آموزش صفر تا صد سئو سایت چند زبانه
عناوین مطالب
Toggleدر دنیای دیجیتال مارکتینگ، کسب و کارها و برندهایی که از طریق وب سایتشان به ارائه خدمات و محصولات در تمام نقاط جهان می پردازند، و علاوه بر کشور خود، کاربران کشورهای دیگر را هدف قرار می دهند: نیاز به یک بستر مناسبی برای گسترش حوزه فعالیت و کسب و کار و ارائه خدمات در سطح جهانی دارند. به همین منظور کسب و کارها می توانند از طریق سئو سایت های چند زبانه و بین الملی سایت خود را برای زبانها و کشورهای مختلف سئو کنند، تا به اهداف خود در سطح بین الملی برسند. ما در این مقاله به بررسی جامع سئو وب سایت های بین المللی و چند زبانه می پردازیم، با ما همراه باشید.
سئو سایت چند زبانه چیست؟
سئو سایت چند زبانه، بیانگر بهینه سازی محتوای وب سایت برای زبان های مختلف است. درواقع سایت شما به زبان های مختلف، سئو می شود تا در نتایج اولیه جستجوی گوگل قرار بگیرد، و کاربران در کشورهای مختلف بتوانند از طریق جستجوی ارگانیک به وب سایت شما دسترسی پیدا کنند. به طور کلی، هدف از سئو سایت دو زبانه یا چند زبانه جذب مشتریان بینالمللی و کسب درآمد است. اما بهینه کردن سایت های چند زبانه کار راحتی نیست و نیازمند تکنیکها و اصولی می باشد که در ادامه به آن می پردازیم.
تدوین استراتژی سئو وبسایت چند زبانه
برای بهینه سازی وب سایت خود به صورت حرفهای برای کاربران بین المللی ابتدا باید یک استراتژی سئو وب سایت چند زبانه طراحی کنید. در قدم اول، باید تصمیم بگیرید که آیا به سئو سایت چند زبانه نیاز دارید یا خیر؟ بسیاری از کسب و کار های کوچک هنوز آمادگی برای رقابت در عرصه بین المللی را ندارند و به بازار داخلی در کشور خودشان اکتفا می کنند.
اگر می خواهید بدانید سایت شما می تواند در بازار جهانی فعالیت کند یا نه، می توانید به سایت MOZ مراجعه کنید. این سایت به خوبی نشان میدهد که چه سایتهایی باید روی سئو بین المللی سرمایهگذاری کنند. قدم دوم؛ تعیین مخاطبان هدف است. یعنی مخاطبان وب سایت شما در کدام کشورها هستند و زبان اصلی آنها چیست. قدم سوم، زبان کشور مخاطب را درست بشناسید. باید توجه کنید، مخاطب هدف وب سایت شما کدام کشور هاست و زبان های رایج آن کشورها را بشناسید. زیرا بعضی از کشورها چندین زبان رسمی دارند. مثل: چین، 4 زبان رسمی دارد، هند 21 زبان رسمی دارد،اکثر کشور های عربی علاوه بر زبان عربی، انگلیسی هم زبان رایج آن ها است.
پس بهتر است در وب سایتتان در منویی از کاربر، زبان دلخواهش را بپرسید تا کاربر خودش انتخاب کند. و بهترین روش برای نشان دادن لیست زبانهای در دسترس، نوشتن نام آنها با الفبای همان زبان است. و قدم آخر تولید محتوا با توجه به فرهنگ، سلیقه و نیاز کاربران بین المللی وب سایت شما می باشد.
مراحل سئو سایت های چند زبانه
برای بهینه سازی وب سایت خود برای کاربران بین المللی باید به مراحل و تکنیک های سئو سایت multilingual، توجه کنید. این مراحل شامل:
استفاده از تگ hreflang
تگ hreflang یک تگ از زبان HTML است که در بخش Heading وب سایت قرار میگیرد. تگ hreflang به خزندههای موتور جستجوی گوگل نشان میدهد که زبان هر صفحه ی سایت چیست؟ و برای کاربران چه کشوری طراحی شده است و در آخر تعیین میکند که این صفحه مشابه کدام صفحه از یک سایت با یک زبان دیگر است.
با استفاده از تگ hreflang و قرار دادن پسوند زبان موردنظر پس از کلمه کلیدی در بخش هدینگ، به گوگل نشان دهید که زبان صفحات مختلف وب سایت شما چیست و چه مخاطبانی را هدف قرار دادهاید. تگ hreflang به 3 روش انجام می شود:
لینک HTML در هدر: در قسمت <head> آدرس http://example.com/fa به نسخه انگلیسی آن که آدرس http://example.com/en می باشد به شکل زیر لینک دهید:
<link rel=”alternate” hreflang=”en” href=” http://example.com/en” />
هدر HTTP: اگر محتوای منتشر شده شما به شکل HTML نمی باشد (مانند PDF) میتوانید از هدر HTTP زیر برای اشاره به URL یک زبان مشخص استفاده کنید:
Link: < http://example.com/en>; rel=”alternate”; hreflang=”en”
نقشه سایت (sitemap)
به جای استفاده از تگ ها می توانید از نقشه سایت (sitemap) استفاده کنید. با ساخت یک نقشه سایت دقیق که اطلاعات زبان محتوا را هم در آن مشخص کرده اید، موتور های جست و جو راحت تر و سریع تر می توانند محتوای سایت شما را جست و جو کنند.
برای درک مطالب بالا و نحوه عملکرد تگ hreflang برای شما مثالی می زنیم:
فرض کنید که در حوزه فروش پوشاک در سطح بین الملی فعالیت دارید و وب سایت شما یک وب سایت چند زبانه است که به دو زبان فارسی و انگلیسی طراحی شده است.
اولین صفحه سایت باید براساس کلمه کلیدی «پوشاک» برای کاربران ایرانی و به زبان فارسی طراحی شود. بنابراین با استفاده از تگ hreflang در بخش هدینگ به صورت:
domain.ir/ clothes -FA
را به گوگل نشان میدهید که زبان این صفحه فارسی بوده و برای کاربران ایرانی طراحی شده است.
همچنین صفحه دوم سایت باید براساس کلمه کلیدی «پوشاک» برای کاربرانی که زبان آن ها انگلیسی است طراحی شود. بنابراین در بخش هدینگ از تگ hreflang به صورت
domain.ir/ clothes -EN
استفاده کرده و به گوگل نشان می دهید که این صفحه مختص کاربران انگلیسی است.
شما میتوانید از طریق وب سایت sistrix به سادگی و بدون نیاز به کدنویسی، تگ hreflang را بسازید.
ساخت ساب فولدر یا ساب دامین
این دو ساب، بخشهای مختلف سایت شما را تقسیم بندی و طبقه بندی میکنند، اما کارکردهای متفاوتی دارند.ساب دامین (Sundomain) قبل از دامنه اصلی قرار میگیرد؛ به این صورت us.URL.com و محتواهایی که از محتوای اصلی متفاوت و جدا هستند را از دامنه اصلی آن جدا می کند.
ساب فولدر (Subfolder) بعد از دامنه اصلی با یک اسلش قرار میگیرد؛ به این صورت: URL.com/us و سازماندهی صفحات وب سایت را نشان میدهد که محتواهای مختلف سایت با محتوای اصلی آن مرتبط هستند. اما برای سئو سایت های چند زبانه بهتر است از ساب فولدر استفاده شود. زیرا وجود هر زیر شاخه و ارتباط آن با شاخه اصلی، اعتبار دامنه را افزایش می دهد. اما اگر جداسازی محتوا برای شما در اولویت قرار دارد، از ساب دامین برای سایتتان استفاده کنید.
یک TLD مناسب برای دامنه انتخاب کنید
با توجه به این که وب سایتهای چند زبانه، کاربرانی از کشورهای مختلفی دارد، پس باید پسوند دامنه سایت یاTLD به گونه ای انتخاب شود که برای تمامی کاربران آشنا و معتبر باشد. رایجترین و بهترین پسوندcom. است که توسط اکثر کشورها استفاده میشود و آشنا و معتبر است. از دیگر TDL های عمومی و رایج که مختص به کشور خاصی نیستند :
Aero .biz .cat .com .coop .edu .gov .info .int .jobs .net .mil .mobi .museum .name .net .org .pro .tel .travel
اما اگر میخواهید مخاطب هدف سایتتان را یک کشور خاص قرار دهید می توانید از TLDهایی که به طور مشخص برای یک کشور ایجاد شدهاند استفاده کنید. مثل:
Ir .as .bz .cc .co .dj .fm .la .me .ms .nu .sc .sr .tv .tk .ws.
انتخاب سرور
انتخاب سرور در سئو سایت چند زبانه مهم است، زیرا بر سرعت بارگذاری وب سایت برای کاربران تاثیر دارد.
امروزه از سیستم های CDN برای انتخاب سرور استفاده می شود. زیرا این سیستمها اطلاعات وب سایت را به صورت خودکار بر روی چندین سرور در نقاط جغرافیایی مختلف دنیا ذخیره کرده و سپس با توجه به موقعیت مکانی کاربران و از نزدیکترین سرور، وب سایت را با سرعت بهینه برای کاربران نمایشمی دهد.
یک ساختار URL و دامنه انتخاب کنید
یکی از فاکتور های مهم در سئو سایت های چند زبانه ایجاد یک ساختار URL است. شما باید برای هر زبان از URLهای مخصوص آن زبان یا کشور استفاده کنید تا به موتورهای جستوجو نشان دهید که صفحات مختلف سایت شما دارای محتواهای یکسان است. شما می توانید در انتها یا قبل از آدرس اصلی سایت خود پسوند کشور هدف را قرار دهید. اما اضافه کردن پسوند قبل از آدرس اصلی را توصیه نمی کنیم به این دلیل که ممکن است گوگل آن را به صورت یک سایت جدا شناسایی کند و هیچ اعتباری برای دامنه شما ایجاد نشود. به نوعی این صفحه مستقل ازآدرس شما به حساب میآید.
انتخاب CMS مناسب
انتخاب یک CMS یا سیستم مدیریت محتوا مناسب به بهینه سازی محتوا ی سایت چند زبانه کمک میکند. یکی از بهترین سیستمهای CMS برای سئو سایت چند زبانه وردپرس است. وردپرس دارای افزونههای متعددی برای طراحی سئو سایت است.
یکی از بهترین افزونهها، افزونه WPML برای سایت های چند زبانه وردپرسی است که میتوانید به وسیله آن سایت خود را به صورت حرفهای مدیریت کنید، و طراحی سایت، ترجمه سایت و ساخت URL های مخصوص هر زبان را برای صفحات مختلف سادهتر کرده و دسترسی به سایت را برای کاربران بینالمللی نیز راحت تر کنید.
تولید محتوا هدفمند برای سایت
بهتر است برای تولید محتوا به زبانهای مختلف در وب سایت های دو یا چند زبانه از یک مترجم انسانی استفاده کنید. زیرا یکی از اشتباهات رایج در تولید محتوا وب سایتهای چند زبانه این است که، محتواهای فارسی را با استفاده از ابزارهای آنلاین ترجمه مثل Google Translate به زبانهای دیگرترجمه می کنند که این روش درستی نیست.
ابزارهای آنلاین ترجمه هیچ درکی از مفهوم محتواها ندارند، بخصوص اگر متن دارای کلمات تخصصی باشد. چرا که آنها را به صورت کلمه به کلمه ترجمه میکنند. چنین محتوایی برای کاربران دارای مفهوم و جذابیت نبوده و رضایت کاربر را به همراه نخواهد داشت؛ همچنین این کار باعث افزایش نرخ پرش کاربر (Bounce Rate) می شود و بر سئو سایت شما اثر منفی می گذارد.
از طرفی دیگر نیز گوگل به سرعت محتواهای ترجمه شده توسط رباتهای آنلاین را تشخیص داده و رتبه ای به وب سایت شما نخواهد داد. به طور کلی استفاده از ابزار های ترجمه آنلاین باعث کاهش ترافیک و رتبه وب سایت شما می شود.
تشخیص آی پی و User Agent کاربر
در تشخیص User agent وب سایت شما دستگاه کاربر را شناسایی کرده و مطابق با آن دستگاه، محتوای مورد نظر به آن فرستاده می شود. تشخیص آی پی کاربر کمک می کند تا محتوای سایت، متناسب با مکان فیزیکی او به دستگاه کاربر فرستاده شود. در صورت اجرای صحیح این سیستم، نرخ پرش سایت کاهش خواهد یافت و نرخ تبدیل سایت نیز بهبود می یابد. همچنین کاربر نیز محتوای مورد نظر خود را سریعتر پیدا می کند. گوگل برای تشخیص User agentاز ریدایرکت های مبتنی بر HTTP و جاوا اسکریپت پشتیبانی می کند.
ریدایرکت HTTP
ریدایرکت HTTP برای ریدایرکت کاربران به نسخه متناسب با دستگاهشان استفاده می گردد. در این مواقع ریدایرکت ها معمولا بر اساس user-agent کاربران در هدرهای HTTP انجام می شود.
ریدایرکت های مبتنی بر جاوا اسکریپت
از ریدایرکت های مبتنی بر جاوا اسکریپت زمانی استفاده می شود که نیاز به ریدایرکت های پیچیده تری بر اساس هویت و user-agent کاربران باشد. البته این نوع ریدایرکت ها می توانند موجب تاخیر در بارگذاری صفحه برای کاربر گردند، چون که نیاز به دانلود کامل صفحه و اجرای اسکریپت مورد نظر است.
ترجمه متا دیتا
متا دیتا یا فرا داده مجموعه ای از عناصر داخل سایت می باشد که کاربر آن را مشاهده نمیکند و فقط توسط موتورهای جستجو شناسایی می شوند .مثل : تگ alt، تگ hreflang . بنابراین باید این تگ ها را در وب سایت های چند زبانه به زبانهای هدف ترجمه کرد تا برای گوگل قابل درک باشد. بدون ترجمه متا دیتاها نمیتوانید در صفحه نتایج جستجوی کاربران بین المللی رتبه کسب کنید و افزایش ترافیک داشته باشد.
بازبینی سایت از طریق سرچ کنسول
برای بازبینی نهایی و اطمینان از عدم و جود مشکل در سایت به سرچ کنسول سایت خود مراجعه کنید و مطمئن شوید که سایت شما هیچ مشکلی ندارد.
سخن آخر
ما در این مقاله به بررسی کامل سئو وب سایت چند زبانه و بین المللی و مراحل آن پرداخته ایم و بر این نکته تاکید کرده ایم که اگر صاحب کسب و کار هستید و می خواهید بیزینس خود را گسترش دهید و به رقابت و سرمایه گذاری در بازار جهانی وارد شوید و مشتریان بین المللی را جذب وب سایت خود کنید حتما از سئو سایت چند زبانه برای رسیدن به اهداف خود استفاده کنید.
سوالات متداول
سئو سایت چند زبانه چیست؟
سئو سایت چند زبانه، بهینه سازی محتوای وب سایت برای زبان های مختلف است. درواقع سایت شما به زبان های مختلف سئو می شود تا در نتایج اولیه جستجوی گوگل قرار بگیرد، و کاربران در کشورهای مختلف بتوانند از طریق جستجوی ارگانیک به وب سایت شما دسترسی پیدا کنند.
سئو سایت چند زبانه چه اهمیتی دارد؟
کسب و کار هایی که در بازار جهانی حضور دارند و به رقابت و سرمایه گذاری در این بازار می پردازند، برای جذب مشتریان بین الملی نیاز دارند تا سایت خود را به زبان های مختلف بهینه کنند.
چرا از تگ hreflang در سئو سایت چند زبانه استفاده می کنیم؟
تگ hreflang به خزندههای موتور جستجوی گوگل نشان میدهد که زبان هر صفحه ی سایت چیست؟ و برای کاربران چه کشوری طراحی شده است و در آخر تعیین میکند که این صفحه مشابه کدام صفحه از یک سایت با یک زبان دیگر است.
برای سئو سایت چند زبانه از کدام ساب باید استفاده کنیم؟
برای سئو سایت های چند زبانه بهتر است از ساب فولدر استفاده شود. زیرا وجود هر زیر شاخه و ارتباط آن با شاخه اصلی، اعتبار دامنه را افزایش می دهد. اما اگر جداسازی محتوا برای شما در اولویت قرار دارد، از ساب دامین برای سئو سایت چند زبانه استفاده کنید.
8 Comments
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام. ممنون از مقالتون. میخواستم بدونم به نظرتون بهتره از ساب فولدراستفاده کنم واسه چند زبانه کردن سایت، یا واسه هر زبان سایت یه ساب دامین تعریف کنم؟
سلام ساناز جان. میخواین محتوا و قالب تو هر دو زبان با هم یکی باشه؟
تفاوت خاصی ایجاد میکنه؟ چون هنوز تصمیم نگرفتم.
بله تفاوت ایجاد می کنه. اگه می خواین از همون قالب و محتوا استفاده کنین، بهتره برین روی ساب فولدر تا فقط محتو با تغییر زبان سایت تغییر کنه و سئو سایت هم همون باشه. ولی اگه می خواین محتوای متفاوتی بنویسین و قالبش هم فرق کنه باید یا برید روی ساب دامین، و یا کلا روی یک دامنه جدا اون رو هم سئو کنین.
خیلی خیلی ممنونم
خواهش می کنم ساناز جان.
بسیار جامع و خوب بود
خوشحالیم براتون مفید بوده.