حتی اگر تازه به دنیای سئو وارد شده باشید، بدون شک نام زیبای الگوریتم های گوگل را شنیده و احتمالا از تنفر دیگر سئوکاران از آن ها تعجب کرده اید.
فرض کنید سایت خود را با الگوریتم ها سئو کرده و با زحمت رتبه های برتر را به دست می آورید، سپس فردا صبح از خواب بیدار می شوید و الگوریتم جدید گوگل تمام زحمات شما را به باد داده و سایت شما اکنون در صفحه سوم به جای رتبه سوم قرار دارد!
البته، احتیاجی نیست بترسید. این اتفاق فقط برای کسانی می افتد که آشنایی کافی با این الگوریتم ها نداشته و یا سعی در دور زدن آن ها دارند.
با یادگیری الگوریتم های رتبه بندی گوگل، می توانید سایت خود را به درستی در قالب چارچوب های گوگل سئو کرده و از ایجاد تغییرات در صورت به وجود آمدن یک الگوریتم جدید و یا یک آپدیت اجتناب کنید.
ویدئو آموزش الگوریتم های گوگل
الگوریتم گوگل چیست؟
الگوریتم های گوگل (Google Algorithms) در اصل قوانین و چارچوب های موتور جستجو گوگل برای گرفتن رتبه های بالا در آن هستند. بعضی از این الگوریتم ها دارای ترفندهای کوچک بوده و بعضی دیگر به محض منتشر شدن تمام رتبه بندی سایت در SERP را تغییر می دهند.
موتور جستجو گوگل از این الگوریتم ها برای بازیابی اطلاعات از حافظه (ایندکس) خود و نشان دادن درست ترین و مرتبط ترین پاسخ و سایت ها به سرچ کاربر استفاده می کند.
هر چه سایت شما بیشتر مطابق با این الگوریتم ها سئو شده باشد، شانس بیشتری را برای گرفتن رتبه های بالا تر در صفحه نتایج موتور جستجو به دست می آورید.داشتن رتبه مناسب در SERP شانس شما برای داشتن ترافیک ارگانیک بالاتر افزایش می دهد.
چرا الگوریتم های گوگل به وجود آمدند؟
اگر در گذشته عبارتی را در گوگل سرچ می کردید، با سیل عظیمی از سایت هایی رو به رو می شدید که محتوایی کاملا بی ربط با عبارت جست و جو شده شما داشتند. سپس باید در میان آن ها می گشتید و اگر شانس می آوردید، در همان صفحه اول سایتی مرتبط با سرچ خود پیدا می کردید. اصلی ترین هدف SERP گوگل، نشان دادن مرتبط ترین سایت ها با سرچ کاربر و تمرکز بر تجربه کاربر است. از این رو در سال 1998، گوگل اولین الگوریتم خود را منتشر کرد و قوانین و چارچوب هایی را برای سایت ها و محتوای درونی آن ها در نظر گرفت. در سال های اول، گوگل فقط تغییرات کوچکی را در این الگوریتم ها به وجود می آورد، اما اکنون بارها دست به آپدیت آن ها می زند. بعضی از این تغییرات جزئی بوده و به چشم نمی آیند و بعضی تمام رتبه بندی را به هم می ریزند. با ایجاد این تغییرات و الگوریتم ها در طی سال های متعدد، گوگل در حال حاضر موفق به ارائه بهترین و مرتبط ترین سایت ها به عنوان پاسخ به جستجوی کاربر شده است و در صورتی که سایتی از این قوانین سرپیچی کند، با جریمه هایی از سمت گوگل به نام گوگل پنالتی مواجه می شود که تاثیری منفی در سئو و رتبه آن سایت می گذارد.
چرا الگوریتم های گوگل در سئو اهمیت دارند؟
گوگل دریایی از سایت ها، محتوا، و اطلاعات در حافظه خود دارد و در زمان سرچ عبارتی توسط کاربر، براساس الگوریتم های خود تصمیم می گیرد که کدام سایت ها و با چه ترتیبی به کاربر نشان داده شوند. این امر منجر می شود تا اهمیت این الگوریتم ها در سئو سایت بسیار بالا باشد. به همین جهت، سایت شما باید عملکردی بر اساس این الگوریتم ها و چارچوب های گوگل برای به دست آوردن رتبه مناسب داشته باشد
از کجا بفهمیم که گوگل الگوریتم های خود را آپدیت کرده است؟
شما نیازی به دانستن آپدیت های جزئی الگوریتم های گوگل ندارید، چرا که این آپدیت ها فقط برای ایجاد نظم بیشتر بوده و معمولا به چشم هم نمی آیند. اما گاهی اوقات، گوگل هسته الگوریتم های خود را آپدیت می کند که باعث به وجود آمدن تغییرات چشمگیری می شود. به همین علت، باید بتوانید این تغییرات را پیدا کرده تا به اشتباه به سئو سایت خود آسیب نزنید. در مرحله اول، می توانید یک Google Alert برای تشخیص تغییرات الگوریتم تنظیم کنید. در این صورت، هر زمان که الگوریتمی آپدیت شده و یا مدل جدیدی به صورت آنلاین ارائه شود، یک اعلان مستقیم به صندوق ورودی ایمیل شما ارسال خواهد شد. در مرحله بعد، یک اکانت توییتر ساخته و Google SearchLiaison را دنبال کنید که یک اکانت رسمی گوگل است و در آن به روزرسانی های الگوریتم اصلی را اعلام خواهد کرد. Google Alerts در رسانه های اجتماعی فعالیت نمی کند، بنابراین دنبال کردن این حساب راه دیگری برای ردیابی الگوریتم های گوگل می باشد. از این طریق می توانید برای آپدیت های برنامه ریزی شده Google اطلاعات بیشتری کسب کنید، که ممکن است به بهبود استراتژی سئو شما کمک کند. در مرحله آخر، می توانید از Google Analytics برای کمک به تشخیص تغییرات الگوریتم ها استفاده کنید. این ابزار می تواند با توجه به نوسانات سایت و ترافیک های به وجود آمده، به شما کمک کند تا نگاه دقیق تری به عملکرد خود بیندازید و ببینید آیا تحت تأثیر تغییر الگوریتم گوگل قرار گرفته اید یا خیر.
در صورت مواجه با آپدیت الگوریتم گوگل چه باید کرد؟
صبور باشید: بیشتر به روزرسانی های هسته ای الگوریتم های گوگل زمان بر بوده و طول می کشد تا به شکل کامل اعمال شوند. بنابراین همیشه صبر کنید تا این آپدیت کامل انجام شود. عجله در ایجاد تغییرات در سئو سایت می تواند بیشتر از این که مفید باشد، به سایت شما آسیب وارد کند. به منابع قابل اعتماد تکیه کنید: به هر محتوا و تئوری که در سایت های مختلف با آن روبه رو می شوید اعتماد نکنید. بهتر است منتظر تجزیه و تحلیل کارشناسان و نشریات مورد اعتماد مانند Search Engine Journal و Moz بمانید. مطمئن شوید که به تغییرات نیاز دارید: گاهی اوقات، بهترین کاری که می توانید در مواجه با آپدیت الگوریتم های گوگل انجام دهید این است که هیچ کاری نکنید! بسیاری از آپدیت ها بعد از چند هفته کمی بهبود پیدا کرده و یا حتی به حالت قبل بر می گردند، بنابراین پیش از ایجاد تغییرات در سایت خود، مطمئن شوید که به آن ها احتیاج دارید. بهبود: در آخر، اگر متوجه شدید که مشکلی در وب سایت شما وجود دارد که باعث افت رتبه شده است، آن را برطرف کنید. استراتژی سئوی خود را بررسی کرده و بر روی افزایش کیفیت سایت خود تمرکز کنید.
الگوریتم PageRank (PR) سیستمی برای رتبه بندی صفحات وب است که توسط لری پیج و سرگی برین در دانشگاه استنفورد در اواخر دهه 90 ایجاد شد و مبنای موتور جستجو گوگل بود.
الگوریتم فلوریدا گوگل (Google Florida Algorithm) یکی از ابتدایی ترین و مهم ترین الگوریتم های گوگل است که در زمان انتشار، توجه همگان را به خود جلب کرد و برای مقابله با محتواهای بی کیفیت و بک لینک های غیرطبیعی ایجاد شده است.
گوگل هر چند وقت یک بار، ترتیب رتبه بندی های خود را به هم می ریزد تا شانسی به سایت های جدید داده و رفتار و تجربه کاربران را نسبت به این سایت ها بسنجد تا بتواند رتبه درستی را بر این اساس به آن ها بدهد. علت دیگر آن زمانی است که گوگل متوجه یک سایت قدیمی می شود و با دادن فرصتی به این سایت، شانس کسب رتبه بهتری را به آن ارائه می کند.
هدف اصلی الگوریتم هیلتاپ (hilltop)، شناسایی صفحات معتبر است تا بتواند به آن ها بر اساس لیاقتشان رتبه دهد. الگوریتم هیلتاپ، از جمله الگوریتم هایی است که با همکاری page rank به شناسایی صفحات خبره و متخصص و دارای اعتبار می پردازد.
این الگوریتم مانند یک فیلتر برای سایت های جدید و یا سایت هایی که گوگل به آن ها مشکوک است عمل می کند و جلوی گرفتن رتبه بالای این سایت ها را می گیرد. هدف از این کار، نظارتی بهتر و اطمینان از عملکرد صحیح و صحت محتوا این سایت ها می باشد. به همین علت، معمولا سایت های جدید در ماه های اول فعالیت خود موفق به کسب رتبه خوبی نمی شوند. این الگوریتم هرگز به طور رسمی توسط گوگل تایید نشده است، اما تمامی متخصصان سئو در سراسر جهان، از وجود آن اطمینان کامل دارند.
در آگوست 2010، گوگل الگوریتم کافئین را معرفی کرد اما تا ژوئن 2019 اجرا نشد. حجم گسترده این آپدیت یک دوره آزمایشی و توسعه طولانی را توسط توسعه دهندگان وب گذراند. گوگل با استفاده از کافئین بهتر می تواند در صفحات وب کراول کرده و داده های بیشتری را در خود ذخیره نماید.
تا قبل از سال 2011، بسیاری از سایت ها در گوگل با انتشار محتوایی بی کیفیت، کپی کردن محتوای دیگران، و ردیف کردن کلمات کلیدی در آن، رتبه می گرفتند. از این رو گوگل الگوریتمی به نام پاندا را منتشر کرد. این الگوریتم یک الگوریتم جریمه ای در گوگل است و هدف آن جلوگیری از انتشار محتوای کپی، کوتاه، بی کیفیت و یا نامربوط در سایت ها و بهبود تجربه کاربر می باشد.
الگوریتم Freshness، به بررسی زمان به روزرسانی صفحات سایت شما می پردازد و عموما جدیدترین و به روزترین محتواها را نمایش می دهد. سایت هایی که رویداد محور و خبری هستند، بیشتر تحت تاثیر این الگوریتم قرار می گیرند.
الگوریتم پنگوئن یک الگوریتم جریمه ای بوده که بر روی بک لینک ها متمرکز است و به مبارزه با سایت هایی می پردازد که لینک های جعلی و نامرتبط ساخته و یا خریداری می کنند. در صورت شناسایی چنین صفحه ای، بسته به میزان تخلف، باعث افت رتبه و یا حذف صفحه از ایندکس گوگل می شود.
الگوریتم EMD در سال 2012، برای اولین بار انتشار داده شد. این الگوریتم در طی 10 سال بارها و بارها آپدیت شده و هدف اصلی آن از بین بردن سایت هایی است که محتوای ضعیفی ارائه می دهند.
الگوریتم ونیز مربوط به جستجوهای محلی بوده و آپدیت قابل توجهی نیز محسوب می شود. این الگوریتم از IP یا موقعیت جغرافیایی برای نشان دادن نتایج جستجو استفاده می کند.
الگوریتم دزد دریایی ، با کپیبرداری از محتوا های سایتهای دیگر و دزدی ادبی مقابله کرده و برای سایتهایی که محتوای تکراری منتشر میکنند رتبه منفی در نظر می گیرد.
این الگوریتم مفهوم کلمات و قواعد نگارشی زبان های مختلف را درک کرده و کیفیت نتیجه SERP را با یافتن کلمات مترادف و هم خانواده افزایش می دهد. از این رو، استفاده از مترادف ها، متضاد ها، و یا کلمات کلیدی Long-tail در محتوا، به بهبود کیفیت و درک بهتر آن توسط این الگوریتم کمک می کند. از آنجایی که هدف الگوریتم مرغ مگس خوار درک بهتر معنای کلمات است، این الگوریتم پنالتی و جریمه ندارد.
الگوریتم Payday Loan در سال 2013 جهت مقابله با سایت های اسپم، منتشر شد. سایتهایی که قصد دارند با استفاده از تکنیکهای spam و سئو کلاه سیاه، به رتبه های بالای نتایج جستجو دست پیدا کنند، بدون شک توسط این الگوریتم جریمه خواهند شد.
این الگوریتم از اهمیت بالایی در سئو محلی برخوردار است، چرا که قادر به درک آدرس ها و مکان های فیزیکی می باشد. نتایج SERP در این الگوریتم کاملا بسته به عبارت سرچ شده توسط کاربر است. به طور مثال، اگر "آدرس ویکی دمی" را در هر جای ایران سرچ کنید، با نتیجه و آدرسی یکسان مواجه می شوید. حال اگر عبارت سرچ شده "نزدیک ترین رستوران ها" باشد، نتیجه جستجو برای شما با فردی که در فاصله زیادی از شما قرار دارد یکسان نخواهد بود.
شاید الگوریتم موبایل گدون برای اکثر بیزینس ها شبیه به یک سورپرایز باشد، ولی گوگل خیلی وقت است که از این الگوریتم برای رتبه بندی سایت ها در حالت موبایل استفاده می کند.در نوامبر 2014، موبایل فرندلی بودن به عنوان یک فاکتور مهم در رتبه بندی سایت ها در نظر گرفته شد.
الگوریتم رنک برین هسته اصلی سرچ گوگل را تشکیل می دهد. این الگوریتم مانند یک هوش مصنوعی بسیار قوی عمل می کند که قادر است معنی کلماتی را که نمی داند حدس بزند. هدف آن درک سرچ کاربر و ارائه بهترین نتیجه است.
رنک برین با هوش بالای خود می تواند الگوریتم های دیگر را آپدیت کرده و اصل رتبه بندی گوگل را انجام بدهد.
فرد به عنوان هسته الگوریتم ها، به بررسی کیفیت موضوعات پرداخته و به طور عمیقی روی سایت ها تاثیر می گذارد. تمامی آپدیت هایی که مرتبط با کیفیت هستند، به الگوریتم فرد بستگی دارند.
الگوریتم E-A-T (مخفف اعتماد، اقتدار، و تخصص) در سال 2019 برای محافظت از کاربران به وجود آمد. بر اساس این الگوریتم، سایت هایی که به سلامت و دارایی کاربر و یا قوانین مرتبط باشند، باید محتوایی کاملا صحیح و دقیق ارائه داده و این محتوا باید توسط یک فرد متخصص در آن حوزه نوشته شود.
.
الگوریتم مدیک ماهیتی مشابه با الگوریتم EAT دارد. تفاوت این دو الگوریتم در این است که Medic تنها بر حوزه پزشکی متمرکز بوده و هدف آن دور نگه داشتن کاربر از اطلاعات پزشکی غلط است. بر اساس این الگوریتم نیز تمامی اطلاعات داده شده در سایت باید کاملا صحیح و معتبر بوده و توسط یک فرد متخصص نوشته شده باشند.
الگوریتم برت یک ماشین یادگیری برای درک بهتر زبان های مختلف است. این الگوریتم با استفاده از تکنولوژی NLP که مخفف Natural Language Process است توانایی درک زبان های مختلف و کلمات محاوره ای آن ها را به دست آورده و معنی کلمات مختلف را بر اساس کلمات قبل و بعد آن حدس میزند.
گوگل به طور مرتب در حال آپدیت و تغییر الگوریتم های جستجو است. برخی از این تغییرات در داخل هسته الگوریتم انجام شده و قابل تشخیص نمی باشند. برخی دیگر نیز توسط گوگل اعلام شده و از تغییرات هسته ای آن نیز به حساب می آیند. با سئو سایت خود بر اساس این الگوریتم ها می توانید رتبه مناسبی را در صفحه نتایج جستجو به دست آورید. هر الگوریتم سئوی گوگل، دارای ویژگی های منحصر به فرد است. برای مثال، الگوریتم پاندا وظیفه نظارت و کنترل محتواها را برعهده دارد. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد. لطفا نظرات خود را با ما در میان گذاشته و یا در صورت نیاز با شماره ۰۹۱۲۸۹۰۹۲۴۸ تماس حاصل فرمایید.
در مقاله الگوریتم های گوگل ویکی دمی، لیست کامل و جامعی از Google Algorithm نیز ارائه شده است که همه آن ها، بر اساس سال ایجاد هر الگوریتم نیز نوشته شده است.
محمدرضا جان سلام. ماهست و عملردشون با هم یکیه. فقط Medic تنها روی سایت های پزشکی و مربوط به سلامت تمرکز میکنه و EAT سراغ سایت های حقوقی، مالی، مقالات، و موارد مشابه میره
عااالی بود مرسی
سلام. خوشحالیم براتون مفید بوده
خیلی کامل و کاربردی بود.ممنونم از سایت خوبتون
سلام نازنین جان. خوشحالیم که براتون مفید بوده
سلام نازنین جان. خوشحالیم که براتون مفیذ بوده
فرق الگوریتم eat با medic چیه؟ یکی به نظر میان
محمدرضا جان سلام. ماهست و عملردشون با هم یکیه. فقط Medic تنها روی سایت های پزشکی و مربوط به سلامت تمرکز میکنه و EAT سراغ سایت های حقوقی، مالی، مقالات، و موارد مشابه میره
سلام. من تازه می خوام سروه به یادگیری الگوریتم ها کنم. با کدوم یکی شروع کنم بهتره؟
امیرحسین عزیز سلام. می تونین با الگوریتم های پاندا و پنگوئن شروع کنین
سلام. لازم هست که واقعا در مورد تمام این الگوریتم ها بدونیم؟ خیلی تعدادشون زیاده!
سلام مبینا عزیز. لازم هست که با همشون آشنا باشین، اما اکثر الگوریتم ها آپدیتی از هم دیگه هستن، و تسلطتون باید روی الگوریتم های اصلی باشه