوایی سئو میتوان از آن استفاده کرد، اما به دلیل داشتن ویژگیهای متعدد و کاربردی، به یکی از محبوبترین گزینهها در این زمینه تبدیل شده است.
Asana به شما کمک می کند تا وظایف مربوط به تولید محتوا را به طور موثر سازماندهی و مدیریت کنید. می توانید وظایف را به مراحل کوچکتر تقسیم کنید، سررسیدها را تعیین کنید، افراد را به وظایف مختلف اختصاص دهید و پیشرفت را پیگیری کنید. این ابزار به شما کمک می کند تا پروژه های محتوایی خود را به طور کامل مدیریت کنید. می توانید برای هر پروژه یک فضای کاری جداگانه ایجاد کنید، وظایف مربوط به آن را در آن فضا سازماندهی کنید، سررسیدها را تعیین کنید و پیشرفت را پیگیری کنید.
Asana یک تقویم محتوایی داخلی دارد که به شما کمک می کند تا برنامه انتشار محتوای خود را به طور بصری مشاهده و مدیریت کنید. می توانید تاریخ انتشار هر محتوا، نوع محتوا (مقاله، پست وبلاگ، اینفوگرافیک و غیره) و پلتفرم های انتشار را در این تقویم مشخص کنید.
مزایای استفاده از تقویم محتوایی چیست؟
استفاده از تقویم محتوایی یک ابزار بسیار موثر و کارآمد برای برنامهریزی و مدیریت محتوای دیجیتال است. این ابزار به شما کمک میکند تا به طور سازمانیافته و منظم، محتوای خود را برنامهریزی نموده و زمانبندی و همچنین میتوانید محتواهای مختلف خود را به طور هماهنگ و همگام با استراتژی بازاریابی خود منتشر کنید و از ایجاد هماهنگی و تنظیم در تولید محتوا لذت ببرید. علاوه بر این، تقویم محتوایی به شما کمک میکند تا به بهبود کیفیت محتوایتان بپردازید و از ایجاد محتوای تکراری و بیارزش جلوگیری کنید. از طرفی به بهبود نتایج و عملکرد محتوای خود نیز دست مییابید و به دقت تحلیل کنید که کدام محتواها بیشترین تاثیر را دارند و چه زمانی باید آنها را منتشر کنید. به طور کلی، استفاده از تقویم محتوایی به شما کمک میکند تا به بهرهوری بیشتری در مدیریت و بهینهسازی محتوایتان دست یابید و به بهبود نتایج و اهداف خود نزدیکتر شوید.
حالا اگر بخواهیم به صورت خلاصه این موارد را بیان کنیم:
- افزایش کارایی و بهرهوری
- کاهش استرس و اضطراب
- بهبود کیفیت محتوا
- افزایش ترافیک سایت و شبکههای اجتماعی
- افزایش نرخ تبدیل
نکاتی برای ایجاد یک تقویم محتوایی موفق
- اهداف خود را مشخص کنید: قبل از ایجاد تقویم محتوایی، باید اهداف خود را از تولید محتوا مشخص کنید. چه چیزی میخواهید با محتوای خود به دست آورید؟
- مخاطبان خود را بشناسید: برای ایجاد محتوای مناسب، باید مخاطبان خود را به خوبی بشناسید. چه نوع محتوایی برای آنها جذاب است؟
- یک برنامه واقع بینانه ایجاد کنید: به توانایی خود و تیمتان در تولید محتوا توجه کنید. یک برنامه واقع بینانه ایجاد کنید که بتوانید به آن عمل کنید.
- محتوای خود را به طور منظم به روز کنید: تقویم محتوایی شما یک سند زنده است که باید به طور منظم به روز شود.
کلام آخر
تقویم محتوایی ابزاری است که برای نظم دادن به محتوای سایت خود، عملکرد تیم، ایده پردازی محتوا و به روزرسانی آن ها به آن احتیاج دارید. بدون این تقویم، ممکن است فراموش کنید که پست جدیدی را به موقع و منظم آپلود کرده، به آپدیت ها نرسید، و یا محتوایی تکراری برای سایت تولید کنید.
طراحی این تقویم در نهایت بسته به اهداف و سلیقه شما است. می توانید از تقویم های محتوایی آماده برای گرفتن ایده استفاده نمایید، اما سعی کنید یک تقویم اختصاصی با استراژی سایت خود طراحی کرده و مطابق با آن پیش بروید.
8 Comments
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
من خودم قبلا خیلی مقاومت می کردم و می گفتم درست کردن این تقویم فقط الکی وقتم رو می گیره. ولی با بالا رفتن تعداد محتواهام دیدم واقعا نمیشه بدون تقویم به این کار نظم داد.
سلام وقت بخیر. بله تقویم محتوایی واقعا به همه چیز نظم میده
تقویم محتوایی واقعا به همه چیز نظم میده
سلام. بله آرتمیس جان همینطوره
خیلی کامل و روون بود. ممنون از سایت خوبتون.
سلام. خوشحالیم که براتون مفید بوده
سلام. حتما باید برای ساخت تقویم محتوایی یه قالب خاص رو رعایت کنیم؟ می تونم یه قالب مخصوص واسه سایت خودم بسازم؟
مهرداد جان سلام. نه لازم نیست و اتفاقا ساخت یک قالب کاملا مخصوص برای خودتون خیلی بهتر جواب میده. البته به شرط این که همه موارد لازم داخلش باشه