ساختار سایت چیست؟ اهمیت Site Structure در سئو

تا به حال به تابلوهای اتوبان ها و خیابان های اصلی دقت کرده اید که مسیرها و خروجی ها را به شما نشان می دهند؟ تا به حال پیش آمده است که از آن ها برای رسیدن به مقصد خود استفاده کنید، اما وسط راه گم شوید؟ فرض کنید می خواهید سعادت آباد تهران به فرودگاه مهرآباد برسید. ایتدا وارد اتوبان هاشمی رفسنجانی می شود، سپس وارد خروجی اتوبان ستاری جنوب شده و تابلوهای فرودگاه مهرآباد را دنبال می کنید. در نهایت، در انتهای این اتوبان به تابلوی خروجی فرودگاه مهرآباد رسیده و مقصد نهایی خود را پبدا کنبد. حال اگر تابلوی راهنمای فرودگاه مهرآباد نباشد، نمی توانید به تنهایی به مقصد برسید و گم می شوید.
ساختار سایت یا Site Structure دقیقا مانند این تابلوها عمل کرده و نحوه چیدمان و ارتباط صفحات و محتواهای سایت با یکدیگر است. ساختار سایت به کاربران و گوگل می کند تا نحوه ارتباط صفحات با یکدیگر را درک کرده و به آسانی محتوا و صفحات مورد نیاز حود را پیدا کنند.
چرا ساختار سایت اهمیت دارد؟
سایتی که تازه ساخته شده باشد، محتوای خاصی نداشته و تعداد صفحات آن کم است. به مرور زمان و با رشد سایت، بالا رفتن تعداد محتوا سایت یا تعداد محصولات آن، همه چیز در هم می رود و حتی امکان دارد برخی از صفحات آن فراموش می شوند. هر چیزی که تعداد بالایی داشته باشد نیاز به ظم و سازماندهی دارد، ر غیر این صورت، استفاده صحیح از آن امکان پذیر نخواهد بود. از مهم ترین ویژگی های ساختار سایت که اهمیت آن را بالا می برد، می توان به موارد زیر اشاره کرد.
تجربه کاربر (UX)
اگر کاربری وارد سایتی، به ویژه سایت فروشگاهی، شده و نتواند صفحه مورد نظر خود را پیدا کند، و یا مجبور شود برای رسیدن به صفحه مورد نظر بیش از 3 بار روی لینک های مختلفی کلیک کند، از آن سایت خارج شده و به احتمال زیاد نیز دیگر به آن باز نمی گردد. هر چه ارتباط صفحات سایت با هم بهتر و دسترسی آن راحت تر باشد، تجربه کاربر (UX) از آن سایت بهتر شده و امتیاز بیشتری را در برابر الگوریتم های گوگل به دست می آورد.
ایندکس گوگل
از طرف دیگر، بهینه و منظم بودن ساختار سایت به گوگل و ربات های آن کمک می کند تا محتوای سایت و ارتباط میان صفخات آن را بهتر کرده، و بهتر و سریع تر آن ها ایندکس کند. هر چه کیفیت ایندکس سایت بهتر باشد، می تواند به میزان بالاتری به سئو آن نیز کمک کند.
پیشگیری از کنیبالیزیشن (Cannibalization)
سایتی که ساختار آن به درستی چیده شده باشد، آمار دقیقی از صفحات و محتواهای خود دارد. این امر موجب می شود تا صفحه یا محتوایی تکراری روی سایت قرار نگرفته و سایت دچار کنیبالیزیشن (Cannibalization) نشده و مجبور به رقابت با محتوای خود و تصحیح آن نباشید.
لینک سازی داخلی
زمانی که به درستی از ساختار سایت خود اطلاع داشته باشید، بهتر می توانید میان صفحات آن ارتباط برقرار کرده و آن ها را با لینک سازی داخلی به یکدیگر وصل کنید. زمانی که لینک سازی داخلی سایت به درستی انجام شود، استفاده از آن برای کاربران نیز اسان تر خواهد بود و از طریق این لینک ها به صفحه مقصذ خود خواهند رسید.
حفظ ارزش صفحات مهم
بدون شک تمام صفحات سایت اهمیت دارند، اما ارزش برخی از این صفحات و محتواهای آن ها بیشتر است. یکی از سیستم های نوشتن محتوا سیستم پیلار کلاستر نام دارد. این سیستم به این شکل عمل می کند که یک محتوا جامع و محتوای مادر است، و محتواهایی که زیرمجموعه آن می شوند کلاستر نام دارند. به عنوان مثال، محتوای ((سئو چیست؟)) یک محتوای پیلار است که انواع سئو، مانند سئو داخلی، از کلاستر های آن است.
حال محتوای سئو داخلی خود می تواند یک محتوا جامع بوده و آنالیز سایت یکی از کلاسترهای آن باشد. زمانی که این 3 محتوا از طریق لینک سازی داخلی به یکدیگر متصل می شوند، از ارزش خود به دیگری منتقل می کنند و زمانی که این ارزش به پیلار اصلی بازگردد، ارزش ان برای گوگل مشخص می شود.
چگونه ساختار سایت خود را بهینه کنیم؟
اگر سایت شما ساختاری بهینه ندارد، و یا تازه قصد ایجاد یک ساختار برای آن دارید، مراحل زیر را در نظر بگیرید:
طراحی نقشه بصری
طراحی یک نقشه بصری برای نحوه خوشه بندی سایت به شما کمک می کند تا بهتر بتوانید برای بهینه سازی ساختار ایده پردازی کرده و برنامه بریزید. بهترین راه برای خوشه بندی سایت، قرار دادن لینک مهم ترین صفحات در منو است تا با این کار آن ها را کاملا در دسترس کاربر قرار داده و رسیدن به صفحه مقصد را آسان تر کنید.
آنالیز رقبا
سایت های رقبای اصلی خود را آنالیز و بررسی کنید تا بتوانید ساختاری بهتر از آن ها داشته و ایده نیز بگیرید. لازم به ذکر است که هر تکنیکی که سایت های رقیب برای ساختار سایت خود به کار می برند نمی تواند مناسب شما نیز بوده و حتی ممکن است ساختار آن را به هم بریزد. فقط تکنیک هایی را استفاده کنید که با سایت شما نیز همخوانی داشته باشند.
اگر نمی دانید چگونه سایت رقبای خود را آنالیز کنید، می توانید از خدمات سئو سایت ویکی دمی استفاده نمایید.
تحقیق کلمات کلیدی
تحقیق کلمه کلیدی نقشی اساسی را در بخش های مختلف سئو به عهده دارد و بدون شک نقش مهمی را در ساختار سایت نیز ایفا می کند. تحقیق کلمات کلیدی به شما کمک می کند تا بهترین عبارت ها را در منو سایت قرار داده و صفحات را نیز با استفاده از این کلمات به یکدیگر متصل کنید. این کار تاثیر فوق العاده ای را در سئو سایت شما می گذارد.
عمق کلیک
در زمان تعیین ساختار سایت، حواس خود را به عمق کلیک بدهید. عمق کلیک میزان دفعاتی است که کاربر باید روی لینک ها کلیک کرده و به صفحه مقصد برسد. اگر تعداد این کلیک ها از 3 تا 4 بار بیشتر شود، کاربر را گیج و خسته می کند.
ساخت سایت مپ
در نهایت، یک سایت مپ برای سایت خود بسازید. سایت مپ یک فایل با فرمت XML است که در سرچ کنسول سایت برای ربات های خزنده گوگل قرار می گیرد. این نقشه ارتباط میان صفحات سایت را برای ربات های گوگل مشخص کرده و درک آن ها از ساختار سایت را بالا می برد. از این رو، کراول و ایندکس شدن سایت را نیز آسان تر و سریع تر می کند.
جمع بندی
ساختار سایت یا Site Structure نحوه قرار گیری صفحات سایت و ارتباط آن ها با یکدیگر است. هر چه ساختار یک سایت بهتر باشد، استفاده از آن و درک ارتباط میان صفحات آسان تر خواهد بود. همچنین، سایتی که ساختاری درست و مناسب داشته باشد سریع تر ایندکس شده و تجربه کاربری بهتری نیز به ارمغان خواهد آورد که بر سئو آن تاثیری مثبت گذاشته و ترافیک ارگانیک سایت را افزایش خواهد داد.
4 Comments
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام. ساختار سایت با سایت مپ چه فرقی داره؟
سلام. سایت مپ میره تو سرچ میره تو سرچ کنسول و برای ربات های گوگل هست تا درک اون ها از سایت را بالا ببره. ساختار سایت نحوه چیدمان و دسترسی کاربر به بخش های مختلف هست.
ممنونم ازتون
خواهش می کنم دوست عزیز