معیار های سنجش موفقیت در پروژه های سئو
عناوین مطالب
Toggleیک سئوکار متخصص در پایان هر پروژه ای، معیار هایی را برای موفقیت آن در نظر می گیرد. این معیار ها بسیار مهم هستند؛ چرا که تعیین کننده شکست و پیروزی یک پروژه اند. سنجش موفقیت در پروژه های سئو، کار نسبتا آسانی است که نیاز به دقت و تمرکز دارد؛ چرا که اکثر وبمستران آن را کامل و درست انجام نمی دهند. ما برای معیار سنجش موفقیت پروژه های سئو از شاخصی به نام KPI (شاخص های کلیدی عملکرد) استفاده می کنیم.
فرض کنید، شما پس از ماه ها تحقیق در یک حوزه کاری، وب سایتی را برای آن طراحی کرده اید و می خواهید به سود دهی برسید و نتیجه تلاش هایتان را بگیرید. پروژه تان را به یک سئوکار می سپارید و از او میخواهید پس از گذشت چند ماه نتایج موفقیت آمیز بودن پروژه را به شما گزارش دهد. این فرد اگر با معیار های موفقیت آشنایی نداشته باشد، قطعا نمی تواند به شما گزارشی ارائه دهد.
ویکی دمی در این مقاله، جامع ترین معیار های سنجش موفقیت در پروژه های سئو را شرح می دهد تا شما بتوانید در مقابل کارفرما سربلند باشید.
شاخص کلیدی عملکرد یا KPI چیست؟
برای سنجش موفقیت در پروژه ها از شاخصی استفاده می کنیم که به آن شاخص کلیدی عملکرد یا KPI می گویند. تعریف تخصصی تر از این شاخص عبارت است از:
فاکتور عینی که قابل اندازه گیری است و درصد موفقیت آمیز بودن پروژه ها را نشان می دهد و بیا می کند که پروژه تا چه اندازه به هدف های خود دست یافته است. ما برای رسیدن به اهداف پروژه ها، باید برای هر فعالیتی KPI معینی را مشخص کنیم که سئو نیز شامل آن می شود.
علت تعریف کردن KPI برای سئو چیست؟
تعریف شاخص عملکرد برای هر فعالیتی مخصوصاً سئو سایت به ما کمک می کند که بدانیم، در حین انجام پروژه در کجای مسیر قرار داریم و با کمک آن روبه جلو حرکت کنیم. ما برای سنجش موفقیت آمیز بودن یک پروژه باید KPI مناسبی را برای آن انتخاب کنیم. اکثر افراد برای سنجش از تکنیک SMART استفاده می کنند. واژه SMART مخفف شده 5 کلمه می باشد که این کلمات ویژگی های KPI مناسب را بیان می کنند.
ویژگی های یک KPI مناسب:
Specific: منحصر به فرد
Measurable: قابل اندازه گیری کردن
Attainable: قابل دستیابی
Relevant: مرتبط با موضوع
Time Boun: مقید به زمان
این موارد می تواند در انتخاب یک KPI مناسب به شما کمک کند. انتخاب شاخص مناسب قطعاً در هدفگذاری درست و رسیدن به اهدافتان به شما کمک می نماید؛ زیرا دیگر تکلیفتان روشن است که معیارهایتان برای پیروزی و شکست پروژه چه چیز هایی است. در این قسمت KPI های نامناسب را برای شما عزیزان بیان می کنیم تا برای انتخاب معیار های مناسب، دچار اشتباه نشوید.
معیار های نادرست برای سنجش موفقیت در پروژه های سئو
پس از بررسی KPI های نامناسب به سراغ معرفی معیار های سنجش موفقیت در پروژه های سئو، می رویم. اگر به هر دلیلی یکی از این فاکتور ها را معیاری برای سنجش موفقیت پروژه خود قرار داده اید، بهتر است آن را تغییر دهید.
سنجش رتبه الکسا برای موفقیت آمیز بودن پروژه
یکی از بدترین عوامل برای سنجش موفقیت یک پروژه، رتبه الکسا می باشد. رتبه الکسا یک سایت، به سئو و بهینه سازی یک سایت ربطی ندارد و ابزاری برای سنجش نرخ بازدیدکنندگان سایت است. الکسا را به راحتی می توان طریق تقلب بهبود بخشید به همین دلیل است که اعتبار خاصی ندارد. اگر رتبه الکسا را معیار موفقیت سایت خود قرار داده اید به احتمال زیاد تغییری در پیشرفت پروژه تان احساس نمی کنید.
پیج آتوریتی و دامین آتوریتی
مدیران وب سایت ها و کارفرمایانی که پیش زمینه ای از سئو در ذهن خود دارند، فرض می کنند که پیج آتوریتی و دامین آتوریتی دو فاکتور مهم برای وب سایتشان محسوب می شود و این تصور را می کنند که افزایش دامین آتوریتی باعث افزایش فروششان می شود که در حقیقت این طور نیست؛ چرا که دامین آتوریتی به گوگل مربوط نمی شود و ابزار ارائه شده از طرف سایت MOZ می باشد.
دامین آتوریتی عامل موثری در رتبه بندی وب سایت است؛ اما معیار مناسبی برای KPI و سنجش موفقیت یک سایت نیست.
تعداد لینک بیلدینگ یا بک لینک های یک سایت
برخی از افراد تصور می کنند که سئو یعنی ساختن بک لینک های بیشتر برای سایت. تعداد لینک سازی خارجی و لینک بیلدینگ، در افزایش رتبه سایت تاثیر می گذارد؛ اما این تنها معیار برای افزایش رتبه نیست و کیفیت محتوا و ساختار سایت نیز در این میان مهم می باشد. برخی از وب سایت ها به دلیل محتوای با کیفیتی که دارند، نیازی به بک لینک ندارند. به همین دلیل است که ما نباید لینک بیلدینگ را معیاری برای KPI و موفقیت سایت در سئو قرار دهیم.
کلمات کلیدی اشتباه در رتبه اول گوگل
برخی از مدیران سایت ها از ما می خواهند در کلمات کلیدی اشتباه، رتبه 1 گوگل را به دست آوریم که در این باب موضوعاتی بیان می شود. در برخی از موارد مشاهده کردید که وبمستران تضمین می کنند که وب سایت شما را به رتبه اول گوگل می رسانند. در این باره باید بگوییم، سئو کاری که به شما رتبه اول گوگل را تضمین می کند کمی شک برانگیز است.
برخی از کارفرمایان نیز اسرار دارند که شما با کلمات کلیدی که آنها می خواهند به صفحه اول گوگل بیایید؛ اما آن کلمات از نظر شما کلمات کلیدی اشتباهی هستند. در حقیقت پیدا کردن کلمات کلیدی وظیفه متخصص سئو است و کارفرما نباید این کلمات را تعیین کند.
برخی از کارفرمایان تصور می کنند اگر وب سایتشان به رتبه 1 گوگل بیاید، کافی است و دیگر نیازی به چیزی ندارد. در واقع اینطور هم نیست؛ چرا که در برخی از کلمات کلیدی شاید نیاز نباشد وب سایت شما در رتبه 1 قرار بگیرد و همین که در صفحه اول گوگل باشد، کافی است.
همچنین اگر معیار KPI را کلمات کلیدی اشتباه در رتبه اول گوگل قرار دهیم، ممکن است وب سایت در همه کلمات کلیدی در رتبه 1 باشد؛ اما سودآوری برای کارفرما نداشته باشد. اینجاست که شما مقصر عدم سودآوری وب سایت می شوید.
8 مورد از KPI های مناسب و درست برای سنجش موفقیت در سئو
در این قسمت 8 مورد از مناسب ترین معیار های سنجش موفقیت در پروژه های سئو را برای شما عزیزان بیان می کنیم تا با استفاده از این معیار ها بتوانید درصد موفقیت آمیز بودن پروژه های خود را به کارفرمایان ارائه دهید؛ اما قبل از آن 2 نکته را متذکر می شویم:
- بهتر است تنها از یک معیار KPI برای سنجش وب سایتمان استفاده نکنیم و همه معیار ها را برای موفقیت آمیز بودن آن در نظر بگیریم.
- به موضوع پروژه ای که گرفته ایم توجه کنیم و بر مبنای آنها KPI تعیین نماییم؛ مثلا اگر یک وب سایت فروشگاهی دارید باید معیار هایتان را بر اساس میزان فروش آن در نظر بگیرید.
افزایش بازدید وب سایت و افزایش کلیک
یکی از معیار های موفقیت در پروژه های سئو، افزایش بازدید از وب سایت شما می باشد. این افزایش بازدید بهتر است از طریق موتور های جستجو گوگل و بینگ صورت پذیرد. سئو سایت موجب افزایش ترافیک وب سایتتان می شود و این ترافیک به طور طبیعی بازدید های وب سایتتان را افزایش می دهد؛ بنابراین می توانید تعداد کلیک ها و بازدید های سایت را به عنوان یک شاخص KPI قرار دهید.
شما می توانید موقعیت وب سایتتان را در ابزار هایی مثل گوگل آنالیتیکس یا گوگل سرچ کنسول مشاهده کنید. تعداد بازدید های وب سایتتان با توجه به جایگاهی که در آن قرار دارید، محاسبه می شود. شما می توانید با تکنیک هایی مثل گذاشتن یک عنوان رقابتی مرتبط با کارتان به مرور زمان ترافیک سایتتان را بالا ببرید.
افزایش رتبه کلمات کلیدی مهم وب سایت
یکی دیگر از شاخص های تعیین کننده موفقیت پروژه، افزایش رتبه کلمات کلیدی مهم سایت است. رتبه بندی کلمات کلیدی وب سایتتان طبق جایگاهی که موتورهای جستجو برایتان تعیین کرده اند محاسبه می شود. در واقع هر چه رتبه وب سایتتان بالا تر باشد، کلمات کلیدی سایتتان ارزش بیشتری دارد. شما می توانید با استفاده از ابزار هایی مثل SEMrush و SE Ranking رتبه سایت را روی کلمات کلیدی مهم مشاهده کنید.
کلمات کلیدی که در آنها رقابت زیادی وجود دارد، باید برای شما به عنوان استراتژی های طولانی مدت باشد. یکی دیگر از معیار ها برای شاخص KPI، رتبه وب سایت در کلمات کلیدی است؛ زیرا این مورد رابطه مستقیمی با سئو سایت و موفقیت پروژه دارد. یکی از نکاتی که باید به آن توجه داشته باشید، آپدیت الگوریتم های گوگل نیز می باشد.
گوگل هر چند وقت یک بار الگوریتم هایش را آپدیت می کند و ممکن است در این میان وب سایت شما با افت رتبه همراه شود که جای هیچ نگرانی نیست؛ به شرطی که این افت رتبه زیاد نباشد. اگر وب سایتتان با افت شدید رتبه مواجه شد باید آن را بررسی کنید؛ زیرا ممکن است مشکلی در سایتتان وجود داشته باشد که باید آن را برطرف نمایید.
افزایش فروش محصول و نرخ تبدیل کاربران به مشتری
همه مدیران وب سایت ها افزایش مشتری و فروش کالا را دوست دارند. کاربری که وارد وب سایت فروشگاهی شما می شود، در حقیقت یک مشتری است که ممکن است در وب سایت شما ثبت نام کند یا با شرکت شما تماس بگیرد و یا محصولاتتان را خریداری کند. شما می توانید با ابزار گوگل آنالیتیکس و Event هدفی را تعریف نمایید تا بتوانید بررسی کنید که کاربرانتان با چه هدفی وارد سایتتان شده است.
این معیار نیز می تواند به شما کمک کند که ببینید چه اندازه پروژه سئویی شما موفقیت آمیز بوده است. اگر شما هدفتان فقط افزایش بازدید سایت باشد ممکن است از هدف افزایش فروش محصولاتتان غافل شوید.
نرخ خروج از وب سایت
نرخ پرش یکی از معیاری هایی است که درصد خروج کاربران را پس از بازکردن وب سایت محاسبه می کند و این محاسبه نسبت تعداد کاربران بدون فعالیت به کل اندازه گیری می شود. درصد استاندارد نرخ پرش بین 60 تا 40 درصد می باشد، این جمله بدین معنی است که کلیک های نیمی از کاربران بدون فعالیت در سایت ثبت شده و توسط خودشان به پایان رسیده است؛ اما باید بگوییم این اعداد ثابت نیستند و ما می توانیم برای وب سایت خودمان آنها را تغییر دهیم.
نرخ خروج از سایت برای موتور های جستجو اهمیت بسیاری دارد به همین دلیل است که می توان آن را یکی از معیار های KPI در نظر گرفت. موتور های جستجو همیشه وب سایتی را که کیفیت بالایی دارد و هم مرتبط با عبارت جستجو شده کاربر است، نمایش می دهد. نرخ پرش به گوگل می فهماند، نتایجی را که نمایش داده است با موضوع جستجو شده مرتبط نبوده است. همین امر باعث می شود گوگل وب سایت هایی را در نتایج نمایش دهد که نرخ پرششان کمتر است.
تعداد صفحات مشاهده شده در هر بازدید
این معیار نشان می دهد که کاربران در هر بار مراجعه به وب سایتتان چه تعداد از صفحات آن را مشاهده کرده اند. این تعداد بازدید برای هر وب سایتی متفاوت است و ارتباط مستقیمی با ساختار وب سایت دارد. اگر وب سایت شما دارای یک صفحه باشد، شما باید تمرکزتان را بر روی مدت زمان حضور کاربران در وب سایت قرار دهید؛ اما اگر وب سایت شما دارای چندین صفحه است که هر کدام از آنها مقالات و محتوا های مختلفی دارند به احتمال زیاد، تعداد بازدید کاربران از صفحات سایتتان بیشتر است.
شما از این معیار نیز می توانید برای تشخیص موفقیت پروژه های سئو خود استفاده کنید؛ چرا که افزایش بازدید کننده یکی از مهم ترین عوامل رشد وب سایت است.
مدت زمان حضور کاربران در سایت
یکی از عواملی که در سئو وب سایتتان تاثیر دارد، مدت زمان حضور کاربران در آن است. مدت زمان حضور کاربران ارتباط مستقیمی با میزان رضایت آنها از سایت دارد. تولید محتوا با کیفیت و ساختار سایتتان باعث ماندن کاربر در آن صفحه می شود. محتوای با کیفیت، کاربر را مجاب به خواندن آن می کند و این اشتیاق را در او ایجاد می کند که صفحات دیگر سایت را نیز مشاهده کند.
شما می توانید با مقایسه مدت زمان حضور کاربران در صفحاتی که خودتان ایجاد کرده اید و صفحاتی که قبلاً ایجاد شده بود، معیار موفقیت پروژه های سئویی خود را مشخص کنید.
سرعت سایت و مدت زمان بارگذاری صفحات
افزایش سرعت سایت باعث می شود که کاربر از بودن در سایتتان احساس خوبی داشته باشد و از آن خارج نشود. وب سایت هایی که سرعت لود شدن صفحاتشان بیش از 4 الی 5 ثانیه است، قطعا کاربران بسیاری را از دست می دهند؛ چرا که امروزه افراد به بالا بودن سرعت بارگذاری صفحات عادت کرده اند و از وب سایتی که این قابلیت را ندارد خارج می شوند. خارج شدن کاربر به معنی افزایش نرخ پرش است و نتیجه آن افت رتبه در گوگل می باشد.
شما می توانید برای اندازه گیری سرعت وب سایتتان از ابزار های گوناگونی مثل GTMetrix استفاده کنید. این ابزار علاوه بر نمایش سرعت سایت به شما پیشنهاداتی مبنی بر بهینه سازی کد ها، تصاویر، محتوا و… را می دهد. ارائه گزارشات کاهش سرعت صفحات سایت یکی دیگر از معیار های سنجش موفقیت در پروژه های سئو می باشد.
صفحات خروج از سایت
صفحات خروج همان صفحاتی است که کاربر آخرین بار در آن حضور داشته و سپس از وب سایت خارج شده است. خروج از سایت می تواند بستن مرورگر و یا جستجوی سایت دیگری باشد. برخی تصور می کنند صفحات خروج، صفحات بی کیفیت و بدی هستند، اما همیشه هم این طور نیست؛ چرا که ممکن است این کاربر از وب سایت شما خرید کرده و پس از اتمام خرید از سایت شما خارج شود.
در صورتی که با صفحه ای مواجه شدید که نرخ خروج از آن بسیار بالا بود، حتما محتوا و یا ساختار آن صفحه را بررسی کنید؛ چرا که تعداد زیادی از کاربران تا به آن صفحه رسیده اند از وب سایتتان خارج شده اند. برای دسترسی به تعداد خروج کاربران از صفحات به قسمت گوگل آنالیتیکس رفته و گزینه behavior reports را انتخاب نمایید و از قسمت Site content به صفحات خروج دسترسی پیدا کنید.
این مورد نیز معیار مناسبی برای سنجش موفقیت در پروژه های سئو است که نباید از آن غافل شد.
سخن پایانی
قبل از شروع هر پروژه ای باید وب سایت مورد نظر را تحلیل و آنالیز کرده و گزارش کاملی به کارفرما بدهید تا پس از پایان پروژه بتوانید با معیار هایی که برایتان شرح دادیم، موفقیت پروژه سئویی خود را به کارفرما نشان دهید. در حین انجام پروژه از ابزار های گوگل مثل گوگل آنالیتیکس، گوگل سرچ کنسول و دیگر ابزار های گوگل استفاده کنید تا بتوانید نتایج استراتژی های خود را ببینید. این کار به شما کمک می کند که مسیر را اشتباه نروید.
با توجه به مواردی که در این مقاله بیان کردیم، می توانید عواملی را هم که موجب افت رتبه و افزایش رتبه می شود را بیاموزید و این جمله را همیشه به خاطر داشته باشید که سئو نیازمند صبر و حوصله است و نمی توان یک شبه نتایج خارق العاده از آن گرفت. امیدواریم در این مقاله مطالب مفیدی را در اختیار شما وبمستران و کاربران عزیز گذاشته باشیم.
دیدگاهتان را بنویسید