آموزش سئو برای مبتدی ها (مفاهیم سئو مبتدی و مقدماتی)
عناوین مطالب
Toggleشما به دلایل متفاوتی ممکن است به سراغ این مقاله آمده باشید اما احتمالا اکثر شما، کسانی باشید که صرفا می دانید که سئو چیست و چقدر مفهوم به درد بخوری است و به طور جدی قصد دارید که آن را یاد بگیرید. پس آموزش سئو برای مبتدی ها را انتخاب کرده اید و به سراغ این مطلب آمده اید. حقیقت این است که من هم یک زمانی مثل شما بودم و الان می بینم که بد نیست که تجربه خودم را در این رابطه، در اختیار شما قرار بدهم و حداقل در راه یادگیری سئو، بتوانم کمک کننده خوبی باشم.
در این آموزش، هرآنچه برای شروع یادگیری و حتی شروع کار سئو دارید را به شما خواهم گفت و تمام تلاش تیم ما هم این است که این مطلب، یک مقاله ساده و کاملا مفهومی باشد تا صرفا بتوانید با ذهن آماده تری به سراغ مطالب پیچیده تر بروید. پس در این مقاله همراه من باشید که قرار است پایه های یک تخصص بسیار جذاب را بگذاریم و این دیوار را محکم و استوار از اول بنا کنیم.
همیشه یادتان باشد که برای شروع یادگیری سئو، اول از همه باید با یک سری مفاهیم ابتدایی آشنا بشوید که تا سال ها قرار است با آن ها سر و کار داشته باشید. این اصطلاحات معمولا از همان ابتدا در سئو بودند و امروزه در سال 2025 هم همچنان با این مفاهیم سر و کار داریم. پس بریم که در ادامه با مفاهیم اولیه سئو آشنا بشویم.
مفاهیم اولیه در آموزش سئو برای مبتدی ها
قبل از اینکه آموزش سئو برای مبتدی ها را شروع کنیم بگذارید با الفبای سئو آشنا بشویم. الفبای سئو چیز پیچیده ای نیست و صرفا چند اصطلاح است که قرار است تا زمانی که با سئو کار می کنیم همچنان با آن ها درگیر باشیم. من چند تا از این اصطلاحات را به شما می گویم و یادتان هم باشد که این ها تنها اصطلاحات سئو نیستند و صرفا آن اصطلاحاتی هستند که برای شروع کار سئو به آن ها نیاز داریم:
- سئو (SEO): می دانم که اگر نمی دانستید سئو چیست الان اینجا نبودید اما بد نیست که خود اصطلاح سئو را یک مروری کنیم. سئو یا SEO مخفف Search Engine Optimization یا بهینه سازی برای موتورهای جست و جو می باشد.
- کرال (Crawl): حرکت ربات های گوگل و دیگر موتورهای جست و جو در بین سایت ها برای پیدا کردن سایت ها و ایندکس کردن آن ها
- ایندکس (Index): نشانه گذاری سایت ها توسط کرالرها (Crawler ها یا ربات های موتور جست و جو) برای ثبت سایت ها در موتور جست و جو
- کوئری (Query): عبارت یا کلمه کلیدی ای که در موتور جست و جو سرچ می شود
- کلمه کلیدی (Keyword): عبارتی که روی آن در صفحات سایت سئو انجام می شود که Query های کاربران موتور جست و جو معمولا شامل آن ها می شود
- بک لینک (Backlink): می دانید که لینک چیست و حال بک لینک لینکی است که در یک سایت دیگر به سایت مورد سئو شما داده می شود.
- صفحه نتایج موتور جست و جو (SERP): وقتی شما چیزی را در گوگل یا هر موتور جست و جو سرچ می کنید، SERP یا Search Engine Result Page به شما نمایش داده می شود که همان صفحه نتایج جست و جو می باشد. به همین سادگی!
این اصطلاحات برای آموزش سئو برای مبتدی ها فعلا کافی است تا آرام آرام اصطلاحات دیگر را همینجا در ادامه یا در آینده و مطالب دیگر سایت ما یاد بگیرید.
به عنوان یک فرد علاقه مند سئو مبتدی را چگونه یاد بگیریم؟
آموزش سئو مبتدی واقعا سخت نیست و شما با دیدن دوره های رایگان و شرکت در وبینارهای مربوطه نیز می توانید آن را یاد بگیرید. اما شاید نصیحت خوبی که بتوانم به شما بکنم این باشد که سئو مبتدی را نیز بهتر است با کار کردن یاد بگیرید. بهترین راه برای یادگیری سئو این است که به عنوان کارآموز وارد شرکت هایی که کار سئو انجام می دهند بشوید و با کار روی پروژه های واقعی اول سئو مبتدی و بعد هم سئو پیشرفته را یاد بگیرید. به این صورت هم می توانید سئو را یاد بگیرید و هم اینکه اگر به خوبی سئو مبتدی را یاد گرفتید، در همان شرکت استخدام بشوید و بتوانید کار خودتان را شروع کنید.
در رابطه با جزئیات یادگیری سئو هم بهتر است اول از سئو داخلی شروع کنید و مبانی آن را یاد بگیرید و سپس بخش هایی از سئو تکنیکال را آموزش ببنید. چون استراتژی و اعمال سئو خارجی سختتر است، حتما بهتر است مبانی سئو خارجی را از یک سئو کار متخصص و آگاه در این زمینه یاد بگیرید که دچار اشتباه نشوید.
اگر هم صاحب یک سایت هستید و سئو مبتدی را می خواهید برای سایت خودتان یاد بگیرید، می توانید از مشاوران سئو، متخصصان و شرکت هایی که این کار را انجام می دهند، کمک بگیرید. فقط به یاد داشته باشید که در این صورت باید کمی هزینه پرداخت کنید که البته برای مشاوره سئو آنقدر زیاد هم نیست.ما در ویکی دمی، مشاوره سئو به صورت رایگان داریم که می توانید از طریق شماره های موجود در سایت، با ما در ارتباط باشید و سوالات خود را بپرسید.
آموزش مفاهیم سئو مبتدی
زمانی که شروع به یادگیری سئو مبتدی می کنید، باید اول از همه سئو را به 3 بخش عمده تقسیم بندی کنید که در میان مفاهیم گسترده آن گم نشوید. سئو به طور کلی 3 بخش دارد که تمامی مفاهیم و آموزش های سئو از مبتدی تا پیشرفته در این سه بخش قرار می گیرند که البته یک بخش جانبی هم هست که به آن نیز اشاره خواهیم کرد:
- سئو داخلی (On-page SEO)
- سئو خارجی (Off-page SEO)
- سئو تکنیکال (Technical SEO)
- سئو محلی (Local SEO) که این یکی جزو موارد جانبی سئو هست و نمی شود جزو هیچ دسته ای آن را قرار داد.
مفاهیم سئو داخلی
انجام سئو داخلی یا به اصطلاح on-page یا on-site seo، به هرآنچه که روی صفحه یا صفحات سایت شما انجام می شود می گویند. هر چیزی که شما بر روی سایتتان انجام می دهید، از بهینه سازی محتوا گرفته تا ابعاد فنی سایت مانند موارد زیر را سئو داخلی گویند:
- بهینه سازی عنوان ها و توضیحات متا در SERP
- هدینگ ها (H1, H2, H3,…)
- ساختار URL
- بهینه سازی عکس ها
- محتوا
- لینکسازی داخلی
- ساختاربندی متون
- و…
در آموزش سئو مبتدی، به شما می گوییم که چطور سئو داخلی بر روی سایتتان تاثیر می گذارد. مثلا زمانی که یک مقاله بارگذاری می کنید که راجع به یک راهنمای طرز استفاده باشد، گوگل به طور کامل، درخور بودن و مفید بودن آن مقاله را بررسی می کند.
ربات های گوگل، در سایت شما می خزند (عملیات crawl) و به دنبال تگ تایتل و هدینگ های توصیفی می گردند تا بفهمند که شما دقیقا چه چیزهایی را در مقالات خود آورده اید.
سرنخ های موتورهای جستجو، کلمات کلیدی، تگ های تایتل، دسکریپشن یا توضیحات متا و … می باشد که به واسطه آن، منحصر به فرد بودن محتوای شما را تشخیص می دهند.
مفاهیم سئو خارجی
سئو خارجی یا به اصطلاح off-page SEO یا off-site seo، به مجموعه فعالیت هایی که خارج از وب سایت شما برای افزایش اعتبار سایت خودتان انجام می دهید، گفته می شود. از نمونه های سئو خارجی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دسترسی یه ایمیل
- پست میهمان مانند رپرتاژ آگهی
- فعالیت و لینکسازی در شبکه های اجتماعی
- همکاری با اینفلوئنسرها در زمنیه کاری خودتان
- نوشتن و یا تولید یک محتوای ارزشمند که مردم دوست داشته باشند به سایت شما لینک دهند (این یکی یکم سخت است و شاید اوایل کار چنین چیزی نسیب ما نشود!)
- برند منشن های خارج از سایت
- و…
معمولا امور سئو کلاه سیاه و سئو کلاه خاکستری در سئو خارجی انجام می شوند و درباره این مفاهیم در مطلب سئو چیست کامل صحبت کرده ایم. همچنین مطلب سئو چیست به شما کمک می کند که مفاهیم اولیه سئو را کامل تر درک کنید.
مفاهیم سئو تکنیکال
سئو مبتدی شاید چندان به سئو تکنیکال ورود نکند اما این اصلا دلیل نمی شود که ما درباره آن چیزی ندانیم. سئو تکنیکال پایه و اساس سئو سایت است و اگر نباشد هیچکدام از فعالیت های ما فایده ای ندارد. چرا؟ چون سئو تکنیکال به مجموعه فعالیت هایی گفته می شود که کرال و ایندکس کردن سایت ما را برای موتورهای جست و جو راحت تر می کنند. به عبارت دیگر سئو تکنیکال به تمامی کارهایی گفته می شود که ما انجام می دهیم تا خوانایی سایتمان را برای موتور جست و جو راحت تر کنیم و به علاوه آن، تجربه کاربری را نیز بیش از پیش بهبود ببخشیم. چند مورد از امور سئو تکنیکال به شرح زیر می باشند:
- بهبود سرعت سایت با امور مختلف (کم کردن حجم اسکریپت ها CSS ها، بهینه سازی کدها، اعمال Lazy Load و…)
- بهینه سازی متاتگ ها برای خوانش بهتر سایت توسط ربات های موتور جست و جو
- بهینه سازی سایت مپ
- بهینه سازی فایل ربات (robots.txt)
- بهبود داده های ساختار یافته یا Schema
- و…
مفهوم سئو محلی
سئو محلی آن چیزی نیست که خیلی بتوان نام سئو را روی آن گذاشت اما به مجموعه فعالیت هایی گفته می شود که باعث شوند کسانی که از نظر موقعیت جغرافیایی به شما نزدیک تر هستند بتوانند سایت شما را با جست و جوی کلمات سایت شما یا برند شما به راحتی پیدا کنند. سئو محلی بیشتر با گوگل مپ و یا ثبت در Google Business ارتباط دارد که در سئو مبتدی خیلی وارد آن نمی شویم.
چیزی که از الگوریتم ها در سئو مقدماتی باید بدانیم
زمانی که صحبت از آموزش سئو مقدماتی می شود، معمولا کسی همان اول کار به سراغ الگوریتم های موتور جست و جو نمی رود. شما زمانی که به سراغ سئو پیشرفته هم بروید در نهایت با الگوریتم های گوگل سر و کار دارید و چون گوگل بیش از 95 درصد از کل جست و جوهای دنیای اینترنت را دربرمی گیرد، اصلا صرف نمی کند که شما بخواهید چه در سئو مقدماتی و چه در سئو پیشرفته، درباره الگوریتم های موتورهای جست و جوی دیگر مطالعه کنید یا بخواهید سئوی خودتان را طبق آن ها انجام بدهید.
این الگوریتم های گوگل شامل الگوریتم هایی مانند الگوریتم پنگوئن، الگوریتم مرغ مگس خوار، الگوریتم پاندا و کلی الگوریتم دیگر با اسم های جالب (اما ماهیت نه چندان جالب و سختگیرانه!) می شوند که الان نمی خواهیم با صحبت کردن درباره آن ها شما را بترسانیم.
به طور کلی، الگوریتم های گوگل از بیش از 200 فاکتور سئو برای رتبه بندی سایت استفاده می کنند. خیلی از این فاکتور ها کاملا واضح و مشخص هستند و خیلی از آن ها نیز برای مراحل بعدی یادگیری سئو می باشند. به هر حال در سئو مقدماتی و آموزش سئو برای مبتدی ها ما به سراغ چند تا از این موارد می رویم که شما در این آموزش حداقل ایده ای از اینکه چه کارهایی باید در سئو انجام بشود داشته باشید.
آموزش سئو مقدماتی: بخش محتوا
برای اینکه عملکرد خوبی در نتایج جستجو داشته باشید، باید بدانید که مردم چه می خواهند و چگونه خدمات یا محصولات شما، می تواند خواسته های آنها را برآورده کند.
موتورهای جستجو نمی خواهند که شما با زیرکی تمام، الگوریتم ها را دور بزنید و بدون اینکه به مخاطبان خود فکر کنید، تنها تمرکزتان، گرفتن رتبه باشد. از این گذشته، موتورهای جستجو به این دلیل وجود دارند که به افراد حقیقی کمک کنند و سوال های واقعی آنها را جواب دهند.
ما هم قرار نیست در آموزش سئو برای مبتدی ها چیزی بگوییم که خلاف نظر گوگل و دیگر موتورهای جست و جو است. پس اولین کاری که شما در سئو مقدماتی باید یاد بگیرید نوشتن یک محتوای خوب، بهینه، با ساختار بندی درست و سئو شده است.
پیدا کردن کلمات کلیدی و استفاده صحیح از آنها
وقتی افراد در گوگل می نویسند “بهترین شرکت بیمه”، اگر می خواهید نام شما را ببینند، باید این عبارت کلیدی را در تایتل، توضیحات متا و بدنه محتوای خود استفاده کنید.
کلمات کلیدی شما می توانند کوتاه (short-tail)، دو کلمه ای و بلند (long-tail) باشند، حتی می توانند 3 کلمه یا بیشتر باشند. بستگی به محتوا، میزان رقابت و مخاطبانتان دارد.
شناسایی کلمات کلیدی که برای شما مناسب باشد، کار نسبتا سختی است. کسب و کار شما چه پیشنهادی برای جستجو گرها دارد و چگونه می توانید آن را در چند کلمه خلاصه کنید.
تحقیق کلمات کلیدی، یک کار پایه ای اما حیاتی برای استراتژی سئو سایت شما است و به شما این امکان را می دهد که کلمات کلیدی ارزشمند و مهم کسب و کار خود را بشناسید.
کاربر چه چیزی در گوگل سرچ می کند و ما چگونه آن را پیدا کنیم، این سوالی هست که میدونم الان در ذهن شما وجود دارد اما نگران نباشید ما در این آموزش سئو مقدماتی همراه شما خواهیم بود. این را بدانید که برای پیدا کردن کلمات، باید تحقیق کلمه کلیدی یا Keyword Reaserch انجام دهید. ابزازهایی مانند
- ubersuggest
- KWFinder
- Google Keyword Planner
- LongTailPro
- SpyFU
- Ahrefs
- SERPStat
- SEMRUSH
می تواند به شما ایده های جدید برای پیدا کردن کلمات کلیدی بدهد.
وقتی با سئو بیشتر آشنا شوید، می فهمید که تولید کلمات کلیدی به منظور جذب جستجو گرهای فعلی است و ابزارها، شما را راجع به این که افراد چه چیزی را چند بار سرچ می کنند، مطلع می سازد.
این ابزارها، چیزهای دیگری را نیز نمایش می دهند. مثلا اینکه هر چند وقت یک بار کلمات کلیدی مرتبط سرچ می شوند، رقابت ارگانیگ به چه صورت است و هم چنین می توانید میزان سختی کلمات کلیدی را بفهمید.
علاوه بر این، رقبای کسب و کار شما، منبع مناسبی برای یافتن کلمات کلیدی هستند. صفحات محصولات آنها را مشاهده کنید، وبلاگ و مقالات آموزشی آنها را بخوانید برای اینکه بفهمید به چه سوالاتی پاسخ می دهند.
تولید محتوای سئو شده چیست؟
بعد از یاد گرفتن نسبی Keyword Research، حالا در سئو مقدماتی باید به سراغ مفهومی برویم که شاید شنیده باشید. مفهوم تولید محتوای سئو شده که تمامی صاحبان سایت به دنبال آن هستند. محتوای سئو شده به محتوایی گفته می شود که اصول سئو از جمله چگالی درست کلمات کلیدی، ساختار بندی تیترها (Heading ها) و عنوان، بهینه سازی Snippet یا همان باکس نمایش صفحه ما در SERP، جامع بودن مطلب ما، لینکسازی داخلی بهینه و موارد دیگری می شود که در سئو مقدماتی تا همینجا هم زیادی پیش رفته ایم. یادتان هم باشد که تولید محتوای سئو شده به معنی به زور زیاد نوشتن محتوا، تکرار کلمه کلیدی به صورت اسپمی (Keyword Stuffing) و لینکسازی زورکی نیست.
لینکسازی در سئو مقدماتی
یک چیزی در آموزش سئو برای مبتدی ها شاید خیلی ها یادشان برود که بگویند این است که چرا اصلا این لینک در سئو تا این حد اهمیت دارد؟ چون ربات های موتور جست و جو یا همان Crawler ها که بالاتر گفتیم، از طریق همین لینک های داخل سایت ها هست که صفحات دیگر همان سایت یا سایت های دیگر را پیدا می کنند. یعنی مثلا من یک صفحه ای در سایتم دارم به نام “آموزش سئو مقدماتی” و داخل این صفحه، یک لینک مانند چند خط بالاتر دادم به “تحقیق کلمه کلیدی” که یک مطلب درباره Keyword Research است. کرالر گوگل آموزش سئو مقدماتی من را می بیند اما به هر دلیل تا حالا مطلب تحقیق کلمه کلیدی من را ندیده است. وقتی کرالر وارد صفحه آموزش سئو مقدماتی می شود و لینکی که من به صفحه تحقیق کلمه کلیدی داده ام را می بیند، وارد آن می شود و آن صفحه من را هم می بیند. شاید اینطوری حتی آن صفحه دیگر من را نیز ایندکس کند.
اهمیت لینکسازی در سئو همینقدر مهم است و یکی از معیارهای سنجش اعتبار یک صفحه، به تعداد لینک هایی است که از صفحات دیگر دریافت کرده است و بدیهی است که صفحه معتبرتر، جایگاه بالاتری هم در گوگل کسب می کند.
بک لینک چیست؟
از آنجایی که هدف این مقاله آموزش سئو مبتدی و مقدماتی است، در بحث لینکسازی حداقل دیگر شما باید بدانید که بک لینک چیست و در نتیجه با وجود اینکه شما می توانید مقاله مربوط به آن را نیز مطالعه کنید، یک توضیح کوچکی هم ما در اینجا درباره این مفهوم می دهیم. بک لینک در واقع لینکی است که شما از یک سایت دیگر دریافت می کنید. صرفا برای شروع بد نیست بدانید که به بک لینک هایی که شما از سایت های دیگر دریافت می کنید می گویند Inbound Link و بک لینک هایی که به سایت های دیگر می دهید می گویند Outbound Link که در سئو مقدماتی شما همین بک لینک خالی را هم بدانید کافیست.
موتورهای جستجو، بک لینک هایی که تخصص کسب و کار شما را تایید می کنند، بررسی می کنند، و حتی سایت های شناخته شده، توصیه های بهتری را ارائه می دهند.
ایجاد یک شبکه قابل قبول لینک برای سایت شما، اولین قدم برای نشان دادن ارزش و اعتبار سایتتان است. ساخت لینک برای موفقیت استراتژی سئو شما حیاتی است. البته که این تنها چیزی نیست که مسلما در استراتژی سئو معنا دارد اما یکی از مواردی که شاید در استراتژی سئو حتما در آینده باید بیشتر به آن توجه کنید، استراتژی بک لینک سازی است که البته که دربارهآن بیشتر می توانید در مطلب استراتژی سئو مطالعه کنید و ما جلوتر اشاره ای هم به تدوین استراتژی سئو خواهیم کرد.
بررسی استراتژی لینکسازی رقبا در آموزش سئو برای مبتدی ها
تحلیل رقبا کلا مهم است و یک مبحث جداگانه در کار سئو می باشد. اما مهمترین چیزی که در بررسی رقبا مهم است استراتژی لینکسازی آن هاست. اینکه شما همان محتوا و همان ساختاری که رقیب دارد را کپی کنید یا حتی از آن الهام بگیرید خیلی به کار بررسی رقبا در سئو مقدماتی نمی آید. محتوای شما برای شماست و باید یونیک باشد و ساختار هم باید در عین رعایت اصول سئو، منحصر به فرد بودن خودش را حفظ کند. اما در بک لینکسازی این موضوع خیلی متفاوت است.
زمانی که شما با ابزارهایی مانند Ahrefs، SEMrush، Ubersuggest و… استراتژی لینکسازی رقبای خودتان را بررسی می کنید، در واقع دارید می فهمید که برای گوگل قابل قبول است که شما از چه سایت هایی لینک دریافت کنید و آن سایت ها را مرتبط با سایت شما می داند. بگذارید یک مثال برایتان بزنم. فرض کنید که شما سئو یک سایت پزشکی را در دست دارید و 2 تا سایت تابناک و فارس که هردو هم اعتبار بالایی دارند، پتانسیل Guest Blogging را برای شما دارند. هردو خبرگزاری هستند و هیچکدام اختصاصا تمرکزی بر اخبار پزشکی ندارند. در این حالت شما رقبای خودتان که رتبه های بالایی دارند را چک می کنید و می بینید که آن ها هم که سایت های پزشکی هستند، تو تابناک بیشتر لینک دارند و مسلما شما هم بهتر است که از این سایت لینک دریافت کنید.
فعالیت در شبکه های اجتماعی
در بحث شبکه های اجتماعی در سئو مقدماتی، دو مفهوم را یاد بگیرید کافیست و بعدها در سئو پیشرفته موضوع شبکه اجتماعی برای شما پررنگ تر هم خواهد شد. این دو مفهوم سوشال سیگنال و سوشال بک لینک هستند. سوشال بک لینک یعنی اینکه شما در شبکه های اجتماعی که امکان لینک گذاری دارند به سایت یا صفحات سایت خودتان لینک بدهید و سوشال سیگنال هم یعنی نام برند شما یا بخشی از متن سایت شما در شبکه های اجتماعی باشد. تا همینجا هم برای سئو مبتدی کافی است و نیازی نیست ذهنتان را درگیر موارد دیگر کنید.
بهینه کردن سایت برای کاربر و موتور جستجو
کسانی که در سئو مبتدی هستند، تصور می کنند که بهینه سازی سایت فقط برای موتورهای جستجو انجام می شود؛ اما این یک تصور کاملا غلط است. وقتی می خواهید سئو سایتی را بر عهده بگیرید، مهم است به یاد داشته باشید که دارید برای دو مشتری جداگانه کار می کنید: افرادی که خوانندگان واقعی سایت شما هستند و ربات های موتورهای جستجو که قرار است سایت شما را ایندکس کنند.
اگرچه این رباتها روز به روز هوشمند تر و به انسانها شبیه تر می شوند، اما هنوز هم میان آنها تفاوت های عظیمی وجود دارد. بنابراین هدف شما باید ایجاد یک تجربه خوب چه برای کاربر و چه برای ربات باشد.
درک اینکه چگونه صفحاتی را ایجاد کنید که برای ربات ها بهینه باشد، ممکن است کمی چالش بر انگیز باشد. بنابراین همان طور که باید درک عمیقی از مفاهیم سئو داشته باشید، مهم است که بتوانید آنها را به درستی پیاده سازی کنید. بنابراین ترجیحا مواردی که در ادامه مقاله آموزش سئو مبتدی، به آنها اشاره می کنیم را با توسعه دهنده سایت خود در میان بگذارید.
توجه: از آنجایی که این مقاله ی آموزش سئو برای افراد مبتدی است، این بخش را به طور خلاصه بیان می کنیم. چرا که می خواهیم صرفا شما را با مفاهیم آشنا کنیم و اصلا نمی خواهیم فعلا درگیر بخش های سئو تکنیکال و تخصصی شوید.
تمرکز بر روی تجربه کاربری (UX)
تجربه کاربری یا همان UX یکی از مهم ترین مقدمات سئو می باشد. بنابراین لازم دانستیم تا در آموزش سئو برای مبتدی ها حتما به این نکته اشاره کنیم.
تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که زمانی که مخاطبان، لینک سایت شما را در صفحه نتایج موتورهای جستجو می بینند و روی آن کلیک می کنند، چگونه می توانید نیازهای آنها را برآورده کنید؟
موتورهای جستجو، به افراد کنجکاو زیادی مدیون است و خواسته است کاربران را با راضی نگه داشتن آنها برآورده کنند. پایه و اساس گوگل، برآورده کردن نیازهای مردم است و این مسئله به این بستگی دارد که شما چگونه سایتتان را سئو می کنید.
موتورهای جستجو، رفتار کاربران را به هنگام تعامل با سرپ (SERP) و بعد از کلیک بر روی سایت شما، زیر نظر می گیرند. به این تعاملات، سیگنال های رابط کاربری (UX) می گویند. این سیگنال ها روی اینکه چقدر این رتبه بندی ها برای مردم دقیق هستند، تاثیر می گذارند.
بررسی موبایل فرندلی بودن سایت
اطمینان حاصل کنید که سایتتان موبایل فرندلی است. بر طبق یک مطالعه، بیش از 60% جستجوها با تلفن های همراه انجام می شود، پس mobile-friendly بودن یک سایت در سئو اهمیت بسیاری دارد.
برای سئو مقدماتی یکی از بهترین ابزارهایی که تست Mobile Friendly بودن را می توانید با آن انجام بدهید همان Google Lighthouse است که می توانید آن را به صورت اکستنشن روی مرورگر کروم خودتان نصب کنید. این ابزار اطلاعات کاملا دقیقی از Mobile Friendly بودن سایت شما نمی دهد اما می تواند کمک کننده باشد. اصل آن کسی که باید موبایل فرندلی بودن را تشخیص بدهد، یک طراح سایت و یا خود شما هستید که سایت را در گوشی خودتان هم چک می کنید.
بررسی سرعت سایت
حی اگر در سئو مبتدی هستید، باید اطمینان حاصل کنید که سایتتان سریع لود می شود. سرعت لود صفحات سایت برای هر دو، هم انسانها و هم موتورهای جستجو، از اهمیت و اولویت بالایی برخوردار است. مطالعات نشان می دهد که بیش از 40 درصد مردم، سایتهایی که سرعت لودشان، بیش از 3 ثانیه طول می کشد را رها می کنند. (که قطعا البته مردم صبور ایران جزو آن 40 درصد نیستند!) ربات های گوگل هم خیلی روی خوش به سایت هایی که لودشان بیش از 3 ثانیه طول می کشد، نشان نمی دهند.
با استفاده از دو ابزار GTMetrix و Google’s PageSpeed Insights، شما می توانید سرعت سایت خود را بررسی کنید و ایرادات آن را پیدا کرده و برطرف کنید.
ما در ویکی دمی یک مقاله پروژه محور راجع به “چگونگی افزایش سرعت سایت“ داریم که در آن مفصل درباره اینکه چگونه سرعت سایت خودتان را افزایش بدهید صحبت کرده ایم. یکی از اصلی ترین بحث هایی که در مبحث سرعت سایت در سئو مطرح می شود هم Core Web Vitals است که شاید قبلا یک مبحث پیچیده بود، اما حالا در سئو مقدماتی و آموزش سئو برای مبتدی ها هم بهتر است به سراغ آن بروید.
بهبود سرعت سایت می تواند بر بهبود رتبه سایت شما در گوگل تاثیر بسزایی داشته باشد، چراکه دستیابی به محتواهای سایت شما برای کاربران راحت تر خواهد شد.
نصب گواهی SSL
HTTPS رسماً یکی از سیگنال های رتبه بندی است که گوگل از آن استفاده می کند. سایت هایی که از گواهی SSL استفاده می کنند، دارای علامت یک قفل در قسمت نوار آدرس می باشند که نشان می دهد این سایت امن است و از طریق آن نه اطلاعات شخصی از کاربران گرفته می شود و نه قرار است بدافزار و ویروسی را وارد دستگاه کاربر کند.
هم چنین استفاده نکردن از گواهی SSL می تواند باعث بروز مشکلات امنیتی شود، به خصوص زمانی که یک سایت تجارت الکترونیک داشته باشید از کاربران بخواهید که اطلاعاتشان را در سایت شما وارد کنند. در اینجا شما ممکن است از Google Search Console ارور Security هم دریافت کنید که یکی از حساس ترین ارور ها هم می باشد.
ساخت سایت مپ برای سایت
سایت مپ (sitemap)، یک فایل XML است که تمامی صفحات سایت شما را لیست می کند. موتورهای جستجو از سایت مپ برای پیدا کردن محتواهای سایت و درک ارتباط بین صفحات استفاده می کنند (در واقع ساختار کلی سایت شما را مشاهده می کنند).
اگر نمی دانید سایت مپ چیست یا با نحوه ساخت آن آشنایی ندارید، پیشنهاد می کنم مقاله “نحوه ساخت سایت مپ” را مطالعه کنید. در این مقاله نحوه ایجاد سایت مپ هم به صورت دستی و هم با معرفی افزونه آموزش داده شده است. سایت مپ، در رتبه بندی سایت ها، تاثیر مستقیم ندارد اما به موتورهای جستجو این امکان را می دهد تا راحت تر صفحات سایت شما را پیدا و ایندکس کند.
آپلود فایل robots.txt
در حالی که سایت مپ، یک نمای کلی از ساختار سایت را به موتورهای جستجو، نشان می دهد، فایل robots.txt به ربات های گوگل می گوید که کدام صفحات را ایندکس کنند و کدام ها را ایندکس نکنند. همچنین این فایل می تواند دسترسی ربات های خاصی در دنیای وب را نیز مسدود کند.
داشتن فایل robots.txt به شدت توصیه می شود و تمام خزنده های موتورهای جستجو، فرمت robots.txt را متوجه می شوند و از قوانین آن پیروی می کنند.
با مطالعه مقاله آموزش فایل robots.txt، به طور کامل با نحوه درست کردن و کارکرد این فایل robots.txt آشنا خواهید شد.
-
متصل کردن سرچ کنسول (Google Search Console)
سرچ کنسول، یکی از ابزارهایی است که دارای اهمیت زیادی بوده و در آنالیز سایت و بررسی کلمات کلیید خیلی می تواند به کارشناسان سئو و دیجیتال مارکترها نیز کمک کند. هیچکس هم بهتر از خود گوگل نمی تواند به ما بگوید که سایت ما شایستگی ایندکس شدن را دارد یا خیر. Google Search Console همچنین اولین ابزاری است که در آموزش سئو برای مبتدی ها باید مورد توجه قرار بگیرد.
چه اقداماتی را می شود با سرچ کنسول انجام داد؟
- کاربران چه عبارتهایی را سرچ کرده اند و توانسته اند وارد سایت ما شوند.
- کاربران با چه کلمه ای ما را در صفحه اول گوگل دیده اند ولی کلیکی نکرده اند.
- سایت ما چه ایراداتی از نظر کد دارد؟
- چگونه گوگل صفحه های ما را می بیتد.
- سایت ما در حالت موبایل و دسکتاپ چه ایراداتی دارد؟
اقداماتی که در سرچ کنسول قابل اجرا و انجام است بسیار زیاد بوده که در مقاله آموزش سرچ کنسول می توانید با این ابزار گوگل بیشتر آشنا شوید.
لینک سازی داخلی در پست ها و صفحات مرتبط
یک لینک سازی داخلی، استراتژیک بر روی صفحات وب سایت شما، یک راه عالی برای بالا بردن سرعت ایندکس و کراول (crawl) سایتتان توسط موتورهای جستجو است. هم چنین با این کار، به صفحات پر اهمیت سایتتان اشاره می کنید.
استراتژی های مختلفی برای انجام این کار وجود دارد، مانند محتوای کرنر استون (Cornerstone content) و … . این روش ها جوابگو هستند اما کمی پیچیده هستند و از آنجایی که این آموزش سئو برای افراد مبتدی است، بهتر است روی ساخت لینک در صفحات مرتبط شروع کنید.
برای پیدا کردن صفحت مرتبط در سایتتان می توانید در گوگل عبارت زیر را سرچ کنید.
“موضوع سایتی که می خواهید به آن لینک بدهید” + Site:yourdomain.com
برای مثال، همین مقاله ای که در حال خواندن آن هستید، درباره آموزش سئو مبتدی است. ما می توانیم با تایپ کردن عبارت زیر، مقالات و صفحات مرتبط با این مقاله را در سایتمان پیدا کنیم و به آنها لینک دهیم.
“سئو برای افراد مبتدی” یا “آموزش سئو مبتدی” + Site:Wikidemy.ir
دقت داشته باشید که بهتر است لینک سازی داخلی را همانند لینک سازی خارجی سایتتان، متنوع بسازید تا ارزش بیشتر داشته باشد.
برای لینک سازی داخلی، شما می توانید از انکرتکست (anchor text) استفاده کنید؛ یعنی یک عبارت یا کلمه کلیدی را انتخاب کرده و آن را در قالب لینک در بیاورید.
مطالعه راجع به سئو تکنیکال (technical Seo) و ساختار سایت
ساختار داده ها روی سایت شما، نقش قابل توجهی را در عملکرد سئو شما ایفا می کنند. هر چه بیشتر راجع به آن مطالعه کنید، در آینده، عملکرد کلی سایتتان را بهبود خواهید داد. در نظر داشته باشید که تمامی این مفاهیمی که من درباره سئو تکنیکال به شما گفتم، فقط بخشی از سئو تکنیکال هستند و قطعا شما با موضوعات پیچیده تری هم در آینده رو به رو خواهید شد. پس سعی کنید مطالعه خودتان روی Technical SEO را هرگز متوقف نکنید.
رویکردهای سئو در آموزش سئو برای مبتدی ها
یکی از مهمترین مواردی که در یادگیری سئو برای مبتدی ها باید حتما در نظر بگیرید، رویکردهای سئو می باشند. منظورمان همان سئو کلاه سفید، سئو کلاه سیاه و سئو کلاه خاکستری است. بد نیست که با هرکدام از این رویکردها به طور جداگانه آشنا بشویم و آموزش سئو برای مبتدی ها را تکمیل کنیم.
سئو کلاه سفید
تمامی امور سئو که مورد قبول موتورهای جست و جو و خصوصا گوگل می باشد جزو این دسته قرار می گیرند. برای سئو مقدماتی شما باید تمامی امور سئو کلاه سفید را یاد بگیرید و پایه و اساس کارتان را برپایه آن بچینید و مطمئن باشید که برای بیشتر سایت ها هم جواب خواهید گرفت. سئو کلاه سفید دیر نتیجه می دهد اما بسیار پایدار است و معمولا اگر به درستی انجام بشود، نتایج آن را توپ هم تکان نمی دهد. اموری مانند تولید محتوای بهینه و سئو شده، لینکسازی غیر اسپمی داخلی، بهینه سازی کدهای سایت و تمامی کارهایی که نه از نظر گوگل و نه از نظر کاربر مشکل دار باشند، جزو این رویکرد سئو قرار می گیرند.
سئو کلاه سیاه
سئو کلاه سیاه به تمامی اموری در سئو گفته می شود که به هیچ عنوان مورد قبول موتورهای جست و جو نیست و خلاف قوانین جست و جو هستند. تکنیک های Cloaking، لینکسازی های اسپمی خارج و داخل سایت، خرید بک لینک و هر کار دیگری که دور زدن قوانین موتور جست و جو می باشد، جزو سئو کلاه سیاه قرار می گیرند. پیشنهاد ما به شما این است که تحت هیچ شرایطی به سراغ این روش ها نروید چون ممکن است باعث بن شدن سایت شما و حذف مادام العمر دامنه خودتان از نتایج جست و جو شوید. در آموزش سئو برای مبتدی ها هم ما تاکید می کنیم که نه از نظر اخلاقی درست است که به سراغ این روش ها بروید و نه برای شروع کارتان که اصلا منطقی نیست که همان اول به یک سئوکار کلاه سیاه تبدیل شوید.
سئو کلاه خاکستری
سئو کلاه خاکستری آن دسته از امور سئو هستند که گوگل و دیگر موتورهای جست و جو چیزی در رابطه با تایید کردنشان اعلام نکرده اند و کارهایی هم نیستند که خیلی واضح غیر قانونی به نظر بیایند. این موارد را اگر هم می خواهید به سراغشان بروید، اصلا مناسب سئو مقدماتی نیست و زمانی باید به فکر آن ها بیفتید که کاملا به سئو مسلط باشید. خرید رپورتاژ، لینکسازی در بلاگ ها، دستکاری محتوا به منظور سئو شدن کلمه خاص، تحریک ربات های موتور جست و جو با روش های مختلف و هرکار دیگری که خیلی به تجربه مخاطب آسیبی وارد نکند اما چندان هم مورد تایید موتور جست و جو نباشد جزو این رویکرد سئو می باشند.
آیا یادگیری سئو مبتدی سخت است؟
معمولا این سوال برای همه افراد مبتدی که به دنبال یادگیری سئو هستند، پیش می آید که آیا سئو سخت است؟ باید بگویم که یادگیری سئو به هیچ عنوان سخت نیست، اما باید بدانید که جدا از مفاهیم پایه ای سئو که تقریبا یکسان است (و فقط به روز می شود)، استراتژی هایی که برای سایت های مختلف پیاده می شود، به هیچ عنوان یکسان نیست. بنابراین اگر می خواهید صرفا قواعد و مفاهیم سئو را یاد بگیرید، کار سختی نیست. اما اگر می خواهید یک وبسایت با کلمات پر رقابت را سئو کنید، باید بگویم که نیاز به تمرین، آموزش و تحقیق خیلی بیشتری خواهید داشت.
نتیجه گیری: آیا آموزش به سئو مبتدی و سئو مقدماتی ختم می شود؟
یادگیری سئو اصلا کار پیچیده ای نیست. همان طور که در مقاله آموزش سئو برای مبتدی ها دیدید، اگر شما با مفاهیم سئو آشنا باشید، می توانید تا حد زیادی به بهبود رتبه سایتتان کمک کنید.
اما نکته ای که باید به خاطر داشته باشید این است که تنها ربات های گوگل نیستند که سایت شما را بررسی می کنند، شما با مخاطبانی طرف هستید که از این ربات ها خیلی باهوش تر اند. بنابراین اگر نتوانید آنها را راضی نگه دارید، گوگل چندان کمکی نمی تواند به شما بکند. پس تمامی مواردی که در بالا ذکر شد، به شرطی کار ساز خواهند بود که شما بتوانید خواسته مخاطبانتان را برآورده کنید.
امیدواریم مقاله آموزش سئو برای مبتدیان، توانسته باشد تا حد زیادی شما را با مفاهیم و مقدمات سئو آشنا کرده باشد. اگر هدفتان هم چنان یادگیری هر چه بیشتر مفاهیم سئو است، فقط به این مقاله بسنده نکنید. از طریق لینک زیر وارد آموزش سئو از صفر تا صد شوید و تمام مباحث سئو را به راحتی و بطور کامل بیاموزید.
سوالات متداول درباره آموزش سئو برای مبتدی ها
برای یادگیری سئو از کجا شروع کنیم؟
اولین قدم برای یادگیری سئو، خواندن مقالات آموزشی در این زمینه است. اگر در سئو مبتدی هستید، باید تا جایی که می توانید اطلاعات خود را در زمینه اینترنت و موتورهای جستجو (مانند گوگل) بالا ببرید و سعی کنید الگوریتم های گوگل و روند کارشان را به خوبی بشناسید. دومین قدم، آشنایی با مفاهیم سئو و یادگیری ابزارهای آن مانند سرچ کنسول، گوگل آنالیتیکس و ... می باشد. و در نهایت، زمانی که اطلاعاتتان به حد مطلوبی رسید، می توانید آموخته های خود را بر روی یک پروژه عملی پیاده سازی کنید
بهترین منبع آموزش سئو رایگان برای مبتدی ها کدام است؟
اینترنت، بهترین منبع آموزش سئو برای مبتدی ها است. شما می توانید انواع مقالات آموزشی، ویدئو و پادکست را در اینترنت بیابید. سایت هایی مانند backlinko، hubspot، Udemy، Mangools، searchengine journalو ... سایت های معتبری هستند که می توانید از آنها کمک بگیرید. هم چنین سایت ویکی دمی انولع مقالات آموزشی رایگان سئو، وردپرس و دیجیتال مارکتینگ را در اختیار شما قرار می دهد.
آیا با یادگیری مفاهیم سئو مقدماتی می توان یک سایت را بهینه کرد؟
همانطور که قبلا اشاره کردیم، بعد از یادگیری مفاهیم سئو شما نیاز به انجام پروژه های عملی دارید. اگر می خواهید یک سایت را بهینه کنید، باید تمرین کنید و تجربه کسب کنید و لازمه این کار، داشتن پشتکار است.
آموزش سئو برای افراد مبتدی شامل چه مواردی می شود؟
آشنایی با مفاهیم سئو مانند سئو داخلی و سئو خارجی، نحوه ایجاد محتوای مناسب و مرتبط با هدف جستجو، تحقیق کلمات کلیدی، ساخت ارزش و اعتبار برای سایت با لینک سازی خارجی، معرفی عوامل تاثیر گذار در سئو مانند تجربه کاربری، سرعت سایت، ساخت سایت مپ و غیره.
4 Comments
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
از آموزشهای گام به گام شما سپاسگزارم
زنده باشید دوست عزیز
سلام
یه سوالی دارم که متاسفانه هیچ کجا جوابشو پیدا نکردم اگه شما بتونید کمک کنید ممنون میشم
من سایتو یک هفته میشه ایندکس کردم بعد می خواستم بدونم باید از کجا بدونم مقاله ای که توی سایتم گذاشتم الان صفحه چند گوگل چطوری باید این رو پیدا کنم؟
چون من الان می خوام مثلاً با یک کلمه کلیدی بیان صفحه ۱ ما الان در حال حاضر نمیدونمکه صفحه چند گوگل هستم… اگه شما ترفند یا ابزاری رو می شناسید و می تونه کمک کنه ممنون میشم راهنمایی کنید مرسی
سلام دوست عزیز
سایتی که یک هفته از ایندکسش میگذره خیلی زوده که بخواهید جایگاه کلمات کلیدی را چک کنید چون توی این شرایز جایگاهی وجود نداره و حتی اگر یهویی به یه حایگاه خوبی رسیدین نباید خیلی جدی بگیرین چون ممکنه به علت الگوریتم گوگل دنس باشه.
اما به صورت کلی بهترین راه برای پیدا کردن جایگاه کلمات کلیدی، استفاده از خود ابزار سرچ کنسوله که با استفاده از بخش Average Position میتوانید بفهمید جایگاه هر کلمه کلیدی از سایت شما کجای نتایج جستجوی گوگله
اگر باز هم سوالی داشتید حتما بفرمایید