ایندکس گوگل چیست؟ 4 راهکار برای افزایش سرعت ایندکس
عناوین مطالب
Toggleتا به حال به این فکر کرده اید که صفحات یک سایت چگونه وارد SERP می شوند؟ چرا گاهی صفحه های جدیدی که به سایتمان اضافه می کنیم تا چند وقت در صفحه نتایج گوگل قابل نمایش نیستند؟ یا چرا تغییراتی که در یک صفحه اعمال می کنیم بلافاصله در گوگل نمایش داده نمی شود؟
پاسخ این سوال، ایندکس است. ایندکس فرآیند ذخیره سازی اطلاعات و صفحات سایت ها در بایگانی و دیتابیس گوگل می باشد. صفحه ای که در دیتابیس گوگل ایندکس نشده باشد در SERP نیز نمایش داده نمی شود، و صفحه ای که در SERP نباشد نمی تواند هیچ ترافیک ارگانیکی را دریافت کند. صفحه بی ترافیک، عملا صفحه ای بی ارزش برای یک سایت است.
ایندکس شدن چیست؟
ایندکس شدن به فرآیندی گفته میشود که طی آن موتورهای جستجو مانند گوگل، محتوای وبسایتها را شناسایی، بررسی و ذخیره سازی میکنند. این فرآیند به موتورهای جستجو کمک میکند تا زمانی که کاربران به دنبال اطلاعات خاصی هستند، بتوانند نتایج مرتبط و دقیقی را به آنها نمایش دهند.
حالا ما در این مقاله فقط می خواهیم در مورد فرایند ایندکس کردن سایت توسط موتور جستجوی Google صحبت کنیم.
خرنده ها یا کراولرهای گوگل از روش های مختلفی وارد سایت ما می شوند و توسط مسیرهای داخلی که با لینک سازی داخلی آن را ساخته اید، در تمام صفحات موجود در سایت وارد می شوند(به همین مهم است که استراتژی لینک سازی داخلی را به طور جدی یاد بگیرید!)
اطلاعات موجود در داخل هر یک از آن صفحات را مشاهده کرده و در دیتابیس ذخیره می کنند. حالا نوبت الگوریتم هاست که وارد عمل شوند. الگوریتم های گوگل هر کدام برای هدف خاصی ایجاد شده و محتوا را برای همان هدف، آنالیز می کنند. اگر محتوای شما تمام فاکتورهای مورد نیاز برای کاربر را داشته باشد، به صفحه اول گوگل خواهد رسید.
فرآیند ایندکسینگ چگونه اتفاق میوفتد؟
هر صفحه یک سایت سه فرآیند شناسایی(کراول شدن)، ذخیره سازی(ایندکس شدن)، و رتبه بندی(رنک گرفتن) را طی کرده و سپس در صفحه نتایج گوگل نمایش داده می شود:
- گوگل ربات هایی دارد که به آن Crawler (خزنده) و یا عنکبوت های گوگل گفته می شود. وظیفه این ربات ها جستجو و خزیدن در سایت ها و شناسایی صفحات جدید آن ها، و یا تغییرات اعمال شده در صفحات قدیمی سایت است. این فرآیند شناسایی، خزش (Crawling) نام دارد.
- این صفحات پس از شناسایی توسط گوگل، در دیتابیس آن ذخیره و یا ایندکس (index) می شوند، که فرآیندی زمان بر است. ایندکسینگ (indexing) منجر به نمایش داده شدن این صفحه در صفحه نمایش گوگل می شود و در صورت index نشدن، می تواند تمام ارزش آن را از بین ببرد.
- پس از آن، صفحه ذخیره شده از فیلتر الگوریتم های گوگل گذشته و رتبه می گیرد. هر چه کیفیت این صفحه بالاتر بوده و بیشتر بر اساس چارچوب های گوگل سئو شده باشد، رتبه بهتری را دریافت خواهد کرد.
لازم به ذکر است که indexing فقط برای صفحات جدید سایت نیست. هر تغییری که در صفحات ایجاد شود نیز باید توسط گوگل ایندکس شده تا در SERP به شکل جدید به کاربر نشان داده شود.
چگونه از ایندکس شدن یک صفحه مطلع شویم؟
دیدیم که ایندکس کردن چیست و روند آن به چه صورت است. اما حالا باید بدانیم که چگونه باید بفهمیم صفحه امان توسط گوگل اینندکس شده است؛ یعنی می خواهیم بدانیم آیا صفحه مورد نظر ما در نتایج جستجو نمایش داده می شود یا خیر.
فرض کنید صفحه جدیدی را به سایت خود اضافه کرده و می خواهید از ایندکس شدن آن مطلع شوید. برای این کار از دو روش می توانید استفاده کنید.
1. روش سرچ “:site”
در این روش، ابتدا صفحه جدید سایت خود را باز کرده و سپس لینک آن را کپی کنید. پس از به صفحه سرچ گوگل رفته، URL سایت خود را پس از عبارت :site وارد کرده، و آن را سرچ کنید. اگر صفحه شما index شده باشد، به عنوان نتایج جستجو نشان داده خواهد شد.
به طور مثال، من می خواهم بررسی کنم که آیا صفحه مشاوره سئو ویکی دمی ایندکس شده است یا خیر. پس لینک آن را کپی کرده و به شکلی که توضیح دادم، در بخش سرچ گوگل وارد می کنم:
از آن جایی که این صفحه index شده است، به شکل نتایج جستجو نشان داده می شود:
2. استفاده از سرچ کنسول
استفاده از ابزار سرچ کنسول گوگل یکی دیگر از روش های بررسی ایندکس صفحه است. در این روش، پس از وارد شدن به صفحه سرچ کنسول خود، بر روی گزینه URL Inspection کلیک کرده و لینک صفحه مورد نظر را وارد نمایید. نتیجه آن به شما نشان می دهد که صفحه شما در گوگل index شده است یا خیر.
به عنوان مثالی دیگر، می خواهیم ایندکس شدن صفحه سئو تضمینی ویکی دمی را بررسی کنیم. همانطور که مشاهده می کنید، این صفحه ایندکس شده است.
4 راهکار برای افزایش سرعت ایندکس
گاهی صفحات سایت با سرعت پایینی ایندکس می شوند. بسته به ماهیت سایت، سرعت ایندکسینگ صفحات می تواند از اهمیت بسیار بالایی برخوردار باشد. برای مثال، سرعت index برای یک سایت خبری بسیار حائز اهمیت است تا این سایت بتواند خبرهای دست اول را با بیشترین سرعت به کاربران برساند.
سرعت indexing صفحات سایت برای یک وبلاگ به آن اندازه حیاتی نیست، و مشکلی ندارد اگر چند روز زمان ببرد. راهکارهایی برای افزایش سرعت ایندکس وجود دارند که می توان با استفاده از آن ها، سریع تر صفحه را به به دیتابیس گوگل و SERP وارد کرد.
1. درخواست دستی در Google Search Console
لینک صفحه ایندکس نشده را در بخش URL Inspection سرچ کنسول وارد کنید. پس از اینکه عدم ایندکس صفحه را نشان داد، می توانید با کلیک کردن بر گزینه Request Indexing، سرعت ایندکس آن را افزایش دهید.
2. نظم و زمان بندی انتشار محتوا
اگر محتواهای سایت خود را براساس یک استراتژی و به طور منظم آپلود و به روزرسانی کنید، کم کم به گوگل کمک می کنید تا این نظم را درک و شناسایی کند و خزنده های آن در زمان های آپلود و آپدیت محتوا به سایت شما وارد شوند. برای این کار می توانید از یک تقویم محتوایی استفاده کرده و یک برنامه ریزی درست برای محتوای سایت خود انجام دهید.
3. استفاده از سایت مپ
سایت مپ (Site Map)، یک فایل با فرمت XML است که به شکل یک نقشه از محتوای سایت عمل کرده و در صفحه سرچ کنسول قرار می گیرد. این فایل فهم ارتباط میان محتواهای سایت را برای گوگل آسان کرده و سرعت index را افزایش می دهد.
اگر از وردپرس برای وبلاگ محتواهای خود استفاده می کنید، هر محتوا توسط افزونه های رنک مث و یواست به طور خودکار وارد سایت مپ شما می شود، اما اگر از کدنویسی های اختصاصی استفاده می کنید، باید آن را به طور دستی به سایت مپ خود وارد کنید.
4. استفاده از فایل robots.txt
فایل robots.txt یک فایل متنی و دستوری برای ربات های گوگل است که در هاست سایت قرار می گیرد. زمانی که خزنده گوگل وارد سایت شما می شود، ابتدا این فایل را مرور می کند تا بداند اجازه بررسی کدام صفحات را دارد. قرار دادن صفحه مورد نظر در این فایل به افزایش سرعت ایندکس آن کمک می کند. لازم به ذکر است که این فایل حتما باید با نام robots.txt در هاست قرار گرفته و نمی تواند اسم دیگری داشته باشد.
چرا نباید تمامی صفحات سایت ایندکس شوند؟
هر سایت یک بودجه خزش (Crawl Budget) دارد. بودجه خزش میزان صفحاتی از سایت است که روزانه توسط گوگل بررسی می شوند. این میزان هیچ عدد مشخصی ندارد. حال اگر به ربات های گوگل اجازه دهید تا تمامی صفحات شما را خزش کنند، صفحه هایی که ارزش بالایی ندارند نیز ایندکس شده و بودجه خزش برای آن ها مصرف می شود. برای مثال، صفحه دسته بندی (category) محصولات، صفحه ای نیست که نیاز به نشان دادن در گوگل داشته باشد. برخی نیز معتقدند که صفحاتی مانند درباره ما یا تماس با ما نیز نیازی به index شدن ندارند. تشخیص ارزش این صفحات به استراتژی سئو هر سایت بستگی دارد.
دلیل دیگر آن امنیت سایت است. جلوگیری از ایندکس شدن فایل ها و افزونه های امنیتی سایت مانع در دسترس گرفتن این فایل ها در گوگل شده و امنیت سایت را افزایش می دهد.
چطور صفحات ایندکس شده سایت را بشماریم؟
به شخصه برای اینکه از درستی کار خودم برای سایت مطمئن شوم، دلم می خواهد نتایج را به صورت کیفی و کمی بررسی کنم. برای مثال در مورد ایندکس شدن صفحات سایت، اول بدانم که صفحات مورد نظر من توسط موتور جستجو ایندکس شده و سپس باید بدانم چه تعداد از صفحات ایندکس شده اند(بنظرم کمی در این مورد وسواس گرفته ام!).
امیدوارم که شما این وسواس را نداشته باشید؛ اما اگر به آن دچار شده اید، برای بررسی تعداد صفحات ایندکس شده در سایتتان می توانید از راه های زیر اقدام کنید:
- برای استفاده از این ابزار، باید در Google Search Console یک حساب کاربری ایجاد کنید و سپس وبسایت خود را به آن اضافه کنید.
- باید در Google Search Console، میتوانید به بخش Pages (که قبلا با نام Coverage شناخته می شد) بروید و تعداد صفحات ایندکس شده، صفحات با خطا و صفحات بدون ایندکس را مشاهده کنید.
- میتوانید از اپراتورهای جستجوی گوگل برای بررسی تعداد صفحات ایندکس شده وبسایت خود استفاده کنید. برای این کار، عبارت site:yourdomain.com را در نوار جستجوی گوگل وارد کنید و به جای yourdomain.com، آدرس وبسایت خود را وارد کنید. تعداد نتایجی که گوگل برای این عبارت نمایش میدهد، تقریباً معادل تعداد صفحات ایندکس شده وبسایت شما است.
- ابزارهای سئو مختلفی مانند Ahrefs، SEMrush و Moz وجود دارند که میتوانند به شما در بررسی تعداد صفحات ایندکس شده وبسایتتان کمک کنند.
جمع بندی
ایندکسینگ فرآیند ذخیره سازی یک صفحه در دیتابیس گوگل است تا در زمان سرچ کاربر به او نشان داده شود. صفحه ای که ایندکس نشده باشد در SERP نمایش داده نشده و هیچ ترافیک ارگانیکی را دریافت نمی کند. هر صفحه از سایت در نهایت ایندکس می شود، اما اگر سرعت ذخیره آن برای سایت شما اهمیت دارد، می توانید با استفاده از تکنیک های بیان شده در این محتوا، سرعت ایندکس صفحات خود را افزایش دهید.
2 Comments
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
عالی
با سلام. خوشحالیم که براتون مفید بوده